Cizí měna v českém účetnictví

Vydáno: 8 minut čtení

V našich podmínkách mají všechny firmy povinnost vést účetnictví v peněžních jednotkách české měny. Časté jsou však i nákupy nebo prodeje v cizích měnách a při účtování těchto transakcí je třeba provést přepočet cizí měny na českou. Jaká jsou pravidla přepočtu cizí měny na českou a proč se navíc v určitých případech povinně souběžně eviduje k české měně i měna cizí?

Cizí měna v českém účetnictví
Ing.
Zdenka
Cardová
je účetní poradkyní
 
Pravidla přepočtu cizí měny na českou měnu
Pro přepočet cizí měny na českou ke dni uskutečnění účetního případu je možno použít:
-
aktuální (denní) kurs devizového trhu vyhlášeného Českou národní bankou (ČNB), nebo
-
pevný kurs, kterým se rozumí kurs stanovený vnitřním předpisem účetní jednotky na základě kursu devizového trhu vyhlášeného ČNB, používaný účetní jednotkou po předem stanovenou dobu (stanovená doba nesmí přesáhnout účetní období).
Specifickým případem je nákup nebo prodej cizí měny za českou, kdy lze k okamžiku ocenění použít kurs, za který byly tyto hodnoty nakoupeny nebo prodány.
Vzhledem k variantním možnostem použití kursů je třeba pravidla přepočtu cizí měny na českou vyhlásit vnitřním předpisem.
Příklad č. 1:
Firma stanovila vnitřním předpisem používání aktuálního kursu ke dni uskutečnění účetního případu, kterým je:
-
u vydaných faktur den vystavení faktury,
-
u přijatých faktur den přijetí faktury,
-
u pokladních dokladů den příjmu a výdeje peněz,
-
u bankovních dokladů den uvedený na výpisu (den pohybu peněz) atd.
Příklad č. 2:
Firma stanovila vnitřním předpisem používání pevného měsíčního kursu vyhlášeného ČNB k prvnímu dni příslušného měsíce. Tento kurs platí pro veškeré doklady, kde je třeba provést přepočet cizí měny na českou.
Poznámka:
Další možností je použití například čtvrtletního, pololetního, nejdéle však ročního kursu ČNB platného k prvnímu dni období, pro které je kurs používán.
Příklad č. 3:
Firma stanovila vnitřním předpisem používání různých kursů podle konkrétních účetních případů (dokladů) - například:
-
u vydaných faktur používá aktuální kurs ke dni vystavení faktury,
-
u pokladních dokladů používá pevný čtvrtletní kurs vyhlášený ČNB k prvnímu dni příslušného čtvrtletí atd.
Z uvedeného je zřejmé, že pro přepočet cizí měny na českou ke dni uskutečnění účetního případu je možné použití různých kursů. Má to však své meze -vždy se musí jednat o kursy vyhlášené ČNB ke konkrétnímu datu.
Při používání pevného kursu je možné tento kurs změnit vnitřním předpisem i v průběhu stanovené doby; v případech vyhlášení devalvace i revalvace české koruny musí být pevný kurs změněn vždy.
Možnost používání pevného kursu se nevztahuje na účetní jednotky, které k výkonu činnosti potřebují podle zvláštních právních předpisů bankovní licenci, povolení k výkonu činnosti obchodníka s cennými papíry, povolení ke vzniku investiční společnosti nebo investičního fondu, povolení ke vzniku a činnosti penzijního fondu, povolení k činnosti penzijní společnosti, povolení působit jako družstevní záložna, povolení k provozování pojišťovací nebo zajišťovací činnosti; dále se ustanovení nevztahuje na ČNB, Českou kancelář pojistitelů a zdravotní pojišťovny.
V případě cizí měny, u které se nevyhlašuje kurs devizového trhu denně, se pro její přepočet použije:
-
kurs mezibankovního trhu pro tuto měnu k USD nebo EUR a kurs devizového trhu vyhlášený ČNB pro USD nebo EUR ke stejnému dni, nebo
-
u podnikatelských subjektů - poslední známý kurs vyhlášený či zveřejněný ČNB.
Výše uvedená pravidla jsou vymezena účetními předpisy. Při vedení účetnictví je však třeba respektovat i jiné právní předpisy. V případě plátců DPH, pokud vystavuje daňový doklad tuzemský plátce pro jiného tuzemského plátce a požaduje úhradu v cizí měně, musí na dokladu uvést přepočet základu daně i DPH na českou měnu. Tento přepočet na českou měnu je závazný jak pro dodavatele, tak pro odběratele.
Další pravidla pro používání kursů uvádí například zákoník práce při poskytování záloh na zahraniční pracovní cesty a při jejich vyúčtování.
 
Povinnost souběžného vedení cizí měny k měně české
Jak bylo uvedeno, v našich podmínkách je účetnictví vedeno v české měně. Existují však situace, kdy k české měně se povinně musí evidovat i měna cizí. Toto pravidlo má svůj důvod, neboť v určitých případech se přepočítává cizí měna na českou nejen k datu uskutečnění účetního případu, ale i k rozvahovému dni (poslednímu dni účetního období). K tomuto dni se přepočítává pouze vyjmenovaný majetek a závazky v cizí měně, a to aktuálním kursem ČNB k tomuto dni. Čili ke dni sestavení účetní závěrky nerozhodujeme o tom, jaký kurs použijeme, tento kurs je jednoznačně stanoven. Pokud je účetní období shodné s kalendářním rokem a jedná se o řádnou účetní závěrku, potom aktuálním kursem pro přepočet k rozvahovému dni je kurs devizového trhu vyhlášený ČNB k 31.12.
Vyjmenovaný majetek a závazky určený pro přepočet uvádí § 4 odst. 12 zákona o účetnictví následovně:
Pokud jsou vyjádřeny v cizí měně:
-
pohledávky,
-
závazky,
-
podíly na obchodních korporacích,
-
práva z cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů,
-
deriváty,
-
ceniny,
a také v případě cizích měn, jsou účetní jednotky povinny použít současně i cizí měnu. Tato povinnost platí i u opravných položek, rezerv a technických rezerv, pokud majetek a závazky, kterých se týkají, jsou vyjádřeny v cizí měně. Tento vyjmenovaný majetek a závazky (vedený souběžně v české i cizí měně) se musí ke dni sestavení účetní závěrky přepočítat aktuálním kursem devizového trhu vyhlášeným ČNB.
Souběžnou evidenci cizí měny zpravidla umožňují všechny účetní programy.
Příklad č. 4:
Firma pořídila od zahraničního partnera strojní zařízení včetně dopravy a uvedení tohoto zařízení do užívání za 10 000 EUR. Podle vnitřního předpisu používá firma aktuální kurs devizového trhu vyhlášeného ČNB. Ke dni přijetí faktury byl tento kurs 26,250 Kč/EUR.
- Strojní zařízení firma zaúčtuje v ocenění 262 500 Kč na majetkový účet dlouhodobého majetku a další přepočet na majetkovém účtu již neprovádí.
Jinak je tomu se vzniklým závazkem v souvislosti s tímto nákupem. Firma má povinnost vést souběžnou evidenci tohoto závazku v cizí měně (10 000 EUR).
Pokud byl závazek uhrazen během účetního období, potom použije firma při jeho úhradě platný kurs ČNB, který byl například 26,150 Kč/EUR. Při této úhradě vznikne kursový rozdíl (kursový zisk) ve výši 1 000 Kč (262 500 - 261 500).
Pokud nebyl závazek uhrazen do konce účetního období, potom musí firma ke dni sestavení účetní závěrky přepočítat tento závazek aktuálním kursem devizového trhu vyhlášeným ČNB. Při tomto přepočtu vzniká kursový rozdíl.
Při úhradě závazku v následujícím období vzniká další (již poslední) kursový rozdíl.
Kursové rozdíly vznikající při ocenění majetku a závazků (uvedených v § 4 odst. 12 zákona o účetnictví) k okamžiku uskutečnění účetního případu, ke konci rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka, se účtují na vrub účtu finančních nákladů nebo ve prospěch účtu finančních výnosů.
Výjimku tvoří kursové rozdíly z cenných papírů a podílů, které jsou součástí ocenění reálnou hodnotou nebo ekvivalencí, nebo pokud se takto neoceňují, potom se kursové rozdíly účtují prostřednictvím účtů vlastního kapitálu. Účetní předpisy řeší i specifické postupy v případě derivátů.
 
Závěr
Cizí měna v českém účetnictví vyžaduje především kvalitní zpracování vnitřního předpisu (a jeho respektování), kde budou vymezeny zejména:
-
konkrétní dny uskutečnění účetních případů,
-
kursy (aktuální, pevné) pro přepočet cizí měny na českou ke dni uskutečnění účetního případu,
-
pravidla souběžné evidence cizí měny k české měně.
Tento vnitřní předpis zpravidla souvisí s vnitřním předpisem o oběhu účetních dokladů.