Otázky a odpovědi: Povinnosti odběratele v případě, že se dodavatel stal zpětně plátcem DPH

Vydáno: 2 minuty čtení

Náš dodavatel stavebních prací vystavoval v roce 2018 faktury jako neplátce DPH. Finanční úřad mu k 26. 1. 2019 přiznal registraci k DPH, a to zpětně od 1. 5. 2018. V březnu roku 2019 mi přinesl opravené faktury za minulý rok, a to v režimu přenesené povinnosti. Jakou povinnost mám teď já jako odběratel? Musím podat následná kontrolní hlášení a dodatečná přiznání k DPH, ve kterých doplním do pol. B1 a do ř. 10 a 43 tyto daňové doklady, nebo lze využít § 104 odst. 1 zákona o DPH a doplnit je v kontrolním hlášení a přiznání, které budu řádně podávat za březen 2019 (moje daňová povinnost se díky přenesené daňové povinnosti nezmění)? Datum zdanitelného plně­ní uvedu takové, jaké je na daňových dokladech.

Otázky a odpovědi: Povinnosti odběratele v případě, že se dodavatel stal zpětně plátcem DPH
Ing.
Ladislav
Pitner
Odpověď:
Jedná se o situaci, kdy se osoba povinná k dani (dosavadní neplátce) stala ze zákona (nejpravděpodobněji překročením zákonem stanovené výše obratu) plátcem, a to od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci, ve kterém tato osoba překročila stanovený obrat (podle dotazu dnem 1. 5. 2018), ale tato osoba nesplnila svoji povinnost podat přihlášku k registraci do 15 dnů od skončení kalendářního měsíce, ve kterém překročila stanovený obrat. Správce daně vydal rozhodnutí o registraci plátce dne 26. 1. 2019, ale samozřejmě s platností od data, kterým se osoba povin­ná k dani stala plátcem ze záko­na, tj. k 1. 5. 2018.
V těchto případech správce daně vyzve plátce k podání daňových přiznání za období od 1. 5. 2018 do ledna 2019, plátce je za uskutečněná zdanitelná plnění povinen rovněž vystavit daňové doklady.
Pokud jde o plnění, která podléhají režimu přenesení daňové povinnosti, zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, uvádí v § 92a v odst. 3, že režim přenesení daňové povinnosti v případě, že plátce, který poskytl nebo přijal zdanitelné plnění, nesplnil svou registrační povinnost (podání přihlášky k registraci) v zákonem stanovené lhůtě, nelze použít do dne nabytí právní moci rozhodnutí, kterým je registrován jako plátce. To znamená, že také nelze za toto období vystavit daňové doklady v režimu přenesení daňové povinnosti (bez daně s povinností příjemce plnění přiznat daň), ale vystavit daňové doklady v běžném režimu (vč. DPH).
Pozn. Toto ustanovení § 92a se novelou zákona o DPH k 1. 4. 2019 nemění, pouze je nově označeno jako odstavec 5.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty