Osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu a při vývozu zboží v roce 2020

Vydáno: 24 minut čtení

Dodání zboží do jiného členského státu a vývoz zboží je za podmínek stanovených zákonem č. 235/2014 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “), osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně. Dodáním zboží do jiného členského státu se přitom obecně rozumí dodání zboží, které je skutečně odesláno nebo přepraveno z tuzemska do jiného členského státu a vývozem zboží výstup zboží z území Evropské unie na území třetí země. Novelou zákona o DPH , která je součástí zákona č. 343/2020 Sb. , kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti s implementací předpisů EU (dále jen „implementační novela“) se podmínky, za nichž se uplatní osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu a také při vývozu zboží upřesňují. Tato novela měla nabýt účinnosti od 1. 1. 2020 v návaznosti na změny směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen „směrnice o DPH “) a nařízení Rady 282/2011, kterým se stanoví prováděcí opatření ke směrnici o DPH (dále jen „prováděcí nařízení ke směrnici o DPH“), ale její účinnost se posunula až od 1. 9. 2020. Podle informace GFŘ však mohou již od 1. 1. 2020 postupovat daňové subjekty podle novelizované úpravy na základě přímého účinku směrnice o DPH .

Osvobození od daně při dodání zboží do jiného členského státu a při vývozu zboží v roce 2020
Ing.
Václav
Benda
V následujícím textu jsou nejprve vysvětlena pravidla pro stanovení místa plnění při dodání zboží a návazně jsou s využitím příkladů vysvětlena novelizovaná pravidla pro osvobození od daně při dodání zboží z tuzemska do jiného členského státu, včetně jeho přemístění z tuzemska do jiného členského státu. Návazně jsou shrnuta pravidla pro podávání souhrnných hlášení v souvislosti s dodáním zboží do jiného členského státu. V závěrečné části článku jsou s využitím příkladů vysvětlena novelizovaná pravidla pro osvobození od daně při vývozu zboží do třetí země.
 
Místo plnění při dodání zboží
Místo plnění při dodání zboží, a to v návaznosti na sjednané dodací podmínky, je upraveno v souladu se směrnicí o DPH v § 7 zákona o DPH. Podle tohoto ustanovení se stanoví místo plnění jak pro dodání zboží v tuzemsku, které je zdanitelným plněním, tak i pro dodání zboží z tuzemska do jiného členského státu či do třetí země, na něž se za splnění stanovených podmínek vztahuje osvobození od daně s nárokem na odpočet daně. Při dodání zboží bez odeslání nebo přepravy je podle § 7 odst. 1 zákona o DPH místem plnění místo, kde dochází k dodání předmětného zboží, např. pokud si kupující převezme zboží v prodejně, je místem plnění místo, kde se nachází prodejna, v níž dochází k dodání zboží. Při dodání zboží, které je spojeno s přepravou nebo odesláním zboží, je podle § 7 odst. 2 zákona o DPH místem plnění místo, kde se zboží nachází v době, kdy se přeprava nebo odeslání zboží začíná uskutečňovat, např. výrobní závod dodavatele v tuzemsku. Z toho vyplývá, že dodání zboží z tuzemska do jiného členského státu či do třetí země je sice plněním s místem plnění v tuzemsku, ale uplatní se u něj za stanovených podmínek osvobození od daně s nárokem na odpočet daně podle zákona o DPH platného pro Českou republiku, protože místo plnění je v tuzemsku.
Rozlišení, zda se místo plnění stanoví podle § 7 odst. 1 nebo § 7 odst. 2 zákona o DPH, je klíčové v případě dodání zboží v řetězci, kterým se podle § 7 odst. 3 novelizovaného znění zákona o DPH rozumí prakticky dodání zboží, jež je předmětem po sobě jdoucích dodání v řetězci, v rámci nichž je toto zboží odesláno nebo přepra