Nulová zůstatková hodnota u vybraných účetních jednotek

Vydáno: 21 minut čtení

V poslední době se opět rozvířila diskuse nad akceptovatelností nulové zůstatkové hodnoty u věcí, které jsou v majetku vybrané účetní jednotky (a jsou používány). Spustil jí především vznik ČÚS1) 708 v roce 2011, a to zejména ve vazbě na ustanovení bodu 4.11.

Nulová zůstatková hodnota u vybraných účetních jednotek
Ing.
Zdeněk
Nejezchleb
 
Legislativní východiska
4.11. Účetní jednotka může při sestavení odpisového plánu zohlednit též skutečnosti týkající se okamžiku vyřazení dlouhodobého majetku z užívání, například stanovení hranice významnosti pro zaúčtování zůstatkové ceny dlouhodobého majetku při vyřazení. Nestanoví-li účetní jednotka jinak, má se pro tyto účely za to, že významná je částka ve výši 5% ocenění dlouhodobého majetku.
Smysl ustanovení byl v roce 2011 vesměs nesrozumitelný. Ministerstvo financí ČR postupně vysvětlilo, že je určitě chybou, pokud používaný majetek má nulovou zůstatkovou hodnotu (tedy nula v kolonce ZC2) je chyba). Výše uvedené ustanovení umožňuje zastavit odpisování v určitý moment tak, aby tam nula nebyla. Povšimněte si ale, že o neakceptovatelnosti nulové zůstatkové hodnoty bod 4.11. rozhodně nehovořil.
V souvislosti s problematikou „nulové ZC“ se objevil argument, že nenulová zůstatková hodnota je pouze respektováním ZÚ3), a to ve smyslu, že by se majetek měl postupně odepisovat v průběhu celé své životnosti. Pojďme si toto ukázat na příslušném ustanovení § 28 odst. 6 ZÚ:
(6) Účetní jednotky uvedené v odstavci 1 jsou povinny sestavovat odpisový plán, na jehož podkladě provádějí odpisování majetku v průběhu jeho používání. Uvedený majetek se odpisuje jen do výše jeho ocenění v účetnictví.
Všimněte si, že se v daném ustanovení neobjevuje žádná povinnost provádět odepisování „rovnoměrně po dobu používání“ nebo „po celou dobu používání“. Dle mého názoru toto ustanovení nevylučuje to, že účetní jednotka bude používat a v účetnictví evidovat plně odepsaný majetek. Teprve až v bodu 6.1. ČÚS 708 najdeme ono inkriminované sousloví „po celou dobu“.
6.1. Dlouhodobý majetek, včetně jeho technického zhodnocení, se odpisuje v průběhu jeho používání na základě odpisového plánu, a to po celou dobu jeho používání.
Nezbývá než konstatovat, že sousloví „po celou dobu užívání“ se objevuje až v ČÚS 708 nad rámec povinností definovaných v , a to výhradně pro vybrané účetní jednotky. V příslušných ustanoveních vyhlášky č. 500/2002 Sb.4), týkající se podnikatelských subjektů nenajdeme nic o tom, že by bylo nutné odepisovat „po celou dobu používání“ (viz § 56 odst. 1). Také „podnikatelský“ ČÚS 013 v bodu 4 (odepisování) jen odkazuje na zákon a vyhlášku.
S ohledem na výše uvedené jsem tedy přesvědčen, že se jedná o požadavek, který byl dosazen až do ČÚS nad rámec požadavků ZÚ (samozřejmě ale neodporující požadavku ). Jedná se o závazný předpis, nicméně nejsem přesvědčen, jak si ukážeme dále, že je to ustanovení rozumné a také proveditelné.
 
Dopady stanovení hladiny významnosti při vyřazení majetku
Vraťme se k myšlence v minulosti tolik propagovaného „zastavení odpisů“ třeba na úrovni 5% podle bodu 4.11. ČÚS 708, které bylo prezentováno jako prostředek k dosažení „nenulové“ zůstatkové hodnoty. Vyhodnoťme si, jak aplikace této metody přispěla k naplnění „cílů“ účetnictví.
Příklad
Jak bylo nastavení hladiny významnosti zpravidla řešeno: Město mělo budovu v hodnotě 100 mil. Kč. Odpisovou sazbu nastavilo na úrovni 1% (předpokládaná životnost 100 let) - tedy ročně odepisovalo 1 mil. Kč po dobu 100 let. Druhé město mělo stejnou budovu jen s tím rozdílem, že si nastavilo 5% hladinu významnosti podle bodu 4.11. - tedy ve výsledku se 95 let odepisoval 1 mil. Kč, na úrovni ZC 5 mil. Kč se odpis zastavil a čekalo se, co bude dál. Pokud se třeba za dalších 30 let rozhodlo o demolici, při likvidaci se jednorázově zúčtovalo 5 mil. Kč jako náklad.
Z výše uvedeného je zřejmé, že:
-
Pokud by měla být cílem snaha odepisovat rovnoměrně po celou dobu životnosti (viz výše zmíněné ustanovení bodu 6.1. ČÚS 708) a pokud byl nastaven výše uvedený algoritmus (což je algoritmus většiny účetních programů), při stanovení oněch 5% se situace zhorší - jednoznačně hůře rozkládám náklady do jednotlivých období v porovnání se situací, kdy se hranice 5% nenastavila (odepisuji jen 95 let v porovnání se 100 lety).
-
Navíc se zde objevuje jeden prohřešek proti obecným účetním principům - totiž princip opatrnosti (aktiva se nemají nadhodnocovat), což je vyjádřeno mimo jiné i v § 25 odst. 3 a § 26 odst. 3 ZÚ. Musíme si uvědomit, že těsně před demolicí bude účetní jednotka vykazovat daný majetek stále v zůstatkové hodnotě 5 mil. Kč, byť pravděpodobně již nebude užíván a naopak jeho budoucí demolice povede k vynaložení dalších nákladů.
Dovoluji si tedy konstatovat, že „bezmyšlenkovité“ nastavení hranice významnosti na úrovni 5% (čehož jsme byli skutečně svědky v letech 2011-2013) vedlo spíše ke zhoršení vypovídací schopnosti výkazů a rozhodně nepřispělo k onomu „odepisování po celou dobu životnosti“.
 
Koncept zbytkové hodnoty
V lednu 2014 byla provedena novelizace ČÚS 708 a kompletní změny se dočkal také výše zmíněný bod 4.11. Nově se pracuje s konceptem „zbytkové“ hodnoty, což je myšlenka, kterou znají Mezinárodní účetní standardy, nebo také účetní předpisy pro podnikatele (viz např. § 56 odst. 3 vyhlášky č. 500/2002 Sb.).
Definice zbytkové hodnoty se také objevila v ČÚS 708:
„...zbytkovou hodnotou majetku účetní jednotkou zdůvodnitelná kladná odhadovaná částka, kterou by účetní jednotka mohla získat v okamžiku předpokládaného vyřazení majetku, například prodejem, po odečtení předpokládaných nákladů s vyřazením souvisejících (1); při stanovení zbytkové hodnoty se přihlíží též k plánovaným odpisům v souladu s § 66 odst. 1 vyhlášky.“
Zkusme si přeložit, co je v této definici uvedeno.
-
Jedná se o potencionální hodnotu, kterou účetní jednotka může získat tím, že až majetek pro její potřeby doslouží, celý nebo jeho část se zpeněží (minus související náklady na toto zpeněžení). Tedy například věc z nerezu se prodá do šrotu a odečtou se předpokládané náklady na demontáž, přepravu.
-
Hodnota musí být zdůvodnitelná - pokud účetní jednotka nastavuje odpisový plán, je povinna nastavení zbytkové hodnoty zdůvodnit. Určitě nemůže říci, že všude uvede 5% (jako v minulosti). Vždy by měla být schopna vysvětlit, proč se domnívá, že tento ekonomický přínos v okamžiku likvidace bude (aby nedošlo k porušení principu opatrnosti).
Zde musím konstatovat, že ve výše uvedeném smyslu bude mít významnou kladnou zbytkovou hodnotu naprostá menšina aktiv - můžeme si uvést některé příklady:
-
Smlouva o smlouvě budoucí, kde je sjednána cena kupní např. po 20 letech (viz například případy bytových domů stavěných s dotací SFRB). Samozřejmě toto je
relevantní
pro případy, kdy nedošlo k přecenění na reálnou hodnotu, a to s ohledem na dlouhý časový horizont budoucího prodeje.
-
Technické zhodnocení na cizím majetku a sjednaná hodnota vypořádání technického zhodnocení při ukončení nájmu (pachtu) předem.
-
Vypořádání hodnoty stavby, pokud se bude jednat o stavbu na cizím pozemku s právem stavby (dle NOZ musí být sjednána, jinak se jedná o polovinu hodnoty...).
Snad i pro relativně malou množinu výskytu takových případů je dané ustanovení definováno jako „dispozice“ - tedy že účetní jednotka může (a nemusí) zohlednit skutečnost, že aktivum má zbytkovou hodnotu.
Na první pohled je ale zřejmé, že zbytková hodnota nemůže (a nesmí) být „technikou“ pro zabránění tomu, aby používaný majetek měl nulovou zůstatkovou hodnotu. Zbytkovou hodnotu aplikujeme skutečně jen v případech, kdy lze předpokládat, že v okamžiku likvidace bude majetek tuto hodnotu mít.
 
„Nulová“ zůstatková hodnota chybou?
Položme si ale nyní základní otázku - je skutečně nulová zůstatková hodnota u dosud nezlikvidovaného majetku chybou? V dalším textu bych si dovolil shrnout několik argumentů, které by mohly přispět k povědomí, že „nula“ chybou vůbec nemusí být. Samozřejmě se tímto distancuji od situací, kdy by se účetní jednotka například rozhodla standardní zděnou kancelářskou budovu odepsat za 2 roky. Takový postup by byl rozhodně chybnou aplikací účetní metody odepisování. Problémem by ale nenastal až v okamžiku dosažení nulové hodnoty, ale již po celou dobu odepisování, kdy by byla vykazována neadekvátní zůstatková hodnota v důsledku nesprávně nastaveného odpisového plánu.
 
Některá pravidla ve vztahu k metodě odepisování
1. Princip opatrnosti - jak bylo uvedeno výše, obecné účetní principy zakazují nadhodnocovat aktiva. Platí pravidlo „raději méně než více“ a tento princip se prolíná celým účetnictvím - ať již v principu oceňování v historických cenách, nebo třeba oceňování zásob vlastní výroby na úrovni nákladů - bez ziskové přirážky. Tedy raději „nulu“ než kladnou vysokou hodnotu převyšující hodnotu daného aktiva.
2. Povšimněme si také ustanovení ČÚS 708 - bodu 4.9., který říká:
„4.9. Účetní jednotka může sestavit odpisový plán, případně stanovit předpokládanou dobu používání dlouhodobého majetku, nejen pro jednotlivé věci, ale také pro předem určenou množinu věcí, a to s přihlédnutím k principu významnosti.“
Pokud odpisový plán nestanovíme individuálně, ale pro nějakou skupinu aktiv (jak nám nabízí výše uvedené ustanovení), nemůžeme se vyhnout nulovým hodnotám na některých položkách majetku, neboť se v rámci dané jednotně odepisované skupiny vždy objeví nějaké aktivum, které bude používáno po extrémně dlouhou dobu. Například stanovíme pro kuchyňské zařízení ve škole životnost pro odepisování 12 let, což bude odpovídat průměru životnosti, nicméně dozajista se v té skupině aktiv objeví něco, co bude v používání 20 let. Tedy nejsme schopni za těchto okolností provést odpisování na celou dobu používání na každém jednotlivém majetku zařazeném do dané skupiny. Pokud bychom chtěli dosáhnout nenulových zůstatkových hodnot, muselo by dojít k prodloužení doby odpisování na nejdelší možnou dobu používání nějakého předmětu v rámci skupiny. Tím ale v průměru nadhodnotíme aktiva, neboť ta ostatní budeme odepisovat neadekvátně pomalu. Tedy myšlenka bodu 4.9. (jednotné odpisování za celou skupinu) je v přímém rozporu s bodem 6.1. ČÚS 708 (pokud tento bod chceme vykládat tak, že musíme odepisovat po celou dobu životnosti každého jednotlivého aktiva).
Konflikt mezi body 4.9. a 6.1. by se mohl teoreticky vyřešit například tak, že naprogramuji odpisování jednotlivé položky majetku až na zůstatkovou hodnotu 100 Kč s tím, že posledních 100 Kč budu rovnoměrně odepisovat 100 let - potom bych asi odepisoval po celou dobu životnosti a zároveň bych s ohledem na symbolickou výši ocenění v té poslední „stoleté etapě“ nemohl být napadnut za to, že nadhodnocuji aktiva. Pokud toto ale má být smyslem pro naplnění věrného obrazu účetnictví, doporučuji před aplikací takového algoritmu přečíst knihu českého autora o městě, kde postavili radnici bez oken a potom do ní nosili světlo v pytlích...
3. Zkusme se ale zamyslet i nad ekonomickou interpretací „nulové zůstatkové hodnoty“ a vůbec adekvátnosti konceptu rovnoměrného odepisování po celou dobu životnosti.
Příklad
Technické služby si koupily nové vozidlo na svoz odpadu za 3 mil. Kč. V prvních třech letech probíhaly pouze každoroční prohlídky, nic zásadního se neopravovalo. Platila se také nižší silniční daň (vozidlo bylo nové).
Následně se začala objevovat potřeba prvních větších oprav - pneumatiky, první problémy s elektronikou... Sem tam auto muselo být odstaveno na dobu zajištění nezbytných oprav (třeba na týden...).
Zhruba po 8 letech od pořízení nastala situace, kdy auto začalo vykazovat zvýšenou potřebu oprav (kompletní oprava elektroniky, na generální prohlídku šel press). Auto bylo třeba i 2 měsíce v roce na různých opravách a nemohlo být v provozu. Organizace si musela půjčovat auto jinde, aby zabezpečila činnost, což vyvolávalo další náklady.
Po dalších dvou letech byla četnost oprav tak vysoká, že si technické služby musely pořídit další vozidlo (stav vozidla ohrožoval schopnost technických služeb zajistit svoz komunálního odpadu v daném městě...). Staré vozidlo začalo být používáno jako záložní (tedy vyjede jen několikrát do roka - samozřejmě je nutno jej dále udržovat, platí se vysoká silniční daň).
Po dalších 4 letech bylo rozhodnuto auto zlikvidovat (v tomto stavu bylo již auto neprodejné).
Auto je tedy používáno a v majetku evidováno 14 let. Jednoznačně největší užitky z něj mám v prvních letech používání - četnost jízd apod. (také ostatní náklady související s provozem jsou minimální - například náklady na opravy, silniční daň). V této době by si logicky toto auto mělo vydělat co nejvíce na svou reprodukci. Postupně se snižuje využitelnost vozidla a také narůstají náklady, aby byla zajištěna jeho provozuschopnost. Postupně váha ostatních nákladů (oprav...) převyšuje odpisy. Auto se postupně stává fakticky neprodejným a jeho využitelnost v posledních 4 letech je velice malá.
A za těchto okolností se ptám - je správné z ekonomického hlediska mít nastaveny odpisy rovnoměrně na 14 let? Musím konstatovat jediné - není. Je to klasická cesta, jak nadhodnotit aktiva a také v prvních letech používání nadhodnotit hospodářské výsledky z důvodu vykazování nižších celkových nákladů na provoz vozidla ve vztahu k výkonové jednotce. V posledních letech, kdy to auto spíše stojí v garáži, máme při rovnoměrném odepisování na 14 let aktivum jednoznačně nadhodnoceno (a to jak z hlediska potenciální prodejní ceny, tak i z hlediska ekonomické využitelnosti pro činnost organizace). Tedy pokud někdo bude mít třeba u takového auta nastavenou dobu odpisování na úrovni 10 let a poslední 4 roky bude auto s nulovou zůstatkovou hodnotou, měl bych ho spíše pochválit, jak dobře odepisuje a věrně zobrazuje skutečnost (potenciálně i rovnoměrné odepisování po dobu 8 let je dle mého názoru věrnějším zobrazením skutečnosti než rovnoměrné odepisování na 14 let).
Samozřejmě si uvědomujeme, že pokud je u běžně používaného majetku ve větším objemu po značnou část doby používání nulová zůstatková hodnota, je to
indicie
toho, že s odpisovými plány není něco v pořádku.
 
Problém „nula“ obecně
Velice často se setkávám s následujícím postojem:
„už jste někdy viděli, že by používaný majetek měl nulovou hodnotu? Účetnictví je přece založeno na tom, že se účtuje o majetku, který nějakou hodnotu má.“
Je zajímavé, že při těchto tezích není zároveň rozporován mechanismus účtování na účtu 028 - vždyť pokud platí výše uvedené, pak je celý systém účtování o drobném dlouhodobém majetku chybný.
V tento moment by bylo dobré zamyslet se nad dvěma základními funkcemi účetnictví:
-
vykazování (jak na tom jsem, jaký mám majetek, jak opotřebovaný...),
-
evidenční (napomáhá podchycovat majetek, zamezovat ztrátám...).
Z hlediska evidenční funkce nám na nule zůstatkové ceny nezáleží. Příslušné aktivum bylo podchyceno, je zaúčtováno v pořizovací ceně. Pro tyto účely je informace o tom, zda je zůstatková hodnota na úrovni 0% nebo 100% pořizovací hodnoty absolutně nerelevantní. Důležitá je zde pořizovací hodnota a platí zde princip, že o nějaké hodnotě musí být účtováno - ve smyslu hodnoty pořizovací. Proto byl například přijat koncept, že u kulturních předmětů bez pořizovací hodnoty oceňujeme na úrovni 1 Kč bez ohledu na skutečnou potenciální hodnotu, a to právě pro naplnění oné evidenční funkce.
Nicméně odpisy (a ve vazbě na to i výše zůstatkové ceny) jsou technicko-vykazovací - měly být dát informaci o tom, „jak jsem na tom“. Tato informace není individualizovaná za každý jednotlivý předmět, ale vždy za celou skupinu předmětů v rámci jednoho řádku určitého výkazu. Informace o tom, že je na dané položce aktiv nízká zůstatková hodnota v porovnání s pořizovací hodnotou, mi sdělí to, že se v příslušné skupině aktiv v průměru objevuje zastaralý majetek a musím počítat s jeho obnovou. Výše odpisů by mi poskytla vodítko, kolik zdrojů bych si měl dávat „stranou“ na obnovu majetku ve vztahu k míře jeho aktuálního využití. Nicméně je to vždy za celou skupinu aktiv.
Příklad
Představme si, že účetní jednotka bude mít majetek třeba v podobě inženýrských sítí (kanalizace, plynovody, vodovody) v pořizovací hodnotě 200 mil. Kč. Celkově se bude jednat o 50 inventárních čísel, z nichž 2 budou v kumulaci nad 150 mil. Kč. Potom je pro vykazování celkem jedno, zda kanalizační stoka XY v pořizovací ceně 155 620 Kč má zůstatkovou hodnotu 0 nebo 20 tis. Kč. Pro vykazování budou stěžejní dvě položky s největším finančním objemem - ty by měly být odpisovány „správně“. Z pohledu vykazování je také úplně jedno, zda někdo třeba nastaví, že se jednotlivý majetek nesmí odepsat pod úroveň 1 tis. Kč - sice nebude mít nulu, ale z hlediska vykazování je to úplně zbytečná aktivita (toto opatření nebude mít vliv na vypovídací schopnost výkazů).
 
Techniky, které by „umožňovaly“ nemít nulu v ZC
Předpokládám, že jsem řadu z vás přes výše uvedené nepřesvědčil, že nulová zůstatková hodnota není problémem (navíc uznávám, že v ČÚS 708 se stále objevuje sdělení, že
„odepisujeme po celou dobu používání“
). Pojďme se nyní zamyslet nad tím, jak by se dalo teoreticky reagovat na to, aby tam ty „nuly“ nebyly.
-
Pozastavení odepisování na určité hranici
- například 5% (viz řešení často aplikované v minulosti) - jak jsme snad vysvětlili výše, z mého pohledu je to asi nejhorší varianta z hlediska porušení účetních principů (pokud s tímto zastavením není spojena myšlenka ekonomické využitelnosti v okamžiku likvidace). Tento postup tedy rozhodně nedoporučuji
-
Korekce odpisového plánu konkrétní věci v určitém okamžiku její životnosti (tedy průběžná aktualizace odpisových plánů)
- toto je mechanismus, který bod 6.2. ČÚS 708 zná:
6.2. Pokud účetní jednotka zjistí, například při inventarizaci dlouhodobého majetku, že předpokládaná doba používání dlouhodobého majetku neodpovídá odpisovému plánu, zejména v souvislosti s technickým zhodnocením, zohlední tuto skutečnost při úpravě odpisového plánu.
Přitom důvody, že životnost může být jiná než původně plánovaná, mohou být jak objektivního charakteru - zejména technický zásah do majetku výrazně prodlužující jeho životnost (či třeba jen omezení ve využívání určitého majetku...), tak i charakteru prvotního, ne úplně přesného, odhadu životnosti.
Bod 6.2 by nás mohl vést k tomu, že u každé jednotlivé položky budeme posuzovat (například při inventarizaci), zda nemá dojít ke korekci odpisového plánu ve vazbě na aktuální stav majetku a prognózu jeho další životnosti v porovnání s odpisovým plánem. Pokud budeme uvažovat o nějakém menším „okresním městě“, bavíme se o každoročním vyhodnocování u několika tisíc položek dlouhodobého majetku. Znovu musím zdůraznit, že z hlediska vykazování nenastává problém až v okamžiku, kdy se v kolonce ZC objeví „nula“, ale již mnohem dříve, pokud odepisujeme buď příliš rychle, nebo příliš pomalu (mít majetek s objektivní hodnotou ve výši 50 tis. Kč v zůstatkové hodnotě nula je potenciálně menším problémem, než vést majetek s objektivní hodnotou 500 tis. Kč v zůstatkové hodnotě 250 tis. Kč). Předpoklad, že by účetní jednotka byla schopna každoročně vyhodnocovat aktuální hodnoty majetku a ve vztahu k tomu provádět průběžnou úpravu odpisových plánů na všech inventárních číslech, je naprosto nereálný.
Pokud ale budeme s mechanismem individuálního přehodnocování účetních odpisů pracovat, stanovme si, že to budeme dělat jen u nejvýznamnějších položek z hlediska finančních objemů (například jen u položek majetku s pořizovací hodnotou vyšší než 0,5% celkové hodnoty aktiv). Jsem přesvědčen, že toto je alternativa, která by mohla vést k rozumnému kompromisu v rámci vykazování při ještě únosné pracnosti, pokud jsme přesvědčeni, že následné korekce odpisových plánů jdou správnou cestou.
Bylo by ale dobré také uvést, že průběžné
modifikace
účetních plánů mohou být prostředkem směřujícím k manipulacím s účetními výsledky hospodaření. Nesmíme ani zapomenout na příspěvkové organizace zřízené ÚSC, u kterých je povinností odepisovat podle odpisových plánů schválených zřizovatelem. Tento schvalovací mechanismus v zásadě velice omezuje možnost pružného přizpůsobování odpisů reálnému stavu opotřebování majetku.
Tuto variantu úprav odpisových plánů tedy rozhodně nezavrhuji, i když má svá výrazná „ale“. Avšak dovedu si představit její aplikaci pouze na nejzásadnějších položkách.
-
Na základě vyhodnocení korigovat celkovou odpisovou politiku
- pokud účetní jednotka uvidí, že odepisuje hodně rychle a zpravidla končí s nulovými hodnotami u majetku, který je ještě dlouhodobě používaný, nebude tento stav individuálním přenastavováním odpisů, ale u daných skupin majetků změní pravidla jako celek, a to do budoucnosti. Tedy třeba vyhodnotí, že odepisování kuchyňských zařízení po dobu 10 let je příliš krátké a přejde na dobu 12 let. Tedy můžeme hovořit o jakémsi „poučení“ a korekci do budoucnosti.
 
Pár poznámek k přechodu na nový ČÚS 708
Na závěr bych si dovolil krátké shrnutí z mého pohledu nejvýznamnějších aspektů týkajících se přechodu na nový ČÚS 708:
-
Otázka okamžiku první aplikace - novela ČÚS 708 vyšla na konci ledna 2014. Do záhlaví se sice uvedlo, že je vydán k 31.12.2013, nicméně to lze snad považovat jen za nevydařený žert. Účetní metody se vyhlašují před zahájením účetního období a mají být konzistentní po celý rok. Proto jsem přesvědčen, že je plně obhajitelné, pokud některé účetní jednotky začnou aplikovat novelizovaný ČÚS 708 až od 1.1.2015.
-
Co se týká dříve nastavené hladiny významnosti, podle přechodných ustanovení máme dle našeho názoru dvě možnosti: buď tu hladinu významnosti zrušit (na nulu) s tím, že zrušením významnosti zruším zarážku pro odepisování a majetek se doodepíše podle stanoveného %, nebo si danou hladinu významnosti ponechat s tím, že se bude následně od 1.1.2015 považovat za zbytkovou hodnotu. Z hlediska jednotnosti metod by byla lepší asi první varianta (tedy zrušit), ale v současném stavu jsou předpisem připuštěny obě možnosti.
-
Musím ještě upozornit na to, že logičtější variantou odepisování v případě, kdy pracujeme se zbytkovou hodnotou, je algoritmus:
(vstupní hodnota - zbytková hodnota)/životnost.
Podle mých zkušeností softwary spíše pracují s variantou vstupní hodnota/životnost a zarazí odepisování na zbytkové hodnotě (resp. hladině významnosti při vyřazení).
1) Český účetní standard
2) zůstatková cena
3) zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
4) vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů