Poskytování dotací a návratných finančních výpomocí z rozpočtu obcí

Vydáno: 24 minut čtení

Jedním z nástrojů, kterým mohou obce dosahovat svého cíle, tedy pečovat o potřeby a blaho svých občanů a o rozvoj svého území, je poskytování dotací a návratných finančních výpomocí (dále jen „NFV“) třetím subjektům. Tyto finanční prostředky z rozpočtu obce mohou být poskytovány na rozličné oblasti – sport, kulturu, volný čas, výchovu a vzdělávání, prevenci kriminality, sociální služby, životní prostředí a ekologii, památkovou péči, vybudování technické infrastruktury, podnikání apod. Problematika poskytování dotací a NFV je komplexně upravena zákonem č. 250/2000 Sb. , o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále „zákon o rozpočtových pravidlech “) a byla zde začleněna zákonem č. 24/2015 Sb. , který zákon o rozpočtových pravidlech novelizoval. Do nabytí účinnosti tohoto zákona nebylo poskytování dotací a NFV obcemi komplexně upraveno.

Poskytování dotací a návratných finančních výpomocí z rozpočtu obcí
JUDr.
Václav
Dobrozemský
Zákon o rozpočtových pravidlech upravuje poskytování dotací a NFV v § 10a až 10d. K problematice dotací a NFV je potřeba řadit i institut porušení rozpočtové kázně, který je upraven v § 22 zákona o rozpočtových pravidlech. Uvedený zákon definuje jednotlivé používané pojmy, vymezuje druhy dotací a NFV, stanoví minimální obsahové požadavky na program, žádost o poskytnutí
dotace
a NFV a veřejnoprávní smlouvu o poskytnutí
dotace
. Problematika rozhodování o poskytování dotací a NFV je upravena zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o obcích“).
 
Druhy dotací a NFV
Zákon o rozpočtových pravidlech rozlišuje tři typy
dotace
a NFV. Kritériem je účel
dotace
, respektive kdo jej určuje a formuluje a na co mají být prostředky určeny (použity).
V případě
programové
dotace
určuje účel poskytovatel v programu. Program je dle § 10a odst. 1 písm. f) zákona o rozpočtových pravidlech souhrn věcných, časových a finančních podmínek podpory účelu určeného poskytovatelem programu.
Individuální
dotace
nebo NFV
řeší konkrétní potřebu žadatele. Účel
dotace
určuje žadatel tak, že jej uvede přímo v žádosti o poskytnutí
dotace
.
Třetím případem je
dotace
poskytovaná na základě zvláštního zákona
. Zákon o rozpočtových pravidlech odkazuje na školský zákon, v jehož § 161 je upraveno financování škol a školských zařízení zřizovaných územními samosprávnými celky a v § 162 financování škol a školských zařízení, které nejsou zřizovány státem, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí. V tomto případě se použije zákon č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, ve znění pozdějších předpisů. Půjde-li tedy o dotaci soukromé škole, jde o dotaci poskytovanou na účel stanovený zvláštním práv