Rozvoj podniku a daňové aspekty, 1. část

Vydáno: 13 minut čtení

Inovační procesy jsou nezbytnou podmínkou, pokud se chce podnik udržet na konkurenčním trhu. Rozhodování o investicích, tedy kolik, do čeho, kdy, kde a jak investovat kapitál, patří k nejdůležitějším rozhodnutím o budoucím vývoji podniku a jeho efektivnosti. Investice slouží řadu roků, a proto pro řadu roků jsou nejen zdrojem přírůstků zisku podniku, ale zpočátku i břemenem, které zatěžuje ekonomiku podniku především fixními náklady. Investiční rozhodování má dlouhodobé účinky. Podnikový management rozhoduje, zda určitou investici bude realizovat či nikoliv. Špatně zaměřená a neefektivní investice může přivést podnik do finanční tísně či k úpadku. Řízení investic a inovací patří k základním strategickým úkolům podniku. V článku se autoři zabývají několika možnými variantami investic a jejich daňových dopadů, především z hlediska úspor v budoucích letech. Základní formu pro daňovou optimalizaci tvoří odpisy dlouhodobého majetku.

Rozvoj podniku a daňové aspekty – 1. část
Ing.
Jaroslav
Zlámal
Ph.D., Mgr.
Eva
Bohanesová
Ph.D.
Rozvoj podniku obsahuje dva základní předpoklady pro budoucnost, a to obnovu stávajícího dlouhodobého majetku (
restituce
) a nové investice (Redakční poznámka: investicím se budeme věnovat v č. 6/2015 časopisu).
 
A) Obnova majetku
Používání budov, staveb, strojů a zařízení způsobuje opotřebení a s tím související i snižování výrobní kapacity a růst nákladů na opravu a údržbu těchto zařízení. V určitých případech se vyplatí investovat už do nového, moderního zařízení, nových budov a hal. K obnově dlouhodobého majetku podnik přistupuje v případě, že chce
-
podstatně zvýšit objem své hlavní činnosti,
-
nahradit opotřebované zařízení novým,
-
změnit předmět hlavní činnosti,
-
rozšířit výrobní program o další výroby.
Obnova dlouhodobého majetku se týká nejen pořizování nového hmotného majetku (investiční výstavba), nehmotného majetku (vesměs
prolongace
smluv, licencí či nákup nových počítačových programů), ale i údržbu a opravy dosavadního dlouhodobého hmotného či nehmotného majetku. Obnovu dělíme na:
-
prostou - majetek je obnoven v původním rozsahu,
-
rozšířenou - majetek je obnoven ve větším rozsahu než původně,
-
zúženou - majetek je obnoven v menším rozsahu, než předtím.
Obnova dlouhodobého hmotného či nehmotného majetku by měla vést k udržení hlavní činnosti podniku a ve schopnosti vyrábět či dále poskytovat služby, i ke zvýšení technických parametrů strojů a zařízení. Rozhodování o obnově předchází posouzení technického stavu a technické úrovně strojů, zařízení, stavu budov a staveb, použitelnosti software či blížícím se konci práva (např. licence). Ve výrobních, obchodních a v převážné většině podniků služeb spočívá hlavní váha investiční činnosti v pořizování věcných investic. Finanční investice mají obvykle jen doplňující charakter. Investiční činnost v podniku v oblasti věcných investic zařizuje investiční útvar, finanční investice zajišťuje finanční útvar, prolongaci práva či jeho nákup zajišťuje právní oddělení podniku.
 
Analýzy pro rozhodování o obnově
Příklad 1
Sestavte plán obnovy čtyř položek dlouhodobého majetku zemědělského podniku na roky 2016-2020 a proveďte analýzu z hlediska současného stavu investičních prostředků a možných daňových úspor. V tabulce 1 jsou k dispozici potřebné údaje:
 Tabulka 1 Údaje k analýze obnovy majetku    I--------------------I-----------I----------I-----------I-----------I------------I------------I I Položka            I Poř. cena I   Rok    I Doba odpi I  sování   I  čerpání   I   středků  I I                    I v tis. Kč I pořízení I    DOD    I roky UCOD I pro 1. rok I v % 2. rok I I--------------------I-----------I----------I-----------I-----------I------------I------------I I stroj k pěstování  I    605    I   2009   I    10     I    12     I     20     I     80     I I--------------------I-----------I----------I-----------I-----------I------------I------------I I zemědělský traktor I    200    I   2013   I     5     I     7     I     10     I     90     I I--------------------I-----------I----------I-----------I-----------I------------I------------I I rozmetadlo hnojiv  I     45    I   2015   I     3     I     4     I    100     I     -      I I--------------------I-----------I----------I-----------I-----------I------------I------------I I osobní automobil   I    120    I   2012   I     5     I     5     I    100     I     -      I I--------------------I-----------I----------I-----------I-----------I------------I------------I Legenda:  DOD - daňové odpisy; UCOD - účetní odpisy.  
Podmínky a předpoklady pro sestavení plánu jsou následující:
-
s obnovovací investicí a dokončením čerpání prostředků na ni počítáme v posledním roce, resp. v posledních dvou letech doby odpisování,
-
dlouhodobý majetek pořídíme po posledním roce odpisování,
-
plán sestavíme pro daňové i účetní odpisy,
-
předpokládáme neměnnost sazeb odpisů i daně z příjmu právnických osob,
-
v pořizovacích cenách platných v budoucích letech je započtena předpokládaná výše inflace.
Řešení
Cílem vytvoření finančního plánu je zjistit, kolik peněz budeme v jednotlivých budoucích letech potřebovat. V tabulce 2 jsou vypočteny celkové výše finančních prostředků pro jednotlivé roky plánovacího období v případě, že využijeme daňových odpisů. V tabulce 3 najdeme totéž, avšak pro účetní odpisy.
 Tabulka 2 Potřeba peněz v období 2016-2020, daňové odpisy; částky v tis. Kč    I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I Položka/rok                   I  2016  I  2017  I  2018  I  2019  I  2020  I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I stroj k pěstování             I        I  121   I  484   I nákup  I        I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I zemědělský traktor            I   20   I  180   I nákup  I        I        I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I rozmetadlo hnojiv             I        I   45   I nákup  I        I   45   I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I osobní automobil              I  120   I nákup  I        I        I        I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I Celkem                        I  140   I  346   I  484   I   0    I   45   I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I   Tabulka 3 Potřeba peněz v období 2016-2020, účetní odpisy; částky v tis. Kč    I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I Položka/rok                   I  2016  I  2017  I  2018  I  2019  I  2020  I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I stroj k pěstování             I        I        I        I  121   I  484   I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I zemědělský traktor            I        I        I   20   I  180   I nákup  I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I         I rozmetadlo hnojiv             I        I        I   45   I nákup  I        I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I osobní automobil              I  120   I nákup  I        I        I        I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I I Celkem                        I  120   I   0    I   65   I  301   I  484   I I-------------------------------I--------I--------I--------I--------I--------I 
Z tabulky 2 je zřejmé, že potřeba peněz v případě použití daňových odpisů je nejvyšší v prvních třech letech plánovacího období, výrazně nižší potřeba je až v roce 2020. V případě varianty s účetními odpisy je situace opačná, až na první rok, kdy potřeba peněz je vyšší a činí 120 000 Kč na rozdíl od 45 000 Kč v roce 2020 u varianty s daňovými odpisy.
Pokud podnik má k dispozici dostatek finančních prostředků, příp. může-li malou část potřeby peněz pokrýt levným úvěrem, je vhodnější zvolit variantu obnovy majetku s daňovými odpisy. Varianta obnovy s využitím účetních odpisů by mohla být vhodná zase tehdy, když podnik nemá na začátku plánovacího období dostatek prostředků, má víceméně takové množství prostředků, kterými je schopen zaplatit investici do osobního automobilu, ale na větší investice musí šetřit.
Pro lepší názornost jsou celková množství potřebných finančních prostředků zachycena graficky:
Graf 1 Potřeba peněz (v tis. Kč) pro obě obnovy majetku
K dalšímu rozhodování je vhodné znát velikosti úspor, které přinesou odpisy. Proto vypočteme odpisy pro obě varianty, resp. daňové štíty představující skutečnou úsporu peněz. V případě daňových odpisů použijeme obě metody, tj. rovnoměrné i zrychlené odpisování. Odpisovací skupiny, doby i sazby pro každou položku majetku jsou převzaty přímo ze Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů v aktuálním znění. V případě účetních odpisů bude použita lineární metoda, tzn., každým rokem se odepíše 1/n pořizovací ceny, kde n je počet let doby odpisování při použití účetních odpisů. Vypočtené hodnoty odpisů jsou pro názornost vyneseny v grafu 2.
Daňový štít je vypočten jako součin sazby daně z příjmu právnických osob (19% ZD) a úhrnné výše odpisů za jednotlivé majetkové položky. Jeho hodnoty jsou spolu s hodnotami příslušného typu odpisů zobrazeny v grafech 3 a 4. (Poznámka: ZD-základ daně.)
Graf 2 Odpisy během období 2016 - 2020; částky v tis. Kč
Graf 3 Rovnoměrné odpisy a daňový štít období 2016 - 2020; částky v tis. Kč
Graf 4 Zrychlené odpisy a daňový štít během období 2016 - 2020; částky v tis. Kč
Z grafu 2 je zřejmé, že po celé plánovací období mají nejvyšší hodnotu zrychlené odpisy, jedinou výjimku představuje rok 2017, kdy je jejich hodnota stejná jako hodnota účetních odpisů. Zrychlené odpisy tedy podniku přinesou nejvyšší úsporu. Její výše, vyjádřená ve formě daňového štítu, je patrná z grafu 4. Rovnoměrné odpisy jsou nižší než zrychlené, a to po celé období 2016 - 2020. Přirozeně, úspora v podobě daňového štítu bude též nižší, viz graf 3. Co se týče účetních odpisů, jejich výše je v porovnání s daňovými odpisy nejnižší, až na výjimku v roce 2017. Je však možnost tyto odpisy uplatnit až do výše daňových odpisů a tím zvýšit úsporu na daních.
Pokud tedy podnik má na začátku plánovacího období k dispozici dostatek finančních prostředků, příp. může-li malou část potřeby peněz pokrýt levným úvěrem, je vhodnější zvolit variantu obnovy majetku se zrychlenými daňovými odpisy, které navíc přinášejí nejvyšší daňovou úsporu. Taktéž odpadá problém s udržováním a zhodnocováním prostředků určených k financování hmotných investic. Pokud podnik tolik finančních prostředků nemá, může využít variantu s účetními odpisy s tím, že na investice v posledních třech letech plánovacího období musí spořit, nechce-li využít úvěr či leasing. I v tomto případě je možnost využít zrychlených odpisů a získat maximální daňovou úsporu.
Závěr z příkladu
Příklad představuje možnou podporu pro rozhodovací problém týkající se obnovy dlouhodobého majetku v podniku. Analýza provedená výše slouží k posouzení potřeby investičních prostředků v budoucím vymezeném období vzhledem k současným zdrojům při zohlednění daňové úspory vzniklé prostřednictvím odpisů. Potřebné výpočty jsou provedeny pro oba druhy daňových odpisů i pro odpisy účetní. Záleží pouze na vedení podniku a finanční situaci, pro kterou z variant obnovy majetku se rozhodne.
Příklad 2
Jaká bude cena automobilu na konci roku 2018, stojí-li nyní, tj. na počátku roku 2015 stejný automobil 250 000 Kč a očekávámeli průměrnou roční míru inflace 3%?
Řešení
Cenu na konci roku 2018 vypočteme zúročením částky 250 000 Kč přes období dlouhé čtyři roky, a to proto, že míra inflace vyjadřuje růst cenové hladiny. Jestliže je její hodnota 3% ročně a předpokládáme, že po dobu následujících tří let se nebude měnit, znamená to, že každým rokem se cenová hladina zvyšuje tempem 3% ročně. To platí též v případě automobilu. Jeho cena na konci budoucího čtyřletého období tedy bude rovna
250 000 x 1,034 = 281 377,20 (Kč).
Cena automobilu na konci roku 2018 bude činit 281 377,20 Kč.
Jinou možnost při rozhodování o obnově dlouhodobého majetku představuje analýza vývoje zůstatkových cen. Její průběh vysvětlíme na následujícím příkladu.
Příklad 3
Vypočtěte poměr ZC/PC souboru hmotného dlouhodobého majetku v letech 2015-2019. Všechny položky majetku byly pořízeny v roce 2014 a jsou odpisovány účetně lineární metodou podle vztahu PC/n, kde n je počet let odpisovací doby. Pořizovací ceny, odpisovací doby i výše ročních odpisů jsou uvedeny v tabulce 4 níže.
 Tabulka 4 Údaje pro analýzu vývoje zůstatkových cen    I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I Položka DM                 I   PC (Kč)   I  Odpis. doba   I Roční lineární I I                            I             I     (roky)     I   odpis (Kč)   I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I kancelářský nábytek (10 x) I   85 000    I      10        I    8 500,00    I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I počítače (10 ks)           I   72 000    I       3        I   24 000,00    I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I zářivky (5 ks)             I    6 300    I       9        I      700,00    I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I trezor (1 ks)              I    5 187    I      20        I      259,35    I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I telefony (10 ks)           I   11 000    I      11        I    1 000,00    I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I tiskárny (5 ks)            I    7 500    I       5        I    1 500,00    I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I I Celkem                     I  186 987    I                I                I I----------------------------I-------------I----------------I----------------I 
Legenda: PC - pořizovací cena, ZC - zůstatková cena
Řešení
Pro určení poměru ZC/PC daného souboru majetku je nutné určit odpisy, oprávky a zůstatkové ceny jednotlivých položek souboru pro každý rok plánovacího období. Výpočet je proveden v tabulce 5.
 Tabulka 5 Stanovení poměru ZC/PC; částky v Kč    I------------------------I--------------------------------------------------------------------I I Položka / rok          I                  Roční lineární odpisy                             I I                        I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I I                        I   2014    I   2015    I   2016    I   2017   I   2018   I   2019   I I------------------------I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I I kancelářský nábytek    I  8 500,00 I  8 500,00 I  8 500,00 I 8 500,00 I 8 500,00 I 8 500,00 I I------------------------I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I I počítače               I 24 000,00 I 24 000,00 I 24 000,00 I     0,00 I     0,00 I     0,00 I I------------------------I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I I zářivky                I    700,00 I    700,00 I    700,00 I   700,00 I   700,00 I   700,00 I I------------------------I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I I trezor                 I    259,35 I    259,35 I    259,35 I   259,35 I   259,35 I   259,35 I I------------------------I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I         I telefony               I  1 000,00 I  1 000,00 I  1 000,00 I 1 000,00 I 1 000,00 I 1 000,00 I I------------------------I-----------I-----------I-----------I----------I----------I----------I   I-------------------I-----------------------------------------------------------------------------------I I Položka / rok     I                             Roční lineární odpisy                                 I I                   I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I                   I    2014     I    2015     I    2016     I    2017     I    2018     I    2019     I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I tiskárny          I   1 500,00  I   1 500,00  I   1 500,00  I   1 500,00  I   1 500,00  I       0,00  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I Celkem odpisy     I  35 959,35  I  35 959,35  I  35 959,35  I  11 959,35  I  11 959,35  I  10 459,35  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I Oprávky           I  35 959,35  I  71 918,70  I 107 878,05  I 119 837,40  I 131 796,75  I 142 256,10  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I ZC                I 151 027,65  I 115 068,30  I  79 108,95  I  67 149,60  I  55 190,25  I  44 730,90  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I ZC/PC             I       0,808 I       0,615 I       0,423 I       0,359 I       0,295 I       0,239 I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I 
Z tabulky 5 je vidět, poměr ZC/PC dosáhl již na konci prvního roku odpisování (2014) hodnoty 0,808. Na konci roku 2019 vykazuje hodnotu 0,239. Je tedy zřejmé, že opotřebení reprezentované tímto poměrem je dosti rychlé. To ovlivňuje též výše ročního odpisu. U některých položek však lze rychlé opotřebení očekávat, např. u počítačů. Jelikož odpisovací doba u počítačů, resp. tiskáren, činí jen 3 roky, resp. 5 let a zajímá nás vývoj zůstatkových cen souboru majetku, příp. v poměru k jeho pořizovací ceně, u původního souboru, jsou v tabulce 5 v příslušných letech, kdy je majetek plně odepsán, uvedeny nuly.
Zkusíme nyní zjistit, jak se změní průběh zůstatkových cen a poměru ZC/PC, jestliže na počátku roku 2017 bude nakoupen stejný počet počítačů za celkovou cenu 69 000 Kč (předpokládáme, že počítače nepodraží). Celý propočet je proveden v tabulce 6:
 Tabulka 6 Stanovení poměru ZC/PC při dalším pořízení počítačů v roce 2017; částky v Kč    I-------------------I-----------------------------------------------------------------------------------I I Položka / rok     I                             Roční lineární odpisy                                 I I                   I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I                   I    2014     I    2015     I    2016     I    2017     I    2018     I    2019     I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I kancel. nábytek   I   8 500,00  I   8 500,00  I   8 500,00  I   8 500,00  I   8 500,00  I   8 500,00  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I počítače          I  24 000,00  I  24 000,00  I  24 000,00  I  23 000,00  I  23 000,00  I  23 000,00  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I zářivky           I     700,00  I     700,00  I     700,00  I     700,00  I     700,00  I     700,00  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I trezor            I     259,35  I     259,35  I     259,35  I     259,35  I     259,35  I     259,35  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I telefony          I   1 000,00  I   1 000,00  I   1 000,00  I   1 000,00  I   1 000,00  I   1 000,00  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I tiskárny          I   1 500,00  I   1 500,00  I   1 500,00  I   1 500,00  I   1 500,00  I       0,00  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I Celkem odpisy:    I  35 959,35  I  35 959,35  I  35 959,35  I  34 959,35  I  34 959,35  I  33 459,35  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I Oprávky:          I  35 959,35  I  71 918,70  I 107 878,05  I  70 837,40  I 105 796,75  I 139 256,10  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I ZC:               I 151 027,65  I 115 068,30  I  79 108,95  I 113 149,60  I  78 190,25  I  44 730,90  I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I I ZC/PC             I       0,808 I       0,615 I       0,423 I       0,615 I       0,425 I       0,243 I I-------------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I-------------I 
Z tabulky 6 je patrné, že poměr zůstatkové ceny a vstupní ceny se v roce 2017 zvýší na 0,615. Je třeba připomenout, že se od tohoto roku mění též součet pořizovacích cen z 186 987 Kč na 183 987 Kč vlivem toho, že počítače pořízené v roce 2014 jsou již na konci roku 2016 plně odepsány a nové jsou pořízeny v roce 2017 za nižší cenu. Totéž je potřeba zohlednit v oprávkách.
 
Závěr
Analýza vývoje zůstatkových cen, resp. poměru ZC/PC je vhodná pro stanovení míry opotřebení drobného dlouhodobého majetku nebo konkrétních položek majetku v souboru buď v konkrétním budoucím čase, nebo v průběhu budoucího období. Umožňuje tak podniku rozhodovat o načasování budoucích nákupů majetku, příp. zjistit výši odpisů a daňové úspory. Při výpočtu odpisů lze použít i jiné metody účetního odpisování, ne jen metodu lineární.
Redakční poznámka:
Pokračování článku naleznete v č. 6/2015 časopisu Daně a právo v praxi.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů