Sleva za rychlou platbu v účetnictví a daních, 2. část

Vydáno: 9 minut čtení

Jak bylo řečeno na závěr první části v DHK č. 6/2017, podstatně jednodušší situace se skontem nastane v případě, že dodavatel (plátce) neměl povinnost vystavit původní daňový doklad - není přitom významné, jestli jej případně přesto dobrovolně vyhotovil. Nemusí se tak trápit ani s opravným daňovým dokladem pro odběratele a ve stejné lhůtě - do 15 dnů ode dne zjištění rozhodných skutečností - provede opravu pouze ve své interní evidenci pro účely DPH.

Sleva za rychlou platbu v účetnictví a daních (2.)
Ing.
Martin
Děrgel,
je daňovým poradcem
V obou případech ale platí, že tato oprava (snížení) základu daně a výše daně z důvodu skonta představuje samostatné zdanitelné plnění, které se v souladu s § 42 odst. 3 ZDPH považuje za uskutečněné nejpozději posledním dnem zdaňovacího období (měsíc/čtvrtletí), ve kterém plátce:
a)
opravou základu daně a výše daně snižuje daň na výstupu a osoba povinná k dani, právnická osoba nepovinná k dani nebo identifikovaná osoba, pro kterou se původní plnění uskutečnilo, nebo která poskytla úplatu, z níž vznikla povinnost přiznat daň, obdržela opravný daňový doklad,
b)
provedl opravu základu daně a výše daně v evidenci pro účely DPH, pokud plátce neměl povinnost vystavit opravný daňový doklad (když nemusel vystavit ani původní daňový doklad).
Příklad: Sleva z titulu skonta za platbu před splatností
ABC, s. r. o., je měsíčním plátcem DPH, zabývajícím se obchodní činností. Svým registrovaným zákazníkům umožňuje uhradit kupní cenu za zboží až v 14denní době splatnosti od dodání. Současně ale těmto zákazníkům nabízí skonto v podobě slevy 2 % z celkové placené částky včetně DPH při úhradě již do 7 dní po dodání zboží. Registrovaný zákazník XYZ, a.s., měsíční plátce DPH, 1. 3. 2017 nakoupil u ABC, s. r. o., zboží za 100 000 Kč + DPH 21 % (21 000 Kč), za které mohl zaplatit až do 15. 3. Peníze ale poslal již po třech dnech, čímž splnil podmínku platebního skonta. Proto nebude muset platit částku 121 000 Kč, ale nižší o 2 % = 121 000 Kč - 0,02 x 121 000 Kč = = 121 000 Kč - 2 420 Kč = 118 580 Kč. Odběratel tedy dřívější platbou ušetřil 2 420 Kč. Na částku slevy (skonta) dodavatel vystaví opravný daňový doklad, o kterém budou obě strany účtovat:
 I-------------I--------------------------I---------I---------------I----------------I I Datum       I Popis účetního případu   I   Kč    I   Dodavatel   I Odběratel XYZ, I I             I                          I         I ABC, s. r. o. I      a.s.      I I             I                          I         I-------I-------I-------I--------I I             I                          I         I  MD   I   D   I  MD   I   D    I I-------------I--------------------------I---------I-------I-------I-------I--------I I 1. 3. 2017  I Původní daňový doklad za I         I       I       I       I        I I             I dodané zboží:            I         I       I       I       I        I I             I Prodejní cena zboží bez  I 100 000 I       I   604 I   501 I        I I             I DPH (nesnížená o skonto) I         I       I       I       I        I I             I - DPH 21 % ze základu    I  21 000 I       I   343 I   343 I        I I             I daně (z plné prodejní    I         I       I       I       I        I I             I   ceny)                  I         I       I       I       I        I I             I - Celková (konečná) cena I 121 000 I   311 I       I       I    321 I I             I   k úhradě odběratelem   I         I       I       I       I        I I-------------I--------------------------I---------I-------I-------I-------I--------I I 5. 3. 2017  I Úhrada splňující         I 118 580 I   221 I   311 I   321 I    221 I I             I podmínky skonta 2 %      I         I       I       I       I        I I             I z ceny                   I         I       I       I       I        I I-------------I--------------------------I---------I-------I-------I-------I--------I I 10. 3. 2017 I Opravný daňový doklad    I         I       I       I       I        I I             I z důvodu skonta (slevy): I         I       I       I       I        I I             I - Oprava (snížení)       I   2 000 I   604 I       I       I 501 *) I I             I   základu daně           I         I       I       I       I        I I             I - Oprava (snížení) 21 %  I     420 I   343 I       I       I    343 I I             I   DPH                    I         I       I       I       I        I I             I - Oprava (snížení)       I   2 420 I       I   311 I   321 I        I I             I   celková ceny (úplaty)  I         I       I       I       I        I I-------------I--------------------------I---------I-------I-------I-------I--------I  Poznámka: *)U auditovaných účetních jednotek lze doporučit účtování ve prospěch    ostatních  provozních výnosů (D 648), neboť někteří auditoři nepovažují skonto   za důvod snížení  hodnoty úplatně pořízeného majetku.  
V praxi je tomu obvykle skutečně tak jako v příkladu, že odběratel - plátce, který si uplatnil odpočet DPH, čeká po využití skonta s úpravou (snížením) původně uplatněného odpočtu DPH na vstupu až na opravný daňový doklad dodavatele. To ale není zcela bezpečný postup, protože § 74 odst. 1 ZDPH je přísnější: „Je-li provedena oprava základu daně a výše daně podle § 42, která má za následek snížení uplatněného odpočtu daně, je plátce, pro něhož se uskutečnilo plnění, povinen provést opravu odpočtu daně. Opravu plátce provede za zdaňovací období, ve kterém se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik povinnosti ji provést. Opravu odpočtu daně plátce prokazuje opravným daňovým dokladem nebo jiným dokladem souvisejícím s opravou, popřípadě jiným způsobem.“
Příklad:
Načasování opravy DPH u skonta
Výrobce (měsíční plátce DPH) poskytuje stálým odběratelům možnost uhradit kupní cenu ve 14denní době splatnosti po dodání. Současně je ale motivuje k dřívější platbě nabídkou skonta ve výši 2 % z celkové placené částky včetně DPH při úhradě již do 5 dnů po dodání výrobků. Této možnosti využili dva zákazníci.
Prvním byl obchodník (měsíční plátce), od něhož za výrobky dodané 27. 3. dorazily peníze na účet již 30. 3. Šlo o částku už po zohlednění skonta o 2 % nižší, než činila původně sjednaná úplata za zdanitelné plnění. Obchodník je osobou povinnou k dani, a proto mu výrobce musel vystavit daňový doklad - například ihned při dodání 27. 3. Proto musí výrobce návazně vystavit obchodníkovi také opravný daňový doklad, což provedl 3. 4. a dva dny nato doklad dorazil odběrateli. Výrobce je oprávněn opravou základu daně a výše daně snížit DPH na výstupu až v daňovém přiznání za duben, kdy odběratel obdržel opravný daňový doklad. Proti tomu obchodník (odběratel) musí provést opravu základu daně a výše daně, která sníží jím uplatněný odpočet daně, již o měsíc dříve v daňovém přiznání za březen, kdy se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik této povinnosti.
Druhým byl pan Pepa, který není osobou povinnou k dani a výrobky používá pro své osobní (rodinné) potřeby. Výrobce tomuto odběrateli nemusel vystavit původní daňový doklad o dodání 27. 3., takže nemusí pro pana Pepu vystavovat ani opravný daňový doklad kvůli skontu, které využil dřívější úhradou kupní ceny již 30. 3. Výrobce tak s adekvátním snížením DPH na výstupu nemusí vyčkávat, ale promítne jej do daňového přiznání za zdaňovací období, kdy opravu zaeviduje ve své interní evidenci pro účely DPH. Což může být dle jeho praxe třeba již v březnu nebo až v dubnu. Pan Pepa coby osoba nepovinná k dani (neplátce) nemohl nárokovat odpočet DPH při koupi výrobků, logicky tedy nemá ani povinnost úpravy neuplatněného odpočtu daně z důvodu skonta.
Ust. § 45 ZDPH stanoví povinné náležitosti opravného daňového dokladu: a) označení osoby, která uskutečňuje plnění (v souladu s § 29 odst. 4 ZDPH se jedná o obchodní firmu nebo jméno, dodatek ke jménu a sídlo ve smyslu § 4 odst. 1 písm. h) a i) ZDPH], b) daňové identifikační číslo osoby, která uskutečňuje plnění, c) označení osoby, pro kterou se uskutečňuje plnění (obchodní firma nebo jméno, a sídlo), d) daňové identifikační číslo osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje, e) evidenční číslo původního daňového dokladu, f) evidenční číslo opravného daňového dokladu, g) důvod opravy, h) rozdíl mezi opraveným a původním základem daně, i) rozdíl mezi opravenou a původní daní, j) rozdíl mezi opravenou a původní částkou, kterou osoba, která plnění uskutečňuje, získala nebo má získat za uskutečňované plnění celkem.
Pokud byl původní daňový doklad vystaven jako zjednodušený daňový doklad podle § 30a ZDPH (bez identifikace odběratele, bez údaje o základu daně a výši daně), nemusí „zjednodušený“ opravný daňový doklad obsahovat náležitosti ad c), d), h) a i), které nemusely být ani na původním zjednodušeném daňovém dokladu.
Příklad:
Časová návaznost opravy a odpočtu daně z titulu skonta
Dodavatel (měsíční plátce DPH) 20. 3. dodal zboží odběrateli (také měsíční plátce DPH) za sjednanou cenu 100 000 Kč + 21 % DPH, tedy celkem za 121 000 Kč, splatnou do 20. 4. Daňový doklad vystavil dodavatel 27. 3. a doručil jej odběrateli poštou 30. 3. Podle obchodních podmínek dodavatele má odběratel nárok na platební skonto snižující celkovou úhradu o 2 %, při platbě do týdne od obdržení faktury (daňového dokladu). Této možnosti odběratel využil a za zboží zaplatil již 4. 4. o 2 % (tj. o 2 420 Kč) méně, tedy jen 118 580 Kč. V přiznání k DPH za březen dodavatel přiznal plnou původní výši DPH na výstupu 21 000 Kč a odběratel si uplatnil odpočet této DPH na vstupu 21 000 Kč (předpokládáme plný nárok na odpočet daně).
Jelikož po datu uskutečnění zdanitelného plnění (20. březen) došlo v souladu s obchodními podmínkami dodavatele k dodatečnému snížení úplaty, resp. základu daně za zdanitelné plnění, o platební skonto
alias
o slevu za včasnou platbu 2 % je podle § 42 odst. 1 písm. b) ZDPH dodavatel povinen opravit základ daně a DPH. Protože měl dodavatel povinnost vystavit pro odběratele při uskutečnění původního zdanitelného plnění daňový doklad, musí také při opravě základu daně a výše daně pro něj vystavit opravný daňový doklad, a to do 15 dnů od zjištění skutečností rozhodných pro provedení opravy. S ohledem na nemoc své účetní dodavatel zjistil důvody pro vystavení opravného daňového dokladu až 26. 4., kdy jej ihned vystavil, k odběrateli dorazil až 2. 5.
Dodavatel je proto oprávněn opravou základu daně a výše daně snížit DPH na výstupu až v daňovém přiznání za květen - kdy odběratel obdržel opravný daňový doklad. Proti tomu odběratel musí provést opravu základu daně a výše daně, která má za následek snížení uplatněného odpočtu daně, již v přiznání za duben.
Kromě náležitostí původního daňového dokladu a evidenčního čísla musí opravný doklad obsahovat:
-
důvod opravy, tj. informaci, že v důsledku dřívější úhrady poskytl slevu (skonto) 2 % z ceny,
-
rozdíl mezi opraveným a původním základem daně, tj. 98 000 Kč - 100 000 Kč = - 2 000 Kč,
-
rozdíl mezi opravenou a původní daní, tj. 20 580 Kč - 21 000 Kč = - 420 Kč,
-
rozdíl mezi opravenou a původní cenou (úplatou), tj. 118 580 Kč - 121 000 Kč = - 2 420 Kč.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty