Upozorňujeme: Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o DPH

Vydáno: 2 minuty čtení
Upozorňujeme: Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o DPH
V Poslanecké sněmovně Parlamentu prošel 3. čtením vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní (sněmovní tisk č. 873). Projde-li návrh Senátem, přinese i řadu změn v zákoně o dani z přidané hodnoty. Podle důvodové zprávy se mimo jiné navrhuje zrušit v zákoně o DPH specifickou úpravu registrace a postupů při správě daně z přidané hodnoty u společnosti. Zákon o DPH by tak měl být uveden do souladu se směrnicí o dani z přidané hodnoty a obecnými principy daně z přidané hodnoty.
Nové podmínky definované v zákoně o DPH tak budou postaveny na samostatném (individuálním) působení každého společníka (člena) společnosti a budou v souladu s obecnými principy daně z přidané hodnoty. Nově by měl podle návrhu novely společník společnosti postupovat podle obecných ustanovení zákona o dani z přidané hodnoty. Navrhovaná změna reaguje na různé potřeby společností, které se v praxi značně odlišují v závislosti na druhu ekonomické činnosti společnosti, či rozsahu jejích aktivit.
Jednotliví společníci musí být schopni odlišit ve svých evidencích nákupy pro společnost od nákupů pro individuální činnost. Nedovolí-li to povaha přijatého plnění (např. elektřina nebo teplo), prokazují jiným věrohodným způsobem, který si zvolí a který jsou schopni obhájit.
Jakmile bude novela schválena, přineseme její výklad.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty