Kaleidoskop informací z neziskového sektoru, 1. část

Vydáno: 3 minuty čtení

1) Ministerstvo financí ČR připravilo novelu ZÚ , do kterého zapracovalo změny vyplývající z direktiv EU2) a dále pak několik systémových opatření. Novela je v současné době v procesu vnějšího připomínkového řízení, a pokud bude schválena, předpokládá se její účinnost od 1.1.2016. Novela přináší několik významných změn pro vybrané účetní jednotky, nebo nestátní neziskové organizace.

Kaleidoskop informací z neziskového sektoru
doc. Ing.
Jan
Stejskal
Ph.D.
Kategorizace
účetních jednotek na mikro, malé, střední a velké
, která bude odvislá od dosažení, resp. překročení určených kritérií jako jsou hodnota aktiv, čistý obrat a průměrný počet zaměstnanců. To jsou hlavní změny, které by měla novela přinést.
Kategorizace sníží administrativu pro mikro a malé účetní jednotky, dále jejich osvobození od vybraných povinností, např. zveřejňování informací, účetních závěrek, výročních zpráv atd.
Stejně tak novela přináší i možnost vedení jednoduchého účetnictví pro vybrané účetní jednotky - konkrétně pro malé účetní jednotky, jejichž hlavním předmětem činnosti není podnikání a ostatní výdělečná činnost. Kritéria, která se budou v souvislosti s jednoduchým účetnictvím posuzovat, jsou:
-
neplátce DPH,
-
celkové příjmy za poslední uzavřené období nepřesáhly tři miliony korun,
-
hodnota majetku je nižší než jeden a půl milionu korun.
3) V časopisu UNES jsme již informovali, že nestátním neziskovým organizacím vznikla vlivem NOZ4) povinnost provést změny ve veřejném rejstříku tak, aby zapsané informace odpovídaly skutečnosti. Dle platného zákona o soudních poplatcích je však třeba za každý zápis uhradit soudní poplatek ve výši 1 000 Kč.
Pod tlakem mnoha neziskových organizací připravila skupina poslanců novelu zákona o soudních poplatcích, dle které měly být spolek, nadace, nadační fond, ústav a obecně prospěšná společnost ve věcech veřejného rejstříku osvobozeny od soudního poplatku. Po projednání Poslaneckou sněmovnou ČR bylo schváleno upravené znění, které popsanou novelu zákona po 18 měsících zrušuje. Schválené osvobození má mít dle mínění poslanců pouze dočasný charakter.
Novela zákona pak zamířila do Senátu ČR. Zde bylo iniciativou senátorů navrženo vypustit časové omezení osvobození od soudního poplatku a předloha byla vrácena zpět poslancům. Ti jej zařadili na program své 19. schůze.
1) zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů
2) Evropská unie
3) zákon 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů