Nezdanitelné části základu daně u fyzických osob

Vydáno: 32 minut čtení

V tomto příspěvku bych se chtěl zabývat výkladem nezdanitelných částek, které upravuje § 15 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “). Jedná se o částky, které v případě poplatníků fyzických osob snižují základ daně, a tím vedou k nižšímu zdanění. Jejich efekt je ovšem nižší než u slev na dani, které se odečítají přímo od daně, a pro poplatníka tedy znamenají větší finanční prospěch a větší daňovou úsporu. Přesto i nezdanitelné částky představují významný nástroj daňové optimalizace.

Nezdanitelné části základu daně u fyzických osob
Ing.
Zdeněk
Morávek
 
Obecně
Protože se velmi rychle blíží termín pro provedení ročního zúčtování záloh, je určitě vhodné problematiku nezdanitelných částek alespoň základním přehledem zopakovat. Převážná většina neziskových organizací je v postavení zaměstnavatelů, kteří budou svým zaměstnancům provádět roční zúčtování záloh, a budou tedy oprávněnost těchto odpočtů posuzovat.
Připomeňme, že v souladu s úpravou § 38ch odst. 1 ZDP může poplatník požádat písemně o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění posledního z uvedených plátců daně, a to nejpozději do 15. února po uplynutí zdaňovacího období. Výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění provede plátce daně nejpozději do 31. března po uplynutí zdaňovacího období.
Poplatníkovi, který neuplatňuje daňové zvýhodnění, plátce daně vrátí jako přeplatek z ročního zúčtování záloh kladný rozdíl mezi zálohově sraženou daní a daní sníženou o slevy pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, nejpozději při zúčtování mzdy za březen po uplynutí zdaňovacího období, činí-li úhrnná výše tohoto přeplatku více než 50 Kč.
Nezdanitelnými částkami
jsou:
-
Poskytnutá bezúplatná plnění na stanovené účely.
-
Úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo z hypotečního úvěru, použité na financování bytových potřeb.
-
Příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření.
-
Pojistné na soukromé životní pojištění.
-
Členské příspěvky odborové organizaci.
-
Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.
Nyní blíže k jednotlivým položkám.
 
Poskytnutá bezúplatná plnění
Jak vyplývá z § 15 odst. 1 ZDP, od základu daně lze odečíst hodnotu bezúplatného plnění poskytnutého stanoveným subjektům na stanovené účely. ZDP umožňuje uplatnit hodnotu bezúplatných plnění, v praxi se bude jednat zejména o dary.
Dary jsou v souladu s § 25 odst. 1 písm. t) ZDP nedaňovým nákladem
, ale za stanovených podmínek je možné je uplatnit jako nezdanitelné části základu daně.
Okruh subjektů, kterým je možné bezúplatné plnění poskytnout, je poměrně široký. Lze je poskytnout obcím, krajům, organizačním složkám státu, právnickým osobám se sídlem na území České republiky, jakož i právnickým osobám, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona, a stejně tak právnickým osobám se sídlem na území jiného členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor, jiného státu než České republiky. Určitá omezení jsou naopak u fyzických osob jako příjemců těchto bezúplatných plnění, kde se jedná pouze o fyzické osoby poskytovatele zdravotních služeb, provozovatele škol a školských zařízení, provozovatele zařízení pro péči o toulavá nebo opuštěná zvířata nebo pro péči o jedince ohrožených druhů živočichů, poživatele invalidního důchodu za stanovených podmínek a nezletilým dětem závislým na péči jiné osoby podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. I v případě vymezených fyzických osob se jedná o fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky, ale za obdobných podmínek i pro fyzické osoby s bydlištěm na území jiného členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor, jiného státu než České republiky.
Co se týká účelu, v případě poskytnutí právnickým osobám se
musí jednat o dary poskytnuté
:
-
xxx
-
Na financování
vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových účelů, kultury, školství, na policii, na požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat a jejich zdraví, na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a politickým hnutím na jejich činnost.
V případě poskytnutí vyjmenovaným fyzickým osobám
je potom účelem zejména financování příslušných zařízení, v případě poživatelů invalidního důchodu nebo nezletilých dětí závislých na péči jiné osoby potom na zdravotnické prostředky, zvláštní pomůcky a majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání, a to za podmínek blíže stanovených v úpravě § 15 odst. 1 ZDP.
Poslední podmínkou je dodržení stanovených finančních limitů.
Aby bylo možné hodnotu bezúplatného plnění jako nezdanitelnou část základu daně uplatnit, musí být splněny minimální a maximální hranice:
-
Úhrnná hodnota bezúplatných plnění ve zdaňovacím období musí přesáhnout 2 % ze základu daně anebo musí činit alespoň 1 000 Kč. Spojka anebo znamená, že postačí splnění jedné podmínky. Posuzuje se úhrnná hodnota bezúplatných plnění, nikoliv jednotlivá plnění, proto je možné bezúplatná plnění menší hodnoty pro tyto účely sčítat,
-
V úhrnu lze odečíst nejvýše 15 % ze základu daně.
Speciální režim má bezplatné poskytnutí krve či jejích složek a bezplatné poskytnutí orgánu. Jako bezúplatné plnění na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč a hodnota odběru orgánu od žijícího dárce se oceňuje částkou 20 000 Kč. Za bezúplatné plnění na zdravotnické účely se považuje hodnota jednoho odběru krve nebo jejích složek dárcem, kterému nebyla poskytnuta finanční úhrada výdajů spojených s odběrem krve nebo jejích složek podle zákona upravujícího specifické zdravotní služby, s výjimkou úhrady prokázaných cestovních nákladů spojených s odběrem. S výjimkou úhrady cestovních nákladů tedy jiná úhrada nemůže být poskytnuta, aby se jednalo o poskytnuté bezúplatné plnění.
Jak vyplývá z pokynu GFŘ D-22, jedním odběrem krve dárce se rozumí odběr krve a jejích složek (např. plasmy, krevních destiček, kostní dřeně a jiných složek) provedený v jednom dni, a to i v případě odběru více složek krve.
Příklad:
Zaměstnanec předložil potvrzení, že poskytl základní škole v místě svého bydliště dar ve výši 8 000 Kč, a to na její vzdělávací činnost. Zaměstnanec má za zdaňovací období roku 2016 základ daně ve výši 450 000 Kč. Je splněno, že dar jako bezúplatné plnění je poskytnut právnické osobě se sídlem na území ČR na financování školství, je splněno, že úhrnná hodnota bezúplatných plnění činí alespoň 1 000 Kč (2 % ze základu daně překročena nejsou, ale splnění jedné podmínky postačuje), maximálně lze odečíst 15 % ze základu daně, tj. v tomto případě 67 500 Kč, tato částka překročena není. Jako nezdanitelná částka bude tedy uplatněn dar ve výši 8 000 Kč.
Příklad:
Zaměstnanec předložil potvrzení, že v průběhu roku 2016 poskytl 3x bezplatně krev. Zaměstnanec má za příslušné zdaňovací období základ daně 150 000 Kč.
Hodnota jednoho odběru krve se oceňuje částkou 2 000 Kč, v tomto případě se tedy jedná o bezúplatné plnění ve výši 6 000 Kč. Všechny podmínky budou splněny, dar bude uplatněn jako nezdanitelná částka, základ daně po jejím odečtení bude činit 144 000 Kč.
Příklad:
Zaměstnanec má za příslušné zdaňovací období základ daně ve výši 200 000 Kč. Tento zaměstnanec poskytl jiné fyzické osobě s bydlištěm v ČR, která je poživatelem invalidního důchodu, dary na rehabilitační pomůcky ve výši 200 Kč, 300 Kč a 400 Kč.
Předpokládejme, že podmínka účelovosti bude také v tomto případě splněna, tj. jedná se o rehabilitační pomůcky ve smyslu příslušné právní úpravy, a je to do výše nehrazené příspěvkem ze státního rozpočtu. Problém ale bude s finanční hodnotou, protože úhrn bezúplatných plnění nečiní alespoň 1 000 Kč a 2 % ze základu daně jsou 4 000 Kč, což také není překročeno. Znamená to tedy, že tyto dary není možné od základu daně odečíst.
Obdobně se postupuje u bezúplatných plnění poskytnutých na financování odstraňování následků živelní pohromy
, ke které došlo na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor. V tomto případě je tedy možné uplatnit tato bezúplatná plnění jako nezdanitelnou částku za stejných podmínek, jaké jsou uvedeny výše.
Od základu daně lze hodnotu poskytnutých bezúplatných plnění odečíst v tom zdaňovacím období, ve kterém byla prokazatelně poskytnuta. Poskytnuté bezúplatné plnění prokáže poskytovatel dokladem, ze kterého musí být patrno, kdo je příjemcem bezúplatného plnění, jaká je hodnota bezúplatného plnění, jaký je předmět bezúplatného plnění, účel, na který bylo bezúplatné plnění poskytnuto, a datum poskytnutí.
 
Úroky z úvěru ze stavebního spoření a z hypotečního úvěru
Od základu daně lze odečíst částku, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období:
-
Z úvěru ze stavebního spoření.
-
Z hypotečního úvěru poskytnutého bankou, sníženého o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů.
-
Z úvěru poskytnutého stavební spořitelnou, bankou v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotečním úvěrem; k tomu pokyn GFŘ č. D-22 uvádí, že za jiné úvěry poskytnuté stavební spořitelnou v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření se považují např. tzv. překlenovací úvěry (meziúvěry). Za jiné úvěry poskytnuté v souvislosti s hypotečním úvěrem lze považovat takové úvěry, které jsou poskytnuty na bytové potřeby, a to bez ohledu, zda jsou poskytnuty před poskytnutím hypotečního úvěru (tzv. předhypoteční úvěr) nebo současně, příp. následně s hypotečním úvěrem (tzv. doplňkové úvěry k hypotečním úvěrům). Vždy však musí být z uzavřených smluv zřejmá souvislost s hypotečním úvěrem a s předmětnou bytovou potřebou.
Základním předpokladem pro uplatnění této nezdanitelné částky je uspokojení bytové potřeby. Co se rozumí bytovou potřebou, je přesně vymezeno v § 15 odst. 3 ZDP a lze konstatovat, že toto vymezení je poměrně široké.
Bytovou potřebou
se tedy rozumí:
-
výstavba bytového domu, rodinného domu, jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, nebo změna stavby,
-
koupě pozemku v souvislosti s pořízením bytové potřeby nebo s výstavbou bytové potřeby, v souvislosti s výstavbou musí být tato zahájena do čtyř let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy nebo koupě pozemku,
-
koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto domů nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru,
-
splacení vkladu právnické osobě jejím členem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu,
-
údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu, bytu v nájmu nebo v užívání nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru,
-
vypořádání společného jmění manželů nebo vypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, rodinného domu nebo bytového domu,
-
úhrada za převod podílu v obchodní korporaci jejím členem uskutečněná v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu.
-
splacení úvěru nebo zápůjčky použitých poplatníkem na financování výše uvedených bytových potřeb, pokud jsou splněny podmínky pro tyto bytové potřeby.
Další podmínkou pro uplatnění zaplacených úroků jako nezdanitelné částky je skutečnost, že se
nejedná o bytovou výstavbu
, údržbu ani o změnu stavby bytového domu nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, prováděnou v rámci činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, nebo pro účely nájmu. Je tomu tak proto, že tyto úroky mohou být za splnění stanovených podmínek daňovým nákladem, a navíc se nejedná o podporu bydlení samotného poplatníka, což je hlavním důvodem pro umožnění snížení základu daně tímto způsobem.
ZDP také výslovně stanoví, že pokud se použije nebo používá bytová potřeba nebo její část k činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, anebo k nájmu, lze odečet úroků po dobu užívání bytové potřeby k uvedeným účelům uplatnit pouze v poměrné výši. Tím je opět zabezpečeno uplatnění nezdanitelné části základu daně pouze v takovém poměru, který odpovídá uspokojení bytové potřeby. Může se jednat o případ zaměstnance, který část rodinného domu pronajímá nebo v části rodinného domu podniká.
Příklad:
Zaměstnanec splácí úvěr ze stavebního spoření, který použil na rekonstrukci a opravu jednotky v osobním vlastnictví, jedná se o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru. Za příslušné zdaňovací období zaplatil dle potvrzení příslušné stavební spořitelny úroky ve výši 19 600 Kč.
Jedná se o úvěr ze stavebního spoření poskytnutý stavební spořitelnou na financování bytové potřeby (údržba a změna jednotky patří v souladu s § 15 odst. 3 ZDP mezi bytové potřeby), zaplacené úroky je tedy možné odečíst od základu daně.
V § 15 odst. 4 ZDP jsou pak stanoveny konkrétní
podmínky
pro uplatnění tohoto snížení základu daně. Maximální výše úroků, kterou je možné uplatnit jako snížení základu daně ze všech úvěrů poplatníků v téže domácnosti, je 300 000 Kč. Při placení úroků jen po část roku nesmí uplatňovaná částka překročit jednu dvanáctinu této maximální částky za každý měsíc placení úroků.
Příklad:
V průběhu zdaňovacího období roku 2016 zaměstnanec pořídil rodinný dům, na jeho pořízení použil hypoteční úvěr. Smlouva o hypotečním úvěru byla uzavřena od 1. 3. 2016, úroky byly placeny pouze po dobu 10 měsíců. V roce 2016 byla na úrocích z tohoto hypotečního úvěru zaplacena částka 300 000 Kč.
Pořízení rodinného domu je bytovou potřebou stanovenou v § 15 odst. 3 ZDP. Protože úroky byly placeny pouze po část roku, lze uplatnit maximálně 10/12 maximální roční částky, tedy 250 000 Kč.
Pokud je účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby
více zletilých osob, uplatní odpočet buď jedna z nich, anebo každá z nich, ale rovným dílem.
Poplatníci tedy mohou sami zvolit, jaký postup pro ně bude výhodnější. Žádná jiná možnost než výše uvedené ale nepřichází v úvahu.
Příklad:
Účastníky smlouvy o hypotečním úvěru jsou manželé. V příslušném zdaňovacím období byly zaplaceny úroky ve výši 80 000 Kč.
V úvahu přicházejí tyto možnosti:
-
celou výši úroků v částce 80 000 Kč uplatní manžel,
-
celou výši úroků v částce 80 000 Kč uplatní manželka,
-
manžel i manželka uplatní každý jednu polovinu, tedy 40 000 Kč.
Žádná jiná možnost, tedy např. že manžel uplatní 50 000 Kč a manželka zbývajících 30 000 Kč, není možná.
Doplňme, že pokyn GFŘ D-22 k tomu stanoví, že od základu daně poplatníka se odčítá úhrn úroků zaplacených z úvěru ze stavebního spoření a z hypotečního úvěru ve zdaňovacím období. Přitom není rozhodující, v jaké výši se na úhrnu zaplacených úroků podíleli jednotliví účastníci smlouvy o úvěru. To koresponduje i s výše uvedeným příkladem.
ZDP dále stanoví v § 15 odst. 4 ZDP další podmínky pro uplatnění úroků, zejména z pohledu splnění podmínek ve zdaňovacím období pořízení bytové potřeby, ale také z pohledu odpovídajícího užívání této bytové potřeby. Poměrně komplikovanou oblastí je dokládání této nezdanitelné částky, při posuzování dokladů předložených zaměstnancem je nutné vždy pečlivě vycházet z úpravy § 38l odst. 1 ZDP.
 
Příspěvky na penzijní připojištění, penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření
V současné době je možné v základu daně zohlednit tyto produkty penzijního spoření:
-
penzijní připojištění se státním příspěvkem,
-
penzijní pojištění,
-
doplňkové penzijní spoření.
Za všechny tyto produkty lze ve zdaňovacím období roku 2016 v úhrnu odečíst od základu daně maximálně 12 000 Kč, od roku 2017 se tato částka zvyšuje na 24 000 Kč.
V případě penzijního připojištění se státním příspěvkem platí, že od základu daně lze odečíst příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijní společností. Takže opět je nutné splnit
celou řadu podmínek:
-
musí to být příspěvek zaplacený poplatníkem,
-
musí to být na penzijní připojištění tohoto poplatníka,
-
musí to být podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem,
-
tato smlouva musí být uzavřena mezi tímto poplatníkem a penzijní společností,
-
a musí se samozřejmě jednat o penzijní připojištění se státním příspěvkem v souladu se zákonem č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů.
Všechny podmínky musí být splněny současně.
Odečíst lze částku rovnající se úhrnu příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem na zdaňovací období, sníženém o 12 000 Kč, a to z důvodu poskytovaného státního příspěvku. Maximální možné daňové úspory je tedy dosaženo při výši příspěvku 24 000 Kč za zdaňovací období, tj. standardně 2 000 Kč měsíčně. Od roku 2017 se úprava mění tak, že je možné odečíst částku, která se rovná úhrnu částí měsíčních příspěvků, které v jednotlivých kalendářních měsících zdaňovacího období přesáhly výši, od které náleží maximální státní příspěvek. Nebude se tedy posuzovat roční výše zaplacených příspěvků, ale výše možného snížení se bude posuzovat měsíčně.
Příklad:
Zaměstnanec doložil, že si v roce 2016 platil příspěvek na penzijní připojištění se státním příspěvkem ve výši 700 Kč měsíčně, ročně tak zaplatí 8 400 Kč.
Vzhledem k tomu, že částka zaplacených příspěvků nepřesáhne 12 000 Kč za rok, nelze o tyto příspěvky základ daně u tohoto poplatníka snížit.
Příklad:
Zaměstnanec doložil, že si v roce 2016 platil příspěvek na penzijní připojištění se státním příspěvkem ve výši 1 100 Kč měsíčně, ročně tak zaplatil 13 200 Kč.
Po snížení o 12 000 Kč zbývá částka ve výši 1 200 Kč, o kterou je možné snížit základ daně tohoto poplatníka.
Je vhodné doplnit, že ještě v roce 2016 se částka 12 000 Kč odečítala i tehdy, pokud je příspěvek placen pouze po část roku, tedy typicky v roce uzavření smlouvy. Nedochází tedy k žádnému poměrnému krácení této částky, vždy se bude odečítat celá částka 12 000 Kč. Od roku 2017 to bude v souladu s výše uvedeným jinak.
V případě
penzijního pojištění
platí, že poplatník má možnost odečíst od základu daně příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho penzijní pojištění podle smlouvy o penzijním pojištění uzavřené mezi poplatníkem a institucí penzijního pojištění nebo na základě jinak sjednané účasti poplatníka na penzijním pojištění u instituce penzijního pojištění. Nutnou podmínkou ale v tomto případě je, že byla sjednána výplata plnění z penzijního pojištění až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let, pokud toto není splněno, nelze odpočet uplatnit. Jedná se tak o obdobnou podmínku, jaká platí pro odpočet soukromého životního pojištění, jak je uvedeno dále.
Pokud jsou tyto podmínky splněny, lze jako nezdanitelnou částku odečíst úhrn příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho penzijní pojištění na zdaňovací období. V tomto případě není žádná státní podpora poskytována, proto se od částky zaplacených příspěvků žádná částka neodečítá. Kromě zvýšení celkového limitu odečtu na 24 000 Kč nenastávají od roku 2017 v oblasti penzijního pojištění žádné změny.
Příklad:
Zaměstnanec doložil, že v roce 2016 si v souladu s uzavřenou smlouvu o penzijním pojištění platil příspěvek na penzijní pojištění ve výši 500 Kč měsíčně. Smlouva byla uzavřena od 1. 2. 2014, výplata plnění byla sjednána v roce 2022, zaměstnanci bude 60 let v roce 2021. Podmínky pro uplatnění odpočtu by měly být v tomto případě splněny, výplata plnění z pojištění je sjednána až po 60 kalendářních měsících a v této době poplatník již bude splňovat podmínku 60 let věku. V roce 2016 budou zaplaceny příspěvky na penzijní pojištění v celkové výši 6 000 Kč, tuto částku je možné uplatnit jako nezdanitelnou částku.
V případě doplňkového penzijního spoření platí, že poplatník má možnost odečíst od základu daně příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho doplňkové penzijní spoření podle smlouvy o doplňkovém penzijním spoření uzavřené mezi poplatníkem a penzijní společností. Doplňkové penzijní spoření je upraveno zákonem č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření, ve znění pozdějších předpisů. Podmínky jsou tedy obdobné jako v případě penzijního připojištění se státním příspěvkem, opět tedy zejména platí, že se musí jednat o příspěvky zaplacené samotným poplatníkem a že se musí jednat o jeho penzijní spoření.
Částka, kterou lze takto odečíst, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených poplatníkem na jeho doplňkové penzijní spoření na zdaňovací období, sníženému o 12 000 Kč, což opět souvisí s poskytovaným státním příspěvkem.
I v tomto případě platí, že částka 12 000 Kč se odečítá i tehdy, pokud jsou příspěvky placeny pouze po část roku, tedy zejména, pokud je smlouva uzavřena v průběhu roku.
Od roku 2017 dochází ke změně s tím, že odečíst je možné částku, která se rovná úhrnu části měsíčních příspěvků, které v jednotlivých kalendářních měsících zdaňovacího období přesáhly výši, od které náleží maximální státní příspěvek. Výše možného odečtu se tak bude posuzovat na základě měsíčních příspěvků, nikoliv ročního úhrnu těchto příspěvků.
Příklad:
Zaměstnanec má uzavřenu smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, předpokládejme, že podmínky pro uplatnění odpočtu jsou splněny, zaměstnanec si hradí měsíčně příspěvek ve výši 1 800 Kč. Současně má tento zaměstnanec uzavřenu smlouvu o penzijním pojištění, i v tomto případě jsou podmínky pro uplatnění nezdanitelné částky splněny, měsíčně hradí částku 900 Kč. Jedná se o příspěvky uhrazené v roce 2016.
V případě doplňkového penzijního spoření zaměstnanec uhradí za zdaňovací období částku 21 600 Kč, po snížení o 12 000 Kč má možnost uplatnit jako nezdanitelnou částku 9 600 Kč. V případě penzijního pojištění zaměstnanec uhradí za zdaňovací období částku 10 800 Kč, tuto částku má možnost uplatnit jako nezdanitelnou částku. Celkově by se tak jednalo o částku 20 400 Kč, ovšem v úhrnu lze uplatnit maximálně částku 12 000 Kč, proto bude uplatněna pouze tato částka.
Pokud bychom stejný případ posuzovali v roce 2017, výše limitu se změnila na 24 000 Kč, takže by bylo možné uplatnit celou částku. V případě doplňkového penzijního spoření by ale bylo nutné posuzovat měsíčně nárok na uplatnění nezdanitelných částek, pokud by ale byla placena pravidelně stejná částka, výsledek by byl stejný.
V souvislosti s uvedenými penzijními produkty je nutné upozornit na skutečnost, že pokud by poplatníkovi některé z těchto pojištění
předčasně zaniklo
bez nároku na penzi, jednorázové vyrovnání nebo jednorázové plnění z penzijního pojištění, a současně bylo poplatníkovi vyplaceno odbytné nebo jiné plnění související se zánikem penzijního pojištění, je nutné
předchozí uplatněné odpočty dodanit
. Bude se postupovat tak, že dříve uplatněné odpočty budou považovány za příjem podle § 10 ZDP, a to ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo.
Dodaněny potom budou částky, o které byl poplatníkovi v uplynulých deseti letech z důvodu zaplacených příspěvků na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem nebo penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření snížen základ daně. ZDP tedy stanoví časový rozsah dodanění těchto odpočtů, a to ve lhůtě 10 let.
Odpočet je nutné doložit smlouvou o penzijním připojištění se státním příspěvkem, smlouvou o doplňkovém penzijním spoření, smlouvou o penzijním pojištění nebo potvrzením instituce penzijního pojištění o účasti poplatníka na penzijním pojištění a každoročně potvrzením penzijní společnosti nebo instituce penzijního pojištění o příspěvcích zaplacených poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem, doplňkové penzijní spoření nebo penzijní pojištění na uplynulé zdaňovací období.
 
Soukromé životní pojištění
Od základu daně lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na jeho soukromé životní pojištění. Co se rozumí
soukromým životním pojištěním
, vymezuje § 6 odst. 9 písm. p) ZDP, a jedná se o:
-
pojištění pro případ dožití (pojištěný se dožije určitého věku nebo dne uvedeného v pojistné smlouvě jako konec pojištění), nebo
-
pojištění pro případ smrti nebo dožití (pojištění končí smrtí, pokud nastane v průběhu trvání smlouvy, nebo dožitím dne, který je stanoven ve smlouvě jako konec pojištění), nebo
-
důchodové pojištění (pojištěný se dožije určitého dne sjednaného v pojistné smlouvě jako počátek výplaty důchodu),
a to i při sjednání dřívějšího plnění v případě vzniku nároku na starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně nebo v případě, stane-li se zaměstnanec invalidním ve třetím stupni podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, nebo v případě smrti.
Soukromé životní pojištění je značně komplikovaný pojistný produkt, proto musí být opět splněna celá
řada podmínek:
-
musí to být pojistné zaplacené poplatníkem, a to v příslušném zdaňovacím období,
-
musí se jednat o soukromé životní pojištění tohoto poplatníka,
-
pojistné musí být zaplacené podle pojistné smlouvy uzavřené mezi poplatníkem jako pojistníkem a pojištěným v jedné osobě a pojišťovnou,
-
výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let,
-
podle podmínek pojistné smlouvy není umožněna výplata jiného příjmu, který není pojistným plněním a nezakládá zánik pojistné smlouvy, jedná se tedy o zamezení možnosti průběžných výběrů z pojistných smluv bez zániku pojistné smlouvy.
Toto jsou všeobecné podmínky, které platí
pro všechny případy soukromého životního pojištění
, všechny tyto podmínky musí být splněny současně.
To ale není vše, pokud by se jednalo o pojistnou smlouvu s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, pak musí navíc platit, že:
-
pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40 000 Kč,
-
a pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70 000 Kč.
U důchodového pojištění se za sjednanou pojistnou částku považuje odpovídající jednorázové plnění při dožití.
Maximální částka, kterou lze odečíst za zdaňovací období, činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami. Od roku 2017 se tento limit zvyšuje na 24 000 Kč.
Příklad:
Zaměstnanec má uzavřenu smlouvu na pojištění pro případ smrti nebo dožití, ve zdaňovacím období roku 2016 si platil pojistné ve výši 1 800 Kč měsíčně. Pojistné bylo placeno na základě uzavřené pojistné smlouvy, ve které byl poplatník pojistníkem i pojištěným. Poplatníkovi je 48 let, výplata pojistného plnění je sjednána v kalendářním roce, ve kterém je poplatníkovi 60 let. Pevná pojistná částka pro případ dožití není sjednána.
Všechny podmínky jsou splněny, zaplacené pojistné je tedy možné uplatnit jako nezdanitelnou část základu daně a snížit o ni základ daně tohoto poplatníka. Bylo zaplaceno pojistné ve výši 21 600 Kč ročně, uplatnit je však možné maximálně 12 000 Kč. Částku nad tuto hranici není možné jako snížení základu daně uplatnit.
Pokud by stejná situace nastala také ve zdaňovacím období roku 2017, bylo by možné uplatnit jako nezdanitelnou částku celých 21 600 Kč.
Příklad:
Zaměstnanec má uzavřeny dvě smlouvy na pojištění pro případ dožití bez pevně sjednaných pojistných částek. Všechny ostatní podmínky jsou splněny, na základě první smlouvy bylo zaplaceno za příslušné zdaňovací období 8 000 Kč a na základě druhé smlouvy pak 6 500 Kč. I když se jedná o dvě smlouvy, zaplacené pojistné se sčítá a na celkový součet se pak uplatní maximální hranice 12 000 Kč, a to i tehdy, když pojistné z jednotlivých smluv je pod touto hranici.
I v tomto případě je tedy možné uplatnit snížení základu daně maximálně o 12 000 Kč.
Dále je nutné doplnit, že v případě jednorázového pojistného se zaplacené pojistné poměrně rozpočítá na zdaňovací období podle délky trvání pojištění s přesností na dny. Pokud je tedy zaplacena jednorázově částka na delší časové období, neznamená to, že je možné ji uplatnit pouze v tomto jednom zdaňovacím období, kdy byla uhrazena.
I v případě soukromého životního pojištění platí, že pokud dojde k zániku smlouvy z důvodu nedodržení podmínek, má poplatník povinnost předchozí uplatněné odpočty dodanit, a to jako příjem podle § 10 ZDP. Výjimku z tohoto režimu představují pouze pojistné smlouvy, u kterých nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva, kapitálová hodnota nebo odkupné bude převedeno na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně. Dodaňovány budou částky, o které byl poplatníkovi základ daně snížen z titulu těchto produktů v uplynulých deseti letech, stejně jako v případě penzijních produktů.
Příklad:
Zaměstnanec ve věku 57 let zrušil ve zdaňovacím období 2016 předčasně pojistnou smlouvu na soukromé životní pojištění, smlouva je sjednána od roku 2004.
V souladu s výše uvedeným musí zaměstnanec zdanit jako příjem podle § 10 ZDP odpočet na soukromé životní pojištění uplatněný ve zdaňovacích obdobích 2006 až 2015.
Zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění jako nezdanitelnou částku je nutné doložit smlouvou o soukromém životním pojištění nebo pojistkou podle zákona upravujícího pojistnou smlouvu a každoročně potvrzením pojišťovny o pojistném zaplaceném poplatníkem na jeho soukromé životní pojištění v uplynulém zdaňovacím období nebo o zaplacené poměrné části jednorázového pojistného připadajícího na uplynulé zdaňovací období.
 
Členské příspěvky člena odborové organizace
Od základu daně lze odečíst členské příspěvky zaplacené ve zdaňovacím období členem odborové organizace odborové organizaci, která podle svých stanov obhajuje hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců v rozsahu vymezeném zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů.
Takto lze odečíst částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů podle § 6 ZDP, maximálně však do výše 3 000 Kč za zdaňovací období. Je tedy stanoven pouze horní limit tohoto odpočtu, a to relativní (1,5 % z příjmů podle § 6 ZDP) a absolutní (3 000 Kč).
Příklad:
Zaměstnanec zaplatil ve zdaňovacím období roku 2016 členské příspěvky ve výši 850 Kč. Příjmy ze závislé činnosti tohoto zaměstnance činily za rok 2016 420 000 Kč. Uplatnit lze maximálně 1,5 % z příjmů ze závislé činnosti, tedy 6 300 Kč, maximálně 3 000 Kč. Zaplacené příspěvky činily 850 Kč, uplatněna tak bude tato částka.
Pro stanovení limitu se posuzuje výše zdanitelných příjmů, nikoliv základu daně. Současně platí, že do výše těchto příjmů se nezahrnují příjmy, které jsou zdaněny srážkovou daní.
Tato nezdanitelná částka se dokládá potvrzením odborové organizace o výši zaplaceného členského příspěvku v uplynulém zdaňovacím období.
 
Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání
Závěrem ještě stručně poslední nezdanitelná částka. Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů. Podmínkou je, že tyto úhrady za zkoušky nebyly hrazeny zaměstnavatelem ani nebyly uplatněny poplatníkem jako daňový výdaj, a aby tedy nedocházelo ke dvojímu vlivu na základ daně z titulu téhož výdaje. Pokud by je tedy zaměstnanec uplatnil jako daňový náklad, už by nebylo možné je současně uplatnit jako nezdanitelnou část.
Maximálně lze takto snížit základ daně o 10 000 Kč.
U poplatníka, který je osobou se zdravotním postižením, lze za zdaňovací období odečíst až 13 000 Kč, a u poplatníka, který je osobou s těžším zdravotním postižením, až 15 000 Kč.
Základní podmínkou v tomto případě je, že se musí jednat o zkoušky v souladu s uvedeným zákonem.
Kromě maximální částky ale ZDP jiné podmínky nestanoví, nezkoumá se tedy, zda byla zkouška úspěšná či nikoliv, zda se jednalo o opakovanou zkoušku apod. Úhradu za stejnou zkoušku lze tedy uplatnit i vícekrát.
 
Závěr
Cílem příspěvku bylo poskytnout výklad k nezdanitelným částkám základu daně, o které si mohou zaměstnanci snížit svůj základ daně, a zaměstnavatel tak musí v rámci ročního zúčtování záloh posoudit, zda zaměstnanci vzniká na toto snížení základu daně nárok.