Daň z přidané hodnoty při přemístění obchodního majetku plátce mezi členskými státy

Vydáno: 8 minut čtení

Pokud dodává plátce zboží do jiného členského státu osobě, která je v jiném členském státě osobou registrovanou k dani, jde o dodání zboží, které je osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně. Podmínkou je, že zboží musí být skutečně odesláno nebo přepraveno z tuzemska do jiného členského státu. Odeslání nebo přepravu může zajistit plátce nebo pořizovatel nebo zmocněná třetí osoba. Pro osobu, která zboží v jiném členském státě pořizuje, musí být toto pořízení zboží předmětem daně.

Daň z přidané hodnoty při přemístění obchodního majetku plátce mezi členskými státy
Ing.
Zdeněk
Kuneš
je odborníkem na DPH, pracuje pro společnost KODAP s. r. o. Liberec
Toto dodání zboží z tuzemska osobě registrované k dani v jiném členském státě se uvádí na řádek 20 daňového přiznání, do souhrnného hlášení se uvede pod kódem „0“. Osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně je také přemístění obchodního majetku plátce z tuzemska do jiného členského státu.
Jde o přemístění obchodního majetku plátce pro účely jeho podnikání v jiném členském státě. Jde o případy, kdy dojde k fyzické přepravě zboží z tuzemska do jiného členského státu, ale právo nakládat se zbožím jako vlastník není převedeno na druhou osobu.
Plátce je v takovém případě v postavení dodavatele zboží z tuzemska a pořizovatele zboží v jiném členském státě v jedné osobě. V jiném členském státě, do kterého je toto zboží přemístěno, vzniká plátci povinnost přiznat daň z pořízení zboží z jiného členského státu.
V podstatě jde o případy, kdy si plátce přemísťuje svůj obchodní majetek ze svého daňového identifikačního čísla, které mu bylo přiděleno v ČR, na své daňové identifikační číslo, které mu bylo přiděleno v členském státě, do kterého tento svůj obchodní majetek přemísťuje.
Obchodním majetkem jsou pro plátce majetkové hodnoty, které mu slouží k uskutečňování ekonomických činností a jsou plátcem určeny k uskutečňování ekonomických činností. Rozsah, jakým jsou tyto hodnoty určeny k uskutečňování ekonomických činností, stanoví plátce tím, v jakém rozsahu uplatní nárok na odpočet daně.
Obecně platí, že předmětem daně z přidané hodnoty je dodání zboží, poskytnuté za úplatu. Při přemístění obchodního majetku plátce do jiného členského státu není úplata poskytnuta.
Pokud je však obchodní majetek plátce odeslán nebo přepraven do jiného členského státu pro uskutečňování ekonomických činností plátce, považuje se podle § 13 odst. 6 zákona o DPH také za dodání zboží za úplatu. Podmínkou je, že odeslání nebo přepravu zboží do jiného členského státu musí uskutečnit plátce nebo jím zmocněná třetí osoba.
Základ daně stanoví plátce podle § 36 odst. 6 zákona o DPH.
Podle tohoto ustanovení je základem daně cena zboží nebo cena obdobného zboží, za kterou by bylo možné zboží pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, a pokud takovou cenu nelze určit, výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
Plátce vystaví daňový doklad se všemi povinnými náležitostmi a dále na něj uvede odkaz na § 64 zákona o DPH.
Přemístění obchodního majetku uvádí plátce do daňového přiznání na řádek 20, a sice k patnáctému dni, který následuje po měsíci, ve kterém bylo zboží odesláno nebo přepraveno, nebo pokud byl daňový doklad vystaven před tímto patnáctým dnem, je plátce povinen přiznat uskutečnění tohoto dodání ke dni vystavení daňového dokladu.
Přemístění obchodního majetku uvede plátce do souhrnného hlášení pod kódem „1“.
Do souhrnného hlášení uvede plátce své daňové identifikační číslo jako dodavatel a daňové identifikační číslo, které mu bylo přiděleno v jiném členském státě jako odběrateli.
Příklad:
Plátce vyrábí zemědělské stroje. Na Slovensku má zřízen velkoobchod s těmito stroji. Za tímto účelem je registrován k dani z přidané hodnoty na Slovensku. V Bratislavě má zřízen sklad, do kterého si vyrobené stroje přemístil. Jde o přemístění obchodního majetku, plátce uvede toto přemístění na ř. 20 daňového přiznání a do souhrnného hlášení s kódem „1“.
Je však řada situací, které se za přemístění obchodního majetku z tuzemska do jiného členského státu nepovažují, ačkoliv svým charakterem jsou přemístěním obchodního majetku plátce. Tyto případy jsou uvedeny v § 13 odst. 7 zákona o DPH.
Důvodem je, že nedochází k převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník na osobu registrovanou v jiném členském státě a v řadě případů je zboží po určité době vráceno zpět do tuzemska.
Jde o dodání zboží s instalací nebo montáží, zasílání zboží, dodání zboží plátcem na palubě lodí, letadel nebo vlaků během přepravy osob podle § 7 odst. 4 zákona o DPH, dodání zboží plátcem v členském státě ukončení odeslání nebo přepravy zboží, pokud je dodání zboží v tomto členském státě osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně, vývoz zboží plátcem, pokud je zboží propuštěno do celního režimu vývozu, poskytnutí služby pro plátce, zahrnující práce na zboží fyzicky uskutečněné v členském státě, ve kterém je ukončení odeslání nebo přepravy zboží za podmínky, že zboží po provedení prací je vráceno zpět plátci do tuzemska, ze kterého bylo původně odesláno nebo přepraveno, přechodné užití zboží v členském státě, ve kterém je ukončení odeslání nebo přepravy zboží, pro účely poskytnutí služby plátcem, přechodné užití zboží na dobu nepřekračující 24 měsíců na území jiného členského státu, ve kterém by se na dovoz stejného zboží ze třetí země pro přechodné užití vztahoval celní režim dočasného použití s plným osvobozením od cla, nebo o dodání zboží soustavami nebo sítěmi.
Příklad:
Plátce dodává do Německa zboží s instalací. Nejde o přemístění obchodního majetku, neuvede se v daňovém přiznání, ani v souhrnném hlášení.
Pokud však některá z uvedených podmínek přestane platit, považuje se zboží za přemístěné z tuzemska do jiného členského státu.
Přemístění nastane v okamžiku, kdy podmínka, díky které se o přemístění obchodního majetku nejednalo, přestane platit.
Příklad:
Plátce je registrován k dani z přidané hodnoty také na Slovensku. Na Slovensku provádí výstavbu obchodního domu. V dubnu 2017 si přemístil na Slovensko na výstavbu tohoto domu autojeřáb. O přemístění obchodního majetku se nejednalo. V srpnu 2017 se mu ale naskytla příležitost výhodně tento autojeřáb na Slovensku prodat. Prodejem autojeřábu na Slovensku došlo k přemístění obchodního majetku. Plátce uvede toto přemístění do souhrnného hlášení podaného za srpen 2017 pod kódem „1“.
Obdobně jako se přemístění obchodního majetku plátcem do jiného členského státu považuje za dodání zboží do jiného členského státu, považuje se přemístění zboží v určitých případech za pořízení zboží z jiného členského státu. Jde o případy, kdy plátce v rámci uskutečňování ekonomické činnosti v jiném členském státě zboží vyrobil, nakoupil, pořídil z jiného členského státu, nebo dovezl ze třetí země a toto zboží bylo odesláno nebo přepraveno z tohoto jiného členského státu do tuzemska pro uskutečňování ekonomických činností plátce.
Jde zrcadlově o obdobnou situaci jako při dodání zboží do jiného členského státu. Plátce v tomto případě vystupuje současně v jiném členském státě jako dodavatel zboží do jiného členského státu a v tuzemsku současně vystupuje jako pořizovatel zboží z jiného členského státu.
Pořízení zboží z jiného členského státu uvede plátce na ř. 3 nebo 4 daňového přiznání, a sice k patnáctému dni, který následuje po měsíci, ve kterém bylo zboží pořízeno, nebo ke dni vystavení daňového dokladu, pokud byl vystaven před tímto patnáctým dnem.
Základ daně se stanoví také podle § 36 odst. 6 zákona o DPH, kdy základem daně je cena zboží nebo cena obdobného zboží, za kterou by bylo možné zboží pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, a pokud takovou cenu nelze určit, výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
Za pořízení zboží z jiného členského státu se však nepovažují situace, které se nepovažují ani za přemístění obchodního majetku z tuzemska do jiného členského státu podle § 13 odst. 7 zákona o DPH, ačkoliv svým charakterem jsou přemístěním obchodního majetku plátce, např. dodání zboží s instalací nebo montáží, zasílání zboží apod.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty