Dovolená při zkráceném pracovním úvazku

Vydáno: 1 minuta čtení

Zaměstnanec má pracovní smlouvu na 4 dny v týdnu, 8 hod. denně (hlavní pracovní poměr). Jaký má nárok na dovolenou za kalendářní rok? Pokud, si vezme dovolenou celý pracovní týden, je správné, že mzdová účetní bere jako den dovolené i pátý den v týdnu, kdy podle pracovní smlouvy nepracuje? Domnívám se, zeje postup mzdové účetní není správný. Den, který není ve smlouvě jako pracovní (je to vždy středa) nelze podle mého odečítat z celkového nároku na dovolenou.

Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
JUDr
Rudolf
Pospíšil
 
Odpověď:
Ve vámi uváděném případě předpokládám, že zaměstnanec má rovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, tj. že pracovní doba (kratší pracovní doba) je takto na jednotlivé týdny rozvrhována opakovaně.
Má-li zaměstnanec rozvrženu pracovní dobu nikoliv na celých pět dnů v týdnu, ale pouze na čtyři dny, činí v případě nároku na dovolenou v délce 4 týdnů za rok délka jeho dovolené 4 dny x 4 týdny, tj. celkem 16 dnů dovolené. Pokud si tedy vezme týden dovolené např. pondělí až pátek, započítá se mu čerpání dovolené v délce 4 dnů, protože středa není jeho pracovním dnem a nemůže proto v tento den čerpat dovolenou.
U zaměstnanců, kteří mají nárok na 5 týdnů dovolené, by v uvedeném případě činila délka dovolené 4 dny x 5 týdnů, tj. 20 dnů dovolené. Postup účetní zde není správný.

Související dokumenty