Pokuta za opožděné tvrzení daně u daně z nemovitých věcí

Vydáno: 9 minut čtení
Pokuta za opožděné tvrzení daně u daně z nemovitých věcí
Ing.
Jan
Koreček
Pokuta za opožděné tvrzení daně (dále jen „pokuta“) je obecně upravena v části čtvrté (následky porušení povinností při správě daní) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), a to v ustanovení § 250. Povinnost uhradit pokutu vzniká poplatníkovi (obecně daňovému subjektu) tehdy, pokud nepodá daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, ačkoliv měl tuto povinnost, nebo učiní-li tak po stanovené lhůtě, a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dnů. Z pohledu daně z nemovitých věcí se pak výše pokuty odvozuje od výše stanovené daně a činí 0,05% stanovené daně za každý následující den prodlení. Pokuta může dosáhnout až 5% stanovené daně [§ 250 odst. 1 písm. a) daňového řádu]. Maximální výše této pokuty je omezena částkou 300 000 Kč (§ 250 odst. 5 daňového řádu). Daňový řád dále rozlišuje, jakým způsobem pokuta vznikla. Pokud pokuta vznikla v důsledku pozdního podání daňového přiznání nebo dodatečného daňového přiznání, pokuta se předepíše a vzniká povinnost ji uhradit pouze v případě, že je vyšší než 200 Kč (§ 250 odst. 3 daňového řádu). V případě, kdy poplatník nepodá daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, ačkoli měl tuto povinnost (správce daně vyměří daň z moci úřední), použije se při výpočtu výše pokuty horní hranice 5% stanovené daně a výše pokuty v tomto případě činí vždy nejméně 500 Kč (§ 250 odst. 4 daňového řádu). Dle daňového řádu může být výše pokuty poloviční, a to v případě splnění dvou kumulativních podmínek. Poplatník musí podat daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání do 30 dnů od marného uplynutí lhůty pro jeho podání a nesmí být v daném kalendářním roce v době vydání platebního výměru správcem daně zjištěno jiné prodlení při podání (§ 250 odst. 7 daňového řádu).
Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), byl novelizován zákonem č. 23/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 23/2015 Sb.“). Zmiňovaná novela v § 15a zákona nově zohledňuje specifické situace, kdy nevzniká pokuta. Toto ustanovení je nezbytné vnímat jako speciální (
lex specialis
) ve vztahu k výše uvedené obecné úpravě pokuty. Podle § 15a zákona má-li poplatník povinnost podat daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání na daň nižší, než je poslední známá daň, a podá-li je po lhůtě pro jejich podání, aniž by byl správcem daně k tomu vyzván, nevzniká poplatníkovi povinnost uhradit pokutu. Shora uvedené ustanovení bylo zavedeno z důvodu existence případů, kdy poplatník opožděně podal daňové přiznání, ve kterém uvedl snížení daně v řádech desítek korun (například v důsledku prodeje nemovité věci), přitom ale celková daň i po snížení činila na dané zdaňovací období desítky tisíc korun. Vzhledem k tomu, že výše pokuty se odvozuje od výše stanovené daně, byla pokuta v těchto případech nepřiměřeně tvrdá.
Dle nové právní úpravy nevzniká povinnost uhradit pokutu tehdy, kdy poplatník podá opožděně daňové přiznání, nebo dodatečné daňové přiznání na daň nižší, než je poslední známá daň a nebyl k tomu správcem daně vyzván. Musí být tedy splněny obě podmínky současně. Pokud správce daně vyzve poplatníka k podání daňového přiznání, ustanovení § 15a zákona nelze uplatnit a vzniká povinnost uhradit pokutu. Obdobně tomu je i v případě, kdy poplatník daňové přiznání nepodá. V obou těchto případech se uplatní obecný postup podle daňového řádu. Mohou nastat i situace, kdy poplatník například prodá některou z nemovitých věcí, což by vedlo k předpokladu, že dojde ke snížení daně, ale například z důvodu zvýšení místního koeficientu nebo průměrné ceny půdy zemědělského pozemku dojde k tomu, že daň bude stejná nebo vyšší než poslední známá daň. V případě pozdního podání takovéhoto daňového přiznání vznikne povinnost uhradit pokutu, neboť § 15a zákona nelze uplatnit, protože se nejedná o pozdní podání daňového přiznání na daň nižší.
Ustanovení § 15a zákona nabylo účinnosti dle čl. III. zákona č. 23/2015 Sb. dnem vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů, tj. dne 5.2.2015. Oproti tomu samotný zákon č. 23/2015 Sb. nabývá účinnosti až dnem 1.1.2016. Vzhledem k tomu, že uvedené ustanovení je procesního charakteru a přechodná ustanovení zákona č. 23/2015 Sb. na něho nedopadají, je možné jej uplatnit ode dne vyhlášení. Proto na veškerá pozdě podaná daňová přiznání nebo dodatečná daňová přiznání, podaná počínaje dnem 5.2.2015 včetně, která splňují shora uvedené podmínky, je možné uplatnit § 15a zákona, a to bez ohledu na zdaňovací období.
PŘÍKLAD 1
Poplatník získal v průběhu roku 2011 rodinný dům se dvěma pozemky. Na zdaňovací období roku 2012 podal řádné daňové přiznání, na základě kterého správce daně vyměřil daň. Na následující zdaňovací období byla poplatníkovi vyměřena daň podle § 13a odst. 1 zákona ve výši poslední známé daně. V roce 2013 prodal jeden z pozemků, ale nesplnil povinnost podat daňové přiznání na zdaňovací období roku 2014 a daň mu byla vyměřena ve výši poslední známé daně podle § 13a odst. 1 zákona, neboť správce daně se nedozvěděl o nastalé změně. Aniž byl poplatník správcem daně vyzván, podal dne 5.2.2015 dodatečné daňové přiznání na zdaňovací období roku 2014, ve kterém vypočetl daň nižší než je poslední známá daň. Správce daně stanovil daň ve výši tohoto dodatečného daňového přiznání. V tomto případě lze uplatnit § 15a zákona, neboť poplatník podal daňové přiznání v den nabytí účinnosti citovaného ustanovení a nevzniká mu tedy povinnost uhradit pokutu.
PŘÍKLAD 2
Poplatník koupil v průběhu roku 2011 dvě bytové jednotky. Na zdaňovací období roku 2012 podal řádné daňové přiznání, na základě kterého správce daně vyměřil daň. Na následující zdaňovací období byla poplatníkovi vyměřena daň podle § 13a odst. 1 zákona ve výši poslední známé daně. V roce 2014 prodal jednu bytovou jednotku a dne 16.2.2015 podal daňové přiznání na zdaňovací období roku 2015 na daň nižší, než je poslední známá daň. Poplatník nebyl správcem daně vyzván. V tomto případě lze uplatnit § 15a zákona a poplatníkovi nevzniká povinnost uhradit pokutu.
PŘÍKLAD 3
Poplatník získal v průběhu roku 2011 obytný dům, stodolu a přilehlé pozemky. Na zdaňovací období roku 2012 podal řádné daňové přiznání, na základě kterého správce daně vyměřil daň. Na následující zdaňovací období byla poplatníkovi vyměřena daň podle § 13a odst. 1 zákona ve výši poslední známé daně. V roce 2013 prodal jeden z pozemků, ale nesplnil povinnost podat daňové přiznání na zdaňovací období roku 2014 a daň mu byla vyměřena ve výši poslední známé daně podle § 13a odst. 1 zákona, neboť správce daně se nedozvěděl o nastalé změně. Aniž byl poplatník správcem daně vyzván, podal dne 26.1.2015 dodatečné daňové přiznání na zdaňovací období roku 2014, ve kterém vypočetl daň nižší než je poslední známá daň. Správce daně stanovil daň ve výši tohoto dodatečného daňového přiznání. V daném případě nelze uplatnit § 15a zákona, neboť se jedná o podání učiněné přede dnem účinnosti zákona a poplatníkovi vzniká povinnost uhradit pokutu.
PŘÍKLAD 4
Poplatník získal v průběhu roku 2011 tři jednotky – byt, garáž a ateliér. Na zdaňovací období roku 2012 podal řádné daňové přiznání, na základě kterého správce daně vyměřil daň. Na následující zdaňovací období byla poplatníkovi vyměřena daň podle § 13a odst. 1 zákona ve výši poslední známé daně. V průběhu roku 2014 poplatník prodal jednotku – ateliér. Dne 20.3.2015 podal poplatník, na základě výzvy správce daně k podání daňového přiznání podle § 145 odst. 1 daňového řádu, daňové přiznání na zdaňovací období roku 2015 na daň nižší, než je poslední známá daň. V tomto případě nelze uplatnit ustanovení § 15a zákona a poplatníkovi vzniká povinnost uhradit pokutu.
PŘÍKLAD 5
Poplatník koupil v průběhu roku 2011 rodinný dům se zahradou a dvěma přilehlými pozemky druhu orná půda. Na zdaňovací období roku 2012 podal řádné daňové přiznání, na základě kterého správce daně vyměřil daň. Na následující zdaňovací období byla poplatníkovi vyměřena daň podle § 13a odst. 1 zákona ve výši poslední známé daně. V roce 2014 prodal jeden z přilehlých pozemků a podal daňové přiznání na zdaňovací období roku 2015 až dne 17.2.2015. Vzhledem k tomu, že v dané obci došlo od zdaňovacího období roku 2015 k navýšení místního koeficientu podle § 12 zákona, výsledná daň byla vyšší, než je poslední známá daň. Poplatník nebyl správcem daně vyzván. V tomto případě nelze uplatnit § 15a zákona a poplatníkovi vzniká povinnost uhradit pokutu.