Nová právní úprava daně darovací a zrušení daně dědické

Vydáno: 4 minuty čtení

S účinností od 1.1.2014 došlo ke změnám v právní úpravě daně darovací. Daň darovací je nově označena jako bezúplatný příjem1) a je spolu s ostatními zdanitelnými příjmy upravena ZDP 2). Zásadní změnou je stanovení jednotné sazby daně darovací. Dále došlo ke změnám podmínek osvobození od daně darovací. Cílem tohoto článku je shrnutí hlavních změn, kterých doznala právní úprava daně darovací s účinností od 1.1.2014.

Legislativní novinky s komentářem
Akbulat
Kadiev
JUDr.
Jan
Šafra
LL. M.
 
Nová právní úprava daně darovací a zrušení daně dědické
Daň darovací byla před 1.1.2014 spolu s daní dědickou a daní z převodu nemovitosti3) upravena v zákoně č. 357/1992 Sb.4) S účinností od 1.1.2014 došlo ke zrušení tohoto zákona a daň darovací spolu s daní dědickou byla zahrnuta do ZDP. Daň z převodu nemovitostí je pak nově upravena ve zvláštním zákoně č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí.
Daň darovací, resp. bezúplatné příjmy, jsou nově upraveny v § 10 ZDP, který v odst. 1 písm. n) za ostatní příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, a tedy vzniká povinnost z nich odvést daň z příjmu, označuje i bezúplatný příjem.
Důležitou změnou je stanovení jednotné sazby daně darovací pro většinu transakcí, neboť se její sazba sjednotila sazbou daně z příjmů, tedy na 15%.
Došlo tak k definitivnímu opuštění principu progresivního zdanění darů, na kterém byl původně postaven zákon o dani darovací. Oproti poslednímu platnému znění zákona o dani darovací, tj. do 31.12.2013 došlo naopak ke snížení daně darovací z 19% na výše zmíněných 15%.
Další podstatnou změnou je odlišná úprava podmínek pro osvobození od daně darovací a zvýšení limitu pro osvobození darů nízké hodnoty. Osvobození od daně darovací je v ZDP upraveno v ustanovení § 4a a § 10 ZDP. Nově jsou také zrušeny skupiny, do nichž byly obdarované osoby zařazeny podle příbuzenského poměru nebo blízkosti. Od daně darovací jsou osvobozeny bezúplatné příjmy od příbuzných v linii přímé a také v linii vedlejší, pokud se jedná o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů. Dále dary od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost, nebo byl na tuto osobu odkázán výživou. Věcné osvobození od bezúplatných příjmů je stanoveno pro dary nabyté příležitostně, pokud jejich hodnota nedosáhne hranice 15 000 Kč. Pro srovnání, zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, tuto výjimku stanovil pro příležitostné dary do výše pouze 3 000 Kč.
Daňová povinnost i nadále nevznikne v případě získání
dotace
ze státního rozpočtu, z rozpočtu obce, kraje, státního fondu, Národního fondu, dále v případě některých příspěvků nebo grantů z prostředků Evropské unie apod.5) ZDP v ustanovení § 4 a 4a podrobně stanoví mnoho dalších případů osvobození od daně v případě bezúplatného příjmu, která platila i před 1.1.2014, např. dávky pro osobu se zdravotním postižením, bezúplatný příjem na humanitární nebo charitativní účel, nebo z veřejné sbírky apod.
V souvislosti se zařazením daně darovací do ZDP platí nově i pro daň darovací povinnost vykazovat bezúplatné příjmy v souhrnné výši za celé zdaňovací období, nikoliv po jednom a do 30 dnů od nabytí bezúplatného příjmu, neboli daru, jak to původně stanovil zákon o dani darovací.
 
Dědická daň
K dědické dani lze pro úplnost uvést, že ačkoliv je nově upravena v § 4a ZDP, dochází prakticky ke zrušení dědické daně, neboť § 4a písm. a) ZDP stanoví rovněž i osvobození od bezúplatného příjmu z nabytí dědictví nebo odkazu. Dědickou daň tak od 1.1.2014 nemusí odvádět ani příbuzní nebo lidé, kteří nebyli v příbuzenském vztahu se zůstavitelem a ani nežili spolu s ním v jedné domácnosti. Osvobození se vztahuje i na právnické osoby. V této souvislosti je ovšem nutno zmínit nedávné prohlášení ČSSD o tom, že by dědickou daň ráda opět zavedla. Budoucnost dědické daně tedy zůstává nejistou.
1 Pojem „daň darovací“ bude v tomto článku užíván ve smyslu bezúplatného příjmu dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, nebude-li v textu výslovně uvedeno jinak.
2 zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
3 Nově daň z nabytí movité věci, upravená v zákoně č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí.
4 zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí
5 ZDP tyto příjmy nově zařazuje do ustanovení o osvobození od daně, nikoli jako výjimku z předmětu daně darovací, jak to činil zákon o dani darovací před 1.1.2014.