Vliv zahájení daňové kontroly na lhůtu pro stanovení daně

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 6.6.2013, sp. zn. 9 Afs 89/2012 , www.nssoud.cz.

Vliv zahájení daňové kontroly na lhůtu pro stanovení daně
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský
Lichnovský, Ondrýsek & partneři, a.s.
K předpisům:
Daňová kontrola zahájená dne 22.11.2006 se týkala výhradně skutečností, které již byly správci daně známé a které měly být primárně vyhodnoceny v rámci předcházejícího daňového řízení. Pokud se tak nestalo a odvolací orgán naopak svým zrušujícím rozhodnutím daňové řízení ohledně sporné daňové povinnosti ukončil, nemůže být zahájení daňové kontroly vztahující se k vysvětlení či objasnění již známých skutečností, aniž by zde byly nějaké nové skutečnosti, které by odůvodňovaly oprávnění znovu daňovou povinnost za uvedené období prověřit, úkonem způsobilým přerušit dosavadní běh prekluzivní lhůty a založit lhůtu novou. Při opačném výkladu by byla
prekluzivní lhůta
obnovována pouze proto, že správní orgány postupovaly v daňovém řízení procesně nesprávným způsobem, což by v konečném důsledku znamenalo přičítání nezákonného postupu státní moci v neprospěch daňového subjektu.
Zahájení daňové kontroly se obecně má vždy za skutečnost, která zapříčiňuje přerušení lhůty pro stanovení daně. Jak však vyplývá z citovaného rozsudku Nejvyššího správního soudu, mohou nastat situace, kdy se jedná o procesně problematický úkon na hranici zákonnosti. V těchto krajních případech pak může dojít tomu, že ono pravidlo přerušení lhůty při zahájení kontroly se neuplatní.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád