Podnikání ve společnosti z hlediska daně z příjmů, 1. část

Vydáno: 41 minut čtení
Podnikání ve společnosti z hlediska daně z příjmů
Ing.
Eva
Sedláková
Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále „občanský zákoník“), počínaje rokem 2014 nahradil institut sdružení bez právní subjektivity titulem společnost. Smlouva o společnosti je upravena § 2716 až 2746 občanského zákoníku.
Občanský zákoník neobsahuje žádné přechodné ustanovení, které by se týkalo sdružení bez právní subjektivity založené podle § 829 až 841 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, tj. sdružení založeného do 31.12.2013. Přechodné všeobecné ustanovení § 3028 odst. 3 občanského zákoníku, stanoví, že není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.
To znamená, že sdružení bez právní subjektivity založená do konce roku 2013 mohou i nadále postupovat podle § 829 až 841 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, účastníci těchto sdružení nemusí smlouvu o sdružení nahrazovat novou smlouvou o společnosti. To platí za předpokladu, že se účastníci sdružení nerozhodnou, že se jejich práva a povinnosti budou řídit § 2716 až 2746 občanského zákoníku účinného od roku 2014.
Ustanovení § 2716 občanského zákoníku stanoví, že zaváže-li se smlouvou několik osob sdružit jako společníci za společným účelem činnosti nebo věci, vzniká společnost. Bylo-li ujednáno sdružení majetku, vyžaduje se k platnosti smlouvy soupis vkladů společníků jimi podepsaný. Má se za to, že sdruženo bylo jen to, co uvádí soupis.
I počínaje rokem 2014 je podstatou společnosti, obdobně jako tomu bylo u sdružení, smluvní závazek několika osob se sdružit za společným cílem – účelem. Společníkem, obdobně jako účastníkem sdružení, mohou být fyzické i právnické osoby, podnikatelé i nepodnikatelé. Společnost, obdobně jako sdružení, nemá právní osobnost.
Občanský zákoník nelimituje počet společníků společnosti, obdobně jako nelimitoval počet účastníků sdružení, vždy se však musí jednat nejméně o dvě osoby. Současně není vyloučeno, aby k nim přistupovali další společníci. V daném případě je však z hlediska daně z příjmů třeba, aby byly řádně rozděleny příslušné podíly na příjmech a výdajích, majetku a dluzích dosavadních společníků společnosti, obdobně jako dříve účastníků sdružení, dosažené pouze při jejich společné činnosti (jedná se zejména o pohledávky, dluhy, zásoby a podíly na hmotném odpisovaném majetku) a podíly na příjmech a výdajích, majetku a dluzích vzniklých při společné činnosti po rozšíření počtu společníků. Pro správné rozdělení příslušných příjmů a výdajů je vhodné vést o uvedených skutečnostech podrobnou účetní či daňovou evidenci.
Sjednaným cílem společníků společnosti, obdobně jako dříve účastníků sdružení, nemusí být vždy podnikatelská, resp. samostatná činnost sdružených osob, může se jednat např. o účel sportovní, kulturní, vzdělávací apod. Společníci společnosti nemusí sjednat ani konkrétní výsledek společné činnosti, cílem může být i např. spolupráce v určitém období apod. Občanský zákoník též nelimituje dobu trvání spolupráce v rámci společnosti. Může se jednat o společnost vytvořenou k zajištění jedné konkrétní akce, či o společnost časově neomezenou.
Vzhledem ke skutečnosti, že společnost nemá právní osobnost, nemůže, obdobně jako dříve sdružení, žádný majetek vlastnit, kupovat si jej, najímat, prodávat apod. Majetek mohou vlastnit jednotliví společníci společnosti, obdobně jako dříve účastníci sdružení, a to buď individuálně, nebo se může jednat o majetek v jejich spoluvlastnictví. Tito společníci mohou majetek nakupovat, najímat, prodávat apod.
Za smlouvu o společnosti nelze považovat případy rozdělení příjmů a výdajů mezi manžele, či jiné osoby podle § 13 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále „zákon o daních z příjmů“ nebo „zákon“), tj. rozdělování příslušných příjmů a výdajů na spolupracující osobu.
PŘÍKLAD 1
Dvě fyzické osoby si společně do spoluvlastnictví koupily za 2 mil. Kč malou truhlárnu (nejsou v příbuzenském vztahu). V katastru nemovitostí jsou uvedeni každý s 1/2 ideálním podílem. Pouze jeden z nich však vlastní živnostenské oprávnění. Z tohoto důvodu se dohodli, že založí společnost a příjmy ze společné činnosti v tru­hlárně si rozdělí rovným dílem. Otázka je, jak se bude postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
Z hlediska daně z příjmů jsou příjmy z provozování truhlárny příjmy podle § 7 zákona, tj. příjmy ze samostatné činnosti, a to na straně obou poplatníků. Poplatník, který vlastní živnostenské oprávnění, bude mít z hlediska daně z příjmů příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) zákona, tj. příjmy ze živnostenského podnikání řemeslného. Poplatník, který živnostenské oprávnění nemá, bude mít z hlediska daně z příjmů příjmy podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona, tj. příjem z jiného podnikání neuvedeného v písmenech a) a b), ke kterému je potřeba podnikatelské oprávnění, a to v návaznosti na § 420 občanského zákoníku. Ten stanoví, že kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.
Smlouva o společnosti mezi manžely
Jak již bylo uvedeno, okruh společníků společnosti není občanským zákoníkem nijak omezen, jako společníci tohoto smluvního vztahu nejsou tedy vyloučeni ani manželé. Společníky společnosti mohou být i pouze oni sami. V souvislosti se samostatnou činností manželů je třeba připomenout § 318 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, který stanoví, že mezi manžely (nebo partnery) nemůže být pracovněprávní vztah. Právě z toho důvodu je řešením pro některé případy právě smlouva o společnosti uzavřená mezi manžely s příjmy ze samostatné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů. Důvodem k uzavření smlouvy o společnosti mezi manžely podnikateli v praxi často bývá i skutečnost, že manželé mají majetek ve společném jmění manželů a pokud nechtějí porušit platná ustanovení občanského zákoníku, nemohou mezi sebou obchodovat, tj. např. si navzájem prodávat zásoby zboží nakoupené jedním z nich nebo výrobky apod.
Problematiku společného jmění manželů řeší § 708 a násl. občanského zákoníku. Podle § 709 a 710 občanského zákoníku součástí společného jmění je to, čeho nabyl jeden z manželů nebo čeho nabyli oba manželé společně za trvání manželství, součástí společného jmění jsou také dluhy převzaté za trvání manželství, se zákonem stanovenými výjimkami. Dále § 713 občanského zákoníku stanoví, že součásti společného jmění užívají, berou z nich plody a užitky, udržují je, nakládají s nimi, hospodaří s nimi a spravují je oba manželé nebo jeden z nich podle dohody. Povinnosti a práva spojená se společným jměním nebo jeho součástmi náleží oběma manželům společně a nerozdílně. Z právních jednání týkajících se společného jmění nebo jeho součástí jsou manželé zavázáni a oprávněni společně a nerozdílně. Z uvedených ustanovení občanského zákoníku lze dovodit, že jeden manžel nemůže na druhého převádět majetek, který je ve společném jmění manželů, a nemůže ani druhého manžela zavazovat závazkem, který patří do společného jmění manželů.
PŘÍKLAD 2
Manželé oba podnikatelé si navzájem prodávají zásoby zboží. Otázkou je, zda nic nebrání tomu, aby si za dodávky zboží fakturovali.
Postup
V současně platných právních předpisech není otázka fakturování a placení mezi manžely, z nichž jeden nebo oba podnikají, upravena. Je proto nutno vycházet z úpravy společného jmění manželů v občanském zákoníku. Mají-li manželé majetek ve společném jmění manželů, nemohou si v rámci podnikatelské činnosti navzájem prodávat zboží, výrobky, ani služby. Dojde-li k zúžení společného jmění manželů, nemůže být proti fakturaci a platbám námitek. Platby mezi manžely budou v tomto případě hrazeny z výlučného majetku každého z manželů a majetek si budou manželé kupovat do jejich výlučného vlastnictví. V tomto případě je třeba z hlediska daně z příjmů pamatovat na ustanovení § 23 odst. 7 zákona a ceny sjednat v obvyklé výši. Další, jednodušší možností pro podnikající manžele, je podnikat společně v rámci společnosti podle § 2716 a násl. občanského zákoníku, pokud manželé nevyužijí § 13 zákona o daních z příjmů, tj. rozdělení příjmů a výdajů na spolupracující osobu.
Vzor smlouvy o společnosti
Občanský zákoník nestanoví, že by smlouva o společnosti musela být písemná. Z hlediska daně z příjmů lze však poplatníkům písemnou smlouvu doporučit, a to nejen z důvodu prokázání a doložení daných skutečností správci daně, ale též s ohledem na případné budoucí řešení sporných otázek mezi společníky společnosti. Z hlediska daně z příjmů lze též doporučit, aby veškeré sjednané změny oproti původní smlouvě o společnosti byly též vyhotoveny v písemné podobě, např. formou dodatků ke smlouvě o společnosti nebo formou zvláštního ujednání.
Obsah ani formu smlouvy o společnosti občanský zákoník nestanoví, v praxi je možno pro podnikatelské účely postupovat i způsobem uvedeným na následující straně (vzor viz str. 16).
Rozdělení příjmů a výdajů ze samostatné činnosti mezi společníky společnosti
Občanský zákoník v 2728 stanoví, že neurčí-li smlouva poměr, jakým se společníci podílejí na majetku nabytém za trvání společnosti, na zisku a na ztrátě společnosti, jsou jejich podíly stejné. Určí-li smlouva poměr, jakým se společník podílí buď jen na majetku, anebo jen na zisku nebo na ztrátě, platí stejný poměr i pro ostatní případy.
Zákon o daních z příjmů v § 12 odst. 1 stanoví postup pro uplatnění daňových výdajů společníka společnosti. Podle tohoto ustanovení pokud nejsou společné výdaje související se společnými příjmy ze společnosti rozděleny mezi poplatníky stejně jako společné příjmy, mohou poplatníci uplatnit výdaje pouze v prokázané výši.
Výše uvedené ustanovení je blokací paušálních výdajů. Pokud si společníci společnosti nerozdělí příjmy a výdaje stejným dílem, nemůže žádný z nich uplatnit výdaje paušální částkou podle § 7 odst. 7 zákona.
VZOR
SMLOUVA O SPOLEČNOSTI
uzavřená podle ustanovení § 2716 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, mezi
jméno:
rodné číslo (DIČO):
bydliště:
a
jméno: 
rodné číslo (DIČO):
bydliště:
za účelem společného podnikání.
Čl. I
Účel smlouvy a vymezení činnosti společníků
(1) Účelem a cílem smlouvy je spolupráce při samostatné (podnikatelské) činnosti v oblasti ........................., se zaměřením k dosažení ..................... (uvést sjednaný cíl)
(2) Společníci jsou povinni zajišťovat následující činnost:
– společník ............. (uvést jméno a vymezit rozsah, případně i způsob činnosti),
- společník .............(uvést jméno a vymezit rozsah, případně i způsob činnosti).
Čl. II
Povinnosti společníků
(1) Společníci se zavazují vložit do společnosti (uvést peníze a všechny jiné potřebné věci).
(2) Majetkové hodnoty je každý společník povinen vložit bez zbytečného odkladu po uzavření smlouvy.
(3) Vložením peněz nebo věcí určených druhově ve prospěch společnosti zaniká tomu, kdo je vložil, vlastnické právo a stává se pouze spoluvlastníkem tohoto majetku, a to v poměru k výši hodnoty vloženého majetku.
Čl. III
Vlastnictví majetku
Majetek získaný při výkonu společné činnosti společníků se stává jejich spoluvlastnictvím.
Čl. IV
Podíly
(1) Podíly na majetku získané společnou činností jsou stejné (případně uvést v jaké výši) bez ohledu na to, jakým dílem k jeho získání jednotliví společníci přispěli.
(2) Z dluhů vůči třetím osobám jsou společníci zavázáni společně a nerozdílně.
Čl. V
Rozhodování a kontrola
(1) Společníci rozhodují o obstarávání společných věcí jednomyslně.
(2) Každý společník má právo se přesvědčit o majetku a dluzích ve společnosti.
Čl. VI
Vystoupení ze společnosti a vrácení vnesených věcí
(1) Každý ze společníků může ze společnosti vystoupit, ne však v nevhodné době a k újmě ostatních společníků. Z vážných důvodů však může ze společnosti vystoupit kdykoliv, a to i když byla dohodnuta výpovědní lhůta. Z vážných důvodů lze společníka ze společnosti vyloučit.
(2) Společníkovi, který vystoupil nebo byl vyloučen, se vrátí věci vložené do společnosti. Podíl majetku podle stavu v den vystoupení nebo vyloučení se mu vyplatí v penězích (případně uvést jinak).
Čl. VII
Odpovědnost za dluhy
Společník, který vystoupil nebo byl vyloučen ze společnosti, se nezprošťuje odpovědnosti za dluhy z činnosti společnosti, které vznikly do dne vystoupení nebo vyloučení.
Čl. VIII
Zánik společnosti
(1) Při zániku společnosti mají společníci nárok na vydání hodnot, vložených k účelu společnosti a vypořádají se mezi sebou o majetek získaný výkonem společné činnosti ve společnosti rovným dílem (případně uvést jinak).
(2) Po zániku společnosti odpovídají všichni společníci solidárně za dluhy vzniklé k trvání společnosti vůči třetím osobám.
Souhlas s obsahem smlouvy stvrzují společníci svým podpisem.
V.................. dne.............2016.
 
 
Podpisy společníků:
V případě příjmů a uplatňování paušálních výdajů společníky provozující společně samostatnou činnost podle § 7 zákona, kdy společnost vytvořili např. tři osoby, z nichž dvě osoby provozují podnikatelskou činnost na základě živnostenského oprávnění, a jedna osoba živnostenské oprávnění nemá, jde na straně poplatníků, kteří mají živnostenské oprávnění o příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) nebo b) zákona (podle druhu podnikatelské činnosti) a na straně poplatníka, který živnostenské oprávnění nemá o příjmy podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona. Paušální výdaje lze poté uplatnit 80% z příjmů ze živnostenského podnikání řemeslného nebo 60% z příjmů ze živnostenského podnikání dalšího a 40% z jiných příjmů podle § 7 odst. 1 písm. c) zákona, tedy z podnikání v případě, že společník nemá příslušné živnostenské oprávnění.
Vzhledem ke skutečnosti, že poplatník s příjmy ze samostatné činnosti může současně provozovat uvedenou činnost samostatně i v rámci společnosti, tj. jako společník, musí dále též důsledně rozlišovat, kdy jedná pouze svým jménem (příslušné příjmy a výdaje se nerozdělují) a kdy jedná jménem společnosti (příslušné příjmy a výdaje se rozdělují mezi společníky). Tuto skutečnost by měly obsahovat i příslušné účetní a daňové doklady. Pokud poplatník jedná jménem společnosti, lze např. na příslušný doklad uvést jméno poplatníka s dodatkem, že jde o společníka společnosti, případně i název této společnosti, pokud si ho společníci stanoví.
PŘÍKLAD 3
Tří podnikatelé založili společnost s tím, že se dohodli, že příjmy si rozdělí v poměru 50:30:20. Otázkou je, zda v případě, že rozdělí výdaje též v poměru 50:30:20, mohou dva z nich uplatnit výdaje paušálem a třetí, který ještě podniká samostatně, ve skutečné vynaložené výši.
Postup
Rozdělí-li si společníci mezi sebe příjmy a výdaje v poměru 50:30:20, tj. podíl příjmů a výdajů každého společníka společnosti bude stejný, může si každý ze společníků uplatnit výdaje paušální částkou podle § 7 odst. 7 zákona, pokud to pro něho bude výhodnější nebo ve skutečné doložené výši.
PŘÍKLAD 4
Společníci společnosti se každoročně na základě výsledků společné podnikatelské činnosti dohodnou, jak si rozdělí podíl na společných příjmech, výdajích, majetku a dluzích v rámci společnosti a sepíší o tom smlouvu. Otázkou je, zda je tento postup možný a jak postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
Pokud se společníci společnosti každoročně dohodnou na rozdělení podílu na společných příjmech a výdajích, je možno takto postupovat, zákon o daních z příjmů, ani jiný zákon to nezakazuje. V daném případě je třeba pamatovat na rozdělení příjmů z titulu pohledávek a výdajů z titulu dluhů, které nebyly inkasovány, resp. zaplaceny, ve zdaňovacím období, ve kterém vznikly. Například v loňském roce si společníci rozdělovali příjmy a výdaje (majetek a dluhy) v poměru 50:50 a v letošním roce 60:40, pak na majetku a dluzích pořízených v loňském roce bude mít každý ze společníků 50% podíl, zatím co na majetku a dluzích pořízených v letošním roce budou mít společníci 60 a 40% podíl. Bude-li např. společníkům uhrazena pohledávka vzniklá v loňském roce, bude mít každý společník na příslušném příjmu 50% podíl, bude-li uhrazena pohledávka vzniklá v letošním roce, bude mít jeden společník na příslušném příjmu 60% podíl a druhý 40% podíl. Obdobně i u dluhů. Uhradí-li společníci např. dluh z titulu nákupu materiálu, který vznikl v loňském roce, bude mít každý společník na příslušném výdaji 50% podíl, uhradí-li společníci dluh z titulu nákupu materiálu, který vznikl v letošním roce, bude mít jeden společník na příslušném výdaji 60% podíl a druhý 40% podíl.
Paušální výdaje společníků
Jak již bylo uvedeno, společník společnosti s příjmy podle § 7 zákona, tj. ze samostatné činnosti, může při splnění zákonem stanovené podmínky uplatnit k daným příjmům paušální výdaje. Zákon v § 7 odst. 7 stanoví, že neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může uplatnit výdaje, s výjimkou uvedenou v § 12, ve výši:
a)
80% z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 1 600 000 Kč,
b)
60% z příjmů ze živnostenského podnikání; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 1 200 000 Kč,
c)
30% z příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 600 000 Kč,
d)
40% z jiných příjmů ze samostatné činnosti, s výjimkou příjmů podle odstavce 1 písm. d) a odstavce 6; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800 000 Kč.
Způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit. Pokud podnikatel uplatnil např. v loňském roce výdaje paušálem, není možné, aby dodatečným daňovým přiznáním uplatnil za toto zdaňovací období výdaje ve skutečné vynaložené výši. Opačný postup však zákon nezakazuje.
Společník společnosti, který uplatňuje výdaje paušální částkou z dosažených příjmů, je v souladu s § 7 odst. 8 zákona povinen vždy vést záznamy:
-
o příjmech a
-
evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti se samostatnou činností.
Dále zákon stanoví, že uplatní-li poplatník výdaje paušální částkou z dosažených příjmů, jsou v částkách výdajů zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů ze samostatné činnosti.
Jsou-li společníky společnosti též právnické osoby, je nutno, aby příslušný podíl na výnosech a nákladech zahrnuli do svého účetnictví na základě řádných účetních dokladů.
PŘÍKLAD 5
Společníci společnosti, podnikatelé fyzické osoby, uplatňují paušální výdaje, příjmy a výdaje ze společné činnosti v rámci společnosti si rozdělují stejným dílem. Otázkou je, zda je možné, aby jeden společník, který podniká ještě i samostatně, ve svém daňovém přiznání uváděl další doložené daňové výdaje mimo společnost, jedná-li se o výdaje souvisící pouze s jeho činností, tj. s činností mimo společnost.
Postup
Zákon o daních z příjmů v § 7 odst. 8 stanoví mimo jiné, že uplatní-li poplatník výdaje paušální částkou z dosažených příjmů, jsou v částce výdajů zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů ze samostatné činnosti. Z uvedeného ustanovení zákona je zřejmé, že podnikatel – společník společnosti, nemůže uplatnit část výdajů paušální částkou a část výdajů ve skutečné vynaložené výši. To platí i v případě, že podnikatel provozuje svoji činnost v rámci společnosti. Zákon o daních z příjmů nestanoví pro daný případ výjimku. Podnikatel se tedy musí v daném případě rozhodnout co je pro něho výhodnější, tj. zda uplatní výdaje paušální částkou z veškerých příjmů nebo výdaje ve skutečné vynaložené výši.
PŘÍKLAD 6
Příjmy společníků společnosti, dosažené při společné činnosti, nejsou rozdělovány stejným dílem. Jeden ze společníků podniká navíc i samostatně, mimo společnost. Otázkou je, zda tento podnikatel může uplatnit paušální výdaje 60% z příjmů dosažených samostatně, mimo společnost.
Postup
Podnikatel nemůže v daňovém přiznání uvést současně část výdajů ve skutečné doložené výši a část výdajů paušální částkou. Vzhledem k tomu, že v daném případě nejsou splněny podmínky § 12 zákona, společník paušální výdaje uplatnit nemůže. Toto se týká veškerých příjmů podle § 7 zákona, tj. jak příjmů dosažených při společné činnosti v rámci společnosti, tak i příjmů podnikatele dosažených pouze vlastní činností. Pokud je takový postup pro podnikatele nevýhodný, je možno v uvedeném případě uvažovat o vystoupení ze společnosti.
Omezení výše paušálních výdajů
Rozdělují-li si společníci společnosti příjmy stejně jako výdaje, tj. u každého společníka je podíl příjmů stejný jako podíl výdajů, může si každý ze společníků uplatnit výdaje paušální částkou podle § 7 odst. 7 zákona. To platí i v případě, kdy jednotliví společníci vykonávají v rámci společnosti různé činnosti, ke kterým přísluší různá výše paušálních výdajů podle § 7 odst. 7 písm. a) až d) zákona. Obdobně i omezení paušálních výdajů absolutní částkou ve výši 1 600, 1 200, 800, resp. 600 tis. Kč, se uplatní podle konkrétní činnosti každého společníka společnosti.
Výše uvedené omezení výše paušálních výdajů se bude posuzovat až po rozdělení příjmů za každého společníka společnosti samostatně.
Omezení slev a daňového zvýhodnění
Zákon v § 35ca stanoví, že uplatní-li poplatník u dílčího základu daně podle § 7 výdaje podle § 7 odst. 7 nebo u dílčího základu daně podle § 9 výdaje podle § 9 odst. 4 a součet dílčích základů, u kterých byly výdaje paušálem uplatněny, je vyšší než 50% celkového základu daně, nemůže:
a)
b)
uplatnit daňové zvýhodnění na děti.
Zákon stanoví, že poplatníci, kteří uplatní výdaje paušálem podle § 7 odst. 7 nebo § 9 odst. 4, nemohou uplatnit slevu na dani na manželku (manžela) a daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Podmínkou, aby poplatník mohl tuto slevu a daňové zvýhodnění uplatnit, je, aby součet jeho dílčích základů, u kterých neuplatňuje výdaje paušálním způsobem (tj. u dílčích základů daně podle § 6 až 10), přesahoval 50% jeho celkového základu.
Bude-li mít poplatník např. příjem ze závislé činnosti 400 000 Kč a příjem z podnikání v rámci společnosti 100 000 Kč s tím, že u příjmů z podnikání uplatní výdaje paušální částkou 80% (dílčí základ daně podle § 7 zákona, tj. z podnikání, bude tedy činit 20 000 Kč) slevu na dani na manželku a daňové zvýhodnění na vyživované děti uplatnit bude moci. Dílčí základ daně ze závislé činnosti, kde neuplatňuje paušální výdaje, je vyšší než 50% celkového základu daně.
Změna způsobu uplatňování výdajů
Změní podnikatel, který podniká v rámci společnosti nebo i samostatně, způsob uplatňování výdajů podle § 24 zákona (tj. ve skutečně vynaložené výši) na způsob podle § 7 odst. 7 zákona (tj. paušálem z dosažených příjmů) nebo naopak, musí základ daně upravit v souladu s § 23 odst. 8 písm. b) zákona, tj. stejným způsobem jako při ukončení činnosti. Důležité je, že základ daně se upraví za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo. Zákon pro tento případ v § 23 odst. 8 stanoví, že v tomto případě se má za to, že poplatník není v prodlení, jestliže podá dodatečné daňové přiznání a zaplatí daň nejpozději do dne, kdy je povinen podat daňové přiznání k dani za zdaňovací období, ve kterém ke změně uplatňování výdajů došlo.
PŘÍKLAD 7
Dva podnikatelé – společníci společnosti, uplatnili v roce 2015 výdaje paušální částkou, vedli evidenci příjmů. Dále evidovali pohledávky. V roce 2016 činnost rozšířili i na prodej zboží, a proto výdaje uplatní ve skutečné vynaložené výši podle daňové evidence. Otázkou je, jak a kdy musí upravit základ daně.
Postup
V případě změny způsobu uplatňování daňových výdajů musí podnikatelé z hlediska daně z příjmů postupovat podle § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů. To znamená, že za rok 2015, kdy uplatňovali výdaje paušální částkou z dosažených příjmů, musí základ daně zvýšit o výši pohledávek [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)], resp. každý o jejich poměrnou část, která na něj připadá v rámci společnosti. V dodatečném daňovém přiznání za rok 2015 každý ze společníků základ daně roku 2015 zvýší o svůj podíl na výši pohledávek evidovaných k 31.12.2015. Pokud dodatečné daňové přiznání za rok 2015 podnikatelé podají do 3.4.2017 a do tohoto termínu zaplatí i daň, žádná sankce jim nevznikne. Zákon stanoví, že v tomto případě se má za to, že poplatník není v prodlení, jestliže podá dodatečné daňové přiznání a zaplatí daň nejpozději do dne, kdy je povinen podat daňové přiznání k dani za zdaňovací období, ve kterém ke změně uplatňování výdajů došlo.
Rozdělení příjmů z kapitálového majetku
V souvislosti s rozdělováním příjmů a výdajů z titulu samostatné činnosti podle § 7 zákona mezi společníky společnosti je třeba připomenout postup v případě přijatých úroků ze společného podnikatelského účtu společníků, tedy příjmů dílčího základu daně podle § 8 zákona, tj. příjmů z kapitálového majetku. Občanský zákoník v § 2721 stanoví, že o vzájemných právech a povinnostech společníků platí obdobně ustanovení o spoluvlastnictví. Dále pak v 2728 stanoví, že neurčí-li smlouva poměr, jakým se společníci podílejí na majetku nabytém za trvání společnosti, na zisku a na ztrátě společnosti, jsou jejich podíly stejné. Určí-li smlouva poměr, jakým se společník podílí buď jen na majetku, anebo jen na zisku nebo na ztrátě, platí stejný poměr i pro ostatní případy.
Úroky z podnikatelského účtu jsou zdanitelným příjmem z kapitálového majetku podle § 8 odst. 1 písm. g) zákona o daních z příjmů, a to na straně majitele účtu. Plynou-li tyto příjmy společníkům společnosti, kteří si založili pro účely společné samostatné činnosti společný účet, jedná se o příjem ve spoluvlastnictví společníků. V tomto případě je třeba příslušné úroky rozdělit mezi jednotlivé společníky.
Skutečnost, že se jedná o společný účet společníků a úroky z něho plynou do jejich spoluvlastnictví, je možno prokázat buď tím, že společníci jsou uvedeni přímo jako spoluvlastníci účtu v příslušné smlouvě s bankou nebo, pokud tento společný účet založil z pověření všech společníků jeden z nich, je možno tuto skutečnost prokázat např. písemným pověřením nebo zápisem o tom, že jeden ze společníků byl pověřen společný účet založit, případně i dodatkem ke smlouvě o společnosti.
PŘÍKLAD 8
Dva podnikatelé – fyzické osoby, založili společnost s tím, že příjmy a výdaje si rozdělují rovným dílem. Tato společnost má podnikatelský účet u banky, který je evidován na jednoho z podnikatelů, tak jak se podnikatelé domluvili. Otázkou je, kdo bude zdaňovat úroky z tohoto podnikatelského účtu.
Postup
Jedná-li se o společnost podle § 2716 a násl. občanského zákoníku, pak je třeba postupovat podle § 2728 občanského zákoníku. Citované ustanovení stanoví mimo jiné, že neurčí-li smlouva poměr, jakým se společníci podílejí na majetku nabytém za trvání společnosti, na zisku a na ztrátě společnosti, jsou jejich podíly stejné. Úroky z podnikatelského účtu jsou zdanitelným příjmem z kapitálového majetku podle § 8 zákona o daních z příjmů, a to na straně majitele účtu. Plynou-li tyto příjmy společníkům společnosti, kteří si společně založili pro účely společného podnikání společný účet, jedná se o příjem patřící do spoluvlastnictví. Každý z podnikatelů zdaní polovinu úroků z daného společného účtu jako příjem podle § 8 odst. 1 písm. g) zákona.
Vedení daňové evidence ve společnosti
Zákon o daních z příjmů v § 7 odst. 13 stanoví, že poplatníci s příjmy ze samostatné činnosti podle § 7 odst. 1 a 2, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odst. 7 (tj. paušální částkou z dosažených příjmů), postupují podle § 7b, tj. vedou daňovou evidenci. Zákon dále stanoví, že vede-li každý ze společníků společnosti (§ 12), daňovou evidenci, mohou vést i daňovou evidenci, ve které evidují společné příjmy a společné výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů; přitom na konci zdaňovacího období nebo při ukončení činnosti v průběhu zdaňovacího období, uvedou do své daňové evidence podíl na společných příjmech a podíl na společných výdajích na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Společníci společnosti tak mohou vést mimo své daňové evidence, ve které si budou evidovat pouze vlastní příjmy a výdaje, ještě jednu společnou daňovou evidenci, ve které si budou evidovat společné příjmy a výdaje.
Ustanovení § 7b odst. 1 zákona o daních z příjmů stanoví obsah daňové evidence. Toto ustanovení se vztahuje na poplatníky – fyzické osoby s příjmy podle § 7 zákona, kteří nevedou účetnictví a daňové výdaje uplatňují ve skutečné vynaložené výši. Zákon v § 7b stanoví, že daňovou evidencí se pro účely daní z příjmů rozumí evidence pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů. Tato evidence obsahuje údaje o:
a)
příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b)
majetku a dluzích.
Zákon stanoví obsah daňové evidence a nikoli způsob či formu jejího vedení. Nepředepisují se knihy majetku a dluhů, ani karty majetku. Pro obsahové vymezení jednotlivých složek majetku v daňové evidenci se použijí účetní předpisy, pokud zákon o daních z příjmů nestanoví jinak (např. pro hmotný majetek). Bude zcela záležet na společníkovi společnosti, jaký způsob vedení daňové evidence zvolí.
Daňová evidence stanoví také povinnost archivace dokladů. Společník společnosti je povinen uschovávat daňovou evidenci za všechna zdaňovací období, pro která neskončila lhůta pro vyměření daně stanovená tímto zákonem nebo zvláštním právním předpisem. Pokud by např. podnikání poplatníka skončilo do konce roku 2016 ztrátou, musí pamatovat, že v souladu s § 38r je, při splnění zákonných ustanovení, v současné době kontrola ze strany správce daně, a tedy i vyměření daňové povinnosti, možná až v rozsahu 15 let. Dále je třeba pamatovat na prodloužení běhu lhůt při finančním leasingu. Pokud si poplatník pořizuje hmotný majetek formou finančního leasingu, lhůty pro doměření daně z důvodů nesplnění podmínek pro uplatnění nájemného jako daňového výdaje počínají běžet od konce kalendářního roku, v němž bylo možno poprvé ověřit splnění těchto zákonných podmínek. To znamená, že lhůty stanovené daňovým řádem se prodlužují o dobu finančního leasingu, minimálně tedy o 3 roky.
Pro poplatníky, kteří vedou daňovou evidenci, je dále stanovena povinnost provádět inventarizaci. Podle zákona musí poplatník zjistit skutečný stav zásob, hmotného majetku, pohledávek a dluhů jednou v roce – k poslednímu dni zdaňovacího období. O tomto zjištění poté pro-vede zápis.
PŘÍKLAD 9
Tři podnikatelé – společníci společnosti, vedoucí daňovou evidenci podle § 7b zákona, dosahují společných příjmů z podnikatelské činnosti a platí i společně výdaje. Příjmy a výdaje si rozdělují rovným dílem. Otázkou je, jak budou tyto příjmy a výdaje evidovat.
Postup
Společníci mohou vést mimo své daňové evidence, ve které si budou evidovat pouze vlastní příjmy a výdaje, ještě jednu společnou daňovou evidenci, ve které si budou evidovat společné příjmy a výdaje. Jde o příjmy a výdaje, které plynou, resp. jsou hrazeny, v rámci společnosti. Takovými příjmy mohou být např. příjmy z prodeje společných zásob nebo i příjmy ze společně provedené činnosti. Společnými výdaji mohou být např. výdaje vynaložené na pořízení zásob zboží, materiálu, na zaplacení potřebných služeb a energií. Na konci roku nebo v jeho průběhu, pokud by činnost ve společnosti ukončili, si příslušné příjmy a výdaje společníci rozdělí a příslušný podíl na příjmech a výdajích zaeviduje každý ze společníků do své daňové evidence, ze které bude každý z nich vycházet při vyplnění daňového přiznání.
PŘÍKLAD 10
Podnikatelé – společníci společnosti vedoucí daňovou evidenci, dosahují mimo společných příjmů a výdajů ze společné podnikatelské činnosti, i příjmů a výdajů ze své individuální činnosti, tj. činnosti mimo společnou činnost ve společnosti. Příjmy a výdaje ze společnosti si rozdělují rovným dílem. Otázkou je, jak budou tyto společné i individuální příjmy a výdaje evidovat.
Postup
Příjmy a výdaje, které nejsou společnými příjmy a výdaji nemůže poplatník – společník společnosti, evidovat ve společné daňové evidenci, ale pouze ve své vlastní samostatné daňové evidenci. Takovými příjmy a výdaji jsou příjmy z vlastní samostatné činnosti podnikatele a s nimi spojené příslušné výdaje. Vlastním příjmem může být např. přijaté nájemné z pronájmu vlastní nemovité věci vložené v obchodním majetku podnikatele. Vlastními výdaji mohou být např. výdaje vynaložené na pronajímaný majetek zahrnutý v obchodním majetku podnikatele, dále pak odpisy hmotného majetku, který podnikatel vlastní a který má zahrnutý v obchodním majetku, příspěvky a různé poplatky právnickým osobám apod.
PŘÍKLAD 11
Manželé dosud podnikali ve společnosti na základě smlouvy. Manželka k 30. 6. končí podnikání, odchází do starobního důchodu. Místo ní vstupuje od 1. 7. do této společnosti jejich syn, také podnikatel. Otázkou je, zda je nutné vést od 1. 7. novou společnou daňovou evidenci nebo zda lze pokračovat ve vedení původní daňové evidence podle § 7 odst. 13 zákona.
Postup
V případě, kdy jeden ze společníků, v daném případě manželka, ze společnosti vystoupí z toho důvodu, že svoji podnikatelskou činnost ukončí, je nutné k datu ukončení podnikání manželky, na ni řádně rozdělit podíly na příjmech, výdajích, majetku a dluzích, za příslušnou část zdaňovacího období, kdy podnikatelskou činnost vykonávala. Mimo podílu na příjmech a výdajích, jde zejména o pohledávky, zásoby a dluhy, resp. jejich poměrnou část, které musí manželka uvést do svého daňového přiznání při ukončení činnosti v souladu s § 23 odst. 8 zákona. Pokud do společnosti vstoupí nově syn, doporučuji od jeho přistoupení zahájit vedení nové společné daňové evidence, aby bylo naprosto zřejmé, jaký podíl na příjmech, výdajích, majetku a dluzích, syn za příslušnou část zdaňovacího období, kdy podnikatelskou činnost vykonával, dosáhl.
Vlastnické právo k majetku ve společnosti
Společníci se mohou dohodnout, že do společnosti vloží peníze nebo jiné věci. Povinností každého společníka vůči ostatním vymezuje především sama smlouva. Tyto povinnosti společníka mohou přitom spočívat v pracovní činnosti a dále v poskytování peněz, případně jiných věcí. Poskytnutí jakýchkoliv majetkových hodnot není nezbytným předpokladem pro vznik společnosti, ale prakticky je nutným předpokladem k jejímu fungování. Z hlediska daně z příjmů je nejvhodnějším způsobem poskytnutí peněz do společného podnikání. Na straně podnikatele, resp. poplatníka s příjmy podle § 7 zákona, který peníze ke společné činnosti poskytuje ze svého obchodního majetku, se jedná o výdaj nedaňový. Budou-li tyto peněžní prostředky společníkovi při ukončení činnosti ve společnosti vráceny, nejedná se o zdanitelné příjmy.
Občanský zákoník v § 2716 stanoví, že bylo-li ujednáno sdružení majetku, vyžaduje se k platnosti smlouvy soupis vkladů společníků jimi podepsaný. Má se za to, že sdruženo bylo jen to, co uvádí soupis. Dále pak § 2722 stanoví, že kdo se zavázal přispět společnosti jen činností, není povinen k jinému příspěvku. Kdo se zavázal přispět jen majetkem, není povinen přičinit se o dosažení společného účelu jiným způsobem.
Úprava vztahu společníků společnosti ke vloženým věcem pro společnou činnost vyplývá z § 2719 občanského zákoníku. Ten stanoví, že:
-
peněžní prostředky a zuživatelné věci, jakož i věci určené podle druhu vložené do společnosti, se stávají spoluvlastnictvím společníků, kteří vklady přispěli,
-
jiné věci se stávají jejich spoluvlastnictvím jen tehdy, byly-li oceněny penězi,
-
spoluvlastnické podíly společníků se určí poměrem hodnot majetku, který každý společník do společnosti vložil,
-
k jinému předmětu vkladu nabývají společníci právo bezplatného požívání.
Poskytnutím peněz, zuživatelných věcí a věcí určených druhově pro účely společnosti zanikne společníkovi, který je vkládá, vlastnické právo a tento společník se stává pouze spoluvlastníkem v poměru k výši jednotlivých podílů.
Oproti tomu vlastnické právo k věcem individuálně určeným (zejména budovám a stavbám) zůstává společníkovi zachováno.
Z hlediska daně z příjmů je nejméně vhodné vložit do společnosti zásoby. Vloží-li např. společník vedoucí daňovou evidenci, který zahájil podnikání ve společnosti, do společnosti zásoby, tedy věci určené podle druhu, které se stanou spoluvlastnictvím všech společníků společnosti, je nutno si uvědomit, že společník společnosti, který předmětné zásoby koupil a výdaje s nimi spojené uplatnil v daňové evidenci jako výdaje daňové, musí poměrnou část výdajů spojených s pořízením předmětných zásob vyloučit ze svých daňových výdajů. Na straně tohoto podnikatele se nejedná v plném rozsahu o výdaj na dosažení, zajištění a udržení jeho příjmů. Poplatník se stává spoluvlastníkem těchto zásob a není tedy možné, aby ve svých daňových výdajích ponechal veškeré výdaje spojené s pořízením zásob, když v případě prodeje těchto zásob bude mít zdanitelný příjem pouze v poměrné výši.
PŘÍKLAD 12
Dva společníci se dohodli a jeden z nich vložil do společnosti vlastní stroj, a to tak, že tento stroj se stal spoluvlastnictvím obou podnikatelů. Příjmy a výdaje si společníci rozdělují rovným dílem. Otázkou je, kdo bude tento hmotný majetek odpisovat.
Postup
Uvedený stroj – hmotný majetek, se stal spoluvlastnictvím obou společníků, kteří ho budou odpisovat. Postup na straně společníka, který tímto získal spoluvlastnický podíl na stroji, upravuje § 30 odst. 10 písm. l) zákona o daních z příjmů. Společník bude pokračovat v započatém odpisování svého spoluvlastnického podílu. Jednoduše uvedeno, společníci se budou o odpisy dělit.
PŘÍKLAD 13
Dva společníci se dohodli a jeden z nich poskytl pro činnost společnosti vlastní hospodářskou budovu. Příjmy a výdaje si rozdělují rovným dílem. Otázkou je, kdo bude tento hmotný majetek odpisovat.
Postup
Uvedená nemovitá věc – hmotný majetek, zůstává ve vlastnictví toho společníka, který ji do společnosti vložil (nemovitá věc je věcí jednotlivě určenou) a tento vlastník ji může odpisovat v souladu s § 28 odst. 1 zákona. Druhý ze společníků odpisy uplatnit nemůže, protože není vlastníkem, resp. spoluvlastníkem, předmětné budovy, a to ani v případě, že by se jednalo o technické zhodnocení této budovy, které by společníci uhradili společně.
Věci získané společnou činností
Občanský zákoník v § 2721 stanoví, že o vzájemných právech a povinnostech společníků platí obdobně ustanovení o spoluvlastnictví. Dále § 2728 stanoví mimo jiné, že neurčí-li smlouva poměr, jakým se společníci podílejí na majetku nabytém za trvání společnosti, jsou jejich podíly stejné.
Koupili si např. dva společníci do spoluvlastnictví nemovitou věc, je třeba pamatovat, že vlastnictví (resp. spoluvlastnictví) k nemovité věci nabyté koupí se nabývá vkladem do katastru nemovitostí. Na tuto skutečnost je třeba, aby společníci pamatovali a v katastru byli jednotliví spoluvlastníci uvedeni, tak aby nemuseli později své spoluvlastnictví obtížně prokazovat, případně ho řešit i soudní cestou.
PŘÍKLAD 14
Dva společníci si koupili společně nákladní automobil v celkové ceně 1 100 000 Kč a stroj v ceně 75 000 Kč. Příjmy a výdaje si rozdělují rovným dílem. Otázkou je, kdo bude tento hmotný majetek odpisovat.
Postup
Uvedený hmotný majetek pořízený společníky při společné činnosti, se stal jejich spoluvlastnictvím. Z hlediska daně z příjmů se bude postupovat podle § 28 odst. 1 písm. a), který stanoví, že hmotný majetek odpisuje poplatník, která má k hmotnému majetku vlastnické právo, tedy vlastník, resp. spoluvlastník. V daném případě bude každý ze společníků odpisovat svoji ideální polovinu hmotného majetku, a to nákladní automobil ze vstupní ceny 550 000 Kč a stroj ze vstupní ceny 37 500 Kč.
Majetek nabytý společníky formou finančního leasingu
Zákon o daních z příjmů, ani jiný zákon, nestanoví, že by společníci nemohli nabývat majetek do spoluvlastnictví formou finančního leasingu. Pokud se jedná o finanční leasing sjednaný několika poplatníky, kteří podnikají v rámci společnosti, je třeba, aby ze smlouvy nebo jejího dodatku, bylo zřejmé, že se společníci rozhodli pořídit si do spoluvlastnictví příslušný majetek formou finančního leasingu. Smlouva by měla obsahovat, jakým způsobem se budou jednotliví poplatníci podílet na hrazení úplaty a aký díl majetku budou po jeho odkoupení vlastnit, případně i kdo uzavře smlouvu s vlastníkem v případě, že na smlouvě jako uživatelé nebudou uvedeni všichni společníci společnosti.
PŘÍKLAD 15
Dva podnikatelé – společníci společnosti, která vede daňovou evidenci, si formou finančního leasingu pořizují do spoluvlastnictví stroj. Měsíční poměrná část úplaty činí 32 000 Kč a každý ze společníků hradí polovinu. Otázkou je, jak budou uživatelé postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
Do daňových výdajů může každý ze společníků měsíčně zahrnout poměrnou část úplaty podle § 24 odst. 2 písm. h) zákona o daních z příjmů, která v daném případě činí 16 000 Kč. Důležité je si uvědomit, že po odkoupení nebude předmětný majetek vlastnit společnost, ta nemá právní subjektivitu, ale jeho spoluvlastníky budou jednotliví společníci. Tito společníci fyzické osoby, poté zahrnou odkoupený majetek do obchodního majetku ve výši svého spolu­vlastnického podílu, tak aby splnili podmínku § 24 odst. 4 zákona a úplata byla na jejich straně daňovým výdajem. Jedná-li se o společníky, kteří vedou daňovou evidenci, zaevidují kupní cenu, resp. každý jednu polovinu, do své daňové evidence.
Poznámka redakce: Pokračování článku naleznete v čísle 2/2016
.