Společenství vlastníků jednotek - výdaje podle jednotek, nebo podle velikosti

Vydáno: 2 minuty čtení

SVJ vzniklo v roce 2011 ze zákona, protože původní vlastník bytové družstvo, převedlo všechny byty do osobního vlastnictví. Shromáždění vlastníků schválilo ve svých stanovách příspěvek vlastníka do fondu oprav, podíl na výdajích a správě domu podle velikosti jednotky, resp. podle spoluvlastnického podílu na domě. Nezajímalo se o to, jak to bylo v prohlášení vlastníka, či zda to vůbec původní vlastník, tedy bytové družstvo, řešil. 1. Bylo takové rozhodnutí chybné? Pokud ano, lze ho nějak napravit? 2. Jak postupovat v této věci po 1.1.2014, když by SVJ chtělo schválit nové stanovy? 3. Je již nějaký ustálený názor na § 1180 a násl. NOZ ?

Společenství vlastníků jednotek - výdaje podle jednotek, nebo podle velikosti
Ing.
Kateřina
Kurková
Odpověď:
1. Obecně jsou práva a povinnosti vlastníků jednotek upravena v § 1175-1188 NOZ, ale úpravu členských práv a povinností vlastníků jednotek obsahují stanovy SVJ. V těchto stanovách si mohou vlastníci jednotek ujednat odchylně od zákona i příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti. Pokud vám toto již stanovy řeší, nemusíte řešit žádnou úpravu.
2. Nemá-li SVJ tuto záležitost již nyní ve stanovách upravenu, může své stanovy změnit na shromáždění. Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů. Není proto potřeba dohoda všech vlastníků jednotek.
3. Nelze jednoznačně říct, že se jedná o stoprocentní konečné a správné stanovisko, každopádně se jedná o většinový názor. Nikomu nespadá do působnosti podávání závazného výkladu právních předpisů, k tomuto je určen věcně příslušný nezávislý soud.

Související dokumenty

Zákony

89/2012 Sb., občanský zákoník