Korporátní řízení - sdílené služby (II. část)

Vydáno: 12 minut čtení

Úspory z rozsahu, lepší využití kvalitních lidských zdrojů, jednodušší kontrola, předcházení rizik a další benefity může přinést korporaci sdílení některých činností mezi jednotlivými částmi korporátního celku.

Korporátní řízení – sdílené služby (2. část)
Ing.
Pavel
Mucha
Konkurence, potřeba zvyšovat zisk a další faktory nutí soukromé firmy přemýšlet progresivně. Pokud nějaká změna znamená zlepšení ekonomické situace firmy, je pak tato ochotná a schopná změny přijímat velmi rychle. Proto soukromá sféra dávno pochopila, že je daleko efektivnější zabývat se svou hlavní činností, třeba vyrábět auta, orat pole, provozovat restaurace apod. Takže si podnikatelé najímají daňové poradce, účetní, právníky. Automobilka vyrábí pouze klíčové součásti a kompletuje díly, které se vyrábí u subdodavatelů. Malá firma nezaměstnává účetního, ale najímá si účetní firmu nebo daňového poradce. Velká
korporace
má centrální mzdovou účtárnu, právní oddělení apod. Nakonec se systém outsourcingu vyvinul do takových rozměrů, že i práce, které jsou na první pohled součástí hlavní činnosti, přenáší firmy na subdodavatele. Čas prověřil, že je tento systém sice náročný na organizaci, ale současně i velmi efektivní.
Analýza současného stavu uvnitř
korporace
Posouzení, zda veškeré obslužné činnosti má provádět svými silami každá organizace, která je součástí
korporace
, je nedílnou součástí kvalitního korporátního řízení. Obslužnými činnostmi máme na mysli takové akti

Související dokumenty