Daň silniční za zdaňovací období roku 2014

Vydáno: 14 minut čtení

Den 2.2.2014 je nejzazší termín pro podání daňového přiznání k dani silniční. Silniční daň upravuje zákon č. 16/1993 Sb. , o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDS “). V článku si stručně připomeneme, kdo a za jakých podmínek je povinen daňové přiznání k dani silniční podat a daň uhradit.

Daň silniční za zdaňovací období roku 2014
Ing.
Miloš
Kořínek
 
Předmět daně
Předmět silniční daně upravuje § 2 ZDS. Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla:
a)
registrovaná v České republice,
b)
provozovaná v České republice a
c)
používaná
1.
poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, nebo
2.
poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů.
Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice. Dále bez ohledu na datum první registrace se sazba daně podle odstavce 2 snižuje o 100% u nákladních automobilů včetně tahačů, nákladních přívěsů a nákladních návěsů s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny a méně než 12 tun, pokud:
a)
jsou tato vozidla používána veřejně prospěšným poplatníkem daně z příjmů právnických osob pouze k činnosti, z níž plynoucí příjmy nejsou předmětem daně z příjmů,
b)
jsou tato vozidla používána fyzickou osobou pouze k činnosti, ze které nebo v přímé souvislosti se kterou neplynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů, nebo
c)
se jedná o výcviková vozidla podle právního předpisu upravujícího získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, která nejsou používána k činnosti, z níž:
1.
plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů právnických osob, nebo
2.
plynou příjmy ze samostatné činnosti.
Předmětem daně nejsou:
a)
speciální pásové automobily a ostatní vozidla podle zvláštního právního předpisu, jakož i zemědělské a lesnické traktory a jejich přípojná vozidla a další zvláštní vozidla podle zvláštního právního předpisu,
b)
vozidla, kterým byla přidělena zvláštní registrační značka.
 
Osvobození od daně
Osvobození od daně silniční upravuje § 3 ZDS. Od daně silniční jsou osvobozena například vozidla s méně než 4 koly zapsána v technickém průkazu jako kategorie L; vozidla diplomatických misí; vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní přepravu za předpokladu, že ujedou pro tento účel více než 80% kilometrů z celkového počtu kilometrů jimi ujetých ve zdaňovacím období; vozidla pro dopravu osob nebo vozidla pro dopravu nákladů s nejvyšší povolenou hmotností méně než 12 tun, která mají elektrický pohon, nebo mají hybridní pohon, nebo používají jako palivo zkapalněný ropný plyn označovaný jako LPG nebo stlačený zemní plyn označovaný jako CNG, nebo jsou vybavena motorem určeným jeho výrobcem ke spalování automobilového benzínu a ethanolu 85 označovaného jako E85.
 
Poplatník silniční daně
Podle § 4 ZDS je poplatníkem silniční daně ten, kdo je jako provozovatel vozidla zapsán v technickém průkazu vozidla. Dále je to ten, který užívá vozidlo, v jehož technickém průkazu je zapsána jako provozovatel osoba, která zemřela, zanikla nebo byla zrušena, anebo vozidlo, jehož provozovatel je odhlášen z registru vozidel.
Příklad 1
Pan Karel je podnikatel. Po celý rok 2014 si pro potřeby svého podnikání půjčoval osobní automobil své manželky, která je v technickém průkazu zapsána jako držitel vozidla. Manželka nepodniká.
Řešení
Z výše uvedeného znění ZDS lze dovodit, že poplatníkem silniční daně není pan Karel, ale je jím jeho manželka, která by se měla k silniční dani zaregistrovat u svého místně příslušného správce daně. Dále by měla včas, to je do 2.2.2015, podat daňové přiznání k silniční dani. Je třeba si také uvědomit, že se na ni vztahuje povinnost platit zálohy na daň, které jsou splatné ve lhůtách podle § 10 ZDS. Přestože silniční daň přiznává a hradí manželka, tak jako daňově uznatelný výdaj si ji může uplatnit podnikající manžel.
Poplatníkem daně je rovněž zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla.
Podle § 4 odst. 4 ZDS se stálá provozovna podle právních předpisů upravujících daně z příjmů osoby se sídlem nebo trvalým pobytem v zahraničí se považuje za organizační složku podle § 2 odst. 2 písm. c) ZDS.
Je-li u téhož vozidla poplatníků více, platí daň společně a nerozdílně.
 
Základ daně
Základ daně silniční upravuje § 5 písm. a) ZDS. U osobních automobilů je základem daně zdvihový objem motoru v cm3.
Roční sazba daně ze základu daně podle § 5 písm. a) činí při zdvihovém objemu motoru:
-
do 800 cm3 1 200 Kč,
-
nad 800 cm3 do 1250 cm3 1 800 Kč,
-
nad 1250 cm3 do 1500 cm3 2 400 Kč,
-
nad 1500 cm3 do 2000 cm3 3 000 Kč,
-
nad 2000 cm3 do 3000 cm3 3 600 Kč,
-
nad 3000 cm3 4 200 Kč.
Pro ostatní vozidla je to podle § 5 písm. b) a c) ZDS buď součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav návěsů, nebo největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav u ostatních vozidel. Sazby silniční daně nalezneme v § 6 odst. 1 a 2 ZDS.
Upozorňujeme, že důležitá je skutečnost, jak je automobil zapsán v technickém průkazu. Například v roce 2007 přestavěná Škoda Octavia může mít v technickém průkazu uvedeno, že se jedná o nákladní automobil N1. Sazba silniční daně se bude řídit ustanoveními, které upravují nákladní automobil.
 
Snížení a zvýšení daně
Daňovou povinnost k silniční dani velmi ovlivňuje její snížení nebo zvýšení. U vozidel uvedených v § 2 odst. 1 ZDS, která jsou určena pro činnost výrobní povahy v rostlinné výrobě podle klasifikace produktu CZ-CPA, kód 01.61.10 Podpůrné služby pro rostlinnou výrobu, se sazba daně podle § 6 odst. 2 ZDS snižuje o 25%. Podmínkou je, aby poplatníkem daně byla osoba provozující zemědělskou činnost.
Dále podle § 6 odst. 6 ZDS se sazba daně podle § 6 odst. 1 a 2 ZDS (sazba pro osobní i nákladní automobily) u vozidel snižuje o 48% po dobu následujících 36 kalendářních měsíců od data jejich první registrace a o 40% po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a o 25% po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců.
Nárok na příslušné snížení sazby daně vzniká počínaje kalendářním měsícem prvé registrace vozidla a končí u téhož vozidla po 108 kalendářních měsících. Při změně provozovatele vozidla s nárokem na snížení sazby daně lze u nového provozovatele uplatnit příslušné snížení sazby daně nejdříve v kalendářním měsíci zápisu změny provozovatele v technickém průkazu. Pozor, u téhož vozidla se nepoužije současně výše uvedené snížení sazby daně a snížení sazby daně podle § 6 odst. 5 ZDS, tj. snížení o 25% u vozidel uvedených v § 2 odst. 1 ZDS, která jsou podle údajů zapsaných v technickém průkazu určena pro činnosti výrobní povahy v rostlinné výrobě, je-li poplatníkem daně osoba provozující zemědělskou výrobu.
U vozidel dovezených ze zahraničí prokáže poplatník nárok na snížení sazby daně podle § 6 odst. 6 ZDS potvrzením nebo jiným dokladem o první registraci vozidla, vydaným příslušným registračním orgánem v zahraničí, popřípadě registračním orgánem na území České republiky, který má k dispozici údaje k vozidlu, v nichž je první registrace zaznamenána.
Příklad 2
Podnikatel používá v roce 2014 ke svému podnikání dva nákladní automobily. Oba se dvěma nápravami a hmotností 14 tun. Jeden je 10 let starý a druhý si pořídil v červnu 2014 (v témže měsíci byl i poprvé zaregistrován). V říjnu 2014 si pořídil také traktor na zemědělské práce.
Řešení
Poplatník by měl postupovat v souladu s § 6 odst. 6 ZDS. Sazba daně je u obou automobilů ve výši 14 700 Kč za rok (§ 6 odst. 2 ZDS). U prvého automobilu, který byl zaregistrován před 10 lety, není možné snížit sazbu daně. Pouze v případě, že by se jednalo o zemědělského podnikatele a on vozidlo používal pro činnost výrobní povahy v rostlinné výrobě, mohl by sazbu snížit o 25% v souladu s § 6 odst. 5 ZDS. U druhého nákladního automobilu pořízeného v červnu 2014 se sazba přepočte na dobu od června 2014 do prosince 2014, tj. na 7 měsíců, tedy na 8 575 Kč. Výslednou daň si dále může poplatník snížit o 48%, to je o 4 116 Kč na výslednou daňovou povinnost 4 459 Kč. Je potřebné upozornit, že uvedené snížení daně nelze kombinovat se snížením podle § 6 odst. 5 ZDS. Traktor není předmětem daně podle § 2 odst. 4 písm. a) ZDS.
Připomínáme, že u vozidel registrovaných poprvé v České republice nebo v zahraničí do 31.12.1989 se sazba daně podle § 6 odst. 1 a 2 ZDS zvyšuje o 25%.
 
Zálohová povinnost
Podle § 10 ZDS platí poplatník zálohy na daň svému místně příslušnému správci daně, které jsou splatné do 15.4., 15.7., 15.10. a 15.12.
Zálohy na daň se vypočtou ve výši 1/12 příslušné roční sazby daně za každý kalendářní měsíc, ve kterém u vozidla trvala, vznikla nebo zanikla daňová povinnost v rozhodném období. Rozhodným obdobím je kalendářní čtvrtletí bezprostředně předcházející kalendářnímu měsíci, na který připadl termín splatnosti zálohy. U zálohy splatné 15.12. je rozhodným obdobím měsíce říjen a listopad.
Příklad 3
Poplatník, právnická osoba, nakoupil a zaregistroval v lednu 2014 nákladní automobil o hmotnosti 14 tun a traktor pro své zemědělské podnikání. Automobil i traktor používal pro zemědělskou činnost od března do listopadu 2013.
Řešení
Nákladní automobil je v souladu s § 2 ZDS u poplatníka po celý rok 2014 předmětem daně, a to i bez ohledu, zda je vozidlo používané pro podnikání (má povolenou hmotnost nad 3,5 tuny a je určeno k přepravě nákladů a registrováno v České republice). Záloha se neodvíjí od stáří vozidla, ale vypočte se ve výši 1/12 příslušné roční sazby daně za každý kalendářní měsíc ve kterém u vozidla trvala, vznikla nebo zanikla daňová povinnost v rozhodném období. Rozhodným obdobím je kalendářní čtvrtletí bezprostředně předcházející kalendářnímu měsíci, na který připadl termín splatnosti zálohy.
Ze zadání vyplývá, že poplatník zaplatí zálohu na daň ve výši 1/12 roční daňové povinnosti za měsíc leden až březen 2014 k 15.4. (2014); za měsíce duben až červen k 15.7.2014, za červenec, srpen a září k 15.10.2014 a za měsíce říjen a listopad k 15.12.2014. Daň za měsíc prosinec uhradí poplatník v rámci podaného daňového přiznání k silniční dani za rok 2014, to je do 2.2.2015.
Pouze jednu zálohu na daň platí poplatník, který vlastní nákladní automobil nad 12 tun a automobil nepoužívá k podnikání nebo v přímé souvislosti s podnikáním (viz ustanovení § 6 odst. 9 ZDS). Sazba daně se snižuje o částky uvedené v § 6 odst. ZDS (podle stáří automobilu). Tato záloha je splatná nejpozději do 15.12. zdaňovacího období a ve výši nejméně 70% roční daňové povinnosti.
 
Daňové přiznání
Daňové přiznání podává poplatník, jemuž vzniká daňová povinnost, nejpozději do 31.1. za rok předchozí, respektive v roce 2015 to bude 2.2., neboť 31.1. připadá na sobotu.
Podle § 8 ZDS u vozidel vzniká daňová povinnost počínaje kalendářním měsícem, v němž byly splněny rozhodné skutečnosti uvedené v § 2 odst. 1 ZDS. Poplatníci daně z těchto vozidel podávají daňové přiznání podle § 15 ZDS u místně příslušného správce daně.
V případě prodeje automobilu vzniká při placení silniční daně trochu jiná situace. Z § 8 odst. 2 ZDS vyplývá, že daňová povinnost zaniká u vozidel uvedených v § 8 odst. 1 ZDS v kalendářním měsíci, v němž pominuly rozhodné skutečnosti uvedené v § 2 odst. 1 ZDS. Dojde-li však v průběhu zdaňovacího období ke změně v osobě poplatníka, zaniká daňová povinnost původnímu poplatníkovi uplynutím kalendářního měsíce, který předchází před kalendářním měsícem vzniku daňové povinnosti novému poplatníkovi.
Dotaz 1
Podléhají vozidla, která nejsou v účetnictví vedena jako hmotný majetek, ale jsou zbožím, silniční dani?
Odpověď
Předpokládáme, že uvedená vozidla nejsou v registru silničních vozidel, nemají značku (SPZ). V tomto případě nejsou předmětem silniční daně a poplatník nebude povinen podat daňové přiznání.
Dotaz 2
Stává se poplatníkem silniční daně zaměstnanec firmy, který je vyslán na služební cestu a použije svůj osobní automobil?
Odpověď
Pokud není poplatník sám poplatníkem silniční daně (například podniká a k podnikání používá uvedený automobil), potom je tento automobil předmětem silniční daně pouze ve dnech, kdy jej zaměstnanec používá pro služební cesty v rámci České republiky. Poplatníkem silniční daně je v tomto případě zaměstnavatel pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla.
Příklad 4
Zaměstnanec odjel na služební cestu do Rakouska dne 19.11.2014, hranice do Rakouska překročil tentýž den. Zpět se vrátil dne 21.11.2014. Silniční daň bude zaměstnavatel hradit pouze za dny 19.11. a 21.11.2014, ve kterých se automobil pohyboval na služební cestě po Česku.
Dotaz 3
Dne 18.6.2014 prodala fyzická osoba (1) osobní automobil jiné fyzické osobě (2) k podnikání. Do této doby ho používala k podnikání osoba (1). Nový vlastník ho ještě v červnu přihlásil k registraci. Za měsíc červenec je poplatníkem silniční daně osoba (1) nebo (2)?
Odpověď
Nový vlastník (2) je poplatníkem silniční daně od měsíce, kdy automobil přihlásil k registraci a zároveň ho používal k podnikání (v tomto případě již od června). Původní vlastník (1) tedy bude silniční daň platit pouze za měsíce leden až květen, pokud automobil v uvedených měsících používal ke svému podnikání.
Podle § 8 odst. 2 v případě, že dojde-li však v průběhu zdaňovacího období ke změně v osobě poplatníka, zaniká daňová povinnost původnímu poplatníkovi uplynutím kalendářního měsíce, který předchází před kalendářním měsícem vzniku daňové povinnosti novému poplatníkovi.
Dotaz 4
Podléhají silniční dani vozidla pronajatá ze zahraničí?
Odpověď
Vozidla registrovaná v zahraničí silniční dani v České republice nepodléhají. Dani podléhají pouze silniční motorová vozidla registrovaná a provozovaná v Česku.
Dotaz 5
Fyzická osoba si koupila menší nákladní automobil (10 tun) a využívala jej v roce 2014 pro stavbu svého rodinného domku. Podléhá toto vozidlo silniční dani?
Odpověď
Podle § 6 odst. 9 ZDS se sazba daně pro nákladní vozidla od 3,5 tuny a méně než 12 tun snižuje o 100%, pokud tato vozidla nejsou používána k podnikání nebo v přímé souvislosti s podnikáním nebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů anebo jsou využívána pro cizí potřeby a jsou-li používána subjekty, které nejsou založeny nebo zřízeny za účelem podnikání. Z dotazu vyplývá, že poplatník má nárok na snížení sazby daně o 100%.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční