Jak vyplnit v roce 2016 přiznání k DPH, 7. část

Vydáno: 7 minut čtení

Sedmý díl seriálu pojednává o dalších z plnění vykazovaných na ř. 26 daňového přiznání. Na tento řádek plátci uvádějí částky za uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně, jinde neuváděná. Řádek 26 daňového přiznání dále vyplňují například i plátci, kteří postupují podle zvláštního režimu pro cestovní službu (§ 89 zákona o DPH ) nebo zvláštního režimu pro obchodníky s použitým zbožím, uměleckými předměty, sběratelskými předměty a starožitnostmi (§ 90 zákona o DPH ). Mimo výše uvedené vykazují plátci na ř. 26 také dodání zboží s místem plnění mimo tuzemsko. V jednotlivých kapitolách tohoto dílu však není uveden vyčerpávající výklad výše zmíněných ustanovení zákona o DPH , ale pouze základní principy uplatnění daně z přidané hodnoty v dané oblasti.

Jak vyplnit v roce 2016 přiznání k DPH (7.)
Ing.
Pavel
Matějka
působí na Specializovaném finančním úřadu Praha
Zvláštní režim pro cestovní službu (§ 89 zákona o DPH)
Pokud je plátce poskytovatelem cestovní služby ve smyslu ustanovení § 89 zákona o DPH a poskytuje cestovní službu tímto ustanovením vymezenou, musí aplikovat zvláštní režim pro cestovní službu, jehož právní úprava je obsažena v již uvedeném § 89 zákona o DPH. Při poskytnutí cestovní služby je základem daně přirážka poskytovatele cestovní služby snížená o daň z přirážky. Tato přirážka se v souladu s ustanovením § 89 odst. 3 zákona o DPH stanoví jako rozdíl mezi celkovou peněžní částkou, kterou jako úhradu obdržel nebo má obdržet plátce od zákazníka nebo třetí osoby za poskytnutou cestovní službu, a součtem částek, které plátce uhradil nebo má uhradit za jednotlivé služby cestovního ruchu a zboží nakoupené od jiných osob povinných k dani, které jsou přímo zahrnuté do cestovní služby.
Při poskytnutí cestovní služby je místem plnění podle § 89 odst. 4 zákona o DPH místo, kde má poskytovatel, který tuto službu poskytuje, sídlo. V případě, že je cestovní služba poskytnuta prostřednictvím provozovny, je místem plnění místo, kde je tato provozovna umístěna. Poskytovatel cestovní služby má povinnost přiznat daň ke dni uskutečnění cestovní služby. U tohoto plnění se uplatní základní sazba daně.
Příklad:
Tuzemský plátce, který provozuje cestovní kancelář, nakoupil od jiného plátce ubytování a stravování na Vysočině pro vánoční a silvestrovské pobyty v ceně 160 000 Kč (ubytování 60 000 Kč, stravování 100 000 Kč). Za prodej těchto pobytů utržil 220 000 Kč. Na místo se zákazníci dopravovali vlastní dopravou.
Postup:
Přirážka poskytovatele cestovní služby je 60 000 Kč (220 000 - 160 000).
60 000 x 0,1736 Z 10 416 Kč.
60 000 - 10 416 Kč Z 49 584 Kč.
Na ř. 1 daňového přiznání cestovní kancelář vykáže základ daně ve výši 49 584 Kč a daň ve výši 10 416 Kč. Na ř. 26 daňového přiznání plátce vykáže částku 160 000 Kč (částka za uskutečněná zdanitelná plnění podle zvláštního režimu pro cestovní službu, snížená o přirážku).
Pokud jsou např. jednotlivé služby cestovního ruchu nakoupené od jiných osob povinných k dani poskytnuty ve třetí zemi, je cestovní služba osvobozena od daně s nárokem na odpočet daně (§ 89 odst. 7 zákona o DPH).
Příklad:
Tuzemský splátce, provozovatel cestovní kanceláře, vyfakturoval provizi jiné české cestovní kanceláři za prodej zájezdů do Tuniska ve výši 50 000 Kč.
Postup:
Ve smyslu ustanovení § 89 odst. 7 zákona o DPH jde o plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, které tuzemský plátce vykáže na ř. 26 daňového přiznání.
Zvláštní režim pro obchodníky s použitým zbožím (§ 90 zákona o DPH)
V ustanovení § 90 zákona o DPH je vymezen zvláštní režim zdaňování přirážky, který může použít obchodník při prodeji použitého zboží, uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností při splnění podmínek daných v tomto zákonném ustanovení. Obchodníkem je tuzemský plátce nebo osoba registrovaná k dani v jiném členském státě, která v rámci uskutečňování ekonomických činností pořizuje nebo dováží použité zboží, umělecké předměty, sběratelské předměty nebo starožitnosti za účelem jejich dalšího prodeje, přičemž jedná na vlastní účet nebo na účet jiné osoby, pokud jí náleží odměna. Základním rysem obchodníka je tedy fakt, že nakupuje dané zboží v rámci své ekonomické činnosti za účelem jeho dalšího prodeje.
Ustanovení § 90 odst. 3 zákona o DPH stanoví základ daně odchylně od obecného ustanovení § 36 zákona o DPH tak, že základem daně při použití zvláštního režimu pro obchodníky s použitým zbožím je rozdíl mezi prodejní cenou obchodníka a pořizovací cenou předmětného zboží. Tento rozdíl je považován za částku obsahující daň s tím, že daň se vypočte shora podle § 37 odst. 2 zákona o DPH. Je-li rozdíl záporný, základem daně je nula.
Prodejní cenou se rozumí úplata, která byla, nebo má být získaná obchodníkem od osoby, které je zboží dodáno, nebo od třetí strany, včetně
dotace
k ceně, daní, cel, poplatků a vedlejších výdajů jako je provize, náklady na balné, přepravu a pojištění požadované obchodníkem od osoby, které je zboží dodáno, s výjimkou případu, kdy se základ daně sníží o slevu z ceny, pokud je poskytnuta k datu uskutečnění zdanitelného plnění a s výjimkou „přefakturovávané“ částky podle § 36 odst. 11 zákona o DPH. Do prodejní ceny se tedy nezahrnují, obecně řečeno, slevy, které byly poskytnuty do uskutečnění zdanitelného plnění a částky, které obchodník obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby. Pořizovací cenou se rozumí úplata, která byla nebo má být získaná od obchodníka osobou, která mu zboží dodává.
Příklad:
Tuzemský plátce, provozovatel autobazaru, nakoupil od tuzemské osoby nepovinné k dani (občana ČR) ojetý osobní automobil za 80 000 Kč. Tento automobil následně prodal svému zákazníkovi za cenu 100 000 Kč.
Postup:
Přirážka provozovatele autobazaru je 20 000 Kč (100 000 - 80 000).
20 000 x 0,1736 = 3 472
20 000 - 3 472 = 16 528
Na ř. 1 daňového přiznání autobazar vykáže základ daně ve výši 16 528 Kč a daň ve výši 3 472 Kč.
Na ř. 26 daňového přiznání plátce vykáže částku 80 000 Kč (částka za uskutečněná zdanitelná plnění podle zvláštního režimu pro obchodníky s použitým zbožím, snížená o přirážku).
 
Dodání zboží s místem plnění mimo tuzemsko
Pokud je dodání zboží uskutečněno bez odeslání nebo přepravy, je ve smyslu ustanovení § 7 odst. 1 zákona o DPH místem plnění místo, kde se zboží nachází v době, kdy se dodání uskutečňuje.
Pokud je při dodání zboží toto zboží odesláno nebo přepraveno osobou, která uskutečňuje dodání zboží, nebo osobou, pro kterou se uskutečňuje dodání zboží, nebo zmocněnou třetí osobou, místem plnění je ve smyslu § 7 odst. 2 zákona o DPH místo, kde se zboží nachází v době, kdy odeslání nebo přeprava zboží začíná.
Pokud zboží putuje mimo území České republiky, místo plnění se nikdy nenachází v tuzemsku. Tuzemský plátce vykáže v daňovém přiznání dodání zboží s místem plnění mimo tuzemsko na ř. 26.
Příklad:
Tuzemský plátce si objednal u jiného tuzemského plátce dodávku zboží. Tuzemský plátce (dodavatel zboží) zajistil přepravu zboží z Polska (od výrobce zboží) ke konečnému spotřebiteli na Slovensko. Zboží se po celou dobu nacházelo mimo území tuzemska.
Postup:
Místo plnění se v tomto případě nachází mimo území tuzemska, na daňovém dokladu, který vystaví tuzemský plátce (dodavatel zboží) svému odběrateli, nebude uplatněna česká daň z přidané hodnoty. V daňovém přiznání tuzemský plátce (dodavatel zboží) plnění vykáže na ř. 26.
Při dodání zboží s instalací nebo montáží se podle § 7 odst. 3 zákona o DPH za místo plnění považuje místo, kde je zboží instalováno nebo smontováno.
Příklad:
Tuzemský plátce dodal zboží s instalací osobě nepovinné k dani ve Švédsku. Zboží bylo fyzicky dodáno do Maďarska, kde také došlo k jeho instalaci. Instalaci zboží subdodavatelsky provedla osoba registrovaná k dani v Maďarsku, která je osobou neusazenou k dani v tuzemsku.
Postup:
V případě dodání zboží s instalací se místo plnění nachází tam, kde je instalováno nebo smontováno. V daném případě se tedy nachází v Maďarsku. Plnění (dodání zboží s instalací s místem plnění v jiném členském státě) tuzemský plátce vykáže na ř. 26 daňového přiznání.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty