Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Vydáno: 9 minut čtení

Generální finanční ředitelství vydalo 29. 5. 2017 na svých internetových stránkách Informaci k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER), jejímž cílem je seznámení s daňovými povinnostmi daňových subjektů poskytujících přepravu osob prostřednictvím mobilní aplikace společnosti UBER. Pro veškerá níže uvedená elektronická podání pro finanční správu, jako např. daňové přiznání či přihlášku k registraci, lze využít daňového portálu dostupného na adrese http://www.daneelektronicky.cz /. Z informace, jejíž text naleznete na www.financnisprava.cz, vyjímáme:

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)
das
 
Daň z přidané hodnoty:
Pro účely zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), se za osobu povinnou k dani považuje fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomickou činnost. Ekonomickou činností se rozumí, mimo jiné, soustavná činnost výrobců, obchodníků a osob poskytujících služby. Z výše uvedených definic zákona o DPH a obdobně tak též z judikatury Soudního dvora Evropské unie vyplývá, že osoba poskytující přepravu u osob prostřednictvím aplikace UBER (dále jen „poskytovatel přepravy“) je osoba povinná k dani na základě toho, že uskutečňuje ekonomickou činnost. Toto platí i v případě, kdy poskytovatel přepravy nevlastní příslušné živnostenské oprávnění. Poskytnutí služby spočívající v přepravě osob prostřednictvím aplikace UBER je zdanitelným plněním, není-li osvobozeno od daně.
Pokud je poskytoval přepravy plátce DPH, zahrnuje poskytnuté přepravní služby mezi standardní zdanitelná plnění.
V případech, kdy poskytovatel přepravy se sídlem v tuzemsku není dosud plátcem DPH, stane se plátcem DPH, pokud jeho obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 1 000 000 Kč. Jakmile poskytovatel přepravy osob přesáhne stanovený obrat, je povinen podat přihlášku k registraci do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém překročil stanovený obrat. Osoba povinná k dani se může k DPH registrovat také dobrovolně za splnění podmínek stanovených zákonem dle § 94a zákona o DPH.
Poskytovatel přepravy, ať už plátce či neplátce DPH, se dostává také do pozice příjemce služeb od společnosti zabezpečující přístup k softwaru (dále jen „Společnost“), která je dle dostupných informací usazená v jiném členském státě (tj. z pohledu zákona o DPH je považována za osobu neusazenou v tuzemsku). Společnost poskytuje za úplatu poskytovatelům přeprav službu spočívající v přístupu k softwaru (mobilní aplikaci), její možnosti použití a služby včetně práva přijímat požadavky na přepravu. V jakém státě bude služba zdaněna, určuje místo plnění. Dle obecného pravidla, které vychází z předpisů Evropské unie závazných pro všechny členské státy, je podle § 9 odst. 1 zákona o DPH místem plnění při poskytnutí služby osobě povinné k dani místo, kde má tato osoba sídlo.
Pokud je však tato služba poskytnuta provozovně osoby povinné k dani, nacházející se v jiném místě, než kde je její sídlo, je místem plnění místo, kde je tato provozovna umístěna. Z toho vyplývá, že místo plnění je v České republice.
Poskytnutá služba Společností poskytovatelům přeprav je předmětem daně a povinnost odvést daň se přenáší na příjemce této služby, tj. na poskytovatele přeprav. Pro plátce DPH to znamená povinnost přiznat daň z této přijaté služby a zároveň možnost uplatnit si nárok na odpočet při splnění zákonných podmínek. Poskytovatelé přeprav, kteří nejsou doposud registrováni jako plátci DPH, se stanou identifikovanou osobou ve smyslu § 6h zákona o DPH - viz dále.
Osoba, která není plátcem DPH, se stává identifikovanou osobou ode dne přijetí služby v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku a vzniká jí povinnost dle § 97 zákona o DPH podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala identifikovanou osobou. Rovněž této osobě vzniká povinnost podat daňové přiznání a v něm přiznat daň z přijaté služby od Společnosti. Za identifikovanou osobu se lze registrovat i před prvním přijetím služby, a to dobrovolně dle § 97a v kontextu s § 6l zákona o DPH. Identifikovaná osoba přiznává DPH z přijatých služeb od osoby neusazené v tuzemsku, ale nemá povinnost přiznávat DPH z tuzemských plnění. Zároveň ale nemá nárok na odpočet daně z přijatých zdanitelných plnění.
V této souvislosti upozorňujeme, že i identifikovaná osoba musí i nadále sledovat svůj obrat a v případě jeho dosažení se stává plátcem DPH se všemi souvisejícími daňovými dopady.
Přihlášku k registraci identifikované osoby k dani z přidané hodnoty lze podat pomocí datové schránky nebo podepsat pomocí kvalifikovaného certifikátu a odeslat jej elektronicky. V případě, že osoba nedisponuje datovou schránkou, lze podat tiskopis přihlášky k registraci k DPH elektronicky s tím, že tento tiskopis nebude podepsán, avšak je ho poté nutné vytisknout, podepsat a doručit do 5 dnů místně příslušnému správci daně. Přihlášku k registraci lze podat také písemně u místně příslušného správce daně.
 
Daň z příjmu fyzických osob
Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby vymezené v § 2 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“). Poskytování přepravy prostřednictvím mobilní aplikace Uber vykazuje všechny znaky podnikání podle § 420 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále jen „občanský zákoník“). Pokud je poskytovatelem přepravy fyzická osoba, vymezená v § 2 zákona o daních z příjmů, podléhají její příjmy z této činnosti dani z příjmů fyzických osob podle § 7 zákona o daních z příjmů.
Příjmy poskytovatele přepravy, který vlastní živnostenské oprávnění opravňující ho k poskytování této služby, jsou zdaňovány podle § 7 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů, a pokud neuplatní výdaje ve skutečné výši, může uplatnit výdaje procentem z příjmů, a to ve výši 60 % z příjmů podle § 7 odst. 7 písm. b) zákona o daních z příjmů.
V případě, že by poskytovatel služby příslušné živnostenské oprávnění nevlastnil, ačkoli tuto zákonnou povinnost má, je v souladu s § 420 až § 422 občanského zákoníku považován za poplatníka provozujícího podnikatelskou činnost a jeho příjmy jsou zdaňovány podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona o daních z příjmů. Pokud neuplatní výdaje ve skutečné výši, může uplatnit výdaje procentem z příjmů, a to ve výši 40 % z příjmů podle § 7 odst. 7 písm. d) zákona o daních z příjmů.
 I------------------------------------------I-------------------I-------------------I I Výdaje procentem z příjmů podle          I       2016        I       2018        I I zákona o daních z příjmů                 I                   I                   I I-------------I----------------------------I-------------------I-------------------I I § 7 odst. 7 I příjmy ostatních živností, I  60 % z příjmů,   I  60 % z příjmů,   I  I písm. b)    I s výjimkou příjmů ze       I max. 1 200 000 Kč I  max. 600 000 Kč  I  I             I živností řemeslných        I                   I                   I I-------------I----------------------------I-------------------I-------------------I I § 7 odst. 7 I příjmy z jiného podnikání  I  40 % z příjmů,   I   40 % z příjmů,  I I písm. d)    I podle zvláštních předpisů  I  max. 800 000 Kč  I  max. 400 000 Kč  I I-------------I----------------------------I-------------------I-------------------I 
Pro rok 2017 platí přechodné období, ve kterém si podnikatelé mohou vybrat, zda uplatní vyšší výdajový paušál účinný v roce 2016, ovšem bez možnosti uplatnit daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku bez vlastních příjmů normované v § 35ca zákona o daních z příjmů, nebo zda uplatní paušální výdaje s přísnějším nižším limitem účinným od roku 2018 a současně se na ně nebude vztahovat omezení § 35ca zákona o daních z příjmů pro uplatnění zmíněných daňových úlev, které se s účinností od 1. 1. 2018 ruší. Od roku 2018 pak budou platit nižší výdajové paušály pro všechny podnikatele bez dalších podmínek a omezení.
Podnikající fyzická osoba vede: účetnictví v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, nebo daňovou evidenci v souladu s § 7b zákona o daních z příjmů, nebo evidenci příjmů a pohledávek vzniklých v souvislosti se samostatnou činností, pokud bude uplatňovat výdaje procentem z příjmů podle § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů.
Fyzická osoba mající příjmy ze samostatné činnosti je poplatníkem daně z příjmů fyzických osob a má podle § 39 zákona o daních z příjmů registrační povinnost. Poplatník je povinen podat přihlášku k registraci u příslušného správce daně do 15 dnů ode dne, ve kterém započal vykonávat činnost, která je zdrojem příjmů ze samostatné činnosti, nebo přijal příjem ze samostatné činnosti.
Místně příslušným správcem daně je finanční úřad podle adresy místa trvalého pobytu fyzické osoby.
Po skončení zdaňovacího období, tj. kalendářního roku, vyplývá pro poplatníka povinnost podat na příslušný finanční úřad daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob v souladu s ustanovením § 38g zákona o daních z příjmů, podle kterého je povinen podat daňové přiznání každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně (§ 36 zákona o daních z příjmů). Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu. Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjem ze závislé činnosti, podepsal u plátce daně (zaměstnavatele) prohlášení k dani podle § 38k zákona o daních z příjmů a nemá jiné příjmy podle § 7 až § 10 zákona o daních z příjmů (tj. příjmy z podnikání, příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu nebo ostatní příjmy) vyšší než 6 000 Kč.
Pokud by poskytovatelem přepravních služeb byla právnická osoba, příjmy plynoucí z této činnosti by byly zdaněny v rámci přiznání k dani z příjmů právnických osob. Pokud by poskytovatel přepravních služeb tyto služby realizoval prostřednictvím dalších osob, mohly by být naplněny znaky závislé činnosti.
Kompletní text informace, která se týká i dalších daní, naleznete na: www.financnisprava.cz.