Srážková daň na služby z EU

Vydáno: 2 minuty čtení

Jsme právnická osoba, s. r. o., plátci DPH, vedeme účetnictví, společnost z Kypru nám poskytuje službu -pronájem domény. Máme povinnost z této služby platit srážkovou daň a případně v jaké výši? Jaký je postup při vyčíslení a zaúčtování této daně? Stejný princip i výše daně by byl, kdybychom podobnou službu obdrželi z Bulharska (tedy je stejný princip i výše daně pro všechny státy EU?)

Srážková daň na služby z EU
Ing.
Jiří
Nigrin
Související předpisy:
-
§ 9, 24, 108 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“).
Odpověď je zpracována z pohledu uplatnění DPH nikoliv srážkové daně dle ZDP. Při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku vzniká plátci nebo identifikované osobě, kterým je služba poskytnuta povinnost přiznat daň, ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni poskytnutí úplaty, a to k tomu, který nastane dříve.
V uvedeném případě tedy příjemce doplní, jde-li o plnění uskutečněné v roce 2012 sazbu daně a výši a tuto daň přizná a odvede, přičemž si může současně uplatnit nárok na odpočet.
Zásadní změnou od roku 2013 je to, že zdanitelné plnění se již nepovažuje za uskutečněné dnem doplnění výše uvedených údajů.
Zaúčtování a odvod daně bude účtován obvyklým způsobem, jako kdyby tyto údaje byly na daňovém dokladu uvedeny poskytovatelem zdanitelného plnění. Vzhledem k tomu, že místem plnění je v tuzemsku a daň přiznává příjemce služby podle § 108 ZDPH bude hodnota daně uvedena na řádku 12 daňového přiznání, pokud se jedná o základní sazbu daně.