Příjem z nabytí a prodeje nemovité věci nabyté bezúplatně z hlediska daně z příjmů

Vydáno: 45 minut čtení
Příjem z nabytí a prodeje nemovité věci nabyté bezúplatně z hlediska daně z příjmů
Ing.
Eva
Sedláková
Nemovité věci podle § 498 občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) jsou pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. Stanoví-li jiný právní předpis, že určitá věc není součástí pozemku, a nelze-li takovou věc přenést z místa na místo bez porušení její podstaty, je i tato věc nemovitá. Dále § 506 občanského zákoníku stanoví, že součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení (dále jen „stavba“) s výjimkou staveb dočasných, včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech.
Nemovitá věc nabytá bezúplatně je zejména věc nabytá darem nebo děděním. Počínaje rokem 2014 je bezúplatný příjem, tj. i bezúplatné nabytí nemovité věci, předmětem daně z příjmů. Výjimkou je v souladu s § 3 odst. 4 písm. f) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále také „zákon“), příjem z převodu majetku (tedy i z bezúplatného převodu nemovité věci) mezi osobami blízkými v souvislosti s ukončením provozování zemědělské činnosti zemědělského podnikatele, který při splnění zákonem stanovených podmínek předmětem daně z příjmů není.
Nemovitá věc nabytá děděním
Do konce roku 2013 občanský zákoník stanovil, že dědictví se nabývá smrtí zůstavitele. Počínaje rokem 2014 to platí v případě nabytí vlastnictví z titulu dědění ze zákona, jde-li o dědění ze závěti nebo podle dědické smlouvy, může být nabytí vlastnictví ke zděděné věci vázáno na splnění stanovené podmínky, tj. může být nabyto až po úmrtí zůstavitele.
Jde-li o nemovitou věc nabytou děděním, jedná se na straně dědice – fyzické osoby, počínaje rokem 2014 o bezúplatný příjem podle § 10 odst. 1 písm. n) zákona o daních z příjmů. Tento příjem je podle § 4a písm. a) zákona o daních z příjmů od daně osvobozen. Jde o bezúplatný příjem z nabytí dědictví nebo odkazu.
Dále je podle § 4a písm. b) zákona o daních z příjmů od daně osvobozen bezúplatný příjem obmyšleného z majetku (může se jednat i o nemovitou věc), který byl do svěřenského fondu vyčleněn pořízením pro případ smrti nebo zvýšil majetek svěřenského fondu pořízením pro případ smrti.
Svěřenský fond se v souladu s § 1448 a násl. občanského zákoníku vytváří vyčleněním majetku z vlastnictví zakladatele tak, že tento majetek se svěří správci majetku k určitému účelu smlouvou nebo pořízením pro případ smrti a svěřenský správce se zaváže tento majetek držet a spravovat. Vznikem svěřenského fondu vzniká oddělené a nezávislé vlastnictví vyčleněného majetku a svěřenský správce je povinen ujmout se tohoto majetku a jeho správy. Vlastnická práva k majetku ve svěřenském fondu vykonává vlastním jménem na účet fondu svěřenský správce; majetek ve svěřenském fondu však není ani vlastnictvím správce, ani vlastnictvím zakladatele, ani vlastnictvím osoby, které má být ze svěřenského fondu plněno, tj. obmyšleného.
Pokud se jedná o plnění, které je vyplaceno ze zisku fondu obmyšlenému po dobu trvání fondu, jde o příjem z kapitálového majetku podle § 8 odst. 1 písm. i) zákona o daních z příjmů. Příjem obmyšleného z majetku svěřenského fondu (např. nemovitá věc, kterou do svěřenského fondu vyčlenil zakladatel) je příjmem podle § 10 odst. 1 písm. m) zákona o daních z příjmů. Bude-li se jednat o plnění, resp. nemovitou věc, která byla zakladatelem do svěřenského fondu vyčleněna pořízením pro případ smrti nebo zvýšila majetek svěřenského fondu pořízením pro případ smrti, bude tento příjem na straně obmyšleného od daně z příjmů osvobozen v souladu s výše uvedeným § 4a písm. b) zákona o daních z příjmů.
PŘÍKLAD 1
V roce 2015 vnuk zdědil po babičce bytový dům s pozemkem. Otázkou je, jak vnuk tento bezúplatný příjem zdaní.
Postup
Na straně vnuka jde o bezúplatný příjem podle § 10 odst. 1 písm. n) zákona o daních z příjmů. Tento bezúplatný příjem je od daně osvobozený v souladu s § 4a písm. a) zákona o daních z příjmů.
PŘÍKLAD 2
Po zániku svěřenského fondu byla obmyšlenému, kterým je vnuk zakladatele fondu, vydána budova s pozemkem, kterou zakladatel do svěřenského fondu vyčlenil pořízením pro případ smrti. Otázkou je, o jaký příjem se bude na straně obmyšleného jednat.
Postup
Na straně obmyšleného se bude jednat o příjem podle § 10 odst. 1 písm. m) zákona o daních z příjmů. Tento příjem bude na straně obmyšleného od daně osvobozen podle § 4a písm. b) zákona o daních z příjmů.
Nemovitá věc nabytá darem
Jde-li o nemovitou věc nabytou darem, může se na straně příjemce jednat o příjem podle § 7 zákona o daních z příjmů, jde-li o dar poplatníkovi s příjmy ze samostatné činnosti (např. podnikateli) v souvislosti s jeho činností tak, jak platilo i do konce roku 2013. Výjimečně se může jednat i o příjem podle § 6 zákona o daních z příjmů, pokud nemovitou věc obdrží bezúplatně zaměstnanec od zaměstnavatele.
Počínaje rokem 2014 se může na straně příjemce darované nemovité věci jednat i o příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů, který poplatník uvede do daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob, nebudou-li splněny podmínky pro osvobození tohoto příjmu od daně stanovené § 10 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů.
Podle § 10 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů jsou od daně osvobozeny bezúplatné příjmy, tj. i příjmy nabyté darem:
1.
od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů,
2.
od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou,
3.
obmyšleného z jeho majetku, který do svěřenského fondu vyčlenil nebo kterým zvýšil majetek tohoto fondu, nebo z majetku, který byl do svěřenského fondu vyčleněn nebo který zvýšil majetek tohoto fondu osobou uvedenou v bodě 1 nebo 2,
4.
příležitostně, pokud jejich úhrn od téhož poplatníka ve zdaňovacím období nepřevyšuje částku 15 000 Kč.
Obdobně jako tomu bylo u daně darovací, jsou počínaje rokem 2014 od daně z příjmů osvobozeny příjmy z titulu darování, a to v případě darů mezi osobami příbuznými. Dále je od daně osvobozen příjem obmyšleného z titulu plnění ze svěřenského fondu, dochází-li k plnění mezi osobami příbuznými a dochází-li k plnění mezi cizími osobami, je od daně z příjmů osvobozen dar pouze ve výši 15 000 Kč od téže osoby za rok.
Podle stanoviska Generálního finančního ředitelství v pokynu D-22 se dnem „nabytí“ u nemovitých věcí rozumí den zápisu vlastnického práva poplatníka do veřejného seznamu (§ 1105 a § 1164 občanského zákoníku), právní účinky zápisu nastávají k okamžiku, kdy návrh na zápis došel příslušnému katastrálnímu úřadu, nikoliv v den, kdy byla uzavřena kupní smlouva, nebo nemovitou věc kupující zaplatil, anebo kdy byla sepsána smlouva darovací.
PŘÍKLAD 3
V roce 2015 dostal syn od rodičů darem bytovou jednotku. Otázkou je, jak syn tento bezúplatný příjem zdaní.
Postup
Na straně syna jde o bezúplatný příjem podle § 10 odst. 1 písm. n) zákona o daních z příjmů. Vzhledem k tomu, že dar byl poskytnut rodiči, jedná se o příjem od daně osvobozený v souladu s § 10 odst. 3 písm. c) bod 1 zákona o daních z příjmů.
PŘÍKLAD 4
Po zániku svěřenského fondu byla obmyšlenému, kterým je vnuk zakladatele fondu, vydána budova s pozemkem, kterou zakladatel do svěřenského fondu vyčlenil smlouvou za svého života. Otázkou je, o jaký příjem se bude na straně obmyšleného jednat.
Postup
Na straně obmyšleného se bude jednat o příjem podle § 10 odst. 1 písm. m) zákona o daních z příjmů. Tento příjem bude na straně obmyšleného od daně osvobozen podle § 10 odst. 3 písm. c) bod 3 zákona o daních z příjmů, do svěřenského fondu byla nemovitá věc vyčleněna příbuzným v linii přímé.
PŘÍKLAD 5
Druh žije řadu let s družkou ve společné domácnosti, společně vychovávají syna družky. Druh se rozhodl darovat družce domek s pozemkem, který má ve svém vlastnictví. Otázkou je, zda bude tento dar osvobozen od daně z příjmů.
Postup
Podle § 10 odst. 3 písm. c) bod 2 zákona o daních z příjmů je od daně z příjmů osvobozen dar od osoby, se kterou obdarovaný žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním daru ve společné hospodařící domácnosti a z toho důvod pečoval o tuto domácnost nebo byl na dárce odkázán výživou. Pokud v daném případě družka prokáže, že s druhem žila nejméně po dobu jednoho roku před získáním daru ve společné hospodařící domácnosti a o tuto domácnost pečovala nebo byla na druha odkázána výživou, bude dar na straně družky od daně osvobozen.
Jedná-li se o pojem společně hospodařící domácnost, § 21e odst. 4 zákona o daních z příjmů stanoví, že společně hospodařící domácností se pro účely daní z příjmů rozumí společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Společně hospodařící domácnost představuje skutečné soužití dvou nebo více osob ve spotřebním společenství, přičemž jednotliví členové přispívají podle svých schopností a možností k úhradě a obstarávání společných potřeb. Soužití musí být trvalé (nestačí proto ke spolužití např. občasné návštěvy, občasné přespání, výpomoc v domácnosti). Společné uhrazování nákladů na potřeby domácnosti pak znamená trvalé spotřební společenství, tj. stav, kdy určité osoby společně, tj. bez rozlišování, hospodaří se svými příjmy. Existence společného bydlení, ačkoli se předpokládá, není nezbytným pojmovým znakem společně hospodařící domácnosti.
V případě prokázání společně hospodařící domácnosti důkazními prostředky mohou být např. svědectví sousedů, potvrzení obecního či obvodního úřadu, lékaře ošetřujícího osobu dárce, poštovní doručovatelky o doručování korespondence, potvrzení o úhradě společných nákladů na domácnost např. účtem, výpisem z účtu u peněžního ústavu apod.
Nemovitá věc nabytá daňovým nerezidentem
Počínaje rokem 2014 se dle zákona o daních z příjmů za příjmy ze zdrojů na území České republiky u poplatníků uvedených v § 2 odst. 3 a § 17 odst. 4, tj. u daňových nerezidentů, považují v souladu s § 22 odst. 1 písm. g) příjmy z úhrad od poplatníků uvedených v § 2 odst. 2 a § 17 odst. 3, tj. od daňových rezidentů, a od stálých provozoven poplatníků uvedených v § 2 odst. 3 a § 17 odst. 4, kterými podle bodu 13 a 14 zákona jsou příjmy ze svěřenského fondu a bezúplatné příjmy.
Doplnění § 22 zákona o daních z příjmů o další příjmy pro zdanění příjmů plynoucích daňovým nerezidentům navazuje na zrušení daně dědické a darovací, kdy od roku 2014 jsou příslušné příjmy předmětem daně z příjmů, a dále na zavedení institutu svěřenského fondu občanským zákoníkem. Uvedené příjmy, nebudou-li od daně z příjmů fyzických osob osvobozeny podle § 4a (dědění) nebo § 10 zákona (další bezúplatné příjmy jako např. dary), budou zdaněny plátcem, a to srážkou ve výši 15% v souladu s § 36 odst. 1 písm. a) bod 1 zákona o daních z příjmů.
Příjem z prodeje nemovité věci nabyté bezúplatně
Příjem z prodeje nemovité věci, tj. i nemovité věci nabyté bezúplatně, může být příjmem podle § 7 nebo § 10 zákona o daních z příjmů, pokud se nejedná o příjem od daně z příjmů osvobozený. Podmínky osvobození příjmů z prodeje nemovité věci na straně poplatníka daně z příjmů – fyzické osoby, jsou stanoveny v § 4 zákona o daních z příjmů.
Jde-li o zdanitelný příjem, je daňovým výdajem zůstatková cena a u nemovité věci neodpisované její cena určená podle oceňovacího předpisu ke dni nabytí. V současné době je oceňovacím předpisem zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška Ministerstva financí č. 441/2013 Sb., oceňovací vyhláška, ve znění pozdějších předpisů. Dále je daňovým výdajem zaplacená daň z nabytí nemovitých věcí.
Osvobození příjmu z prodeje bytové jednotky a rodinného domu nabytého bezúplatně
Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. a) stanoví, že od daně je osvobozen příjem z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, a souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště:
-
nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem,
-
bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.
Pro osvobození příjmu plynoucího manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů.
Nesplní-li poplatník výše uvedené podmínky, jedná se o zdanitelný příjem, který uvede do daňového přiznání, pokud nesplní ani podmínku danou § 4 odst. 1 písm. b), tj. vlastnictví bytové jednotky nebo rodinného domu 5 let.
Bydliště
Tento pojem pro účely daně z příjmů definuje § 2 odst. 4 zákona o daních z příjmů. Jedná se o místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat. Stálý byt tedy nemusí být vždy pouze trvalé bydliště, resp. trvalý pobyt, poplatníka. Generální finanční ředitelství v pokynu GFŘ D-22 zveřejnilo stanovisko, že stálým bytem se rozumí byt, který je poplatníkovi kdykoliv k dispozici podle jeho potřeby, ať již vlastní či pronajatý. Tento byt může být poplatníkem pronajat jiné osobě formou, která umožňuje podle potřeby poplatníka obnovení jeho užívání poplatníkem bez prodlevy. Úmysl poplatníka zdržovat se trvale ve stálém bytě se posuzuje vzhledem k okolnostem jeho osobního a rodinného stavu, tj. žije-li v něm rovněž např. s manželkou, dětmi, rodiči, či zda byt je využíván v návaznosti na jeho ekonomické aktivity (samostatnou činnost, zaměstnání apod.).
Dále se úmysl poplatníka zdržovat se trvale ve stálém bytě posuzuje např. tím, zda za byt platí energie a služby, podle údajů na mzdových dokladech poplatníka, zda mu do tohoto bytu docházela pošta apod. Ve volbě důkazních prostředků není poplatník nijak omezován. Správce daně poté hodnotí, zda důkazní prostředky potvrzují, resp. dokládají, skutečnost tvrzenou poplatníkem.
Od pojmu „bydliště“ je třeba odlišit pojem „trvalý pobyt“. Místem trvalého pobytu se podle § 10 odst. 1 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech, ve znění pozdějších předpisů, rozumí adresa pobytu občana v České republice, která je vedena v registru obyvatel ve formě referenční vazby (kódu adresního místa) na referenční údaj o adrese v základním registru územní identifikace, adres a nemovitostí, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci (dále jen „objekt“).
Z výše uvedeného ustanovení zákona o daních z příjmů a stanoviska Generálního finančního ředitelství je zřejmé, že pro účely daně z příjmů není rozhodující, zda je poplatník v bytové jednotce přihlášen k trvalému pobytu či nikoli (i když toto je jeden z nejjednodušších způsobů prokázání bydliště, ale nikoli jediný), ale zda skutečně v bytové jednotce nebo rodinném domě bydlí. Podle § 8 odst. 3 daňového řádu (zákon č. 280/2009 Sb.) správce daně vychází ze skutečného obsahu právního úkonu nebo jiné skutečnosti rozhodné pro správu daní.
PŘÍKLAD 6
Poplatník prodal v letošním roce rodinný dům s pozemkem, který dostal darem před 8 lety s tím, že po celou dobu v domě bydlel. Pozemek pod domkem, tj. zastavěný pozemek, a zahradu kolem domku, však od obce koupil až před 4 měsíci, kdy se rozhodl domek prodat a kupující požadoval, aby byl i vlastníkem oploceného pozemku. Otázkou je, zda budou příjmy z prodeje rodinného domu včetně souvisejícího pozemku od daně osvobozeny.
Postup
Příjmy z prodeje rodinného domu budou od daně z příjmů osvobozeny podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů. Zákon nestanoví žádnou podmínku týkající se doby vlastnictví souvisejícího pozemku.
PŘÍKLAD 7
Poplatník prodal v letošním roce rodinný dům, který dostal v loňském roce darem od prarodičů a ve kterém bydlel více jak 7 let. Příjmy z prodeje rodinného domu jsou od daně osvobozeny. Otázkou však je, co to je „související pozemek“, resp. zda jde pouze o zastavěnou část pozemku.
Postup
Zákon o daních z příjmů, ani jiný zákon termín „související pozemek“ nedefinuje. Z hlediska daně z příjmů se nejedná pouze o zastavěnou plochu, zákon to výslovně nestanoví, jde o pozemek, který s rodinným domem funkčně souvisí, tj. např. oplocený pozemek kolem domu, včetně plochy pro přístupovou cestu, garáž, bazén, zahradu apod.
PŘÍKLAD 8
Poplatník nabyl bezúplatně od bytového družstva v letošním roce bytovou jednotku (vklad do katastru nemovitostí byl učiněn) a tuto bytovou jednotku půl roku poté prodal. V bytě bydlel 20 let. Otázkou je, zda se jedná o příjem od daně osvobozený.
Postup
Poplatník v prodaném bytě bydlel nejméně 2 roky před prodejem, proto bude příjem z prodeje od daně osvobozen.
PŘÍKLAD 9
Manželé prodali bytovou jednotku ve společném jmění manželů, ve které měla bydliště pouze manželka, a to po dobu 10 let. Manželka ani manžel neměli bytovou jednotku v obchodním majetku. Otázkou je, zda se na straně manželů jedná o příjem od daně osvobozen ý.
Postup
Pro osvobození příjmu z prodeje bytové jednotky nebo rodinného domu plynoucího manželům z jejich společného jmění podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů.
V daném případě je příjem z prodeje bytové jednotky, ve které měla manželka 2 roky před prodejem bydliště, a bytovou jednotku manželka ani manžel neměli v obchodním majetku, od daně osvobozen v souladu s § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů.
Příjem z prodeje bytové jednotky a rodinného domu neosvobozený od daně
Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. a) dále stanoví, že osvobození příjmu z prodeje rodinného domu a souvisejícího pozemku, nebo jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru se nevztahuje na příjem z:
1.
prodeje těchto nemovitých věcí pokud jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku, a to do 2 let od jejich vyřazení z obchodního majetku,
2.
budoucího prodeje těchto nemovitých věcí uskutečněného v době do 2 let od nabytí vlastnického práva k těmto nemovitým věcem,
3.
budoucího prodeje těchto nemovitých věcí uskutečněného v době do 2 let od jejich vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 2 letech od tohoto nabytí nebo po 2 letech od tohoto vyřazení z obchodního majetku.
PŘÍKLAD 10
Manželé prodali rodinný domek ve společném jmění manželů, ve kterém měli oba bydliště po dobu 3 let s tím, že manžel měl rodinný domek v obchodním majetku. Domek získali před 3 lety darem od rodičů. Otázkou je, zda se na straně manželů jedná o příjem od daně osvobozený, když v něm měla bydliště i manželka, která nepodniká, manžel domek neodpisoval, pouze do daňových výdajů uplatňoval výdaje na jeho opravy a údržbu.
Postup
Zákon stanoví, že pro osvobození příjmu z prodeje rodinného domu plynoucího manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů.
V daném případě není příjem z prodeje rodinného domu, ve kterém měli manželé 3 roky před prodejem bydliště, od daně osvobozen, rodinný dům měl manžel v obchodním majetku. Na straně manžela jde o příjem podle § 7 zákona o daních z příjmů nebo, v případě, že před prodejem rodinný dům vyřadil z obchodního majetku, o příjem podle § 10 zákona. V souladu s § 10 odst. 2 zákona o daních z příjmů příjem z prodeje domu musí do daňového přiznání uvést manžel. Daňovým výdajem podle § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů bude cena domu určená podle oceňovacího předpisu ke dni nabytí.
Osvobození příjmu z prodeje ostatních nemovitých věcí
Podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů je od daně osvobozen příjem z prodeje nemovitých věcí neosvobozený podle písmene a), přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let. Doba 5 let se zkracuje o dobu:
-
po kterou byly tyto nemovité věci prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele v případě, že jde o prodej nemovitých věcí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem, nebo
-
po kterou prodávající vlastnil pozemek, jenž byl předmětem výměny v rámci pozemkových úprav, v případě prodeje pozemku nabytého výměnou od pozemkového úřadu, tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení vyměněného pozemku z obchodního majetku.
Dále zákon stanoví, že osvobození se nevztahuje na příjem z:
1.
prodeje těchto nemovitých věcí, které jsou nebo v období 5 let před prodejem byly zahrnuty do obchodního majetku,
2.
budoucího prodeje těchto nemovitých věcí uskutečněného do 5 let od nabytí vlastnického práva k těmto nemovitým věcem, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 5 letech od tohoto nabytí,
3.
budoucího prodeje těchto nemovitých věcí uskutečněného do 5 let od jejich vyřazení z obchodního majetku, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 5 letech od takového vyřazení,
4.
prodeje práva stavby, není-li zřízena stavba vyhovující právu stavby.
PŘÍKLAD 11
Před rokem zemřel zemědělský podnikatel, který měl v obchodním majetku pozemek. Dědic – syn podnikatele, tento pozemek nevložil do obchodního majetku a nyní ho hodlá prodat. Otázkou je, zda je příjem z prodeje pozemku od daně z příjmů osvobozen, když zůstavitel pozemek vlastnil 15 let.
Postup
Pokud dědic nevložil zděděný pozemek do svého obchodního majetku, bude při prodeji splněna zákonná pětiletá lhůta, a tedy příjem z prodeje tohoto pozemku bude od daně z příjmů osvobozen.
PŘÍKLAD 12
V letošním roce zemřel podnikatel, který měl v obchodním majetku nemovitou věc vydanou před 10 lety v rámci
restituce
, tedy nemovitou věc, která nebyla ve společném jmění manželů. Nemovitou věc zdědila manželka, která ji nevložila do svého obchodního majetku a hodlá ji ještě letos prodat. Otázkou je, o jaký příjem z prodeje nemovité věci se jedná.
Postup
Pokud manželka – dědička, nevložila zděděnou nemovitou věc do svého obchodního majetku, bude při prodeji splněna zákonná pětiletá lhůta, a příjem z prodeje předmětné nemovité věci bude na straně manželky od daně z příjmů osvobozen.
PŘÍKLAD 13
Poplatník vlastnil jednu ideální polovinu domu včetně pozemku již 6 let a druhou polovinu domu včetně pozemku nabyl darem v letošním roce. V letošním roce prodal celou nemovitou věc, tzn., že u jedné poloviny nemovité věci splnil časový test pro osvobození a u druhé poloviny nemovité věci nikoliv. Otázkou je, zda je příjem z prodeje celé nemovité věci od daně z příjmů osvobozen.
Postup
Od daňové povinnosti je osvobozena pouze polovina příjmu. Druhou polovinu příjmu uvede poplatník do daňového přiznání jako příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Jako daňový výdaj uplatní cenu darované části nemovité věci určenou podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 441/2013 Sb., oceňovací vyhláška, ke dni nabytí. Dále je daňovým výdajem zaplacená daň z nabytí nemovitých věcí.
PŘÍKLAD 14
Vlastník domu uzavřel smlouvu o darování nemovité věci, kterou vlastnil 10 let. Po necelých dvou letech došlo mezi dárcem a obdarovaným k uzavření dohody o odstoupení od darovací smlouvy, vše řádně proběhlo katastrem. Původní vlastník však nemovitou věc nechce, a proto ji prodává. Otázkou je, zda bude příjem z prodeje nemovité věci od daně osvobozen, když před darováním majitel tuto nemovitou věc vlastnil již více než 5 let, anebo se bude jednat o příjem zdanitelný, když ji před necelými dvěma lety daroval.
Postup
V případě dohody o odstoupení od smlouvy je třeba vycházet z § 2001 a násl. občanského zákoníku. Ten stanoví, že od smlouvy lze odstoupit, ujednají-li si to strany s tím, že odstoupením od smlouvy se závazek zrušuje od počátku. Pokud se tedy dárce a obdarovaný nedohodli jinak, odstoupením od smlouvy se obnovilo vlastnické právo dárce. Pokud poplatník předmětnou nemovitou věc vlastnil déle jak pět let, bude příjem z prodeje této nemovité věci od daně z příjmů osvobozen podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona.
PŘÍKLAD 15
Fyzická osoba vyčlenila nemovitou věc do svěřenského fondu. Otázkou je, jak se bude postupovat v případě splnění časového testu pro osvobození stanoveného v § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů při následném prodeji této nemovité věci obmyšleným – fyzickou osobou, tj. zda se bude do časového testu započítávat i doba, kdy příslušná nemovitá věc byla vyčleněna do majetku svěřenského fondu.
Postup
Po dobu, po kterou byla nemovitá věc vyčleněna do svěřenského fondu, nemá nikdo k takové nemovité věci vlastnické právo (ani zakladatel, ani obmyšlený, ani svěřenský správce).
Získá-li obmyšlený nemovitou věc ze svěřenského fondu, kterou následně prodá, časový test stanovený § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů začne běžet od vydání majetku svěřenským fondem obmyšlenému, tj. od okamžiku, kdy obmyšlený k věci nabude vlastnictví.
V daném případě by nebylo možno ani uplatnit zápočet z titulu dědictví od zůstavitele v řadě přímé obsažený v § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů (tj. ustanovení, které stanoví, že časový test 5 let se zkracuje o dobu, po kterou byla předmětná nemovitá věc ve vlastnictví zákonem stanoveného zůstavitele), pokud by ji zakladatel do svěřenského fondu vyčlenil pořízením pro případ smrti. Důvodem je skutečnost, že obmyšlený věc nezdědil [to plyne i ze samostatného osvobození podle § 4a písm. b) zákona o daních z příjmů].
PŘÍKLAD 16
Poplatník – nepodnikatel, dostal darem v březnu 2010 pozemek. V lednu 2015 sjednal smlouvu o budoucím prodeji tohoto pozemku, na základě které bude pozemek prodán v roce 2016. Na základě smlouvy o budoucím prodeji pozemku v lednu 2015 obdržel polovinu sjednané ceny. Otázkou je, zda příjmy z prodeje pozemku plynoucí poplatníkovi na základě smlouvy o smlouvě budoucí, která byla uzavřena do 5 let od nabytí pozemku, podléhají zdanění.
Postup
Příjmy plynoucí ze smlouvy o smlouvě budoucí uzavřené do 5 let od nabytí pozemku jsou příjmy zdanitelnými. To platí v případě, že poplatník příjmy obdrží jak do 5 let od nabytí pozemku, tak i po 5 letech od nabytí pozemku. Důvodem je skutečnost, že poplatník budoucí prodej nemovité věci uskutečnil v době do 5 let od nabytí pozemku. Daňovým výdajem bude cena pozemku určená podle oceňovacího předpisu ke dni nabytí.
Daňové výdaje k příjmům z prodeje nemovité věci nabyté bezúplatně
Pokud poplatník výše uvedené zákonné podmínky pro osvobození příjmů z prodeje nemovité věci nesplní, je příjem z prodeje jednotky, rodinného domu nebo jiné nemovité věci nabyté bezúplatně, zdanitelným příjmem podle § 7 nebo § 10 zákona o daních z příjmů, ke kterému může uplatnit daňové výdaje.
Jde-li o příjem podle § 7, tj. ze samostatné činnosti, může jako daňový výdaj uplatnit zůstatkovou cenu prodané nemovité věci – hmotného majetku, v souladu s § 24 odst. 2 písm. b) zákona o daních z příjmů a zaplacenou daň z nabytí nemovitých věcí v souladu s § 24 odst. 2 písm. ch) zákona o daních z příjmů. V případě, že nemovitou věc – hmotný majetek, podnikatel obdržel darem a tento dar byl od daně osvobozen v souladu s § 10 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů, nemohl poplatník předmětný hmotný majetek odpisovat v souladu s § 27 písm. j) zákona o daních z příjmů. Daňovým výdajem při prodeji hmotného majetku vyloučeného z odpisování je v souladu s § 24 odst. 2 písm. t) bod 1 zákona o daních z příjmů vstupní cena, a to do výše příjmů z jeho prodeje. Ztráta z prodeje takové nemovité věci by byla ztrátou nedaňovou.
Bude-li příjem z prodeje nemovité věci nabyté darem nebo děděním zdanitelným příjmem podle § 10, tj. ostatním příjmem, může poplatník jako daňový výdaj uplatnit souladu s § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů cenu výše uvedené nemovité věci určenou podle zvláštního právního předpisu o oceňování majetku, tj. podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 441/2013 Sb., oceňovací vyhláška, a to ke dni nabytí. Dále je možno jako daňový výdaj uplatnit i doložené výdaje, které prodávající vynaložil na technické zhodnocení, opravu a údržbu nemovité věci, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje. Daňovým výdajem bude i zaplacená daň z nabytí nemovitých věcí, a to zaplacená kterýmkoli z manželů jde-li o nemovitou věc ve společném jmění manželů.
PŘÍKLAD 17
Poplatník prodal v letošním roce bytovou jednotku, kterou dostal v loňském roce darem. V bytě nikdy nebydlel. Otázkou je, jak bude poplatník postupovat.
Postup
Dostal-li poplatník v loňském roce darem bytovou jednotku, kterou v letošním roce prodal, přičemž v ní neměl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem, je příjem z prodeje bytu zdanitelným příjmem poplatníka podle § 10 zákona o daních z příjmů. Daňovým výdajem je v souladu s § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů cena bytové jednotky určená podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a oceňovací vyhlášky, ke dni nabytí. Dále je možno jako daňový výdaj uplatnit i doložené výdaje na případné technické zhodnocení, opravu a údržbu bytové jednotky, včetně dalších výdajů souvisejících s uskutečněním prodeje (poplatek realitní kanceláři). Daňovým výdajem bude i zaplacená daň z nabytí nemovitých věcí.
PŘÍKLAD 18
Poplatník prodal v letošním roce bytovou jednotku, ve které neměl bydliště, byt pronajímal. Bytovou jednotku nabyl bezúplatně před 2 lety od bytového družstva, které byt vlastnilo více jak 20 let a jehož byl členem. Bytovou jednotku neopravoval, ani neprovedl její technické zhodnocení. Otázkou je, zda je příjem z prodeje bytové jednotky na straně poplatníka od daně osvobozen.
Postup
Do zákonem stanovené doby pro osvobození příjmů z prodeje bytové jednotky se nezapočítává doba, po kterou byt vlastnilo bytové družstvo, a to i v případě, že současný vlastník bytové jednotky byl členem tohoto družstva déle než zákonem stanovená doba 2 let. Nabyl-li poplatník, člen bytového družstva, před dvěma lety bytovou jednotku od tohoto bytového družstva, tuto bytovou jednotku v letošním roce prodal, přičemž v ní neměl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem, je příjem z prodeje bytové jednotky zdanitelným příjmem poplatníka podle § 10 zákona o daních z příjmů. Daňovým výdajem bude cena bytu určená podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a oceňovací vyhlášky, ke dni nabytí. Dále je možno jako daňový výdaj uplatnit i zaplacenou daň z nabytí nemovitých věcí.
PŘÍKLAD 19
Poplatník nabyl v loňském roce rodinný dům, cena domu ke dni darování byla 600 000 Kč. V letošním roce dům prodává za 800 000 Kč, přičemž bydliště zde měl po dobu kratší než 2 roky. Z utrženého příjmu z prodeje použije polovinu na uspokojení vlastní bytové potřeby. Otázkou je, jak bude postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
Polovina příjmu, tj. částka 400 000 Kč, bude od daně z příjmů osvobozena.
Druhá polovina příjmu bude zdanitelným příjmem podle § 10. Vzhledem k tomu, že podle § 25 odst. 1 písm. i) zákona o daních z příjmů nelze k osvobozeným příjmům uplatnit daňové výdaje, bude daňovým výdajem cena domu ke dni nabytí snížená o 50%, tedy částka 300 000 Kč.
PŘÍKLAD 20
Matka prodala bytovou jednotku, kterou nabyla v lednu letošního roku bezúplatně od bytového družstva s tím, že v bytě bydlela 1 rok před prodejem. Příjem z prodeje dala dceři na nákup rodinného domu, ve kterém bude s dcerou bydlet. Otázkou je, jak bude postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
Příjem z prodeje bytové jednotky nebude od daně z příjmů osvobozen. V daném případě se jedná o dar dceři, nikoli o vlastní bytovou potřebu matky v souladu s § 15 odst. 3 a 4 zákona o daních z příjmů (matka není vlastnicí, resp. spoluvlastnicí domu).
Příjem z prodeje bytové jednotky bude zdanitelným příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Daňovým výdajem bude cena bytové jednotky určená podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a oceňovací vyhlášky, ke dni nabytí. Dále je možno jako daňový výdaj uplatnit i zaplacenou daň z nabytí nemovitých věcí.
PŘÍKLAD 21
Fyzická osoba – nepodnikatel, koupil v roce 2012 družstevní byt, tj. členská práva k bytovému družstvu, za cenu 500 000 Kč. V roce 2014 mu družstvo převedlo byt do osobního vlastnictví za poplatek 2 000 Kč. V roce 2015 byt prodal za cenu 700 000 Kč. V bytě neměl bydliště, ani doba mezi nabytím a prodejem nepřesáhla 5 let, takže není možné pro příjem z prodeje této bytové jednotky použít osvobození dle § 4 odst. 1 písm. a) ani b) zákona o daních z příjmů. Příjem z prodeje je příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Otázkou je, jaký si může proti tomuto příjmu uplatnit poplatník daňový výdaj (pouze zaplacený poplatek 2 000 Kč nebo 500 000 Kč za pořízení členského práva).
Postup
V daném případě není zřejmé, o jaký poplatek ve výši 2 000 Kč se jedná. Jde-li o kupní cenu (převod vlastnictví k bytové jednotce se uskutečnil na základě kupní smlouvy) nebo o jinou úplatu (převod vlastnictví k bytové jednotce se uskutečnil bezúplatně). Zákon o daních z příjmů v § 10 odst. 5 stanoví mimo jiné, že u příjmů podle odstavce 1 písm. b), tj. i v případě příjmů z prodeje bytové jednotky, je výdajem cena, za kterou poplatník věc prokazatelně nabyl, a jde-li o věc nabytou bezúplatně, cena určená podle zvláštního právního předpisu o oceňování majetku ke dni nabytí.
Pokud poplatek 2 000 Kč představuje kupní cenu, je daňovým výdajem částka 2 000 Kč.
Pokud poplatník bytovou jednotku nabyl bezúplatným převodem od bytového družstva, musí cenu této bytové jednotky stanovit podle oceňovacích předpisů platných v roce 2014, kdy bytovou jednotku získal do vlastnictví. Takto stanovená cena bude daňovým výdajem.
Příjem ze směny nemovité věci
Zákon o daních z příjmů v § 3 a dále i v § 23 stanoví mimo jiné, že zdanitelným příjmem se rozumí příjem peněžní i nepeněžní dosažený i směnou. Při směně se pro účely daně z příjmů vychází z ustanovení § 2184 a násl. občanského zákoníku, který stanoví, že směnnou smlouvou se každá ze stran zavazuje převést druhé straně vlastnické právo k věci výměnou za závazek druhé strany převést vlastnické právo k jiné věci. Strany si odevzdají věci v tom stavu, v jakém byly v okamžiku uzavření smlouvy. Na směnnou smlouvu se přiměřeně použijí ustanovení o kupní smlouvě s tím, že se každá ze stran považuje:
-
ohledně věci, kterou směnou dává, za stranu prodávající, a
-
ohledně věci, kterou přijímá, za stranu kupující.
Protože se směňují i nemovité věci s rozdílnými cenami, jedna ze stran může realizovat z tohoto vztahu příjem a druhá ztrátu. Výdajem obou stran je cena nemovité věci ke směně předané a příjmem je cena nemovité věci směnou nabyté.
PŘÍKLAD 22
V letošním roce poplatník směnil přes realitní kancelář bytovou jednotku nabytou v lednu letošního roku darem, a to za pozemek pro stavbu rodinného domku, přičemž nesplnil zákonné ustanovení pro osvobození příjmů z prodeje, resp. směny bytové jednotky. Otázkou je, jaké si může uplatnit daňové výdaje.
Postup
Směnil-li poplatník bytovou jednotku nezahrnutou v obchodním majetku, přičemž nesplnil zákonné podmínky pro osvobození příjmů ze směny – prodeje, této nemovité věci, jedná se na straně poplatníka o zdanitelný příjem podle § 10 zákona. Zdanitelným příjmem bude cena pozemku směnou nabytého.
Jako daňový výdaj může poplatník uplatnit cenu bytové jednotky určenou podle předpisů pro oceňování majetku ke dni nabytí. Výdajem budou též částky prokazatelně vynaložené na její technické zhodnocení, opravu a údržbu, poplatek realitní kanceláři za zprostředkování směny.
Příjem z prodeje pozemku
Při osvobození příjmů z prodeje pozemku se postupuje podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů. Příjem z prodeje pozemku nevloženého do obchodního majetku poplatníka je od daně osvobozen, přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem 5 let.
V případě prodeje pozemku nabytého prodávajícím od pozemkového úřadu výměnou v rámci pozemkových úprav se doba 5 let zkracuje o dobu, po kterou prodávající vlastnil původní pozemek, který byl směněn, a tato doba se započítává i do doby, která běží od vyřazení vyměněného pozemku z obchodního majetku. Podle zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, ve znění pozdějších předpisů, se provádějí pozemkové úpravy (tj. prostorově i funkčně se ve veřejném zájmu uspořádávají pozemky) a v této souvislosti se také upravují vlastnické vztahy, mimo jiné dochází i k výměně pozemků mezi vlastníkem a pozemkovým úřadem nebo převedení pozemku vlastníka na stát a převedení náhradního pozemku vlastníkovi. Zákon stanoví, že do doby 5 let rozhodných pro osvobození se započítává i doba, po kterou poplatník vlastnil původní pozemek.
Jedná-li se o pozemky vložené do obchodního majetku podnikatele, zákon o daních z příjmů v § 24 odst. 2 písm. t) bod 5 stanoví mimo jiné, že daňovým výdajem je pořizovací cena pozemku, s výjimkou stavby, která je jeho součástí, u poplatníka fyzické osoby, do výše příjmů z jeho prodeje. To platí jak v případě, že podnikatel nakupuje pozemek za účelem jeho dalšího prodeje, tj. jako zásobu u realitní kanceláře, tak i v případě nákupu pozemku pro podnikatelské využití, např. pro výstavbu hospodářského objektu nebo pro zemědělskou výrobu a tento pozemek vloží do obchodního majetku. V daném případě není příjem z prodeje pozemku od daně osvobozen v souladu s § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů.
Počínaje rokem 2015 byl pro právní jistotu poplatníků i správců daně zákon doplněn tak, že případná ztráta z prodeje stavby, která je součástí pozemku, je ztrátou daňovou v souladu s § 24 odst. 2 písm. b) zákona o daních z příjmů. Uvedené doplnění se použije již pro rok 2014. Občanský zákoník v § 3054 stanoví, že stavba, která není podle dosavadních právních předpisů součástí pozemku, na němž je zřízena, přestává být dnem nabytí účinnosti tohoto zákona samostatnou věcí a stává se součástí pozemku, měla-li k 1.1.2014 vlastnické právo k stavbě i vlastnické právo k pozemku táž osoba. Je-li vlastník pozemku a stavby stejný, je počínaje rokem 2014 stavba (se zákonem stanovenými výjimkami) součástí pozemku. Zákon o daních z příjmů v § 24 odst. 2 písm. t) bod 5 stanoví, že ztráta z prodeje pozemku není na straně poplatníků fyzických osob ztrátou daňovou, což by bez ohledu na ustanovení výše uvedeného § 24 odst. 2 písm. b) zákona o daních z příjmů, mohlo být vztahováno i na stavby umístěné na vlastním pozemku podnikatele. Z toho důvodu je zákon upřesněn v tom smyslu, že daňovou ztrátou nebude, obdobně jako tomu bylo do konce roku 2013, pouze ztráta z prodeje pozemku bez stavby. Prodá-li např. podnikatel stavbu zahrnutou v obchodním majetku, kterou jako hmotný majetek ve smyslu § 26 zákona o daních z příjmů odpisoval, daňovým výdajem je v souladu s § 24 odst. 2 písm. b) zákona o daních z příjmů její zůstatková cena, a to bez ohledu na výši příjmu z jejího prodeje, tj. obdobně jako tomu bylo do konce roku 2013.
PŘÍKLAD 23
Poplatník prodal dva zděděné pozemky, které neměl v obchodním majetku s tím, že daňovým výdajem byla v souladu s § 10 odst. 5 zákona o daních z příjmů cena pozemků určená podle zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, a prováděcí vyhlášky č. 441/2013 Sb., ke dni úmrtí zůstavitele. Jeden pozemek prodal poplatník se ziskem 50 000 Kč a druhý se ztrátou 10 000 Kč, ani v jednom případě nesplnil podmínky pro osvobození příjmů od daňové povinnosti. Otázkou je, jak bude postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
Dílčím základem daně podle § 10 zákona bude částka 40 000 Kč. Zákon o daních z příjmů v § 10 odst. 4 stanoví, že jsou-li výdaje spojené s jednotlivým druhem příjmu uvedeným v § 10 odst. 1 vyšší než příjem, k rozdílu se nepřihlíží. Pro stanovení toho, zda jsou daňové výdaje spojené s jednotlivým druhem příjmu uvedeným v § 10 odst. 1 vyšší než příjem, se posuzuje každý jednotlivý druh příjmů samostatně.
Pro úplnost je třeba doplnit, že pokud by předmětné pozemky prodával podnikatel s tím, že by je měl zahrnuté v obchodním majetku, byla by zdanitelným příjmem částka 50 000 Kč. Ztráta z prodeje druhého pozemku by byla ztrátou nedaňovou v souladu s § 24 odst. 2 písm. t) bod 5 zákona o daních z příjmů.
PŘÍKLAD 24
Poplatník fyzická osoba dostal darem před 10 lety pozemek. V letošním roce na něm vybudoval inženýrské sítě a prodal jej. Otázkou je, zda je příjem z prodeje pozemku, který nebyl v obchodním majetku, od daně osvobozen.
Postup
Občanský zákoník v § 509 stanoví, že inženýrské sítě, zejména vodovody, kanalizace nebo energetické či jiné vedení, nejsou součástí pozemku. Má se za to, že součástí inženýrských sítí jsou i stavby a technická zařízení, která s nimi provozně souvisí.
V daném případě je v souladu s § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů od daně osvobozen příjem z prodeje pozemku. Příjem z prodeje inženýrských sítí je zdanitelným příjmem podle § 10 zákona o daních z příjmů. Jako daňový výdaj lze uplatnit doložené výdaje na vybudování inženýrských sítí.
PŘÍKLAD 25
Poplatník fyzická osoba dostal darem před 10 lety pozemek. V letošním roce na pozemku dokončil stavbu rodinného domu a pozemek se stavbou prodal. Otázkou je, zda je příjem z prodeje pozemku s rodinným domem, který nebyl v obchodním majetku, od daně osvobozen.
Postup
Občanský zákoník v § 506 stanoví, že součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení (dále jen „stavba“) s výjimkou staveb dočasných, včetně toho, co je zapuštěno v pozemku nebo upevněno ve zdech.
V daném případě je v souladu s § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů od daně osvobozen příjem z prodeje pozemku včetně rodinného domu, který je jeho součástí.
PŘÍKLAD 26
Poplatník fyzická osoba zdědil v loňském roce pozemek po rodičích, kteří ho vlastnili 20 let. V letošním roce na pozemku dokončil výsadbu lesa a pozemek prodal. Otázkou je, zda je příjem z prodeje pozemku s vysazeným lesem, který nebyl v obchodním majetku, od daně osvobozen.
Postup
Občanský zákoník v § 507 stanoví, že součástí pozemku je rostlinstvo na něm vzešlé.
V daném případě je v souladu s § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů od daně osvobozen příjem z prodeje pozemku včetně vysazeného lesa, který je jeho součástí.
Vzájemné darování nemovité věci
Zákon o daních z příjmů v § 21c odst. 2 stanoví, že bylo-li ujednáno, že i dárce bude navzájem obdarován, jedná se pro účely daní z příjmů o koupi nebo směnu, a to i vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany.
Ustanovení navazuje na úpravu vzájemného darování v § 2061 občanského zákoníku. Ten stanoví, že bylo-li ujednáno, že i dárce bude navzájem obdarován, jedná se o darování jen vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany. Část plnění, jehož hodnota nepřevyšuje hodnotu plnění druhé strany, je tak považována za smlouvu kupní nebo směnnou, ve zbytku se jedná o dar.
Zákon o daních z příjmů považuje vzájemné darování za smlouvu kupní (v případě, že jeden z dárců daruje peněžní prostředky) nebo směnnou, a to i vzhledem k tomu, oč hodnota plnění převyšuje hodnotu plnění druhé strany, tedy v plné výši.
PŘÍKLAD 27
Dva vlastníci pozemků nabytých děděním si tyto pozemky navzájem darovali. Otázkou je, jak se bude postupovat z hlediska daně z příjmů.
Postup
V daném případě se z hlediska daně z příjmů jedná o směnu pozemků. Příjmem každého z poplatníků bude cena pozemku směnou získaného, určená podle oceňovacího předpisu. Daňovým výdajem bude cena pozemku vlastního, určená ke dni jeho nabytí. To platí za podmínky, že se nejedná o příjem od daně osvobozený v souladu s § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů, tedy že k vzájemnému darování, resp. ke směně pozemků, dochází do 5 let od jejich pořízení.
Přerušení doby mezi nabytím a prodejem nemovité věci
Zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 2stanoví, že doba mezi nabytím a prodejem podle § 4 odst. 1 písm. a) nebo b) se nepřerušuje, pokud v době mezi nabytím a prodejem došlo k:
a)
vypořádání mezi spoluvlastníky nemovité věci rozdělením podle velikosti jejich podílů,
b)
tomu, že v budově vznikly jednotky,
c)
vypořádání společného jmění manželů nebo,
d)
rozdělení pozemku.
PŘÍKLAD 28
Poplatník vlastnil zděděný pozemek 6 let. V loňském roce pozemek rozdělil na dvě části s tím, že jednu část při rozdělení hned prodal a druhou část prodal v letošním roce. Otázkou je, jak je to se zdaněním příjmů z prodeje pozemku.
Postup
Podle § 4 odst. 1 písm. b) je od daně osvobozen příjem z prodeje nemovitých věcí přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let. Tuto podmínku poplatník v loňském roce, kdy prodal část pozemku, splnil. Rozdělením pozemku vznikla nová věc, ovšem zákonná lhůta pro osvobození příjmů z prodeje další části pozemku zůstává zachována v souladu s § 4 odst. 2 písm. d) zákona.
PŘÍKLAD 29
Poplatník vlastnil 15 let bytový dům, který v letošním roce prohlášením vlastníka podle § 1164 občanského zákoníku rozdělil na bytové jednotky, které následně prodal. Otázkou je, jak je to se zdaněním příjmů z prodeje jednotlivých jednotek.
Postup
Podle § 4 odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů je od daně osvobozen příjem z prodeje nemovitých věcí, přesáhne-li doba mezi nabytím vlastnického práva k těmto nemovitým věcem a jejich prodejem dobu 5 let. Tuto dobu v návaznosti na § 4 odst. 2 písm. b) poplatník splnil.