Rekapitulace povinností NNO v souvislosti s NOZ

Vydáno: 4 minuty čtení

V našem časopise již v mnoha článcích bylo podrobně pojednáno o povinnostech, které mají nestátní neziskové organizace (dále jen „NNO“) v souvislosti s novým zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „NOZ “). Protože se však i přesto množí dotazy převážně spolků, rekapitulujeme nejdůležitější teze jejich povinností:

Rekapitulace povinností NNO v souvislosti s NOZ
doc. Ing.
Jan
Stejskal
Ph. D.
 
Zápis do rejstříku těch spolků, co existovaly před 1.1.2014
Všechna dříve občanská sdružení existující před 1.1.2014 byla zapsána do spolkového rejstříku automaticky po předání agendy Ministerstva vnitra ČR. Všechny spolky se tak staly osobami zapsanými do spolkového rejstříku.
Tyto osoby mají povinnost přizpůsobit do 3 let ode dne nabytí účinnosti zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, ve znění pozdějších předpisů, stav zapsaný stavu (tj. nejpozději do 31.12.2016), který je požadován tímto zákonem. Nepřizpůsobí-li zapsaná osoba zapsaný stav stavu požadovanému tímto zákonem v této lhůtě, rejstříkový soud ji k tomu vyzve a stanoví ve výzvě dodatečnou přiměřenou lhůtu ke splnění této povinnosti; uplyne-li dodatečná lhůta marně, soud na návrh rejstříkového soudu nebo osoby, která na tom osvědčí právní zájem, zapsanou osobu zruší a nařídí její likvidaci.
Každý spolek tedy musí zkontrolovat, resp. změnit svůj název a dále obsah stanov nebo zřizovacích dokumentů. U těchto dokumentů je třeba ověřit, zda obsahují úpravu vnitřních poměrů ve spolku tak, jak ji předpokládá NOZ (např. ustanovení o nejvyšším orgánu, ustavování statutárního orgánu, dále o seznamu členů či jednotlivých orgánech atd.). Připomínáme, že název spolku musí odpovídat požadavkům NOZ (pokud ne, pak do dvou let je třeba jej změnit), nesmí například obsahovat slovo „svaz“, pokud nemá spolek svazovou podobu (§ 214, odst. 2). Tato problematika bude pravděpodobně ještě předmětem dalších diskusí, zejména v souvislosti se zněním § 3042.
 
Zápis do rejstříku
Všechny povinné údaje, které musí spolky zapsat do veřejného rejstříku, je třeba doložit listinnými přílohami. Ty musí být buď v originále, nebo úředně ověřené kopii, včetně ověřených podpisů na listinách.
Každý spolek musí vložit do Sbírky listin zejména:
-
stanovy,
-
listinu osvědčující oprávnění umístění sídla spolku,
-
zápis o ustavení statutárního orgánu,
-
čestné prohlášení členů statutárního orgánu o způsobilosti být člen takového orgánu atd.
Při zapisování osob do rejstříku je třeba doplnit i jejich výslovný souhlas se zápisem do rejstříku.
Návrh na zápis spolku nebo návrh na zápis změn v zapsaných skutečnostech podává samotný spolek, za pobočné spolky spolek hlavní. Používá se k tomu inteligentního formuláře, který je k dispozici na www.justice.cz. Přílohy prokazující skutečnosti se předkládají soudu buď v tištěné podobě, nebo elektronicky (podrobnosti viz zákon o veřejných rejstřících).
Příslušný krajský soud, který provádí zápisy do veřejného rejstříku, zjistí-li chyby v návrhu na zápis, vyzve ve lhůtě 3 pracovních dnů navrhovatele k jejich odstranění. V případě, že jsou návrh na zápis a k němu přináležející listiny bezvadné, provede soud v rámci zahájeného řízení zápis do veřejného rejstříku. Zápis se provede nejpozději do 5 dnů od podání. Pokud rejstříkový soud nerozhodne v této lhůtě, má se za to, že je zápis provedený uplynutím této lhůty. Spolek je o provedených změnách vyrozuměn výpisem, který je zaslán do 3 dnů po zápisu.
Připomínáme, že po dobu 18 měsíců od účinnosti novely (do 30.6.2016) jsou vyjmenované NNO osvobozeny od soudního poplatku za provedení zápisů, změn a výmazů ve veřejném rejstříku. Podrobnosti jsou uvedeny v zákonu č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích ve znění zákona č. 335/2014 Sb.