Návrh převodového můstku pro provedení transformace dosavadních PO na ŠPO

Vydáno: 34 minut čtení

Články zveřejněné v čísle 12/2013 a 1/2014 našeho časopisu UNES vzbudily nečekaný zájem širší (odborné) veřejnosti. Do redakce došla řada dotazů na kontakty či prameny pro bližší seznámení se s danou problematikou. Uvidí se, jak na danou problematiku bude reagovat a s touto problematikou se vyrovná zejména Ministerstvo školství ve spojení s novým obsazením klíčových pozic.

Návrh převodového můstku pro provedení transformace dosavadních PO na ŠPO
Ing.
Danuše
Prokůpková
auditor
, č. osvč. KAČR 0712
Prozatím se snažíme vyplnit určité metodické vakuum prostřednictvím našeho periodika.
Pro zachování určité kontinuity se v úvodu dnešního článku vrátíme k zásadním předpokladům pro uvažovanou změnu. Transformace dosavadních školských zařízení - příspěvkových organizací (dále jen „PO“) v novou organizačně-právní formu - školskou právnickou osobu (dále jen „ŠPO“) je umožněn podle části dvanácté § 125 odst. 1 až 5 a § 127 odst. 1 až 6 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „školský zákon“) Tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2005. Bohužel nedošlo k úpravě některých důležitých navazujících předpisů. Máme za to, že způsobem dané transformace ŠPO neopouští hranici tzv. veřejných rozpočtů (veřejných institucí), i když již nepatří (alespoň prozatím) mezi vybrané organizace definované v § 1 odst. 3 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZU“). Definice veřejně prospěšné společnosti není zatím v našem právním řádu definována. Možná vazba bude vyplývat společně s účinností nového občanského zákoníku, tj. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a nového zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, které nabyly účinnosti dne 1.1.2014.
Rámcové pokyny pro postupy transformace obsahuje „Metodický pokyn MŠMT“ z roku 2009 o sloučení a přeměně dosavadní organizačně právní formy (PO), ale bohužel neobsahuje podrobnější účetní postupy ani návody na zpracování převodového můstku, jako důležitého dokumentu, který bude průkazem (historickým) o provedené transformaci z pohledu bilanční kontinuity. V mezidobí od vydání tohoto pokynu až do dnešní doby došlo k reformě účetnictví a k řadě reformních kroků, které doprovází započatou reformu veřejných financí a projevily se především změnou jednotlivých ustanovení obecně příslušných právních předpisů. Sám proces probíhající účetní reformy předznamenal řadu významných odlišností v účetních postupech a záznamech v účetních databázích. Nejen z toho důvodu je nezbytné stanovit nová pravidla zpracování převodovému můstku.
Z toho důvodu a v rámci pomoci řešit včas problémy z praxe, se budeme dál věnovat problematice převodového můstku v dnešním článku. Jak jsme již připomínali na začátku, článek je pokračováním širších úvah již dříve zveřejněných. Metodický postup níže uvedený není a nemůže představovat závazné postupy. Je přesto zpracován s ohledem na zjišťované zakonservované problémy a se vztahem na platný právní rámec.
Odvozená kriteria by měla zohlednit hlediska, že:
-
účetní realizované postupy budou odpovídat požadavku, srozumitelnosti, úplnosti a správnosti ve smyslu a v souladu s ustanovením ZU,
-
použitá pravidla pro sestavení převodového můstku budou v souladu s ustanovením Vyhlášky č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro některé vybrané jednotky, (zejména příloha č. 1, 2, 5 a 7),
-
použitá pravidla budou v souladu s ustanovením Českých účetních standardů řady 7,
-
použitá pravidla pro sestavení převodového můstku budou v souladu s ustanovením vyhlášky č. 504/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem není podnikání, pokud účtují v soustavě podvojného účetnictví (dále jen „vyhláška č. 504/2002 Sb.“); upravené znění vyhlášky s platností od 1.1.2014 nemělo významný vliv na realizované postupy,
-
použitá pravidla budou v souladu s vybranými Českými účetními standardy řady 4.
 
Koncepce „Převodového můstku“
Převodový můstek je účetním záznamem, který bude trvalou součástí archivace účetních záznamů a bude dokumentem, který bude svědčit zachování bilanční kontinuity mezi původní PO a nově založenou ŠPO.
Návrh obecného doporučení ke způsobu zpracování je založen na systémovém přístupu, který zohledňuje následující hlediska vycházející z/ze:
-
Rozdílů ve vedení účetnictví mezi skupinou účetních jednotek - dosavadních PO, které jsou zahrnuty mezi tzv. vybrané organizace vyjmenované v § 1 odst. 3 ZU, a nově vzniklou ŠPO, která ve smyslu ustanovení § 139 uvedeného školského zákona je osoba, která vede účetnictví podle zvláštních právních předpisů. ŠPO je zařazena v rámci účetních jednotek podle zvláštního právního předpisu mezi jiné právnické osoby, jejichž hlavní činností není podnikání. Zřízení ŠPO spočívá v rukou dobrovolného svazku obcí, který je také vyjmenován ve zmíněném paragrafu ZU mezi vybranými organizacemi.
-
Rozdílů (případně příbuznosti) stanovených syntetických účtů Směrné účtové osnovy, platné v dosavadní PO, a nově stanovené Směrné účtové osnovy, která je obsahem „Přílohy č. 3 k vyhlášce č. 504/2002 Sb.“. Účetní jednotky využívající vyhlášku pro nevýdělečné organizace mají stanoveny závazně pouze účtové skupiny, volba syntetických účtů je na jejich uvážení.
-
Systémovost přístupu spočívá ve snaze o zachování dosavadního číselného označení syntetických účtů (dále jen „SÚ“), včetně vyznačení logické návaznosti na SÚ používané v dosavadní PO a v nově založené ŠPO také z ohledu snadnějšího uchopení celého procesu samotnými účetními pracovníky.
-
Příbuznosti (resp. z nezměněné) hlavní činnosti dosavadních škol a školských zařízení v organizačně-právní formě PO a nové ŠPO a z prakticky stejného (stanoveného) dosavadního způsobu finančního hospodaření a způsobu (ne objemu) financování obou organizačně-právních uspořádání.
-
Případných nově zavedených změn ve finančním hospodaření (např. s majetkem) daného nového právního subjektu v budoucnosti. Tento přístup vyplývá i ze skutečnosti, že celá sféra veřejných financí prochází a bude procházet dynamickými změnami ve vztahu na způsoby financování, finančního hospodaření a tudíž i změn v regulaci účetnictví.
 
Náležitosti „Převodového můstku“ (formální a věcné)
Mezi formální náležitosti se řadí: název účetního dokladu, pořadové číslo položky, číslo účtu, (název) a částka v Kč. Volba náležitostí obsahových vychází z uživatelského pojetí dané úpravy a transparentnosti postupu.
Spočívá zejména v; ve:
-
Vstupních informacích o dosavadních používaných účtech v PO a srovnání jejich obsahového zaměření s novým obsahovým zaměřením syntetických účtů v nové ŠPO.
-
Uvedení dosavadních používaných účtů v účetním záznamu podle směrné účtové osnovy Přílohy č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb., a nové potřebné syntetické účty podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Z hlediska metodického jsou pokládány za důležitou informaci, i účty pro tvorbu výsledku hospodaření, který bude i nadále vycházet z činnosti organizace a je vytvářen ve smyslu ustanovení § 2 ZU jak v dosavadní PO, tak v transformované ŠPO. Navzdory podobnostem obsahuje směrná účtová osnova v ŠPO i odlišnosti až systémového charakteru. (Viz aktivace majetku a změna stavu zásob, povinnost v používání účetních metod, podrobně rozebráno v minulém čísle časopisu.)
-
Nově požívané syntetické účty v ŠPO je třeba popsat včetně jejich náplně a zveřejnit je v nově zřízené ŠPO pomocí nového účtového rozvrhu tak, jak to dovoluje vyhláška č. 504/2002 Sb. a její přílohy 1 až 3 této vyhlášky (viz minulé číslo časopisu).
-
V účtovém rozvrhu se lze spokojit se stručnou charakteristikou syntetických a analytických účtů a způsoby jejich třídění (přes stanovené číselníky). Při tvorbě převodových můstků bychom se měli přidržet, pokud to jen půjde, pravidla převzetí dosavadního číslování či převzetí obsahu účtu, pokud to lze v souladu s vyhláškou č. 504/2002 Sb..
Vlastní zpracování spočívá také v zohlednění určitých specifických skutečností té které organizace, dosavadních používaných syntetických účtů pro realizované účetní případy. Mimořádná pozornost se musí věnovat přebírání prověřených konečných stavů těchto účtů a jejich uvedení v počátečních stavech nově zřízených syntetických účtů ŠPO. Toto „přebírání“ se realizuje pomocí počátečního účtu rozvažného mnohdy za pomoci vhodné softwarové podpory.
Jak již bylo zdůrazněno, věcný obsah převodového můstku se odvozuje od struktury a náplně nově definovaných účtových tříd, od koncepce a struktury předepsaných účetních výkazů - Rozvahy a Výkazu zisku a ztráty podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Věcná stránka vystupuje nejlépe v jednotlivých fázích popsaných v dalších řádcích článku.
Zdůrazněme skutečnost, že smyslem a účelem zpracování převodového můstku je průkaz o zachování kontinuity mezi transformovanými organizacemi. Cílem je i v budoucnu zaznamenání tzv. auditní stopy, která kdykoli do budoucna bude svědčit, nade vší pochybnost, o správnosti postupů provedené přeměny, včetně ujištění o zachování majetkové a zdrojové struktury (podstaty) v odpovídající podrobnosti, resp. agregaci obsahu a rozsahu, a odpovídající spolehlivosti ve vztahu na věrný a poctivý obraz tak, jak zákon vyžaduje.
Zdrojem dat pro zpracování převodového můstku jsou především:
-
Účetní závěrka sestavená k datu zrušení PO,
-
Hlavní kniha, kniha syntetických a analytických účtů,
-
Obratová předvaha,
-
Kniha podrozvahových účtů,
-
Inventarizační soupisy a inventarizační zápisy,
-
Pomocné knihy (operativní evidence, inventární karty, karty majetku, rejstříky apod.),
-
Statistické výkazy, podklady a hlášení, vypořádání a další záznamy.
Pokud jsou data v této zdrojové informační základně kompatibilní a průkazná, bude naděje, že zpracované převodové můstky nebudou obsahovat významné nesprávnosti a nebudou tudíž i zdrojem další řady těžko řešitelných problémů do budoucna.
Obecná pravidla archivace se aplikují i pro tyto potřebné účetní záznamy podle ZU. V § 11 jsou stanoveny náležitosti účetních dokladů, v § 12 způsoby provádění účetních zápisů a v § 13 až 17 o vedení účetních knih. K archivaci se účetní dokumentace předává po uzávěrce účetního období. Pokud nejsou účetní záznamy používány ještě v souvislosti s jinými agendami k jiným účelům, pak platí lhůty uvedené v § 31 ZU.
 
Přípravná fáze pro sestavení „Převodového můstku“
Než dojde ke zpracování převodového můstku, je třeba přistoupit k několika krokům jak v zanikající, tak v nově založené organizaci.
V zanikající organizaci bez likvidace se v několika krocích provede:
 
Inventarizace majetku a závazků
a)
Periodická inventarizace se uskuteční k datu řádné účetní závěrky, tj. např. k poslednímu dni zrušení dosavadní PO.
b)
V rámci transformace může být nařízena mimořádná inventarizace k jinému stanovenému datu při organizačních změnách (zrušení, sloučení účetní jednotky apod).
c)
Závěrečným dokumentem o uskutečnění inventarizace je zápis Hlavní inventarizační komise, na jehož základě probíhá zúčtování inventarizačních rozdílů.
V případě slučování dosavadních PO, resp. transformace v novou organizačně právní formu ŠPO, se mohou kombinovat postupy periodické a mimořádné inventarizace. I když to zní neobvykle, vyplývá to z někdy dost komplikovaných nově nastolených vlastnických vztahů.
 
Proúčtování jednotlivých účetních případů
Některé účetní metody, použité v souladu s účetní regulací v dosavadní PO se již nebudou uplatňovat v nové ŠPO. Vychází to z odlišného způsobu regulace účetnictví podle vyhlášky pro nevýdělečné organizace. Je nutné vypořádat např. a v souladu s ustanovením ČÚS 709 - Vlastní zdroje jmenovitě v souladu s ustanovením bodu 3, kde se počítá s jakoukoli formou transformace. (To se týká používání tzv. účetních odhadů, opravných položek, případné tvorby rezerv.)
a)
V souladu s tímto ustanovením účetní jednotka - PO zúčtuje konečné stavy účtů tř. 4, účtové skupiny 40 s účtem 401-Jmění účetní jednotky. Tento účet bude v nové ŠPO představován syntetickým účtem 901-Vlastní jmění.
b)
PO zúčtuje veškeré dosud vytvořené
a.
opravné položky,
b.
dohadné položky,
c.
rezervy,
d.
časové rozlišení,
e.
kursové rozdíly,
podle povahy zůstatku, buď na vrub nákladů, resp. ve prospěch výnosů. To z toho důvodu, že až na účty časového rozlišení a dohadné účty se vytváření opravných položek a tvorba rezerv provádí v nově zřízení ŠPO v odlišném režimu. Účetní jednotka účtující podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. má povolenou tvorbu opravných položek a rezerv výjimečně a pouze ve smyslu zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
 
Fondové hospodaření
PO hospodaří s finančními fondy ve smyslu ustanovení § 29 a dalších zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 250/2000 Sb.“). Nově zřízená ŠPO hospodaří se svými fondy podle § 137 školského zákona, kdy se v závislosti na tomto zákoně peněžní fondy ŠPO vytváří podle jiných principů.
Jsou jimi:
-
rezervní fond, který slouží přednostně k úhradě ztráty z hlavní činnosti z minulých let a dále k podpoře a zkvalitnění hlavní činnosti,
-
investiční fond - slouží především k financování investičních potřeb ŠPO; investiční fond je tvořen též odpisy z majetku podle zvláštního právního předpisu,
-
fond kulturních a sociálních potřeb, který je vytvářen a užíván shodně jako u PO.
Tamtéž je v závěru stanoveno, že zůstatky peněžních fondů se po skončení roku převádějí do roku následujícího.
V podstatě nejde o zásadní odlišnosti.
Z uvedeného vyplývá, že je na rozhodnutí dosavadního zřizovatele, zda tyto fondy budou převedeny v převodovém můstku s konečnými zůstatky i do nové ŠPO. Pokud ano, budou se převádět ve výši vykázaných a inventovaných zůstatků, pokud ne, budou vypořádány s účtem 401-Jmění účetní jednotky v dosavadní PO a stanou se součástí počátečního stavu účtu 901-Vlastní jmění ve vzniklé ŠPO. Toto je doporučený postup. Odklony jsou samozřejmě možné, vždy to bude na vůli dosavadního, resp. budoucího, zřizovatele. Ten se bude rozhodovat v souladu se svými úmysly s využitím ustanovení § 27 odst. 7 zákona č. 250/2000 Sb.
 
Sestavení Účetní závěrky
 
Formální správnost účetní závěrky v dosavadní PO
Základní požadavek na kvalitu účetní závěrky je, aby podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky. Zákon tento požadavek uvádí v § 7 a současně také stanoví, jak se má toho cíle dosáhnout. Informace v účetní závěrce se musí shodovat se záznamy v účetních knihách a soulad se skutečností potvrzuje inventarizace majetku a závazků.
Formální správnost sestavené účetní závěrky je zpravidla založena na programové projekci účetního programu, jehož je výstupem.
Platí tato pravidla formální správnosti, která nelze pominout ani obejít:
-
Úhrn aktiv a pasiv rozvahy musí být vyrovnaný.
-
Celkový výsledek hospodaření zobrazený ve výkazu zisku a ztráty musí být shodný s položkou rozvahy „Výsledek hospodaření běžného období“.
-
Všechny stavy rozvahových účtů musí být v rozvaze uvedeny. Všechny výsledkové účty musí být započteny do položek výkazu zisku a ztráty.
Informace v účetní závěrce musí splňovat požadavky zákona, tj. musí být:
-
spolehlivé a průkazné, což znamená, že splňují požadavek věcného a poctivého zobrazení skutečnosti pomocí účetních metod a jsou úplné a včasné;
-
srovnatelné, tj. nezměnily se bezdůvodně způsoby oceňování a struktur účetní závěrky a dodržela se zásada bilanční kontinuity;
-
srozumitelné, tedy lze spolehlivě a jednoznačně určit obsah účetních záznamů.
 
Dodržení bilanční kontinuity
Dodržení bilanční kontinuity se řídí hledisky:
-
Počáteční stavy v nově zřízené ŠPO musí vždy korespondovat (být totožné) s konečným vykázaným stavem (s konečnými zůstatky) v zanikající (zrušené) PO, vykázanými na rozvahových účtech. Pokud se z různých důvodů stane, že počáteční a konečné stavy rozvahových účtů se nerovnají, resp. na sebe početně nenavazují, je třeba tyto rozdíly analyzovat, zdokumentovat a popsat v příloze účetní závěrky, resp. v komentáři k převodovému můstku. K těmto zvláštním situacím může dojít právě v případě některých předem nevyjasněných vztahů (majetkových, fondových apod.).
-
Pomocí účetně technické
interpretace
, která do svého systému zahrnula Počáteční účet rozvažný a Konečný účet rozvažný, je v rámci účetní závěrky zajištěno, aby byla dodržena konzistence a bilanční
kontinuita
mezi obdobími. Bilanční
kontinuita
ovšem neznamená jen pouhé překlápění konečného účtu rozvažného na počáteční účet rozvažný. V některých případech musí dojít k přetřídění (např. některých pohledávek a závazků z hlediska dlouhodobosti a krátkodobosti).
-
V některých vybraných případech (například účtu 018 a 028) by v zájmu nově nastavených pravidel účtování na těchto účtech mohlo být vyžadováno přetřiďování položek dosavadního drobného hmotného a nehmotného majetku. V zájmu zachování co nejvyšší transparentnosti se velice přimlouváme o upuštění od tohoto kroku a doporučujeme převzít konečné zůstatky podle provedené inventarizace a ponechat je až do doby jejich vyřazení.
-
Zahajovací rozvaha musí být převoditelná do viditelné (papírové) podoby a součástí přílohy k této zahajovací rozvaze bude „Převodový můstek“ a jednotlivé konečné rozvahy spojovaných, resp. transformovaných, dosavadních PO v agregované (načítané) podobě.
-
Zahajovací rozvaha pohledávek a závazků bude doložena rozpisem pohledávek a závazků.
-
Bude stanoven způsob případného vypořádání poskytnutých dotací z vyšších rozpočtů, které je nutné prověřit a rozhodnout jakým způsobem je zúčtovat. V převodovém můstku bude zůstatek dosavadního účtu 403-Transfery na pořízení dlouhodobého majetku převeden na již zmiňovaný účet 901-Vlastní jmění v potřebném analytickém členění. Jinou možnost směrná účtová osnova podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. neumožňuje.
-
Bankovní účty budou sesouhlaseny se stavy vykazovanými na příslušných účtech aktiv a ve vztahu na bankovní účty zdrojových finančních fondů (v pasivech rozvahy).
-
Eventuální opravy budou již předmětem dalších (právních či jiných) rozhodovacích postupů a budou účtovány obratově v nově vzniklé ŠPO na základě prokazatelných a průkazných vnitřních účetních dokladů.
 
Technologie zpracování
Příklad tabulkového uspořádání pro zpracování účetního záznamu
 I-----------------I--------------I-------------I--------------------I--------I I Pořadové číslo  I Číslo účtu v I   Hodnota   I        961         I Číslo  I I                 I dosavadní PO I     KZ      I        MD/D        I  účtu  I I                 I              I             I                    I  vŠPO  I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I Např.           I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I 1               I     022      I   100 000   I          I 100 000 I  022   I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I Atd. účty aktiv I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I                 I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I                 I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I n-tá položka    I     321      I   20 000    I  20 000  I         I  321   I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I                         I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I Atd. účty pasiv I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I                 I              I             I          I         I        I I-----------------I--------------I-------------I----------I---------I--------I I Suma            I              I suma hodnot I suma Obratů MD a D I        I I-----------------I--------------I-------------I--------------------I--------I 
Lze volit i odlišný způsob a technologii zpracování při zachování hlediska srozumitelnosti, bilanční rovnosti.
Závěrem je nutné zdůraznit, že jak postup transformace, tak účtování v novém organizačně-právním uspořádání si vyžádá úpravu dosavadního softwaru pro vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky, včetně přenosu dat a informací uvnitř i vně účetní jednotky.
Ve shrnutí lze dodat, že jak z naznačeného vyplývá, není a nebude zpracování transformace ani po účetní stránce jednoduchou záležitostí.
-
Naznačené postupy vycházejí z dosavadních poznatků a ze současného platného právního rámce.
-
Zkušenosti ukazují, že na tentýž stejný problém nebo otázku se uplatňuje i několik rozdílných právních názorů. Tento problém prohlubuje současně uplatňovaná rekodifikace práva (občanského, obchodního), na kterou věcné předpisy nestačily zareagovat (viz například návrh zákona o statusu veřejné prospěšnosti obecně prospěšné společnosti, nevýdělečná činnost, bohulibá činnost apod.). Z toho důvodu nám nezbývá, než řídit se tou „nejlepší (osvědčenou) praxí“.
-
Naznačené účetní řešení chce předcházet případným nedorozuměním mezi rozhodovacími stupni a upozornit nejen účetní pracovníky na případný rozsah prací, které by bylo potřeba připravit kvalitně a s dostatečným předstihem. Ostatně již jsou zaznamenány četné případy, kdy se řídící pracovníci obracejí právě na své účetní pracovníky s nadějí o bližší seznámení s dopady na finanční a účetní systémy. Je nanejvýš žádoucí, aby se účetní pracovníci mohli projevit jako orientovaná profesní skupina, vysvětlit zákonitosti a účinně dovedli podpořit zamýšlená rozhodnutí.
-
V rámci prováděných analýz vhodnosti dané transformace bude potřeba stanovit vhodný časový okamžik, časový a věcný rozsah všech prací spojený s případnou transformací a odhad objemu potřebných finančních prostředků v počátcích transformace (např. pořízení nového softwaru pro účetní zpracování).
Pro názornost přikládáme návrh doporučené osnovy. Uvádíme všechny zatím uvažované účty, i když pro některé nebude mít asi současná ŠPO žádnou náplň, jednoduše proto, že ji to současný právní rámec neumožňuje (např. úvěry, leasing, finanční operace apod.), takže fakticky užívaná účtová osnova bude asi o hodně stručnější. Za to by se měly vlastní účtové rozvrhy plnit vhodnou analytikou. Nebude od věci sledovat jednotlivé dřívější samostatné subjekty pro lepší přehled např. střediskově. To již záleží na rozhodnutí a způsobu uspořádání podle potřeb účetní jednotky.
Rozhodně značná část úspěchu (či neúspěchu) provedené transformace zůstane na „bedrech“ účetních. Pro získání spolehlivější orientace a nabytí větší právní jistoty, alespoň do doby než bude zpracován odpovědnými místy ministerstva školství závazný předpis, mohou navržené postupy být dobrým základem dalších úvah.
Nyní následuje doporučená účtová osnova ŠPO.
            SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA ŠKOLSKÉ PRÁVNICKÉ OSOBY - ÚPLNÁ    I---------------------------------------------------------------------I------I I                                                                     I A/P* I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek                                 I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek                     I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 012-Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 013-Software                                                        I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 014-Ocenitelná práva                                                I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 018-Drobný dlouhodobý nehmotný majetek                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 019-Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek                             I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 02 - Dlouhodobý hmotný majetek odpisovaný            I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 021-Stavby                                                          I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 022-Samostatné movité věci a soubory movitých věcí                  I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 025-Pěstitelské celky trvalých porostů                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 026-Základní stádo a tažná zvířata                                  I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 028-Drobný dlouhodobý hmotný majetek                                I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 029-Ostatní dlouhodobý hmotný majetek                               I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 03 - Dlouhodobý hmotný majetek neodpisovaný          I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 031-Pozemky                                                         I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 032-Umělecká díla, předměty a sbírky                                I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 04 - Nedokončený a pořizovaný dlouhodobý majetek     I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 041-Nedokončený dlouhodobý nehmotný majetek                         I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 042-Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek                           I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 043-Pořizovaný dlouhodobý finanční majetek                          I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 05 - Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný a      I      I I hmotný majetek                                                      I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 051-Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek                I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 052-Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek                  I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 053-Poskytnuté zálohy na dlouhodobý finanční majetek                I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 06 - Dlouhodobý finanční majetek                     I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 061-Podíly v ovládaných a řízených osobách                          I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 062-Podíly v osobách s podstatným vlivem                            I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 063-Dluhové cenné papíry držené do splatnosti                       I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 064-Půjčky organizačním složkám                                     I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 067-Ostatní dlouhodobé půjčky                                       I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 069-Ostatní dlouhodobý finanční majetek                             I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 07 - Oprávky k dlouhodobému nehmotnému majetku       I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 072-Oprávky k nehmotným výsledkům výzkumu a vývoje                  I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 073-Oprávky k software                                              I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 074-Oprávky         k ocenitelným právům                                    I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 078-Oprávky k drobnému dlouhodobému nehmotnému majetku              I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 079-Oprávky k ostatnímu dlouhodobému nehmotnému majetku             I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 08 - Oprávky k dlouhodobému hmotnému majetku         I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 081-Oprávky ke stavbám                                              I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 082-Oprávky k samostatným movitým věcem a souborům movitých věcí    I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 085-Oprávky k pěstitelským celkům trvalých porostů                  I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 086-Oprávky k základnímu stádu a tažným zvířatům                    I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 088-Oprávky k drobnému dlouhodobému hmotnému majetku                I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 089-Oprávky k ostatnímu dlouhodobému hmotnému majetku               I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 1 - Zásoby                                             I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 11 - Materiál                                        I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 112-Materiál na skladě                                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 119-Materiál na cestě                                               I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 12 - Zásoby vlastní výroby                           I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 121-Nedokončená výroba                                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 122-Polotovary vlastní výroby                                       I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 123-Výrobky                                                         I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 124-Zvířata                                                         I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 13 - Zboží                                           I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 132-Zboží na skladě a v prodejnách                                  I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 139-Zboží na cestě                                                  I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 2 - Finanční účty                                      I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 21 - Peníze                                          I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 211-Pokladna                                                        I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 213-Ceniny                                                          I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 22 - Bankovní účty organizačních složek státu a      I      I I běžné účty státních fondů                                           I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 221-Běžný účet                                                      I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 222-Účet FKSP                                                       I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 23 - Krátkodobé bankovní úvěry                       I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 231-Krátkodobé bankovní úvěry                                       I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 232-Eskontní úvěry                                                  I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 233-Vydané krátkodobé dluhopisy                                     I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 234-Vlastní dluhopisy                                               I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 24 - Jiné krátkodobé finanční výpomoci               I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 249-Jiné krátkodobé finanční výpomoci                               I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 25 - Krátkodobý finanční majetek                     I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 251-Majetkové cenné papíry k obchodování                            I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 253-Dluhové cenné papíry k obchodování                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 257-Pořizovaný krátkodobý finanční majetek                          I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 259-Ostatní cenné papíry                                            I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 26 - Převody mezi finančními účty                    I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 262-Peníze na cestě                                                 I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 3 - Zúčtovací vztahy                                   I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 31 - Krátkodobé pohledávky                           I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 311-Odběratelé                                                      I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 312-Směnky k inkasu                                                 I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 313-Pohledávky za eskontované cenné papíry                          I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 314-Poskytnuté provozní zálohy                                      I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 316-Ostatní pohledávky                                              I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 318-Poskytnuté zálohy na zásoby                                     I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 32 - Krátkodobé závazky                              I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 321-Dodavatelé                                                      I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 322-Směnky k úhradě                                                 I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 324-Přijaté zálohy                                                  I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 325-Ostatní závazky                                                 I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 33 - Zúčtování se zaměstnanci a institucemi          I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 331-Zaměstnanci                                                     I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 333-Ostatní závazky vůči zaměstnancům                               I  P   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 335-Pohledávky za zaměstnanci                                       I  A   I I---------------------------------------------------------------------I------I I 336-Pohledávky za institucemi sociálního zabezpečení a veřejného    I  A   I I zdravotního pojištění                                               I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 337-Závazky za institucemi sociálního zabezpečení a veřejného       I  P   I I zdravotního pojištění                                               I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 34 - Zúčtování                                       I      I I---------------------------------------------------------------------I------I I 341-Daň z příjmů                                                            I A/P  I I---------------------------------------------------------------------I------I I 342-Ostatní přímé daně                                              I A/P  I I---------------------------------------------------------------------I------I I 343-Daň z přidané hodnoty                                           I A/P  I I---------------------------------------------------------------------I------I I 345-Ostatní daně a poplatky                                         I A/P  I I---------------------------------------------------------------------I------I I 346-Nároky na 
dotace
a ostatní zúčtování se státním rozpočtem I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 347-Závazky ze vztahu k státnímu rozpočtu I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 348-Nároky na
dotace
a ostatní zúčtování s rozpočtem orgánů I A I I územních samosprávných celků I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 349-Závazky ze vztahu k rozpočtu orgánu územních samosprávných I P I I celků I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 35 - Pohledávky za účastníkům sdružení I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 351-Pohledávky za účastníky sdružení I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 352-Pohledávky z pevných termínovaných operací a opcí I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 353-Pohledávky z vydaných dluhopisů I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 36 - Závazky ke sdružením a závazky z upsaných I I I nesplacených cenných papírů a vkladů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 362-Závazky k účastníkům sdružení I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 363-Závazky z pevných termínovaných operací a opcí I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 368-Závazky z upsaných nesplacených cenných papírů a podílů I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 37 - Jiné krátkodobé pohledávky a závazky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 377-Jiné pohledávky I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 378-Ostatní krátkodobé finanční výpomoci I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 379-Jiné závazky I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 38 - Přechodné účty aktiv a pasiv I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 381-Náklady příštích období I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 383-Výdaje příštích období I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 384-Výnosy příštích období I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 385-Příjmy příštích období I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 388-Dohadné účty aktivní I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 389-Dohadné účty pasivní I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 386-Kursové rozdíly aktivní I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 387-Kursové rozdíly pasivní I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 39 - Vnitřní zúčtování a vyrovnávací účty I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 395-Vnitřní zúčtování I A/P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 396-Spojovací účet při sdružení I A/P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 4 se v ŠPO nepoužívá I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 5 - Náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 50 - Spotřebované nákupy I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 501-Spotřeba materiálu I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 502-Spotřeba energie I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 503-Spotřeba jiných neskladovatelných dodávek I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 504-Prodané zboží I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 51 - Služby I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 511-Opravy a udržování I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 512-Cestovné I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 513-Náklady na reprezentaci I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 518-Ostatní služby I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 52 - Osobní náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 521-Mzdové náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 524-Zákonné sociální pojištění I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 525-Ostatní sociální pojištění I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 527-Zákonné sociální náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 529-Ostatní sociální náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 53 - Daně a poplatky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 531-Daň silniční I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 532-Daň z nemovitostí I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 539-Ostatní daně a poplatky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 54 - Ostatní náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 541-Smluvní pokuty a úroky z prodlení I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 542-Ostatní pokuty a penále I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 543-Odpis nedobytné pohledávky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 544-Úroky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 545-Kursové ztráty I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 546-Dary I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 548-Manka a škody I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 549-Jiné ostatní náklady I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 55 - Odpisy, prodaný majetek, tvorba rezerv a I I I opravných položek I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 551-Odpisy dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 552-Zůstatková cena prodaného dlouhodobého nehmotného a hmotného I I I majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 553-Prodané cenné papíry a podíly I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 554-Prodaný materiál I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 555-Tvorba rezerv I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 556-Tvorba opravných položek I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 58 - Poskytnuté příspěvky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 581-Poskytnuté příspěvky zúčtované mezi organizačními složkami I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 582-Poskytnuté členské příspěvky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 59 - Daň z příjmů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 591-Daň z příjmů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 595-Dodatečné odvody daně z příjmů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 6 - Výnosy I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 60 - Výnosy z vlastních výkonů a zboží I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 601-Tržby za vlastní výrobky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 602-Tržby z prodeje služeb I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 604-Tržby za prodané zboží I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 61 - Změny stavu zásob I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 611-Změna stavu nedokončené výroby I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 612-Změna stavu polotovarů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 613-Změna stavu výrobků I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 614-Změna stavu zvířat I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 62 - Aktivace I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 621-Aktivace materiálu a zboží I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 622-Aktivace vnitroorganizačních služeb I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 623-Aktivace dlouhodobého nehmotného majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 624-Aktivace dlouhodobého hmotného majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 64 - Ostatní výnosy I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 641-Smluvní pokuty a úroky z prodlení I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 642-Ostatní pokuty a penále I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 643-Platby za odepsané pohledávky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 644-Úroky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 645-Kursové zisky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 648-Zúčtování fondů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 649-Jiné ostatní výnosy I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 65 - Tržby z prodeje majetku, zúčtování rezerv a I I I opravných položek I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 651-Tržby z prodeje dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 652-Tržby z prodeje cenných papírů a podílů I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 653-Tržby z prodeje materiálu I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 654-Výnosy z krátkodobého finančního majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 655-Zúčtování rezerv I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 657-Výnosy z dlouhodobého finančního majetku I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 658-Zúčtování opravných položek I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 68 - Přijaté příspěvky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 681-Přijaté příspěvky zúčtované mezi organizačními složkami I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 682-Přijaté příspěvky (dary) I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 683-Přijaté členské příspěvky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 69 - Provozní
dotace
celkem I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 691-Provozní
dotace
I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 7 a 8 - Vnitroorganizační účetnictví I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Obsah těchto účtových tříd si určí sama účetní jednotka. I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 9 - Vlastní jmění, fondy, výsledek hospodaření, I I I rezervy, dlouhodobé úvěry a půjčky, závěrkové a podrozvahové účty I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 90 - Vlastní jmění I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 901-Vlastní jmění I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 91 - Fondy účetní jednotky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 911-Fond odměn I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 912-Fond kulturních a sociálních potřeb I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 914-Rezervní fond I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 916-Investiční fond I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 92 - Oceňovací rozdíly I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 921-Oceňovací rozdíly z přecenění finančního majetku a závazků I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 93 - Výsledky hospodaření I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 931-Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 932-Nerozdělený zisk, neuhrazená ztráta minulých let I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 94 - Rezervy I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 941-Rezervy I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 95 - Dlouhodobé bankovní úvěry a závazky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 951-Dlouhodobé bankovní úvěry I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 953-Vydané dluhopisy I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 954-Závazky z pronájmu I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 955-Přijaté dlouhodobé zálohy I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 957-Dlouhodobé směnky k úhradě I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 959-Ostatní dlouhodobé závazky I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 96 - Závěrkové účty I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 961-Počáteční účet rozvažný I P/A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 962-Konečný účet rozvažný I P/A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 963-Výsledek hospodaření běžného účetního období I P/A I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 97 - 99 Podrozvahové účty I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová třída 9 - Podrozvahové účty I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 97 - Majetek účetní jednotky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 971-Jiný drobný dlouhodobý nehmotný majetek I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 972-Jiný drobný dlouhodobý hmotný majetek I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 973-Ostatní majetek I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 974-Majetek ve výpůjčce I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 975-Majetek zastavený I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 976-Majetková práva I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 98 - Odepsané pohledávky a závazky I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 981-Odepsané pohledávky I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 982-Odepsané závazky I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 99 - Další podmíněné pohledávky a ostatní podmíněná I I I aktiva I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 991-Podmíněné pohledávky z jiných smluv I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 992-Podmíněné závazky z jiných smluv I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 993-Podmíněné pohledávky z nástrojů spolufinancovaných ze zahraničí I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 994-Podmíněné závazky z nástrojů spolufinancovaných ze zahraničí I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 995-Podmíněné pohledávky ze vztahu k jiným zdrojům I A I I---------------------------------------------------------------------I------I I 996-Podmíněné závazky ze vztahu k jiným zdrojům I P I I---------------------------------------------------------------------I------I I 997-Podmíněné pohledávky ze soudních sporů, správních řízení a I A I I jiných řízení I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 998-Podmíněné závazky ze soudních sporů, správních řízení a jiných I P I I řízení I I I---------------------------------------------------------------------I------I I Účtová skupina 99 - Vyrovnávací účet I I I---------------------------------------------------------------------I------I I 999-Vyrovnávací účet k podrozvahovým účtům I I I---------------------------------------------------------------------I------I