Kódy používané ve zdravotním pojištění při zaměstnávání cizinců

Vydáno: 8 minut čtení

Realitou současnosti je zaměstnávání osob z jiných států českými zaměstnavateli, a to ať už se jedná o zaměstnance ze zemí Evropské unie nebo mimo unii. S účinností od 1. 5. 2010 se postupuje u osob ze států Evropské unie (a od 1. 4. 2012 včetně Švýcarska) podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 a prováděcího nařízení č. 987/2009, při zaměstnávání osob ze států Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) jsou nadále příslušná nařízení Rady EHS č. 1408/71 a 574/72 -- všechny výše uvedené státy jsou dále uváděny jako „EU".

Kódy používané ve zdravotním pojištění při zaměstnávání cizinců
Ing.
Antonín
Daněk
 
Zaměstnavatel musí rozlišovat
V souvislosti se členstvím České republiky v Evropské unii je zapotřebí rozlišit ze strany zaměstnavatele v rámci plnění oznamovací povinnosti sdělování důležitých (rozhodných) skutečností příslušné, tj. zaměstnancem zvolené, zdravotní pojišťovně. To znamená, že z hlediska používaných kódů uplatňuje zaměstnavatel diferencovaný postup jednak v případech, kdy se jedná o pojištěnce s trvalým pobytem na území České republiky, jednak za situace, kdy je plněna oznamovací povinnost u osob zaměstnaných dle výše uvedených nařízení nebo z ostatních zemí.
 
Nástup zaměstnance do zaměstnání
Při řešení otázky přihlašování zaměstnanců - občanů ze zemí EU i mimo unii - doporučuji vycházet z poučení k formuláři „Hromadné oznámení zaměstnavatele“ (k nahlédnutí i ke stažení například na internetové adrese Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky www.vzp.cz), kde je definováno použití příslušných kódů při plnění oznamovací povinnosti ze strany zaměstnavatele. Kódu „P“ (přihlášení se k platbě pojistného za zaměstnance) se používá v případě nástupu do zaměstnání zaměstnance s trvalým pobytem na území ČR nebo zaměstnance s dlouhodobým pobytem, který má již přiděleno číslo pojištěnce VZP ČR. Prostřednictvím tohoto kódu oznamuje zaměstnavatel zdravotní pojišťovně den nástupu zaměstnance do zaměstnání.
 
Zaměstnanci z EU - kód „E"
Kód „E“ použije zaměstnavatel namísto kódu „P“ pro první přihlášení zaměstnance bez trvalého pobytu, občana EU. Do místa vyčleněného pro číslo pojištěnce se uvede pohlaví (M, Z) a datum narození. Má-li zaměstnanec nezaopatřené rodinné příslušníky (manželka, děti), upozorní jej zaměstnavatel na povinnost jejich přihlášení ke zdravotnímu pojištění.
 
Další nástup do zaměstnání - kód „A"
Funkce kódu „A“ spočívá především v jeho použití v případech, kdy se tímto kódem zaměstnavatel přihlašuje u VZP ČR k platbě pojistného za své zaměstnance - občany EU. Kódu „A“ se používá při druhém a dalším nástupu do zaměstnání u zaměstnance ze země EU. Pouze pro první přihlášení takového zaměstnance se použije kód „E“, vygeneruje se číslo pojištěnce, při každém dalším přihlášení se pak používá kódu „A“. Další oznámení již provádí zaměstnavatel pod přiděleným číslem pojištěnce.
 
Cizinci ze „třetích" zemí
Kódu „C“ se používá při prvním přihlášení zaměstnance -- cizince ze země mimo EU, který nemá trvalý pobyt na území ČR.
 
Čerpání zdravotní péče na základě průkazu pojištěnce
Průkaz pojištěnce pro občana ze země EU se liší od průkazu cizince ze zemí mimo EU, ale je shodný s průkazem pro pojištěnce s trvalým pobytem v ČR. Průkaz pojištěnce obdrží zaměstnanec bezplatně od zdravotní pojišťovny, kterou si zvolil. Předání tohoto průkazu se provádí prostřednictvím zaměstnavatele, který zodpovídá za správnost údajů uvedených na průkazu. Po skončení účasti na pojištění, což u občana ze země EU nemusí nutně znamenat ukončení zaměstnání (například může navazovat pobírání některé z dávek, odvozených z výkonu zaměstnání), jsou zaměstnanec i jeho nezaopatření rodinní příslušníci povinni vrátit průkaz pojištěnce příslušné zdravotní pojišťovně, což může být provedeno i prostřednictvím zaměstnavatele.
 
Členové statutárních orgánů
Podotýkám, že oznamovací povinnost se vztahuje na zaměstnavatele i v případě, kdy je členem statutárního nebo jiného orgánu právnické osoby i občan jiného státu. Pro tyto osoby platí právní předpisy českého systému veřejného zdravotního pojištění, proto musí být pojistné odvedeno například z minimálního vyměřovacího základu pro zaměstnance. Taková osoba je považována za zaměstnance po celou dobu výkonu funkce (funkčního období). Pokud by měla tato osoba současně příjmy ze zaměstnání v zemi EU, odvádělo by se pojistné do této země za předpokladu, že se pojistné podle právní úpravy platné v daném státě z těchto příjmů platí. Příslušnost k zemi pojištění se prokazuje prostřednictvím formuláře E 101 nebo přenositelného dokumentu A1, který tato osoba předkládá českému zaměstnavateli (viz dále).
 
Ukončení zaměstnání
Pokud zaměstnanec přihlášený pod kódy „P“, „A“, „E“ nebo „C“ ukončí zaměstnání, použije zaměstnavatel pro tento účel „univerzálního“ kódu „O“. Tímto kódem se oznamuje zdravotní pojišťovně ukončení zaměstnání (zánik účasti na zdravotním pojištění), resp. ukončení pojištění v České republice.
Při skončení pracovněprávního vztahu je zaměstnanec ze země EU odhlašován kódem „O“ stejně jako ostatní zaměstnanci. Netrvá-li účast tohoto zaměstnance na veřejném zdravotním pojištění z jiného důvodu, je povinen odevzdat prostřednictvím zaměstnavatele EHIC (European Health Insurance Card - Evropský průkaz zdravotního pojištění). Současně s ukončením zdravotního pojištění živitele (výdělečně činné osoby) zaniká i účast na veřejném zdravotním pojištění pro jeho nezaopatřené rodinné příslušníky. Ti se zpravidla následně vracejí do systému zdravotního pojištění v místě bydliště a rovněž vracejí vystavené Evropské průkazy zdravotního pojištění.
 
Souběžná zaměstnání
Situace je složitější tehdy, jedná-li se o posuzování souběžných příjmů ze zaměstnání ve smyslu výše uvedených Nařízení. Jestliže má osoba zaměstnaná u zaměstnavatele v České republice současně příjmy ze zaměstnání v jiném státě EU, musí českému zaměstnavateli předložit formulář E 101 nebo přenositelný dokument A1, deklarující skutečnost, že nadále podléhá právním předpisům (všem systémům sociálního zabezpečení) této země, tedy včetně zdravotního pojištění. Není-li takový formulář zaměstnavateli doručen, odvádí se pojistné české zdravotní pojišťovně.
Předloží-li tedy občan s trvalým pobytem například na území Německa (země pojištění) českému zaměstnavateli formulář E 101, vstoupí český zaměstnavatel neprodleně v kontakt se zdravotní pojišťovnou (institucí provádějící zdravotní pojištění), u které je tento zaměstnanec ve své zemi pojištěn. U příslušné (kontaktní) pobočky se přihlásí český zaměstnavatel k placení pojistného a dále bude vůči této instituci plnit všechny zákonné povinnosti, vyplývající z legislativy tohoto státu v oblasti zdravotního pojištění, které zaměstnavatel na základě dané skutečnosti podléhá. Aby mohl český zaměstnavatel řádně plnit vůči zdravotní pojišťovně německého občana svoje povinnosti, musí nejprve získat informace o aktuálně platné právní úpravě včetně získání potřebných formulářů. Pro tento účel je nejvhodnější využít například různých internetových adres včetně následné e-mailové komunikace. Pojistné se pak odvádí podle německých právních předpisů, v německé měně a na příslušný příjmový účet instituce provádějící zdravotní pojištění.
 
Mezinárodní smlouvy
Účastníkem českého systému veřejného zdravotního pojištění je rovněž výdělečně činná osoba (tj. zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná) ze země, se kterou má ČR uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení, jejíž součástí je i úprava poskytování věcných dávek. Při provádění těchto smluv se vychází z jejich základního principu, kterým je princip jediného pojištění, a to v zásadě ve státě, ve kterém osoby kryté mezinárodními smlouvami vykonávají výdělečnou činnost. Tento princip je určující z hlediska posuzování účasti zmíněných osob ve struktuře pojištění podle českých právních předpisů. V evropských právních předpisech, které ČR po vstupu do EU provádí, je zakotven princip pojištění v zemi, ve které je vykonávána výdělečná činnost. Pokud tedy taková osoba prokazatelně vykonává na území ČR výdělečnou činnost, má nárok na zařazení mezi české pojištěnce se všemi právy a povinnostmi v oblasti zdravotního pojištění.

Související dokumenty