Problematika účtu 403 u příspěvkových organizací zřízených ÚSC v roce 2013

Vydáno: 20 minut čtení

Problematika účtu 403 u příspěvkových organizací zřízených ÚSC v roce 2013
Ing.
Zdeněk
Nejezchleb
auditor
, č. osvč. KAČR 1940
 
Úvod
Jednou z nejzásadnějších změn v metodice účtování příspěvkových organizací (dále jen "PO") v roce 2013 je povinná aplikace Českého účetního standardu (dále jen "ČÚS") 708. Z hlediska vykazovaných výsledků hospodaření roku 2013 hodnotím jako stěžejní body 8.3. a 8.4., které ošetřují povinné zúčtovávání investičních transferů zachycených na účtu 403 do výnosů. Ještě pro rok 2012 nebyl postup účtování v případě PO neúčtujících podle ČÚS 708 nijak stanoven, nicméně bylo doporučeno (i ze strany Ministerstva financí ČR) zúčtování investičního transferu provádět, a to rozvahově (tedy bez vlivu na výsledek hospodaření) zápisem MD 403/D 401.
Přechodem na výsledkové účtování rozpouštění investičního transferu PO pouze "dohání" účetní postup, který byl pro ÚSC1 stanoven již od roku 2012. Základním cílem tohoto odkladu (tento odklad byl definován prostřednictvím novely č. 435/2010 Sb. na konci roku 2010) bylo poskytnout PO dostatečný prostor pro přechod na "novou metodu odpisování" a samozřejmě také vyřešit problematiku vazby investičního fondu a nově stanovených účetních metod. Přes opětovná upozornění na nutnost nové legislativní úpravy (zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon č. 250/2000 Sb."), novelizace ČÚS 704) Ministerstvo financí jako gestor daných předpisů naprosto nepochopitelně situaci neřešilo, takže přes poskytnutý roční odklad se PO v roce 2013 dostávají do velice obtížné situace.
 
Základní logika způsobu účtování investičních transferů, problematika investičního fondu
Abychom pochopili, v čem spočívá základní problém, musíme se vrátit k nastavení logiky zúčtovávání investičního transferu do výnosů.
Zopakujme si, že na začátku účetní reformy se muselo rozhodnout, jak má být s investičními transfery nakládáno:
a)
Varianta, kdy investiční transfer je trvalou součástí vlastních zdrojů a nedochází k jeho zúčtovávání do
výsledku hospodaření.
Pokud budeme považovat zjednodušeně odpisy za zobrazení potřeby vytváření finančních zdrojů na budoucí investice, jedná se o "nejpřísnější" variantu, která by směřovala k realizaci takových výkonů, aby odpisy byly plně pokrývány.' Tato varianta byla historicky nastavena v případě PO, jakkoliv docházelo v průběhu času k jejímu nejrůznějšímu ohýbání (blíže např. článek "Státem požadované podvody v účetnictví PO" v časopisu UNES 1/2012).
b)
Varianta, která přijatý investiční transfer zúčtuje výsledkově v poměrné výši ke krytí odpisu.
Tato varianta směřuje k tomu, že pro prostou reprodukci majetku by mělo dojít ke krytí zdroji ve výši odpovídající spolufinancování. V praxi se pak tato varianta rozděluje do dvou možností, a to:
*
kdy investiční transfer přímo snižuje vstupní cenu majetku, a nastává tak přímé snížení odpisů (varianta aplikovaná v podmínkách ČR u podnikatelských subjektů),
*
nebo situace, kdy je investiční transfer zobrazen jako vlastní zdroj a je zúčtováván v poměrné výši do výnosů ke krytí odpisů (varianta aplikovaná v ČR u neziskových organizací - např. obecně prospěšné společnosti ...).
V rámci reformy účetnictví státu bylo rozhodnuto, že bu de "aplikován" měkčí přístup, popsaný v bodě b), a dojde tak ke sjednocení postupů týkajících se objemu vyjadřo vání investičních potřeb v rámci všech typů účetních jed notek v rámci ČR.
Specifikem PO je pak skutečnost, že se v rámci vlastních zdrojů pro realizaci vlastních potřeb vytváří investiční fond (účet 416), který je definován v zákoně č. 250/2000 Sb. a také v ČÚS 704, ale v režimu odpovídajícím variantě uvedené pod písm. a). Pro zajištění reprodukce majetku má tedy dojít k vytváření zdrojů bez zohlednění souvisejících investičních transferů. ČÚS 708 je ale napsán na podmínky varianty b) - tedy investiční potřeby pro zajištění prosté reprodukce majetku mají odpovídat rozdílu odpisů a poměrné výše zúčtovaných transferů.
Tato logická chyba tak vytváří veškeré komplikace, které si dále popíšeme.
 
Stanovení transferového podílu
V okamžiku, kdy PO má správně nastavenu hodnotu na účtu 403 (viz dále), můžeme začít diskutovat o správ nosti nastavení takzvaného transferového podílu. Tran sferový podíl je definován v bodu 3.1. e) ČÚS 708:
Podíl přijatého investičního transferu k pořizovací ceně tohoto majetku; v případě technického zhodnocení dlouhodobého majetku, který je odpisován, se k okamžiku zařazení tohoto technického zhodnocení do užívání nově stanoví transferový podíl jako podíl dosud časově nerozlišené výše přijatého investičního transferu na pořízení příslušného dlouhodobého majetku i na jeho technické zhodnocení, k pořizovací ceně zvýšené o technické zhodnocení a snížené o výši oprá-vek a opravných položek k tomuto majetku k okamžiku zařazení tohoto technického zhodnocení do užívání.
Zjednodušeně řečeno se jedná o podíl dosud nezúčtova-né
dotace
z hodnoty účtu 403 na zůstatkové hodnotě majetku. Transferovým podílem následně vynásobíme odpisy vygenerované z karty majetku, a získáme tak částku, která bude zúčtována do výnosů zápisem MD 403/D 672.
Příklady
Detailněji to můžeme vysvětlit na následujících příkladech:
1.
PO pořídila interaktivní tabuli v hodnotě 100 000 Kč a na pořízení získala dotaci ve výši 5 000 Kč. Transferový podíl činí 0,95. Pokud odpisy za rok jsou např. 12 500 Kč (doba odpisování osm let bez "zbytkové hodnoty"), činí hodnota zúčtovaného transferu do výnosů částku 0,95 x 12 500 Kč = 11 875 Kč.
2.
PO má v majetku objekt školy - pořizovací cena 12 mil. Kč, oprávky ve výši 8 mil. Kč. Zřizovatel provedl technické zhodnocení v podobě zateplení školy - hodnota zateplení 10 mil. Kč, k tomu byla
dotace
ve výši 8 mil. Kč. Toto technické zhodnocení bylo s oka mžikem zařazení do užívání protokolárně předáno PO. V tomto případě bude činit hodnota transferové ho podílu: 8 (výše 403 předaná zřizovatelem) / [4 (zůstatková cena těsně před předáním) + 10 (hodnota zateplení)] = 0,571229. Pokud bude odpis např. ve výši 1 % pořizovací ceny - tedy následně 220 000 Kč, došlo by k zúčtování in vestičního transferu do výnosů ve výši 125 714 Kč.
2.
3. PO byla svěřena budova v pořizovací ceně 10 mil. Kč, oprávky činily 2 mil. Kč a hodnota 403 byla ve výši 5 mil. Kč. Transferový podíl byl tedy 5/8 = 0,625. V následujícím roce proběhlo technické zhodnocení nemovitosti PO ve výši 500 000 Kč - financováno dotací zřizovatele, která tedy není považována za in vestiční transfer a na účet 403 se nezachycuje. Před stavme si, že do okamžiku zařazení tohoto technického zhodnocení odepsala od předchozích hodnot PO 100 000 Kč (zůstatková hodnota je tedy 7,9 mil. Kč) a zúčtovala do výnosů 62 500 Kč (hodnota 403 je tedy 4 937,5 mil. Kč). V okamžiku zařazení technického zhodnocení musím přepočítat transferový podíl - ten nově bude: 4 937 500 / (7 900 000 + 500 000) = 0,587798.
Příklady 2 a 3 mohou vyvolat polemiku. Řada organizací totiž vede technické zhodnocení jako samostatné inventární číslo, odpisuje jej zvlášť, a případně tedy přiřazuje hodnotu 403 na jednotlivé karty majetku obsahující samostatná technická zhodnocení. Jsem přesvědčen, že se jedná o nesprávný postup - technické zhodnocení je kategorií upravující cenu konkrétního majetku. Při této filosofii tedy vidíme, že by se 403 měla přiřadit k majetku jako celku.
Druhým trochu sporným bodem je, zda by nebylo správnější hodnotu 403 odepsat bez úprav transferového podílu. Celé je to nejlépe vidět na třetím příkladu - provedením technického zhodnocení došlo ke snížení transferového podílu. Pokud budou provedena další technická zhodnocení, bude se tato hodnota 403 stále snižovat, v případě, že objekt bude stát ještě třeba za 200 let a nebude plně odepsán, bude se stále objevovat nějaká hodnota 403 z akce staré 200 let. Při detailnějším zamyšlení zjistíme, že jsou skutečně případy technických zhodnocení, které nejsou prováděny na celou životnost stavby (pokud je třeba provedena kompletní rekonstrukce systému vytápění, nelze od této akce očekávat, že ještě za 80 let z ní něco zbude), nicméně v řadě případů se skutečně jedná o zásahy do stavebních konstrukcí, které budou ovlivňovat charakter stavby po celou dobu životnosti. Bylo by nereálné nějak stanovit objektivní kritéria pro rozdělení těchto dvou kategorií, a proto bylo nakonec přijato řešení, při kterém je
dotace
vázána k celé zůstatkové hodnotě majetku, a jakýmkoliv technickým zhodnocením dochází k úpravě transferového podílu.
 
Nastavení správné hodnoty účtu 403
 
4.1 Otázka přejímání hodnoty 403 od zřizovatele
Jednou ze zásadních otázek, které byly v minulosti řešeny, bylo to, zda je nezbytné, aby při bezúplatném převodu majetku (svěření majetku, bezúplatný převod vlastnického práva ...) mezi zřizovatelem a jím zřízenou PO docházelo také k převodu investičního transferu zachyceného u převádějícího subjektu na účtu 403.
Ve vztahu k povaze a právnímu postavení PO, které plní roli určitých organizačních složek ÚSC, se došlo k závěru, že je nezbytné dosáhnout stejného účetního zobrazení z hlediska objemu odpisů a zúčtovaných transferů do výnosů bez ohledu na to, zda se majetek aktuálně nachází v rozvaze zřizovatele (protože došlo např. k jeho výpůjčce pro PO) či v rozvaze PO (protože došlo k jeho svěření). Nemáme totiž žádné ekonomické argumenty, které by mohly vysvětlit, proč by dosažené výsledky hospodaření za skupinu "zřizovatel - zřízená PO" měly být v daných dvou variantách odlišené. Proto je nezbytné, aby mezi těmito subjekty docházelo k převodu 403.
Příklad
Zřizovatel svěřil PO budovu školy. Pořizovací hodnota ve výši 10 mil. Kč (účet 021), dosud zaúčtované opráv-ky ve výši 2 mil. Kč (účet 081),
dotace
vázaná k objektu ve výši 5 mil. Kč (účet 403).
Zřizovatel o této transakci účtuje následovně:
 +----------------------+------+-----+-------------------+ |        Popis         | MD   | D   | Částka v mil. Kč  | +----------------------+------+-----+-------------------+ | Pořizovací cena      |      | 021 | 10                | | Oprávky              | 081  |     |  2                | | Investiční transfer  | 403  |     |  5                | | Zbytek               | 401  |     |  3                | +----------------------+------+-----+-------------------+ 
PO pak zaúčtuje zrcadlovým způsobem (i ve vazbě na povinnost převzetí pořizovací ceny a oprávek).
 +----------------------+------+-----+-------------------+ |        Popis         | MD   | D   | Částka v mil. Kč  | +----------------------+------+-----+-------------------+ | Pořizovací cena      | 021  |     | 10                | | Oprávky              |      | 081 |  2                | | Investiční transfer  |      | 403 |  5                | | Zbytek               |      | 401 |  3                | +----------------------+------+-----+-------------------+
Dílčím problémem byla skutečnost, že povinnost převzetí hodnoty na účtu 403, jakkoliv byla logická, nebyla právním předpisem nikde definována. Teprve až ČÚS 709 s účinností od 1.1. 2013 toto účtování definoval jako povinnost, a to konkrétně v bodech 4.2. 1. (přejímající účetní jednotka) a 4. 2. 2. (převádějící subjekt).
4.2.1. V případě dlouhodobého nehmotného a dlouhodobého hmotného majetku pořízeného zcela nebo částečně z investičního transferu účtuje účetní jednotka o skutečnostech uvedených v bodu 4.1.1. písm. a) a b) současně na stranu DAL účtu 403 Transfery na pořízení dlouhodobého majetku, a to ve výši tohoto investičního transferu, která k tomuto okamžiku nebyla ve věcné a časové souvislosti rozlišena. O skutečnostech uvedených v bodu 4.1.1. písm. b) účtuje účetní jednotka současně na stranu DAL účtu 403 Transfery na pořízení dlouhodobého majetku, pouze tehdy, pokud se jedná o bezúplatné nabytí dlouhodobého nehmotného nebo dlouhodobého hmotného majetku od jiné vybrané účetní jednotky.
4.2.2. V případě dlouhodobého nehmotného a dlouhodobého hmotného majetku pořízeného zcela nebo částečně z investičního transferu, účtuje účetní jednotka o skutečnostech uvedených v bodu 4.1.2. současně na stranu MÁ DÁTI účtu 403 Transfery na pořízení dlouhodobého majetku, a to ve výši tohoto investičního transferu, která k tomuto okamžiku nebyla ve věcné a časové souvislosti rozlišena.
V této souvislosti mohou vznikat dva problémy:
1.
Majetek převedený na PO byl v nedávné době naprosto zjevně pořízen z investiční
dotace
(nejlépe dokumentováno "čerstvou" informační deskou, že projekt byl financován ze zdrojů EU), zřizovatel však není ochoten informaci o investičním transferu poskytnout. Domnívám se, že v takovém případě je opakované vyzvání zřizovatele ke sdělení objemu poskytnutého investičního transferu maximem, co v dané situaci můžeme udělat. Pokud zřizovatel informaci neposkytne, naúčtujeme u PO skutečně celou zůstatkovou hodnotu majetku proti účtu 401, jakkoliv budeme vědět, že se jedná o nesprávný postup. V této souvislosti ještě připomínám, že zřizovatel má sdělit "zbytkovou" hodnotu transferu k datu předání- tedy objem, který nebyl doposud zúčtován do výnosů.
2.
Zřizovatel již dříve sdělil PO výši souvisejícího investičního transferu, ta však o něm neúčtovala a celou zůstatkovou hodnotu zaúčtovala proti účtu 401. Domnívám se, že v takovém případě je nutno nejpozději k okamžiku zahájení zúčtovávání transferu do výnosů provést přeúčtování příslušné "zbytkové" hodnoty investičního transferu zápisem MD 401/D 403.
Příklad
Zřizovatel svěřil PO v roce 2010 budovu školy. Pořizovací hodnota ve výši 10 mil. Kč (účet 021), dosud zaúčtované oprávky ve výši 2 mil. Kč (účet 081), zbytková
dotace
vázaná k objektu ve výši 5 mil. Kč (účet 403). PO však na účet 403 neúčtovala a celou zůstatkovou hodnotu zachytila na účet 401. Odpisy za roky 2010-2012 činily 300 000 Kč a pro zjednodušení nebylo na objektu provedeno žádné technické zhodnocení. V tomto případě nemůžeme provést opravu MD 401/D 403 ve výši 5 mil. Kč, neboť je nutno zohlednit potenciální rozpouštění 403 v letech 2010-2012. Transferový podíl je 62,5 % - jednalo by se tedy o 0,625 x 300 000 = = 187 500 Kč.
Korekci tedy provedeme ve výši 5 mil. - 187 500 = = 4 812,5 mil. Kč (MD 401/D 403). Tímto postupem před rozpouštěním do výnosů zajistíme správnost poměru hodnoty na účtu 403 a zůstatkové hodnoty příslušného majetku.
 
4.2 Případné úpravy hodnoty účtu 403 k 1.1. 2013
U některých PO je také nutno počítat s tím, že na začátku na účet 403 správně účtovaly, následně však neprováděly rozpouštění investičního transferu v poměru k odpisům zápisem MD 403/D 401. Tím nesprávně rostl podíl hodnoty účtu 403 v poměru k zůstatkové ceně majetku (ta se snižovala kvůli odpisování). V takových případech by bylo potřeba nejpozději k 1. 1. 2013 provést korekci hodnoty 403 zápisem MD 403/D 401 (postup výpočtu a zaúčtování je stejný jako v příkladu v bodu 3.1.).
V případě dotací získaných přímo z rozpočtu zřizovatele nejsou tyto prostředky považovány za investiční transfer, a nemělo by tedy docházet k jejich zachycení na účet 403. Důvodem je skutečnost, že z hlediska zobrazení finančních potřeb na investice je v rámci celku "zřizovatel - PO" nutné zajistit obdobné zobrazení bez ohledu na to, zda je majetek investován zřizovatelem a následně předán k hospodaření (tedy není poskytnuta investiční
dotace
) či zda došlo k poskytnutí investiční
dotace
zřizovatelem a investuje PO. Tento aspekt byl zohledněn v účetních předpisech až v roce 2011, a proto je nezbytné, aby účetní subjekty, které
dotace
od zřizovatele vykázaly na účtu 403 podle metodiky roku 2010, nejpozději na začátku roku 2013 provedly přeúčtování daných částek na účet 401.
Některé PO také zapomínají účtovat dohadnou položku jako nárok na investiční transfer a na účet 403 účtují např. až při závěrečném vyhodnocení akce. Připomínáme, že na účet 403 má být účtováno podle ČÚS 703 v následujících okamžicích:
*
v okamžiku vypořádání investičního transferu (pokud nenastal dříve některý z okamžiků uvedených níže), a to proti účtům skupiny 34x,
*
na konci kalendářního roku (pokud transfer nebyl zatím vypořádán či nedošlo k zařazení majetku do užívání), a to prostřednictvím dohadné položky aktivní (účet 388),
*
při zařazení majetku do užívání (před vypořádáním
dotace
) - opět proti účtu 388.
Pokud PO opomněla provést např. doúčtování dohadné položky aktivní při zařazení majetku v roce 2012, je nezbytné na začátku roku provést korekci hodnoty účtu 403 tak, aby v roce 2013 došlo již ke správnému rozpuštění do výnosů.
Příklad
PO (základní škola) pořídila v roce 2012 mimo jiné interaktivní tabuli v hodnotě 100 000 Kč. Tabule byla zařazena do majetku v listopadu a od prosince začaly nabíhat odpisy. Doba odpisování byla stanovena na osm let. Financování by mělo být z 90 % hodnoty z prostředků EU, financování je kompletně systémem ex-
post
. Předpokládaný nárok je tedy ve výši 90 000 Kč. Vyúčtování této části
dotace
proběhne až v březnu 2013 (nakonec byla přiznána
dotace
ve výši 89 000 Kč - to ale budeme vědět např. až v květnu 2013). PO přitom opomněla v rámci roku 2012 provést zaúčtování dohadné položky aktivní zápisem MD 388/D 403 v okamžiku zařazení majetku do užívání (toto nebylo promítnuto ani v účetní závěrce). Bylo by tedy potřeba toto promítnutí učinit nejpozději k 1. 1. 2013, a to zápisem MD 388/D 403ve výši 90 000 Kč a okamžitě provést korekci odpovídající zúčtování, které by připadalo na loňský rok (ve vazbě na odpis za 12/2012). Tato korekce se vypočítá následujícím způsobem:
*
odpis tabule za prosinec = 100 000/8/12 = 1 042 Kč;
*
transferový podíl = 0,9 (90 000 Kč předpokládaná dotace/100 hodnota majetku);
*
v roce 2012 by tedy při správném účtování bylo zúčtováno 0,9 x 1 042 = 938 Kč.
Proto je nutno ještě provést korekci hodnoty 403 na začátku roku 2013 zápisem MD 403/D 401 ve výši 938 Kč. Následně bude proti odpisům v roce 2013 ve výši 12 500 Kč zúčtovávána hodnota 403 ve výši 11 250 Kč.
Pokud se týká následné korekce skutečného vyúčtování proti dohadné položce ve výši 1 000 Kč, bude tato hodnota účtována podle bodu 4.2.6. ČÚS 709 - tedy MD 403/D388 a hned MD 672/D403 (oboje ve výši 1 000 Kč) - nedojde tedy již k následné úpravě transferového podílu.
Dopady zúčtování
dotace
403 do výnosů
Nyní se již můžeme věnovat dopadům logické chyby popsané v bodu 2 tohoto příspěvku, a sice té, že nedošlo ke sladění vyjadřování investičních potřeb v rámci investičního fondu s nově požadovanou metodou rozpouštění investičních transferů do výnosů.
Příklad
Zřizovatel předal ke dni 31. 12. 2012 k hospodaření PO novou nemovitost v hodnotě 10 mil. Kč (dosud nebyla odpisována). Majetek byl pořízen z
dotace
ve výši 8 mil. Kč. Doba odpisování byla nastavena na 100 let, majetek zatím nebyl u zřizovatele odpisován.
Příspěvková organizace tedy v roce 2013 bude mít odpisy ve výši 100 000 Kč. Zároveň ale zúčtuje do výnosů dotaci ve výši 80 000 Kč (transferový podíl ve výši 0,8 vynásobený výší
dotace
). Hospodářský výsledek z transakce bude ve výši 20 000 Kč. Dále musí provést zaúčtování tvorby investičního fondu - přičemž jak podle zákona č. 250/2000 Sb., tak i podle ČÚS 704 (bod 7.3.a) to bude ve výši odpisů, tedy 100 000 Kč, zápis MD401/D416.
Zároveň si představme situaci, kdy jsou odpisy plně do-krývány zřizovatelem (je to např. škola s minimálními vlastními příjmy). Vznikne otázka, jak vysokou dotaci ve vztahu k odpisům má zřizovatel poskytnout?
a)
V rámci provozního příspěvku poskytne celých 100 000 Kč, potom se ale PO dostane do zisku 80 000 Kč. V takové situaci je bohužel nutno počítat s tím, že při zvyklostech z hospodaření PO bude mít vedení PO tendenci zisk utratit tak, aby výsledek byl zhruba nula. To, že na toto utrácení ale nemá peníze, si již neuvědomí. V této variantě zřizovatel musí nutně říci: "Ano, dáváme ti celých 100 000 Kč, ale musíš mít zisk 80 000 Kč" (přičemž poznamenávám, že tento zisk nebude finančně kryt, neboť vznikl jako nepeněžní operace).
b)
V rámci provozního příspěvku poskytne zřizovatel pouze 20 000 Kč. To by směřovalo k nulovému hospodaření, zároveň ale dojde k nekrytí investičního fondu (ten byl vytvořen ve výši 100 000 Kč). Připomínám, že podle platného znění vyhlášky č. 410/2009 Sb. (§ 66 odst. 8) se tato část případně nekrytého investičního fondu nezúčtovává do výnosů - viz znění předpisu:
Nezajistí-li příspěvková organizace ke dni sestavení účetní závěrky, s výjimkou mezitímní účetní závěrky, krytí investičního fondu nebo fondu reprodukce majetku finančními prostředky, sníží výsledkově o tento rozdíl
snížený o výši výnosů z titulu časového rozlišení přijatých investičních transferů
investiční fond nebo fond reprodukce majetku. Účetní jednotky v příloze účetní závěrky zdůvodní, proč nebylo možno investiční fond nebo fond reprodukce majetku krýt finančními prostředky.
Pokud bych měl hodnotit obě varianty, rozhodně bych doporučoval spíše variantu b) - tedy dokrývat pouze rozdíl 551 a zúčtované hodnoty 403 na účet 672 a akceptovat nekrytí investičního fondu. Důvodem tohoto nekrytí není rozhodně v takovém případě porušení rozpočtové kázně, ale naprosto chybné předpisy z důvodu porušení základních logických principů.
Je ale nutno zdůraznit, že obě varianty si vyžádají komunikaci zřizovatelů a jimi zřízených PO a případné úpravy rozpočtů na rok 2013 (změna objemu příspěvků na provoz, změna ve výši odvodů z investičních fondů).
Samozřejmě může ještě existovat varianta c), že se účetní jednotky rozhodnou neakceptovat současnou právní úpravu a buď budou tvořit investiční fond pouze ve výši rozdílu odpisů a zúčtované hodnoty 403 do výnosů, nebo se dokonce rozhodnou nezúčtovávat 403 do výnosů, ale pokračovat v rozvahovém účtování proti účtu 401. Bohužel, jakkoliv se mi dané varianty zdají sympatické, nemohu je s ohledem na znění současných předpisů doporučit.
územní samosprávný celek