Otázky a odpovědi: Koupě budovy prodejny a odpisování

Vydáno: 3 minuty čtení

Obec koupila budovu prodejny „Jed­noty“, aby zůstal pro obec zachován obchod. Nevím, zda mám budovu začít odpisovat znovu od začátku. Někde jsem četla, že je možné začít odpisovat už jen počet měsíců, který je aktuální dle odpisového plánu „Jednoty“? Prosím tedy o radu, zda pro odpisy nastavit odpisování navazující už jen počet měsíců zbývajících po „Jednotě“ (pokračovat v jejich odpisovém plánu), či začít od znova. Pokud začít od znova, tak prosím ještě o radu, do které odpisové skupiny prodejna Jednoty a. s. patří.

Otázky a odpovědi: Koupě budovy prodejny a odpisování
Ing.
Jiří
Vychopeň
Odpověď:
Při účetním odpisování koupené budovy se obec řídí Českým účetním standardem pro některé vybrané účetní jednotky (dále jen „ČÚS“) č. 708, který stanoví základní postupy pro určení výše odpisů dlouhodobého majetku a účtování odpisů dlouhodobého majetku pro některé vybrané účetní jednotky, které vedou účetnictví podle vyhlášky č. 410//2009 Sb., kterou se provádějí někte­rá ustanovení zákona č. 563//1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro některé vybrané účetní jednotky (dále jen „vyhláška č. 410/2009 Sb.“).
Podle § 66 odst. 1 vyhlášky č. 410//2009 Sb. a bodu 4.2. ČÚS č. 708 platí, že účetní jednotka odpisuje nově pořízený dlouhodobý majetek z výše ocenění v účetnictví podle § 25 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, postupně v průběhu jeho používání, a to jen do výše tohoto ocenění. Podle bodu 4.3. ČÚS č. 708 se v případě nabytí dlouhodobého ­majetku zahajuje jeho odpisování 1. dnem měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém došlo k jeho zařazení do užívání. Podle bo­du 4.7. ČÚS č. 708 účetní jednotka v případě uvedení dlouhodobého majetku do užívání v průběhu účetního období stanoví poměrnou výši odpisů v tomto účetním období.
Z výše uvedených ustanovení vyplývá, že koupenou budovu bude obec odpisovat podle vlastního odpisového plánu po dobu jejího používání, a to z pořizovací ceny, přičemž v souladu s ustanovením § 66 odst. 6 vyhlášky č. 410/2009 Sb. odpisování budovy zahájí od prvního dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl doručen návrh na vklad katastrálnímu úřadu. Podle bodu 5.1.1 ČÚS č. 708 účetní jednotka zvolí způsob odpisování rov­no­měrný, výkonový nebo komponentní, přičemž není vyloučena ani kombinace těchto způsobů odpisování. Podle bodu 5.2. ČÚS č. 708 provede účetní jednotka kategorizaci dlouhodobého majetku podle přílohy č. 1, z níž vyplývá účetní odpisová skupina. Podle části G přílohy č. 1 ČÚS č. 708 jsou budovy pro obchod a služby zařazeny do účetní odpisové skupiny VII.
Pro účely daňového odpisování se budova zatřídí podle Přílohy č. 1 k zákonu č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, do odpisové skupiny 5, pro kterou podle § 30 odst. 1 zákona o daních z příjmů doba odpisování činí minimálně 30 let.