Mezinárodní spolupráce (Německo)

Vydáno: 1 minuta čtení

Jedná se o srážkovou daň - stavebnictví, elektro práce (Německo). Nezažádali jsme si včas (před započetím prací v Německu) o osvobození od povinnosti platit srážkovou daň. Proto náš odběratel zaslal na Finanční úřad v Chemnitzu 15% námi fakturované částky za práce provedené v Německu. 1) Existuje nějaká lhůta, po které si teprve můžeme zažádat? 2) Můžeme si vše zařídit sami (v Německu nemáme provozovnu, poradce - nic takového) nebo je nutno mít daňového poradce? 3) Co vše je nutno doložit finančnímu úřadu v Chemnitzu? 4) Lze vše zaslat poštou nebo elektronicky s elektronickým podpisem?

Mezinárodní spolupráce (Německo)
Ing. et Ing.
Martina
Jeřábková
Související předpisy:
-
§ 48, 48b německého zákona o dani z příjmu (EStG).
Srážková daň ve stavebnictví (Bauabzugssteuer) je ve své podstatě zálohou na daňovou povinnost, která by mohla vzniknout poskytovateli plnění vůči německému finančnímu úřadu. Osvobození od této povinnosti lze žádat u vám příslušného německého finančního úřadu. Místní příslušnost se řídí podle sídla vašeho zmocněnce pro doručování, kterého si musíte v Německu zvolit.
Žádost nemá předepsanou formu. Podstatné skutečnosti lze finančnímu úřadu doložit pomocí dotazníku. Osvobození dostanete, pokud je zajištěno řádné splnění daňové povinnosti vůči německému finančnímu úřadu nebo pokud např. při krátkodobém výkonu je pravděpodobné, že žádná daňová povinnost nevznikne.
Žádat o osvobození můžete nejen před započetí prací, ale i po jejich započetí. U již sražené daně je možné požádat o vrácení, při kterém se vypořádá případná daňová povinnost, která vznikla.

Související dokumenty