Daňová kontrola - jak žalovat nezákonný zásah

Vydáno: 2 minuty čtení
Daňová kontrola – jak žalovat nezákonný zásah
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský,
Lichnovský, Ondrýsek & partneři, a.s.
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 18.7.2014, sp. zn. 6 Afs 80/2014,
www.nssoud.cz
K předpisům:
Při posuzování, zda některé z úkonů správce daně v rámci daňové kontroly nebyly nepřiměřené, je třeba se zabývat zejména tím, zda v posuzované věci existovaly důvodné pochybnosti, které bylo třeba odstranit, a zda provedené úkony k tomuto cíli směřovaly. V opačném případě by se totiž jednalo o úkony prováděné v rozporu se zákonem, které mohou představovat nezákonný zásah ve smyslu ust. § 82 s. ř. s. Krajský soud tak neměl povinnost dospět k věcnému posouzení případu, tzn. zejména posoudit okolnosti nákupu motorových vozidel a s tím související rozpory ve výpovědích svědku, ale uvážit, zda o této skutečnosti mohly vzniknout pochybnosti, které by vyžadovaly další provádění kontroly za účelem stanovení správné výše daně z přidané hodnoty, a také zda další postup žalovaného, který pokračoval v kontrole poté, co již avizoval projednání zprávy daňové kontroly, byl v souladu se zákonem.
Výše uvedenou povinnost krajský soud splnil, když dospěl k závěru, že pochybnosti o správném stanovení daně z přidané hodnoty skutečně existovaly a že popis žalovaného, jak k odhalení těchto pochybností došlo na jeho řídící úrovni, je logický a důvěryhodný. S tímto závěrem se zdejší soud ztotožňuje.
V rámci soudní ochrany před nezákonným zásahem může daňový subjekt dosáhnout ukončení kontroly. I daňová kontrola totiž může být nezákonným zásahem. V rámci takovéhoto řízení však je povinností daňového subjektu zaměřit se ne na otázku věcného přezkoumání důkazní pozice, avšak na prokázání neúčelnosti prováděných úkonů správcem daně. Pouze v takovémto případě bude mít daňový subjekt naději na úspěch v takovémto soudním řízení.