Doručování do datových schránek

Vydáno: 3 minuty čtení
Doručování do datových schránek
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský
Lichnovský, Ondrýsek & partneři, a.s.
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 21.11.2013, sp. zn. 7 Afs 5/2013, www.nssoud.cz.
K předpisům:
V daném případě byl předmětný dodatečný platební výměr zástupci stěžovatele doručován v červenci 2010, tj. v době, kdy měl na vlastní žádost zřízenu datovou schránku podnikající fyzické osoby. Protože zástupce stěžovatele je daňovým poradcem, vztahuje se na něj výjimka z pravidla, že podnikající fyzická osoba může mít zřízenu pouze jednu datovou schránku. V roce 2010 však nemohl mít zřízenu datovou schránku jako daňový poradce, neboť tyto byly Ministerstvem vnitra zřizovány až od 1.1.2012. V případě, kdy správní orgán doručuje písemnost do datové schránky adresátovi, který má zřízeno několik datových schránek, je vždy nutné dbát na to, aby zásilka byla doručena do adekvátní datové schránky. Pokud tedy zástupce stěžovatele měl v roce 2010 pouze datovou schránku podnikající fyzické osoby, pak mu do této datové schránky mohl finanční úřad doručovat pouze písemnosti týkající se jeho vlastních pokračování daňových povinností.
V dnešní době existuje více druhů podnikajících subjektů, kteří mají datovou schránku zřízenu ze zákona. Mezi ně patří rovněž daňoví poradci a advokáti. Nicméně jak je možno seznat z citovaného judikátu, tak tito mají datovou schránku zřízenu ze zákona toliko za účelem výkonu svého povolání. Platí tak, že písemnosti vztahující k záležitostem jich samotných (řízení, v nichž jsou sami účastníky a nevystupují toliko jako právní zástupce) není možno do této datové schránky doručovat. Výjimkou by byl případ, kdy by tyto osoby o to samy požádaly.
Na druhou stranu je třeba zohlednit jiné závěry Nejvyššího správního soudu, dle kterého je stěžejní faktické seznámení se adresáta s písemností. Pakliže tak dojde k nesprávnému doručení písemnosti do datové schránky nezřízené za tímto účelem, avšak adresát se osobně skrze své přístupové údaje do datové schránky přihlásí, nastanou účinky zákonného doručení. To nezávisle na tom, že odesílatel doručoval tam, kam neměl. Z tohoto důvodu tak lze jen doporučit, aby namísto půjčování svých přístupových údajů jiným osobám (sekretářkám apod.) vlastníci datových schránek využili institut pověřené osoby, pro které budou zřízeny vlastní přístupové údaje.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád