Podíly na zisku, zálohy na ně a daň z příjmů

Vydáno: 8 minut čtení

Výplatu záloh na podíl na zisku umožnil s účinností od 1.1.2014 zákon o obchodních korporacích (dále jen ZOK ). V tomto článku se zaměřím na podmínky vyplácení podílu na zisku včetně záloh tak, jak je stanovuje ZOK , na způsob jejich zdanění a účtování.

Podíly na zisku, zálohy na ně a daň z příjmů
Ing.
Helena
Machová
je daňovou poradkyní
Podíl (obecně) představuje účast společníka v obchodní korporaci a práva a povinnosti z této účasti plynoucí. Každý společník může mít v téže obchodní korporaci pouze jeden podíl (to ovšem neplatí pro účast v kapitálové společnosti a podíl komanditisty).
Podíl na zisku se stanoví na základě účetní závěrky (řádné nebo mimořádné), schválené nejvyšším orgánem obchodní
korporace
. Zisk, resp. podíl na něm, lze rozdělit pouze mezi společníky (výjimku může určit společenská smlouva). Existence a schválení řádné nebo mimořádné účetní závěrky (v úvahu nepřipadá mezitímní účetní závěrka podle § 19 zákona o účetnictví) je tedy první podmínkou pro výplatu podílu na zisku.
Další podmínka je formulována v § 40 ZOK, podle něhož nelze zisk vyplatit tehdy, pokud by si tím obchodní
korporace
přivodila úpadek (podle zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), se úpadkem rozumí buď platební neschopnost, nebo předlužení).
Další podmínkou je maximální částka k rozdělení. Ta je formulována pro společnost s ručením omezeným v § 161 odst. 4 ZOK a pro akciovou společnost v § 350 odst. 2 téhož zákona prakticky shodným způsobem. Částka k rozdělení mezi společníky (akcionáře) nesmí překročit výši hospodářského výsledku posledního skončeného účetního období, zvýšenou o nerozdělený účetní zisk z předchozích období a sníženou o ztráty z předchozích období a příděly do rezervních a jiných fondů v souladu se ZOK a společenskou smlouvou (stanovami).
Pozn.:
ZOK již povinnost vytvořit rezervní fond nestanoví, připadá tedy v úvahu pouze jeho tvorba v souladu se společenskou smlouvou nebo stanovami.
Čtvrtá podmínka se týká výše vlastního kapitálu a vztahuje se pouze na akciovou společnost (§ 350 odst. 1 ZOK). Společnost nesmí rozdělit zisk ani jiné vlastní zdroje mezi akcionáře, pokud se ke dni skončení posledního účetního období vlastní
kapitál
vyplývající z řádné nebo mimořádné účetní závěrky nebo vlastní
kapitál
po tomto rozdělení sníží pod výši upsaného základního kapitálu zvýšeného o fondy, které nelze podle tohoto zákona nebo stanov rozdělit mezi akcionáře.
Zálohu na výplatu podílu na zisku lze vyplatit na základě podmínek stanovených v § 40 odst. 2 ZOK:
-
musí být schválena mezitímní účetní závěrka, ze které plyne, že obchodní
korporace
má na rozdělení zisku dostatek prostředků,
-
výše zálohy nemůže být vyšší, než kolik činí součet výsledku hospodaření běžného účetního období, nerozděleného zisku z minulých let a ostatních fondů ze zisku snížený o neuhrazenou ztrátu z minulých let a povinný příděl do rezervního fondu,
-
k výplatě zálohy nelze použít rezervních fondů, které jsou vytvořeny k jiným účelům, ani vlastních zdrojů, jež jsou účelově vázány a jejichž účel nesmí obchodní
korporace
měnit.
 
Zdanění podílu na zisku
Daň z podílu na zisku sráží a správci daně odvádí obchodní
korporace
, která je také za správný postup odpovědná. Společníci obdrží podíl na zisku po zdanění a nevzniká jim - v souvislosti se zdaněním tohoto příjmu - žádná povinnost. Podíl tedy dále neuvádí ve svých daňových přiznáních ani jej nezdaňují. Podíl na zisku (nepřipadá-li v úvahu osvobození do daně - viz dále) podléhá zdanění zvláštní sazbou daně ve výši 15% (§ 36 odst. 2 ZDP).
Plátce (společnost) postupuje podle § 38d ZDP. Srážku daně je povinna provést při výplatě, nejpozději však do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž valná hromada schválila účetní závěrku a rozhodla o rozdělení zisku (event. o úhradě ztráty).
Sraženou daň musí společnost odvést svému místně příslušnému správci daně do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém je povinna daň srazit.
Příklady:
1. Valná hromada rozhodne 15. dubna 2016 o rozdělení zisku. Společnost podíly na zisku vyplatí společníkům 12. května 2016.
Společnost daň srazí 12. května 2016 a správci daně ji odvede do konce června 2016.
2. Valná hromada rozhodne 15. dubna 2016 o rozdělení zisku. Podíl však společníkům vyplatí až v září 2016.
Společnost musí srazit daň do konce července 2016 a odvést správci daně do konce srpna 2016.
 
Podíl na zisku je od daně osvobozen
V případě výplaty podílu na zisku připadá v úvahu i osvobození těchto příjmů od daně. Osvobodit ale nikdy nelze podíly v případě, kdy společníkem je fyzická osoba. Je-li společníkem osoba právnická, musí být splněny určité podmínky. Ty jsou formulovány především v § 19 odst. 1 ZDP.
Podle písm. ze) citovaného ustanovení jsou od daně osvobozeny příjmy z podílů na zisku vyplácené dceřinou společností, která je rezidentem České republiky (má zde své sídlo) mateřské společnosti.
Podle § 19 odst. 1 písm. zi) jsou od daně osvobozeny i příjmy z podílů na zisku plynoucí od dceřiné společnosti, která je rezidentem jiného členského státu Evropské unie než České republiky, mateřské společnosti, která je rezidentem ČR a stálé provozovně mateřské společnosti, která je umístěna v ČR.
Mateřskou společností se pro tento účel rozumí obchodní společnost nebo družstvo, která má formu akciové společnosti nebo s. r. o. (je-li rezidentem České republiky) nebo má některou z forem zveřejněných Ministerstvem financí ve Finančním zpravodaji (jedná-li se o daňového rezidenta jiného členského státu Evropské unie) a která má nejméně po dobu 12 měsíců nepřetržitě alespoň 10% podíl na základním kapitálu jiné společnosti.
Pro dceřinou společnost pak platí výše uvedené analogicky.
Osvobození lze uplatnit při splnění podmínky 10% podílu na základním kapitálu i před splněním podmínky 12 měsíců nepřetržitého trvání, avšak následně musí být tato podmínka splněna.
Příklad:
Společnost A (mateřská společnost) se stala 10. prosince 2015 společníkem společnosti B (dceřiná společnost), kde vlastní 40% základního kapitálu. V květnu 2016 rozhodne valná hromada společnosti B o výplatě podílu na zisku, který vyplatí v červnu 2016, přičemž využije osvobození tohoto příjmu od daně (při výplatě podílu společnosti A nesrazí daň). Společnost A zůstane společníkem i v následujících letech.
Podmínka minimálního podílu na základním kapitálu byla splněna při výplatě podílů, podmínka 12 měsíců nepřetržitého trvání byla splněna následně, společnost B postupovala v souladu se zákonem.
V pokynu GFŘ D-22 se uvádí, že okamžikem, ke kterému je posuzováno splnění podmínek pro osvobození podílů na zisku vyplácených českou dceřinou společností, je den rozhodnutí valné hromady české dceřiné společnosti o výplatě podílů na zisku (zálohy na podíl na zisku), nebo den rozhodný pro určení osob majících právo na podíl na zisku (zálohy na podíl na zisku), pokud je valnou hromadou dceřiné společnosti v souladu se ZOK rozhodnuto o výplatě podílu na zisku (zálohy na podíl zisku).
Ve stejném pokynu se dále uvádí, že vyloučení osvobození příjmů v případě dceřiné společnosti, která je v likvidaci, se použije na příjmy, o jejichž výplatě rozhodla valná hromada nebo jiný orgán (který o výplatě rozhoduje), po vstupu této dceřiné společnosti do likvidace.
Osvobození se nepoužije tehdy, pokud valná hromada (nebo jiný orgán) rozhodl o výplatě podílů na zisku nebo záloh na ně ještě před získáním požadovaného minimálního podílu na základním kapitálu, přestože je tento minimální podíl získán před jejich skutečnou výplatou.
 
Účtování o podílu na zisku
Závěrem text doplním o některé základní účetní operace, které připadají v úvahu při účtování o podílech na zisku.
Účtování u společnosti, která podíly vyplácí v případě, kdy podíl není od daně osvobozen:
 I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I                                                  I    Kč   I  MD   I   D   I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I rozhodnuto o výplatě zálohy na podíl na zisku    I 200 000 I  432  I  364  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I srážka daně                                      I  30 000 I  364  I  342  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I odvod daně                                       I  30 000 I  342  I  221  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I výplata zálohy podílu na zisku                   I 170 000 I  364  I  221  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I rozhodnuto o výplatě podílu na zisku             I 500 000 I  431  I  364  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I vyúčtování zálohy                                I 200 000 I  364  I  432  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I srážka daně                                      I  45 000 I  364  I  342  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I odvod daně                                       I  45 000 I  342  I  221  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I I výplata podílu na zisku (doplatek)               I 255 000 I  364  I  221  I I--------------------------------------------------I---------I-------I-------I