Pružná pracovní doba a práce přesčas

Vydáno: 19 minut čtení
Pružná pracovní doba a práce přesčas
Mgr.
Zdeněk
Schmied
Zatímco pružné rozvržení pracovní doby (dále též „pružná pracovní doba“) patří nepochybně k liberálním projevům smluvní vůle účastníků pracovněprávního vztahu a je tudíž jedním z významných a stále častěji využívaných flexibilních institutů pracovního práva přispívajících k vytváření souladu mezi pracovním a osobním životem zaměstnance, práce přesčas je naopak institutem přísně regulovaným zákoníkem práce (zákon č. 262/2006 Sb.) s nepřekročitelnými zákonem stanovenými limity, které zajišťují soulad s požadavky komunitárního práva v oblasti pracovní doby a doby odpočinku. Účelem tohoto příspěvku je zevrubný popis obou těchto pracovněprávních institutů včetně jejich vzájemné provázanosti.
Pružná pracovní doba
Pružná pracovní doba je jedním z možných způsobů rozvrhování stanovené nebo dohodnuté kratší týdenní pracovní doby. Podle § 85 odst. 1 zákoníku práce (dále též „ZP“) je definována tak, že
zahrnuje časové úseky základní a volitelné pracovní doby, jejichž začátek a konec určuje zaměstnavatel
. Oproti původní definici platné do 31.12.2011, která vycházela z toho, že základní pracovní doba je vložena mezi 2 časové úseky volitelné pracovní doby, připouští současná právní úprava jakékoli řazení uvedených časových úseků během směny – tedy například tak, že základní pracovní doba bude zaměstnavatelem stanovena na začátku nebo naopak na konci směny a volitelná pracovní doba bude na ni navazovat nebo jí bude předcházet. Není ani vyloučeno, že během směny může být zaměstnavatelem stanoven více než jeden časový úsek základní pracovní doby (i když zřejmě půjde o výjimečný případ, neboť hlavní účel pružného rozvržení pracovní doby – viz výše – by se tím oslabil). Zaměstnavatel tedy jednak určuje začátek a konec časového úseku základní pracovní doby, jednak také stanoví mezní „provozní“ limity, v nichž může být směna v průběhu pracovního dne rozvrhována a odpracována.
Podle odstavců 2 a 3 téhož zákonného ustanovení dále platí, že
v základní pracovní době je zaměstnanec povinen být na pracovišti
a
v rámci volitelné pracovní doby si zaměstnanec sám volí začátek a konec pracovní doby
, přičemž
celková délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin
. Směna je tedy tvořena úseky základní a volitelné pracovní doby a jejich součet je limitován maximálně 12 hodinami. Ustanovení o tom, že zaměstnanec je v základní pracovní době povinen být na pracovišti, vyznívá poněkud kuriózně, jakoby tuto povinnost v časovém úseku volitelné pracovní doby neměl; to však samozřejmě není pravda, neboť podle § 81 odst. 3 ZP je zaměstnanec povinen být na začátku směny na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny. Zaměstnanec je při volbě časových úseků volitelné pracovní doby vázán nejen zaměstnavatelem stanovenými časovými úseky základní pracovní doby, ale také jím určenými mezními „provozními“ limity, v nichž lze směnu během pracovního dne odpracovat.
Konečně § 85 odst. 4 ZP stanoví, že
průměrná týdenní pracovní doba musí být naplněna ve vyrovnávacím období určeném zaměstnavatelem, nejdéle však v období 26 týdnů po sobě jdoucích; jen kolektivní smlouva může toto období vymezit nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích
. Vyrovnávací období by mělo být stanoveno v týdnech, neboť pracovní doba je rovněž rozvrhována na jednotlivé týdny, a proto by se měly být obě veličiny srovnatelné. Někteří zaměstnavatelé tendují ke stanovení vyrovnávacího období v rámci kalendářních měsíců, podle mého názoru je však přepočet zbytečně komplikovaný a záměr zákonodárce je zjevně jiný (tedy vyrovnávací období v týdnech).
PŘÍKLAD 1
Zaměstnavatel stanovil v rámci pružného rozvržení pracovní doby pro všechny zaměstnance základní pracovní dobu v pondělí a ve středu od 8.00 do 15.00 hodin, v ostatní pracovní dny v týdnu od 9.00 do 14.00 hodin a vedle toho mezní „provozní“ limity každý pracovní den od 7.00 do 19.00 hodin. Současně určil vyrovnávací období v délce 4 týdnů. Stanovená týdenní pracovní doba činí 40 hodin.
Uvedené rozvržení základní pracovní doby vytváří pro zaměstnance prostor určit si volitelnou pracovní dobu podle svého uvážení, a to v mezích v pondělí a ve středu od 7.00 do 8.00 hodin a od 15.00 hodin do 19.00 hodin, v ostatní pracovní dny od 7.00 do 9.00 hodin a od 14.00 do 19.00 hodin. Stanovená 40hodinová týdenní pracovní doba musí být odpracována v rámci 4týdenního vyrovnávacího období – tedy celkem 160 hodin.
Existují však situace, v nichž pružné rozvržení pracovní doby dočasně nebo i trvale nelze uplatnit. Zákoník práce na tyto situace pamatuje v § 85 odst. 5 a 6, když stanoví, že
pružné rozvržení pracovní doby se neuplatní
:
-
při pracovní cestě zaměstnance (§ 42 ZP),
-
při nutnosti zabezpečení naléhavého pracovního úkolu ve směně, jejíž začátek a konec je pevně stanoven,
-
brání-li uplatnění pružné pracovní doby provozní důvody,
-
v případě dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény po dobu, v níž zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu
(§ 192 ZP)
nebo dávky podle předpisů o nemocenském pojištění
(zákon č. 187/2006 Sb.),
-
v dalších případech určených zaměstnavatelem.
Ve všech těchto případech platí pro zaměstnance
předem stanovené rozvržení týdenní pracovní doby do směn, které je zaměstnavatel povinen pro tento účel určit
. Vyjmenované důvody pro neuplatnění pružného rozvržení pracovní doby není třeba blíže komentovat, neboť jsou zcela zřejmé. Pokud jde o předem stanovené rozvržení týdenní pracovní doby do směn [může se jednat o rovnoměrné i nerovnoměrné rozvržení – srov. § 78 písm. l) a m) ZP], je z dikce zákona i logiky věci jasné, že takový rozvrh musí být stanoven zaměstnavatelem vždy a po celou dobu, kdy se u něho uplatňuje pružné rozvržení pracovní doby, a zaměstnanci s ním musí být seznámeni.
PŘÍKLAD 2
Zaměstnavatel stanovil pro případy, kdy nelze uplatnit pružné rozvržení pracovní doby, týdenní rozvržení stanovené 40hodinové pracovní doby do směn, a to
nerovnoměrně v sudý týden
v délce 48 hodin rozvržené na úterý, středu, pátek a sobotu po 12 hodinách s 30min. přestávkou na jídlo a oddech, vždy od 6.00 do 18.30 hodin (včetně uvedené přestávky, která se do pracovní doby nezapočítává),
v lichý týden
v délce 32 hodin rozvržené na pondělí 8 hodin od 6.00 do 14.30 hodin, ve čtvrtek a pátek po 12 hodinách od 6.00 do 18.30 hodin, vždy s 30min. přestávkou na jídlo a oddech, která se do pracovní doby rovněž nezapočítává.
Zaměstnanec s pružným rozvržením pracovní doby a stanovenou základní pracovní dobou každý pracovní den od 9.00 do 14.00 hodin nastoupil v lichém týdnu ve čtvrtek do práce v 6.30 hodin a v 10.30 utrpěl na pracovišti pracovní úraz, byl ošetřen a od téhož dne uznán dočasně práce neschopným. Odpracoval tedy 4 hodiny, za které mu přísluší mzda za vykonanou práci. Protože však zároveň je tento den prvním dnem dočasné pracovní neschopnosti, je třeba u zaměstnance uplatnit předem stanovené rozvržení týdenní pracovní doby do směn, podle něhož na tento den připadla směna v délce 12 hodin (6.00–18.30 s přestávkou v práci na jídlo a oddech). Z takto (fiktivně) stanovené směny zaměstnanec fakticky odpracoval 4 hodiny, zbývajících 8 hodin se posoudí jako omluvená nepřítomnost zaměstnance v práci z důvodu jeho dočasné pracovní neschopnosti a současně jako první den (směna) v rámci třídenní tzv. karenční doby, v níže zaměstnanci náhrada mzdy podle § 192 ZP nepřísluší.
Výhoda pružného rozvržení pracovní doby pro zaměstnance na straně jedné je na druhé straně vyvážena také ve prospěch zaměstnavatele tím, že podle § 97 odst. 1 ZP
se překážky v práci na straně zaměstnance posuzují jako výkon práce jen v rozsahu, ve kterém zasáhly do základní pracovní doby; to neplatí v případě dočasné pracovní neschopnosti, kdy se zaměstnanci poskytuje náhrada mzdy nebo platu podle § 192 ZP.
S výjimkou dočasné pracovní neschopnosti (bohužel nikoli výslovně též z důvodu karantény), kdy v obou případech v období prvních 14 dnů jejich trvání zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu od zaměstnavatele a kdy se omluvená jeho nepřítomnost v práci posoudí v plném rozsahu podle předem stanoveného rozvržení týdenní pracovní doby do směn (viz shora), ostatní překážky v práci na straně zaměstnance se mu do odpracované doby započtou jen v rozsahu základní pracovní doby.
PŘÍKLAD 3
Základní pracovní doba u zaměstnavatele je stanovena od 9.00 do 14.30 hodin. Zaměstnanec se podrobil oše­tření ve zdravotnickém zařízení v době od 7.30 do 10.00 hodin. Tato překážka v práci se mu do odpracované doby (jako výkon práce) započítá jen v rozsahu 1 hodiny (9.00–10.00 hodin).
Jinak je tomu podle § 97 odst. 2 až 4 ZP, kdy:
1. při překážkách v práci na straně zaměstnance vymezených přesnou délkou nezbytně nutné doby, po kterou přísluší zaměstnanci pracovní volno, nebo jde-li o činnost zástupců zaměstnanců, se posuzuje jako výkon práce celá tato doba, přičemž za dobu 1 dne se pro tyto účely považuje doba odpovídající průměrné délce směny vyplývající ze stanovené týdenní pracovní doby nebo z kratší pracovní doby;
2. překážky v práci na straně zaměstnavatele se posuzují jako výkon práce, jestliže zasáhly do směny zaměstnance, a to za každý jednotlivý den v rozsahu průměrné délky směny.
Ad 1) Za vymezení přesné délky nezbytně nutné doby je třeba považovat pouze případy, kdy sám právní předpis takovou délku přesně stanoví. Je tomu tak například podle přílohy k nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci, v případě vlastní svatby, kdy pracovní volno ve všech případech náleží v délce 2 dnů, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu, nebo v případě úmrtí, kdy zde uvedení rodinní příslušníci zemřelého mají právo na pracovní volno v délce přesně stanoveného počtu dní. Pouze v těchto případech lze uvedenou překážku v práci posoudit jako výkon práce v rozsahu průměrné délky směny. Takové pravidlo nelze však uplatnit u dalších překážek v práci na straně zaměstnance, kde právní předpis sice obecně spojuje s délkou poskytnutého pracovního volna požadavek prokázání nezbytně nutného rozsahu zaměstnancem, tento rozsah je však v každém individuálním případě rozdílný /viz například doprovod rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení, vyšetření nebo ošetření zaměstnance, ale i darování krve a dalších biologických materiálů). U zástupců zaměstnanců (členů orgánu odborové organizace, rady zaměstnanců nebo zástupce pro BoZP) se posuzuje celá doba jejich činnosti, zasahuje-li do směny.
Ad 2) Obdobně se celá doba překážek v práci na straně zaměstnavatele (§ 207 až 209 ZP) posoudí jako výkon práce, jestliže tyto překážky zasáhly do zaměstnancovy směny.
Práce přesčas
Jak bylo v úvodu uvedeno, pracovněprávní institut přesčasové práce je především v zájmu ochrany zaměstnance zákonem poměrně přísně regulován a také porušení povinností zaměstnavatele na úseku přesčasové práce je podle zákona o inspekci práce sankcionováno. Zákoník práce tento pojem definuje v § 78 písm. i):
-
jako práci konanou zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konanou mimo rámec rozvrhu pracovních směn;
z uvedeného vyplývá, že s prací přesčas nemůže zaměstnavatel předem kalkulovat při rozvrhování pracovní doby do směn a nahrazovat jí plánovaný a uměle vytvářený „podstav“ zaměstnanců ve směnách,
-
u zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit;
znamená to, že případný výkon práce nad sjednanou kratší pracovní dobu nelze zaměstnanci nikdy nařídit a rozdíl mezi touto individuální kratší pracovní dobou a stanovenou týdenní pracovní dobou se nepovažuje za práci přesčas,
-
prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost;
v daném případě se v podstatě jedná o změnu v harmonogramu stanovených směn v rámci rozvrhu týdenní pracovní doby, a zaměstnanec tudíž
de facto
žádnou práci nad tento rozvrh týdenní pracovní doby nekoná.
Zákoník práce stanoví především
podmínky výkonu práce přesčas
zaměstnancem, a to v § 93. Platí pro ni především základní a zaměstnavateli často přehlížené obecné pravidlo, podle něhož
práci přesčas je možné konat jen výjimečně
. To platí bez ohledu na skutečnost, zda je tato práce konána v běžný pracovní den nebo ve dnech pracovního klidu (tedy dnech, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu či ve svátek), v nichž je nařízení výkonu práce zaměstnanci vůbec striktně omezeno (viz § 91 ZP). Podle § 93 odst. 2 ZP totiž platí, že
práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit
(dále jen „nařízená práce přesčas“)
jen z vážných provozních důvodů, a to na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 ZP i na dny pracovního klidu
. Znamená to tedy, že jen vážné (nikoli jakékoli) provozní důvody mohou ospravedlnit nařízení přesčasové práce zaměstnavatelem zaměstnanci především na
dobu jeho nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami
, to je mezi koncem jedné a začátkem následující směny. Tento odpočinek podle § 90 ZP
musí činit alespoň 11 hodin
a u mladistvého zaměstnance – tedy mladšího než 18 let věku – alespoň
12 hodin
, přičemž u zaměstnance staršího 18 let může být tento odpočinek
zkrácen až na 8 hodin
během 24 hodin po sobě jdoucích za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku.
Ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel zaměstnanci výkon práce nařídit jen výjimečně, a to výhradně jen v případech, které jsou taxativně uvedeny v § 91 odst. 3 a 4 ZP
(pozn.: a s dalším speciálním omezením pro zvláštní postup v kontu pracovní doby – viz odst. 5). S ohledem na počet těchto případů a omezený rozsah tohoto článku se odkazuje přímo na uvedená zákonná ustanovení.
Výjimečnost nařízené či dohodnuté práce přesčas je dále podtržena stanovením
nejvyšších přípustných zákonných limitů
. Tak
nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad uvedený rozsah pouze na základě dohody se zaměstnancem
(§ 85 odst. 3 ZP). Na základě těchto pravidel se rozlišuje mezi přesčasovou prací nařízenou a dohodnutou, přičemž oba tyto typy se v čase mohou prolínat a často také prolínají. Zároveň však podle § 93 odst. 4 ZP platí, že
celkový rozsah práce přesčas
(nařízené i dohodnuté)
nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích; jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích
(vyrovnávací období). Podle odstavce 5 téhož ustanovení platí, že
do počtu hodin nejvýše přípustné práce přesčas ve vyrovnávacím období se nezahrnuje práce přesčas, za kterou bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno
.
PŘÍKLAD 4
Zaměstnavateli vznikla nepředvídaně potřeba zajistit ve směně náhradu za zaměstnance, který utrpěl pracovní úraz a byl uznán dočasně práce neschopným. Zajištění dočasného zástupu bylo závislé na splnění speciálních kvalifikačních předpokladů zastupujícím zaměstnancem pro obsluhu elektronicky řízeného strojního zařízení. Zastupující zaměstnanec měl formou přesčasové práce mimo rozvrh vlastních směn odpracovat alespoň 12 hodin v týdnu. Takový rozsah přesčasové práce nelze jednostranně nařídit (nařídit může zaměstnavatel pouze 8 hodin týdně), a proto ve zbývajícím rozsahu bylo nutno dosáhnout dohody, resp. souhlasu zaměstnance byť projeveného ústní formou nebo dokonce jen konkludentně (mlčky). Přitom samozřejmě bylo nutno respektovat zachování minimální doby odpočinku mezi směnami zastupujícího zaměstnance včetně možnosti jeho zkrácení (viz shora).
Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci
mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo
(tedy „dosažená mzda“),
a příplatek nejméně ve výši 25% průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku
(§ 114 odst. 1 ZP). Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po vykonání práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle předchozí věty (odstavec 2). Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno však nepřísluší, je-li mzda sjednaná (§ 113 ZP) již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Takovou mzdu lze sjednat jen za podmínky, je-li současně sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto.
Mzdu s přihlédnutím k případné práci přes-čas je možné sjednat nejvýše v rozsahu 150 hodin práce přesčas za kalendářní rok a u vedoucích zaměstnanců
(§ 11 ZP)
v mezích celkového rozsahu práce přesčas
(viz § 93 odst. 4 ZP shora).
Pro zaměstnance odměňované platem platí podle § 127 ZP, že
za hodinu práce přesčas přísluší zaměstnanci část platového tarifu, osobního a zvláštního příplatku a příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí připadající na 1 hodinu práce bez práce přesčas v kalendářním měsíci, ve kterém práci přesčas koná, a příplatek ve výši 25% průměrného hodinového výdělku, a jde-li o dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, příplatek ve výši 50% průměrného hodinového výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna místo platu za práci přesčas. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí.
Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců po vykonání práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci plat a příplatky podle předchozí věty. Zaměstnanci, kterému přísluší příplatek za vedení (§ 124 ZP) je
plat stanoven s přihlédnutím k případné práci přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce; to neplatí o práci přesčas konané v noci, v den pracovního klidu nebo v době pracovní pohotovosti. V platu vedoucího zaměstnance, který je statutárním orgánem nebo vedoucím organizační složky, je vždy přihlédnuto k veškeré práci přesčas.
Společně k oběma institutům
Závěrem je třeba uvést, že podle § 98 odst. 1 ZP
práce přesčas při uplatnění pružného rozvržením pracovní doby se zjišťuje vždy jako práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu a nad základní pracovní dobu
. Z toho vyplývá, že zjištění skutečnosti, zda zaměstnanec skutečně vykonal přesčasovou práci, přichází v úvahu
zpravidla až po skončení vyrovnávacího období
, v němž při pružném rozvržení pracovní doby musí být v průměru naplněna průměrná týdenní pracovní doba. Je logické, že práci přesčas nelze vykonávat v základním pracovní době, která je součástí rozvržené směny zaměstnance.
Současně je vhodné ještě připomenout, že podle § 96 ZP je
zaměstnavatel povinen vést u jednotlivých zaměstnanců evidenci s vyznačením začátku a konce
(mimo jiné)
odpracované směny a práce přesčas
. Nesplnění této povinnosti je přestupkem nebo správním deliktem podle zákona o inspekci práce (zákon č. 251/2005 Sb.) a může být postiženo oblastním inspektorátem práce.