Přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období započatá v roce 2015

Vydáno: 23 minut čtení
Přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období započatá v roce 2015
Jaroslava
Filipová
Řádné daňové tvrzení je podle § 135 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), povinen podat každý daňový subjekt, kterému to ukládá zákon, nebo který je k tomu vyzván správcem daně. Podle § 38m odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), je poplatník povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob.
Daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období, jak jsou vymezena v § 21a zákona o daních z příjmů, se podává ve lhůtě podle § 136 daňového řádu, tj. nejpozději do 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období, a jde-li o daňový subjekt, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo jehož daňové přiznání zpracovává a podává poradce, podává se daňové přiznání nejpozději do 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.
Shora uvedené lhůty jsou stanoveny na měsíce a dopadá na ně počítání času podle § 33 odst. 1 daňového řádu, tzn. lhůta počíná běžet dnem, který následuje po dni, který připadl na poslední den zdaňovacího období, a končí dnem, který se svým číselným označením shoduje se dnem, kdy běh lhůty započal. Připadne-li však poslední den lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den. Pro podání přiznání k dani z příjmů právnických osob za zdaňovací období kalendářního roku 2014 počíná tedy lhůta běžet 1. ledna 2015 a její konec v případě lhůty podle § 136 odst. 1 daňového řádu připadne na
pátek 1.4.2015
a u lhůty podle § 136 odst. 2 daňového řádu na
pátek 1.7.2015
.
Řádné daňové tvrzení a dodatečné daňové tvrzení lze podat podle § 72 odst. 1 daňového řádu jen na tiskopisu vydaném Ministerstvem financí nebo na tiskovém výstupu z počítačové tiskárny, který má údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tímto tiskopisem. Součástí těchto podání jsou ve smyslu § 72 odst. 2 daňového řádu i přílohy vyznačené v tiskopisu.
Pro naplnění výše citované podmínky jsou tiskem vydány tiskopisy Přiznání k dani z příjmů právnických osob, jehož součástí je:
-
Příloha č. 1 II. oddílu (25 5404 MFin 5404 – vzor č. 26),
-
Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob (25 5404/1 MFin – vzor č. 26) a
-
Samostatná příloha k tabulce I přílohy č. 1 II. oddílu (25 5404/D MFin 5404/D – vzor č. 13), které jsou poplatníkům daně z příjmů právnických osob k dispozici na finančních úřadech.
Tiskopisy Přílohy č. 2 II. oddílu (25 5404/B MFin 5404/B – vzor č. 19), Samostatná příloha k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu (25 5404/C MFin 5404/C – vzor č. 14), Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob nositeli investičních pobídek a k vyplnění samostatné přílohy k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu přiznání k dani z příjmů právnických osob (25 5404/C/1 MFin 5404/C/1 – vzor č. 14) a Samostatná příloha k položce 12 I oddílu (25 5404/E MFin 5404/E – vzor č. 2) jsou Ministerstvem financí zveřejněny pouze v elektronické podobě. Všechny výše vyjmenované tiskopisy jsou dostupné na internetových stránkách Finanční správy České republiky v záložce Daňové tiskopisy a dále pak pro účely podání elektronicky též v záložce Daně elektronicky – Elektronická podání pro finanční správu.
Podle § 72 odst. 4 daňového řádu účinného ode dne 1.1.2015 platí, že má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání učinit pouze datovou zprávou, a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně odeslanou způsobem uvedeným v § 71 odst. 1 daňového řádu. Finanční správa ČR vydala upozornění, že končí období, v němž mohli i daňové subjekty a jejich zástupci, kteří mají v souladu s § 72 odst. 4 daňového řádu uloženu povinnost činit podání datovou zprávou ode-slanou způsobem dle § 71 odst. 1 daňového řádu, činit tato podání způsobem dle § 71 odst. 3 daňového řádu (např. tzv. E-tiskopis).
Na rozdíl od roku minulého a předminulého jsou aktuální vzory platné nejen pro zdaňovací období započatá v roce 2015, ale i pro části zdaňovacích období započatých v roce 2016, za které lhůta pro podání daňového přiznání uplyne do 31.12.2016. Tato širší platnost tiskopisu, která však v minulosti nebyla ojedinělá, je způsobena faktem, že s účinností pro zdaňovací období roku 2016 nedochází v zákoně o daních z příjmů k takovým zásadním změnám, které by do doby vydání tiskopisu nového, zpravidla v prosinci předmětného roku, nedovolovaly využití tiskopisu daňového přiznání platného pro rok 2015. Naopak, jak vyplývá z níže popsaných změn v tiskopisech, došlo s účinností od 1.1.2016 zákonem č. 221/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony k novelizaci některých ustanovení zákona o daních z příjmů, kdy znění účinné od 1.1.2016 dle přechodných ustanovení k tomuto zákonu lze použít již pro zdaňovací období započatá v roce 2015.
Změny v tiskopisech
Níže popsané změny a úpravy jsou důsledkem přijatých novel zákona o daních z příjmů účinných pro zdaňovací období započatá v roce 2015. Mezi ty zásadní lze zahrnout zákon č. 267/2014 Sb., který se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, zákon č. 84/2015 Sb., kterým se mění zákon č 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. S ohledem na vyznačenou platnost tiskopisu je zejména pak v rovině pokynů, ale nejen tam reagováno na zákon č. 221/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Legislativní úpravy zákona o daních z příjmů tak vyvolaly nejen potřebu aktualizace názvu některých položek a jejich věcného vymezení, ale i změny v jejich počtu a případně členění.
Přiznání k dani z příjmů právnických osob a Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob
(25 5404 MFin 5404 – vzor č. 26, 25 5404/1 MFin – vzor č. 26)
Ve
všeobecné
části pokynů k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob došlo k úpravám na základě zapracování aktuálního znění zákona o daních z příjmů. Do všech dílčích pokynů bylo promítnuto aktualizované označení účetních jednotek vymezených v § 38a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“), v postavení poplatníků daně z příjmů právnických osob, kterým i pro rok 2015 byla zachována možnost vést jednoduché účetnictví.
Bod 2)
byl s ohledem na platnost tiskopisu rozšířen o informaci vztahující k poplatníkům – účetním jednotkám, kterým je zákonem o účetnictví ve znění od 1.1.2016 umožněno vést jednoduché účetnictví.
V Bodě 20)
, který obsahuje informace pro poplatníky ohledně dodatečného daňového přiznání, byla vypuštěna druhá část věty, která v návaznosti na § 38p zákona o daních z příjmů ve znění do 31.12.2014 uváděla omezující podmínky pro uplatnění vyšších částek odčitatelných položek a položek snižujících základ daně. Předmětné ustanovení, respektive podmínky v něm zakotvené byly s účinností od 1.1.2015 zrušeny a nově se toto ustanovení vztahuje k sankcím, jakožto ustanovení speciální k ustanovení § 251 daňového řádu o penále. V návaznosti na to byl doplněn
Bod 31)
o text:
„Pro účely výpočtu penále se vychází z částky daně tak, jak by byla stanovena oproti poslední známé dani, pokud by nebyly v rámci postupu vedoucího k doměření této daně z moci úřední dodatečně uplatněny vyšší částky odčitatelných položek podle § 34 zákona (§ 38p zákona).“
Záhlaví a označení tiskopisu
Záhlaví tiskopisu doznalo změn oproti předchozímu vzoru v návaznosti na změnu režimu zdaňování investičních fondů. Novou položkou je reagováno na zavedení termínu tzv. „základního investičního fondu“ v § 17b zákona o daních z příjmů. Důvodová zpráva k zákonu č. 267/2014 Sb., uvádí, že stávající stav v oblasti zdanění investičních fondů není vyhovující a novela tak cílí na zamezení vzniku účelových investičních fondů, které slouží k vyhnutí se daňové povinnosti. Úprava zákona o daních z příjmů tak nově zahrnuje nový způsob zdanění investičních fondů, který prostřednictvím kritérií stanovených v § 17b zákona o daních z příjmů umožňuje uplatnit výhodnější, respektive sníženou sazbu daně z příjmů pouze u vybraných typů investičních fondů. Mezi ně jsou dle důvodové zprávy zahrnuty zejména ty nejběžnější typy investičních fondů v ČR, většinou určeny široké veřejnosti. V dílčích pokynech k vyplnění se pak tato položka promítla následovně:
Základní investiční fond podle § 17b zákona
– poplatník typu 4 a poplatník typu 5 podílový fond uvede, zda je základním investičním fondem podle § 17b zákona.“
Nadále zůstává zachována koncepce položky
04 – Kód rozlišení typu přiznání
, zahrnující číselné označení typu poplatníka číslicí a označení typu daňového přiznání výběrem z písmen abecedy. V návaznosti na výše uvedené došlo však k terminologickému a obsahovému zpřesnění ve vymezení těchto typů poplatníků:
„7 – poplatník, který byl po část zdaňovacího období základním investičním fondem (§ 20a zákona)
4 – investiční fond podle zákona upravujícího investiční společnosti a investiční fondy vyjma podílových fondů“
I. oddíl – údaje o poplatníkovi
V I. oddíle došlo ke změnám v počtu položek, ostatní členění, pořadí a věcná náplň však zůstala téměř beze změn. S ohledem na nadbytečnost byla vypuštěna věcná náplň položky 07, která doposavad představovala údaj o bankovním spojení a nyní je uvedena jako
„07 (neobsazeno)“
a lze její vhodné využití očekávat někdy v budoucnu.
V souvislosti s dřívější změnou věcné náplně položky č. 12 a následně se zavedením Samostatné přílohy k této položce, došlo z důvodu větší vypovídací schopnosti uvedeného údaje k úpravě vykazované hodnoty z dosavadního „ANO/NE“ na režim kódů, a to v závislosti na rozsahu transakcí uskutečněných se spojenými osobami. Dílčí pokyny k vyplnění nově zní:
„12
Transakce uskutečněné se spojenými osobami
– poplatník uvede, zda uskutečnil či neuskutečnil transakce s osobou kapitálově spojenou (§ 23 odst. 7 písm. a) zákona) či jinak spojenou (§ 23 odst. 7 písm. b) zákona), a to s použitím těchto kódů:
T – transakce uskutečněné s tuzemskou spojenou osobou
Z – transakce uskutečněné se zahraniční spojenou osobou
A – transakce uskutečněné s tuzemskou i zahraniční spojenou osobou
N – žádné uskutečněné transakce se spojenou osobou
Samostatná příloha k položce 12 I. oddílu na tiskopise 25 5404/E MFin 5404/E se vyplňuje vždy, pokud byly se spojenou osobou uskutečněny transakce a současně, jsou splněny podmínky uvedené v dílčích pokynech pro její vyplnění.“
II. Oddíl
I v II. oddíle tiskopisu bylo nezbytné reagovat na zákony, respektive novely zmíněné již v úvodu. Ke zpřesnění tak došlo i v dílčích pokynech k
řádku 10
, kdy s ohledem na vyznačenou platnost tiskopisu došlo k rozšíření informací ve vztahu k zákonu o účetnictví ve znění od 1.1.2016.
Novelou ustanovení § 23 odst. 3 písm. a) zákona o daních z příjmů došlo jednak s účinností od 1.1.2015 k rozšíření o bod 19 a dále pak s účinností od 1.1.2016 o bod 20, jež lze ve znění od 1.1.2016 dle speciálního přechodného ustanovení k zákonu č. 221/2015 Sb., použít již za zdaňovací období započaté v roce 2015. Předmětné body zákona o daních z příjmů zní:
„Výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji podle odstavce 2 se zvyšuje o ...
19) částku ve výši rozdílu mezi cenou sjednanou mezi spojenými osobami a cenou, která by byla sjednána mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, o kterou byl snížen základ daně poplatníka podle § 23 odst. 7; toto ustanovení se nepoužije pro tu část rozdílu, která byla mezi těmito spojnými osobami vypořádána,
20) částku ve výši zrušené rezervy na nakládání s elektroodpadem ze solárních panelů podle zákona upravujícího rezervy pro zjištění základu daně z příjmů, o kterou byl snížen výsledek hospodaření podle odstavce 3 písm. c) bodu 10,“.
Na výše uvedené bylo reagováno úpravou
řádku 30,
jehož aktualizované obsahové vymezení a dílčí pokyny k vyplnění jsou:
„Částky, o které se podle § 23 odst. 3 písm. a) bodů 3 až 20 zákona zvyšuje výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji na ř. 10
K ř. 30 Úhrnná částka uvedená na tomto řádku se na zvláštní příloze rozčlení podle jednotlivých bodů § 23 odst. 3 písm. a) zákona, s výjimkou příjmů zahrnutých do částky na ř. 20 a výdajů (nákladů) zahrnutých do částky na řádku 40. Již pro zdaňovací období započaté v roce 2015 lze použít ustanovení § 23 odst. 3 písm. a) bodu 20 zákona, ve znění účinném od 1. ledna 2016.“
Aktualizovány byly i dílčí pokyny k vyplnění
řádku 112
, na kterém jsou vykazovány částky, o které lze podle § 23 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů snížit výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji (ř. 10), a to následovně:
„K ř. 112 Úhrnná částka uvedená na tomto řádku se na zvláštní příloze rozčlení podle jednotlivých bodů § 23 odst. 3 písm. c) zákona. Již pro zdaňovací období započaté v roce 2015 lze použít ustanovení § 23 odst. 3 písm. c) bodu 10 zákona, ve znění účinném od 1. ledna 2016
.
Počet položek II. oddílu se nezměnil a vyjma výše uvedených úprav nedošlo k další změně názvů, věcného vymezení a k úpravám dílčích pokynů k vyplnění vykazovaných hodnot na příslušných řádcích.
Jednou z posledních avšak neméně důležitých úprav je rozšíření
tabulky C
přílohy č. 1 II. oddílu o
řádky 30 a 31
, které jsou zahrnuty do nové části
g) Rezerva na nakládání s elektroodpadem ze solárních panelů
, jejichž věcná náplň zní:
„30 Rezerva na nakládání s elektroodpadem ze solárních panelů vytvořená podle § 11a až §11c zákona o rezervách v daném období, za které se podává daňové přiznání
31 Stav rezervy na nakládání s elektroodpadem ze solárních panelů (§11a až §11c zákona o rezervách) ke konci období, za které se podává daňové přiznání“.
Nové položky jsou určeny k vyplnění pouze pro poplatníky, kteří jsou oprávněni k tvorbě a použití předmětné rezervy. Rozšíření tabulky tak reaguje na novelu zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 221/2015 Sb., kterým byla do tohoto zákona vložena nová ustanovení § 11a až 11c. Dle důvodové zprávy je touto novelou reagováno na rozdílnou praxi při účtování dílčích příspěvků na likvidaci, které je provozovatel solární elektrárny povinen platit provozovateli kolektivního systému a jako nejvhodnější nástroj pro zajištění postupného daňového uplatnění zaplacených těchto příspěvků byla zvolena právě tvorba daňově uznatelné rezervy, která rozdílné režimy uplatňování příspěvků v nákladech jejich plátců sjednotí a provozovatelům solárních elektráren umožní uplatnit v daňově uznatelných nákladech celou výši skutečných nákladů na likvidaci panelů postupně a rovnoměrně, po celou dobu až do okamžiku likvidace solárního panelu.
Jako každoročně byly upřesněny výčty předchozích zdaňovacích období, za která byla vyměřena daňová ztráta, kterou lze uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně na řádku 230, obdobně pak též dílčí pokyny k
řádku 241
vztahujícího se k možnosti snížení základu daně u podílového fondu o nevyužitou částku záporných rozdílů mezi jeho příjmy a výdaji a analogicky se tyto úpravy promítly též do dílčích pokynů k
tabulce E
v Příloze č. 1 II. oddílu.
Aktualizovány a zpřesněny byly dílčí pokyny, a to včetně příkladu výpočtu částky slev na dani při zaměstnávání zaměstnanců se zdravotním postižením navazující na tabulku H. Rozčlenění celkového nároku na slevy na dani (§ 35 odst. 1 a § 35a nebo 35b zákona), který lze uplatnit na řádku 300, odvíjející se od fondu pracovní doby a jejího rozvržení pro rok 2015.
Vyjma výše uvedených úprav tabulky C a analogické promítnutí této úpravy do dílčích pokynů k jejímu vyplnění, nebylo do tiskopisu
Přílohy č. 1 II. oddílu
zasahováno.
III. oddíl
Náplň III. oddílu je beze změny a zůstává i nadále neobsazena.
IV. oddíl
Struktura položek IV. Oddílu zůstala beze změn.
V. oddíl
I v případě V. oddílu zůstala struktura a věcná náplň položek bez změn. Novelizace zákona o daních z příjmů si vyžádala jen drobné zpřesnění odkazu na související ustanovení v rámci dílčích pokynů k vyplnění řádku č. 3.
Samostatná příloha k tabulce I přílohy č. 1 II. oddílu
(25 5404/D MFin 5404/D – vzor č. 13)
U tohoto tiskopisu bylo aktualizováno pouze zápatí co do čísla vzoru a vymezení jeho platnosti.
Příloha č. 2 II. oddílu – Stanovení daně z příjmů právnických osob uváděné na řádku 290 II. oddílu, poplatníkem daně z příjmu právnických osob, který byl jen část zdaňovacího období základním investičním fondem
(25 5404/B MFin 5404/B – vzor č. 19)
Tiskopis této přílohy, který stanovuje algoritmus pro výpočet daně z příjmů právnických osob pro případy stanovené v § 20a zákona o daních z příjmů, byl stejně jako v předchozích letech aktualizován v příkladu vyplnění údaje o části zdaňovacího období a stejně jako ostatní tiskopisy ve svém zápatí změnou čísla vzoru a vymezením platnosti. V tiskopisu se pro zdaňovací období započaté v roce 2015 promítla novela zákona ustanovení § 20a zákona o daních z příjmů, která přímo navazuje na úpravu tzv. základního investičního fondu, již zmíněnou v úvodu, a která si klade za cíl umožnit uplatňovat sazbu daně ve výši 5% jen vybraným investičním fondům, respektive takovým, kteří splní podmínky stanovené zákonem o daních z příjmů. Termín „základní investiční fond“ zavedený pouze pro účely zákona o daních z příjmů se tak promítl jak do
názvu samotného tiskopisu
, tak do popisu
řádku 286
a dále do textu k příkladu.
Současně s možností splnit podmínky základního investičního fondu i ve více na sebe nenavazujících částech zdaňovacího období byl tiskopis v úvodu rozšířen o další pole umožňující vepsání těchto částí zdaňovacího období, kdy k uvedenému se váže vysvětlující text:
„Druhé a další předtištěné pole se použije pouze tehdy, byl-li poplatník základním investičním fondem i v dalších, bezprostředně nenavazujících částech zdaňovacího období. Pokud rozsah předtištěných polí nedostačuje k zapsání všech částí zdaňovacího období, ve kterých byl poplatník základním investičním fondem, uvedou se na zvláštní příloze s tím, že jejich délka bude započtena do uvedeného počtu kalendářních dnů.“
Samostatná příloha k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu a Pokyny k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob nositeli investičních pobídek a k vyplnění samostatné přílohy k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu přiznání k dani z příjmů právnických osob
(25 5404/C MFin 5404/C – vzor č. 14, 25 5404/C/1 MFin 5404/C/1 – vzor č. 14)
Taktéž u těchto tiskopisů došlo ke změně v zápatí, ve kterém byla aktualizována čísla vzorů tiskopisů a vymezení jejich platnosti. Avšak oproti letům předcházejícím si novelizace ustanovení § 35a a 35b zákona o daních z příjmů, vztahující se k poplatníkům, kterým byl poskytnut příslib investiční pobídky a novela zákona č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyžádala nemalý zásah do tiskopisu.
Zákonem č. 84/2015 Sb., kterým se s účinností od 1.5.2015 mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony došlo mimo jiné k novele ustanovení § 35a zákona o daních z příjmů, a to konkrétně k rozšíření ustanovení o nové odstavce 7 až 9. Přímo na tento novelizační bod reaguje zcela nová položka v úvodu tiskopisu samostatné přílohy k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu:
„Výskyt skutečností podle § 35a odst. 7 nebo 8 anebo 9 zákona ve shora uvedeném zdaňovacím období1) ANO/NE“
a dále s odkazem na toto ustanovení jsou aktualizovány Pokyny k vyplnění v části týkající se použití specifického typu poplatníka „0“ a „9“, a to následovně:
„Údaj o specifickém typu poplatníka 9 bude naposledy uveden v daňovém přiznání za zdaňovací období, na které připadne konec lhůty pro uplatnění nároku na slevu na dani podle § 35a odst. 3 zákona nebo v němž nastane některá ze situací uvedených v § 35a odst. 7 až 9 zákona, popřípadě za zdaňovací období, v němž dojde k zániku nároku na slevu na dani podle § 35a odst. 6 zákona. Specifickým symbolem poplatníka 9 budou označena též případná dodatečná daňová přiznání podle § 35a odst. 6 zákona.
Údaj o specifickém typu poplatníka 0 bude naposledy uveden v daňovém přiznání za zdaňovací období, na které připadne konec lhůty pro uplatnění nároku na slevu na dani podle § 35b odst. 4 zákona nebo v němž nastane některá ze situací uvedených v § 35a odst. 7 až 9 zákona, popřípadě za zdaňovací období, v němž dojde k zániku nároku na slevu na dani podle § 35b odst. 7 zákona. Specifickým symbolem poplatníka 0 budou označena též případná dodatečná daňová přiznání podle § 35b odst. 7 zákona.“
Ke zpřesnění došlo ve věcné náplni
ř. 4 tabulky II. Výpočet slevy podle § 35b zákona
, a to úpravou odkazu na písm. d) ustanovení § 35a odst. 2 zákona o daních z příjmů. Zmiňovanou novelou došlo s účinností od 1.5.2015 k zásadní úpravě ve výpočtu částky S2 a s ohledem na nezbytný rozsah algoritmu byla upravena, respektive zúžena
tabulka b) výpočet částky S2 podle § 35b odst. 1 písm. b) zákona
v části
II. Výpočet slevy podle § 35b zákona
, kdy výpočet pro stanovení částky S2 byl přesunut do tiskopisu Pokynů k vyplnění přiznání k dani z příjmů právnických osob nositeli investičních pobídek a k vyplnění samostatné přílohy k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu přiznání k dani z příjmů právnických osob.
Na režim platný od 1.5.2015 dále přímo navazuje Výpočet nepřekročitelného souhrnu slev na dani za uplynulou část doby podle § 35a odst. 3 nebo § 35b odst. 4 zákona (dále jen „hodnocené období) ve zcela nové části IV:
Samostatná příloha k položce 12 I. oddílu – Přehled transakcí se spojenými osobami
(25 5404/E MFin 5404/E – vzor č. 2)
Samostatná příloha k položce 12 I. oddílu byla novinkou tiskopisu předchozího zdaňovacího období. Stejně jako u ostatních tiskopisů došlo k úpravě čísla vzoru a vyznačení platnosti tiskopisu, nicméně co do počtu a věcné náplně jednotlivých řádků nedošlo ke změně. Nebyla upravována ani samotná kritéria pro povinnost vyplnění předmětné samostatné přílohy, ta byla pouze zpřesněna s ohledem na vyznačenou platnost tiskopisu v části odkazující se na znění zákona o účetnictví od 1.1.2016, a to následovně:
„a)...Pro zdaňovací období započatá od 1.1.2016 a později se aktivy celkem rozumí úhrn zjištěný z rozvahy podle ustanovení § 1d odst. 1 zákona o účetnictví od 1.1.2016, ...“
„b)...roční úhrn čistého obratu ... Pro zdaňovací období započatá od 1.1.2016 a později, vypočtený podle § 1d odst. 2 zákona o účetnictví ve znění od 1.1.2016, ....“
Závěr
Přestože zákon o daních z příjmů doznal novelami změn, doplnění a úprav, nezměnil základní tiskopis daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob oproti předchozímu vzoru platnému pro zdaňovací období započatá v roce 2014 zásadnějším způsobem svůj rozsah ani obsah. Podstatnějších úprav doznala Samostatná příloha, respektive pokyny k ní, nicméně povinnost jejího vyplnění dopadá jen na úzkou skupinu poplatníků.