Zaslaní faktury obahující osobní údaje jinému zákazníkovi

Vydáno: 2 minuty čtení
Zjistila jsem, že obchodník, u něhož jsem nakupovala prostřednictvím internetu, zaslal fakturu obsahující mé osobní údaje jinému zákazníkovi, a to bez mého souhlasu. Jde o správní delikt podle zákona o ochraně osobních údajů? Z tohoto důvodu jsem jej odvolala svůj souhlas se zpracováním svých osobních údajů a požádala o likvidaci všech svým údajů. Dostala jsem však pouze informaci o tom, že likvidace byla provedena, aniž by toto bylo nějak doloženo.
JUDr.
Eva
Janečková
K odeslání Vašich osobních údajů třetí osobě zjevně došlo omylem v důsledku selhání lidského faktoru. Jedná se pravděpodobně o ojedinělý
exces
, nejde o systémové pochybení správce osobních údajů a nemůže se tak jednat o porušení § 13 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o ochraně osobních údajů“), podle něhož jsou správce a zpracovatel povinni přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů.
Mohlo by se případně jednat o porušení ustanovení § 14 zákona o ochraně osobních údajů, podle něhož zaměstnanci správce nebo zpracovatele a jiné osoby, které zpracovávají osobní údaje na základě smlouvy se správcem nebo zpracovatelem, mohou zpracovávat osobní údaje pouze za podmínek a v rozsahu správcem nebo zpracovatelem stanoveném. Porušení tohoto ustanovení však není správním deliktem a nebylo by tak možné zahájit správní řízení. Pokud jde o likvidaci Vašich osobních údajů, kde oznámení o jejím provedení nepovažujete za dostatečně průkazné, uvádíme, že zákon o ochraně osobních údajů vůbec nestanoví správci osobních údajů povinnost informovat subjektu údajů o tom, že byla provedena likvidace údajů, a tedy ani povinnost provedení takové likvidace doložit. Úřad by mohl konat pouze v případě, že byste měla důvodné podezření, že Vaše údaje zlikvidovány nebyly a jsou dále zpracovávány.