Změny v přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2014

Vydáno: 20 minut čtení
Změny v přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2014
Ing.
Petr
Vrána
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), platný pro zdaňovací období 2014 byl novelizován zákonným opatření senátu o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů – zákon č. 344/2013 Sb., do něhož se promítla rekodifikace soukromého práva tzn. nový“ občanský zákoník – zákon č. 89/2012 Sb. (dále jen „NOZ“), a dále zákon o obchodních korporacích – zákon č. 90/2012 Sb. (dále jen „ZOK“). Další změny souvisejí s ustanoveními novely zákona č. 267/2014 Sb., které dle přechodných ustanovení ovlivní již zdaňovací období 2014 a dále s Nálezy ústavního soudu a zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby o dítě v dětské skupině. Uvedené změny však nemění stávající strukturu tiskopisu, tzn., že DAP 2014 tvoří základní část, do které se přenášejí údaje z jednotlivých příloh, v nichž se provádějí dílčí výpočty podle jednotlivých druhů příjmů podle § 3 ZDP (příjmy zaměstnanců – § 6 ZDP, příjmy ze samostatné činnosti – § 7 ZDP, příjmy z kapitálového majetku – § 8 ZDP, příjmy z nájmu – § 9 ZDP a ostatní příjmy – § 10 ZDP) a to ze všech zdrojů příjmů, tj. z České republiky i ze zdrojů v zahraničí.
V Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2014 (dále jen „DAP 2014“) jsou proto zohledněny:
1)
legislativně technické změny (změny pojmu při zachování stávajícího obsahu nebo nové pojmy a instituty dle NOZ a ZOK),
2)
věcné změny (rekodifikace soukromého práva, zahrnutí daně dědické a darovací, ...).
Ad 1) Legislativně technické změny
Do DAP 2014 se promítla změna:
Příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků => změna názvu na „příjmy ze závislé činnosti“ v návaznosti na podřazení příjmů z funkčních požitků pod závislou činnost ohledem na obdobné posuzování v tomto ustanovení.
Příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti => změna názvu na „příjmy ze samostatné činnosti“ v návaznosti na § 420 až 435 NOZ charakterizujících věcnou náplň činností v § 7 ZDP.
Příjmy z pronájmu => změna názvu na „příjmy z nájmu“ obsahující dle NOZ jak příjmy z nájmu, tak i příjmy z pachtu dle § 2332 a násl. NOZ.
Ad 2) Věcné změny
V návaznosti na zahrnutí daně darovací a daně dědické do daně z příjmů jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob bezúplatné příjmy (dary, příjmy z dědění a odkazu, jiný majetkový prospěch). V případě, že bezúplatné příjmy nesouvisí s příjmy ze závislé nebo samostatné činnosti, jsou ostatním příjmem dle § 10 písm. n) ZDP.
V návaznosti na zvýšení maximálního limitu pro bezúplatné plnění (dary) z 10% na 15% ze základu daně je tato změna komentována v pokynu k vyplnění DAP 2014.
Upravují podmínky pro uplatnění nezdanitelných částí základu daně např. úroky z hypotečních úvěrů, uplatnění slev na dani a daňového zvýhodnění pro nerezidenty ČR. Od 1.1.2014 mohou uplatnit tyto položky pouze rezidenti Evropské unie, Norska a Islandu pokud splní současně podmínku, že mají ve zdaňovacím období 90% příjmů z ČR.
Pro výpočet solidárního zvýšení daně platí změna, že vykáže-li poplatník u příjmů ze samostatné činnosti daňovou ztrátu, lze o ni pro výpočet solidárního zvýšení daně snížit příjmy zahrnované do dílčího základu daně ze závislé činnosti (§ 6 ZDP). Tato úprava algoritmu výpočtu solidárního zvýšení daně vyplývá z novely zákona č. 267/2014 Sb., a dle přechodného ustanovení se uplatní již za zdaňovací období 2014.
V návaznosti na nálezy Ústavního soudu mohou poplatníci, kteří pobírali starobní důchod, uplatnit slevu na dani, a to již za zdaňovací období 2013. Na možnost uplatnění za zdaňovací období 2014 reagují pokyny DAP 2014 vypuštěním textu o restrikci uplatnění slevy na dani starobními důchodci. Je ponechán text umožňující uplatnění slevy pro všechny poplatníky.
V návaznosti na zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby o dítě v dětské skupině, se v ZDP zavádí nová sleva na dani – sleva za umístění dítěte ve školce ve výši prokazatelně vynaložených výdajů, max. do výše minimální mzdy tj. 8 500 Kč za rok 2014. Bližší podmínky k uplatnění slevy jsou uvedeny v § 35bb ZDP.
Tiskopis DAP 2014 včetně pokynů k vyplnění byl zveřejněn na konci roku 2014 na webových stránkách Finanční správy: www.financnisprava.cz, a je také k dispozici v tiskové podobě na orgánech Finanční správy.
Struktura DAP 2014
Základní část označená 25 5405 MFin 5405 vzor č. 21 v rozsahu jednoho dvoulistu obsahuje výpočet dílčího základu daně podle § 6 a § 8 ZDP, výpočet základu daně, snížení základu daně o nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky, výpočet daně z příjmů podle § 16 odst. 1 ZDP, možnost snížení daně o slevy na dani (§ 35ba ZDP), uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti (§ 35c ZDP) a žádost o vrácení přeplatku na dani a to obdobně jako za předchozí zdaňovací období.
Řádek 43
Nově tato část obsahuje v 2. oddílu řádek 43 pro výpočet solidárního zvýšení daně. V případě aplikace metody vynětí za účelem zamezení dvojímu zdanění příjmů se příjmy vyjímané ze základu daně nezapočítávají do limitu pro aplikaci solidárního zvýšení daně, tzn. příjmy z § 6 (řádek 43) a dílčí základ daně z § 7 (řádek 114 Přílohy č. 1). Současně se na řádek 59 zohledňuje při výpočtu solidárního zvýšení případná dílčí ztráta dle § 7 z řádku 114. Za zdaňovací období 2013 byl tento řádek použit pro poměrnou část základu daně v procentním vyjádření pro účely promítnutí úhrady daně z důvodu mimořádné události.
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
I 42  Základ daně                             I               I              I
I     (36a + kladná hodnota z ř. 41a)         I               I              I
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
I 43  Úhrn příjmů podle § 6 zákona od všech           I               I              I
I     zaměstnavatelů po vynětí (ř. 31 - úhrn  I               I              I
I     vyňatých příjmů podle § 6 zákona od     I               I              I
I     všech zaměstnavatelů)                   I               I              I
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
I 44  Uplatňovaná výše ztráty - vzniklé a     I               I              I
I     vyměřené za předcházející zdaňovací     I               I              I
I     období maximálně do výše ř. 41a         I               I              I
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
I 45  Základ daně po odečtení ztráty (ř. 42 - I               I              I
I     ř. 44)                                  I               I              I
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
Řádek 46
V návaznosti na zvýšení maximálního limitu pro bezúplatné plnění (dary) z 10% na 15% ze základu daně je tato změna komentována v pokynu k vyplnění DAP 2014.
Řádek 69a
Na tomto řádku v 4. oddílu je možné uplatnit v DAP 2014 novou slevu na dani dle § 35ba písm. g) ZDP za umístění dítěte ve školce ve výši prokazatelně vynaložených výdajů max. do výše minimální mzdy, tj. 8 500 Kč za rok 2014.
I---------------------------------------------I----I----------I----I---------I
I 69a písm. g) zákona (sleva za umístění      I    I          I    I         I
I     dítěte)                                 I    I          I    I         I
I---------------------------------------------I----I----------I----I---------I
I 70  Uhrn slev na dani podle § 35, § 35a,    I    I          I    I         I
I     § 35b a § 35ba zákona (ř. 62 + ř. 63 +  I    I          I    I         I
I     ř. 64 + ř. 65a + ř. 65b + ř. 66 + r. 67 I    I          I    I         I
I     + ř. 68 + ř. 69 + r. 69a)               I    I          I    I         I
I---------------------------------------------I----I----------I----I---------I
I 71  Daň po uplatnění slev podle § 35,       I    I          I    I         I
I     § 35a, § 35b a § 35ba zákona (ř. 60 - I    I          I    I         I
I     ř. 70)                                  I    I          I    I         I
I---------------------------------------------I----I----------I----I---------I
Obdobně jako za předchozí zdaňovací období je součástí základní části příloha určená pro výčet rozhodných údajů pro uplatnění ztráty vzniklé za předcházející zdaňovací období (§ 34 odst. 1 ZDP). Tato příloha s ohledem na četnost využití je zveřejněna pouze na webových stránkách Finanční správy.
Dále je ze stejného důvodu pouze na webových stránkách Finanční správy uveden tzv. Seznam o příjmech ze zahraničí dle § 38f odst. 10 ZDP, do kterého poplatník mající příjmy ze zdrojů v zahraničí uvede předepsané údaje z potvrzení od zahraničních plátců.
Pokyny k vyplnění označené 25 5405/1 MFin 5405/1 vzor č. 22 jsou pomůckou k vyplnění základní části DAP 2014 a komentují změny obsažené v základní části.
Příloha č. 1 označená 25 5405/P1 MFin 5405/P1 vzor č. 10 v rozsahu jednoho dvoulistu obsahuje výpočet dílčího základu daně podle § 7 ZDP, obdobně jako za předchozí zdaňovací období včetně možnosti uplatnění výdajů % z příjmů podle § 7 odst. 9 ZDP , a to 80% pro zemědělského podnikatele dle § 7 odst. 1 písm. a) ZDP a řemeslné živnosti dle § 7 odst. 1 písm. b) a 60% z ostatních živností a 40% výdajů z příjmů z jiného podnikání (např. advokát) a pro příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (např. autorské honoráře). Uvedené se tak promítá do obsahové náplně výdajů na řádku 102.
Řádek 114
Nový řádek souvisí s výpočtem solidárního zvýšení daně, jelikož se příjmy vyjímané ze základu daně nezapočítávají do limitu pro aplikaci solidárního zvýšení daně, uvede se na tomto řádku rozdíl dílčího základu dle § 7 a dílčího základ daně z vyňatých příjmů dle § 7 ZDP.
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
I 113 Dílčí základ daně (ztráta) z příjmů     I               I              I
I     podle § 7 zákona                        I               I              I
I     (ř. 104 + ř. 105 - ř. 106 - ř. 107 +    I               I              I
I     ř. 108 + ř. 109 - ř. 110 - ř. 111 +     I               I              I
I     ř. 112)                                 I               I              I
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
I 114 Dílčí základ daně z příjmů podle § 7    I               I              I
I     zákona po vynětí (ř. 113 - úhrn         I               I              I
I     vyňatých příjmů ze zdrojů v zahraničí   I               I              I
I     podle § 7 zákona)                       I               I              I
I---------------------------------------------I---------------I--------------I
Příloha č. 2 označená 25 5405/P2 MFin 5405/P2 vzor č. 10 v rozsahu jednoho listu obsahuje výpočet dílčího základu daně podle § 9 a § 10 ZDP jako za předchozí zdaňovací období. V návaznosti na zahrnutí daně darovací a daně dědické do daně z příjmů se v DAP 2014 v příloze č. 2 v tabulce „2. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů“ v sloupci 1 zavádí nový kód „G“ pro bezúplatné příjmy a v případě, že se jedná o nemovitou věc, zavádí se v sloupci 5 kód „n“.
Dále je pod touto tabulkou nová kolonka „Číslo rozhodnutí katastrálního úřadu“. Údaj společně s přiloženým vyrozuměním o provedeném vkladu slouží k ověření vlastnictví nemovité věci.
2. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů (§ 10 zákona)
Příjmy plynoucí zo zdrojů na území České republiky a příjmy plynoucí ze zdrojů
v zahraničí
I---------------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I Druh příjmů podle § 10 odst. 1  I Příjmy  I Výdaje I    Rozdíl    I Kód 2) I
I zákona                          I         I        I (sloupec 2 - I        I
I                                 I         I        I  sloupec 3)  I        I
I---------------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I                1                I    2    I   3    I      4       I   5    I
I----I----------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I 1  I                            I         I        I              I        I
I----I----------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I 2  I                            I         I        I              I        I
I----I----------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I 3  I                            I         I        I              I        I
I----I----------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I 4  I                            I         I        I              I        I
I----I----------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I Úhrn kladných rozdílů           I         I        I              I        I
I jednotlivých druhů příjmů       I         I        I              I        I
I---------------------------------I---------I--------I--------------I--------I
I---------------------I----------------I
I Číslo rozhodnutí    I                I
I katastrálního úřadu I                I
I---------------------I----------------I
Příloha č. 3 označená 25 5405/P3 MFin 5405/P3 vzor č. 10 v rozsahu jednoho listu obsahuje výpočet daně z příjmů ze zdrojů v zahraničí metodou prostého zápočtu (§ 38f odst. 2 ZDP). Obdobně jako za předchozí zdaňovací období je součástí této přílohy Samostatný list k příloze č. 4 zveřejněný pouze na webových stránkách Ministerstva financí (dále jen „MF“), ve kterém se provádí výpočet daně z příjmů ze zdrojů v zahraničí metodou prostého zápočtu za další stát v souvislosti s pravidlem, že se tato metoda vyloučení dvojího zdanění provádí za každý stát samostatně (§ 38f odst. 7 ZDP). Dále je v souvislosti s uplatněním metod vyloučení dvojího zdanění uveden na webových stránkách MF seznam potvrzení zahraničních plátců, do kterého je poplatník povinen uvést rozhodné údaje pro uplatnění metod vyloučení dvojího zdanění tj. příjem a výši daně, u které uplatňuje zápočet daně. V případě aplikace metody zápočtu za účelem zamezení dvojímu zdanění příjmů se za daňovou povinnost, kterou lze snížit o daň z příjmů zaplacenou v zahraničí, považuje daň vypočtená podle § 16 ZDP, včetně případného solidárního zvýšení daně podle § 16a ZDP.
Názorný výpočet daně je dále uveden v následujícím příkladu.
Příklad k výpočtu daně z příjmů fyzických osob za rok 2014
Zadání příkladu
Poplatník měl za zdaňovací období 2014 příjmy ze zaměstnání, ze samostatné činnosti, z autorských honorářů a z ostatních příjmů z České republiky i ze zahraničí.
1. Příjmy ze závislé činnosti podle § 6 ZDP z České republiky i zahraničí za zdaňovací období 2014
1.1 Příjmy z České republiky
příjem                                1 300 000 Kč
povinné pojistné zaměstnavatele x)      442 000 Kč
záloha na daň z příjmů                  261 300 Kč
dílčí základ daně (superhrubá mzda => 1 300 000 Kč + 442 000 Kč = 1 742 000 Kč
 
----------------------
x) Povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění, které má povinnost
   zaměstnavatel platit sám za sebe, které je u pracovně právního vztahu 34% 
   (25%  pojistné na sociální a 9%  zdravotní pojištění), o které se dle
   § 6 odst. 12 ZDP zvyšuje příjem.
1.2 Příjmy ze zahraničí (Německo)
příjem                                  600 000 Kč *)
povinné pojistné zaměstnavatele x)      204 000 Kč *)
 
----------------------
*) Příjem přepočítán s měny euro na Kč jednotným kurzem – pokyn GFŘ-D-20 => 
   1EUR = 27,55 Kč, dílčí základ daně (superhrubá mzda => 600 000 Kč + 
   + 204 000 Kč = 804 000 Kč.
x) Povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění, které má povinnost
   zaměstnavatel platit sám za sebe, které je u pracovně právního vztahu 34% 
   (25%  pojistné na sociální a 9%  zdravotní pojištění), o které se dle § 6
   odst. 12 ZDP se zvyšuje příjem.
2. Provozoval živnost „zpracování kamene“ a příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) ZDP měl ve výši 150 000 Kč. Výdaje uplatnil v prokázané výši v částce 350 000 Kč. Rozdíl příjmů a výdajů 150 000 Kč – 450 000 Kč = –200 000 Kč => dílčí ztráta.
3. Obdržel příjmy z autorských honorářů podle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP ve výši 40 000 Kč, které v průběhu roku za každý jednotlivý měsíc nepřesáhly od jednoho plátce částku 10 000 Kč.
Požádal jednotlivé plátce daně o vystavení Potvrzení 25 5553 MFin 5553a dle § 36 odst. 7 ZDP o příjmech a sražené dani ve výši 6 000 Kč, kterou chce započítat na celkovou výše daně.
4. Ostatní příjmy
4.1. V roce 2014 obdržel darem dům v hodnotě 2 000 000 Kč. Bezúplatný příjem (dar) dle posouzení § 10 odst. 3 písm. d) ZDP není od daně osvobozen a podléhá zdanění jako ostatní příjem dle § 10 odst. 1 písm. n) ZDP. Prokazatelné výdaje související s darováním (odměna znalce, právní služby, vklad do Katastru nemovitostí) jsou ve výši 25 000 Kč.
Rozdíl příjmů a výdajů: 2 000 000 Kč – 25 000 Kč = 1 975 000 Kč.
4.2. Poplatník, vlastník pozemku uzavřel s podnikatelem smlouvu o zřízení služebnosti za částku 250 000 Kč. Smlouva byla uzavřena jako právo vstupu na cestu na pozemku vlastníka, přes kterou je umožněn vstup a vjezd do objektu podnikatele.
5. Další údaje pro výpočet daně
Poplatník uplatňuje slevu na dani ve výši 24 840 Kč, o kterou sníží daň dle § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP.
Má jedno vyživované dítě, které s ním žije v domácnosti, a není držitelem průkazu ZTP, ZTP/P, na které uplatňuje daňové zvýhodnění dle § 35c ZDP za celý kalendářní rok ve výši 13 404 Kč.
Poplatník daroval Umělecké škole částku ve výši 80 000 Kč.
Uplatňuje úroky z hypotečního úvěru na pořízení rodinného domu ve výši 250 000 Kč. Dle § 15 odst. 3 a 4 ZDP uplatňuje úroky z úvěru dle „Potvrzení o poskytnutém úvěru na bytové potřeby a o výši úroků z tohoto úvěru“ vystavené hypoteční bankou.
Poplatník v rámci daňového přiznání přikládá potvrzení o penzijním pojištění od pojišťovny, u níž má smlouvu v zaplacené částce 24 000 Kč. Lze uplatnit dle § 15 odst. 5 ZDP částku 12 000 Kč za rok 2014.
Příslušná potvrzení jsou povinnou přílohou DAP 2014.
Vyplnění v DAP 2014
Základní části DAP, 1. strana
Poplatník začne vyplňovat Základní část DAP, ve které v záhlaví vyplní mimo jiné údaje o příslušném správci daně, tj. Finančním úřadu a Územním pracovišti, své osobě a daňovém přiznání.
Základní části DAP, 2. strana
-
řádek 31 ... 1 900 000 Kč – úhrn příjmů dle § 6 ZDP (1 300 000 + 600 000)
-
řádek 32 ... 646 000 Kč – úhrn pojistného dle § 6 ZDP (442 000 + 204 000)
-
řádek 34 ... 2 546 000 Kč – úhrn příjmů a pojistného tzv. superhrubá mzda (1 900 000 + 646 000)
-
řádek 36 ... 2 546 000 Kč – dílčí základ daně dle § 6 ZDP
-
řádek 36a ... 1 742 000 Kč – dílčí základ daně dle § 6 ZDP po vynětí příjmů. Poplatník využil dle § 38f odst. 4 ZDP postup dle něhož se příjmy od zaměstnavatele ze zahraničí vyjímají ze zdanění.
Jako podklad pro řádek 37 – dílčí základ daně vyplní poplatník Přílohu č. 1.
Příloha č. 1, 1. oddíl, 1. strana
Poplatník vyplní rodné číslo a zaškrtne skutečnost, že vede daňovou evidenci:
-
řádek 101 ... 190 000 Kč – uvede příjmy podle § 7, tj. příjmy ze živnosti a z autorských honorářů (150 00 + 40 000)
-
řádek 102 ... 350 000 Kč – uvede výdaje související s příjmy podle § 7, tj. ze živnosti
-
řádek 104 ... –160 000 Kč – uvede rozdíl příjmů a výdajů (190 000 – 350 000)
-
řádek 113 ... –160 000 Kč – uvede vypočtený dílčí základ daně, resp. dílčí daňovou ztrátu a vypočtenou hodnotu přenese do řádku 37 základní části DAP
Dále doplní v příloze v části 2. Doplňující údaje skutečnosti, pro které má věcnou náplň, tzn. druh činnosti, údaje z daňové evidence.
Příloha č. 2, 1. oddíl, 1. strana
Jako podklad pro řádek 40 – dílčí základ daně z ostatních příjmů vyplní Přílohu č. 2.
Poplatník vyplní rodné číslo a v příloze č. 2 v tabulce „2. Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů“ postupně ve sloupcích 1–5 uvede:
druh příjmů: G – dar nemovité věci,
-
příjmy ... 2 000 000 Kč,
-
výdaje ... 25 000 Kč,
-
rozdíl ... 1 975 000 Kč
a v sloupci 5 označí, že jedná o nemovitou věc kódem „n“. Pokračuje ve vyplnění na dalším řádku a v tabulce uvede:
druh příjmů: G – zřízení služebnosti,
-
příjmy 250 000 Kč
Dále je pod touto tabulkou nová kolonka „Číslo rozhodnutí katastrálního úřadu“. Vyplní údaj společně s přiloženým vyrozuměním o provedeném vkladu k ověření vlastnictví nemovité věci.
-
řádek 207 ... 2 250 000 Kč – ostatní příjmy
-
řádek 208 ... 25 000 Kč – výdaje k ostatním příjmům
-
řádek 209 ... 2 225 000 Kč – dílčí základ daně z ostatních příjmů (2 250 000 – 25 000) uvede poplatník do základní části DAP na řádek 40
Základní část DAP, 2. oddíl, 2. strana
-
řádek 37 ... –160 000 Kč – dílčí základ daně z podnikání = řádek 113
-
řádek 40 ... 2 225 000 Kč – dílčí základ daně z ostatních příjmů = řádek 209
-
řádek 41 ... 2 065 000 Kč – dílčí základ daně podle § 7 a § 10 ZDP (2 225 000 – 160 000)
-
řádek 41a ... 2 065 000 Kč dílčí základ daně podle § 7 a § 10 ZDP po vynětí příjmů (vyňaté příjmy jsou ve výši nula)
-
řádek 42 ... 3 807 000 Kč – (36a + 41a) => 1 742 000 + 2 065 000
-
řádek 43 ... 1 300 000 – úhrn příjmů podle § 6 od všech plátců daně o vynětí (1 900 000 – 600 000)
-
řádek 45 ... 3 807 000 Kč základ daně po odečtení ztráty (3 807 000 – 0), poplatník neuplatňuje ztrátu dle § 34 odst. 1 ZDP
3. oddíl – Nezdanitelné části základu daně a odpočitatelné položky
-
řádek 46 ... 80 000 Kč – dar dle § 15 odst. 1 ZDP
-
řádek 47 ... 250 000 Kč – odečet úroků dle § 15 odst. 3 a 4 ZDP dle potvrzení hypoteční banky
-
řádek 48 ... 12 000 Kč – odečet penzijního pojištění dle potvrzení penzijní společnosti
-
řádek 54 ... 342 000 – úhrn nezdanitelných částí základu daně
-
řádek 55 ... 3 465 000 Kč – základ daně snížený o nezdanitelné části
-
řádek 56 ... 3 687 400 Kč – zaokrouhlení základu daně na celá sta Kč dolů
-
řádek 57 ... 519 750 Kč – daň podle § 16 odst. 1 ZDP, která není konečná vzhledem k možnosti vyloučení dvojího zdanění v příloze č. 3 a solidárního zvýšení daně
-
řádek 59 ... 0 Kč – solidární zvýšení daně podle § 16a zákona se počítá za předpokladu, že řádek 43 + řádek 114 (1 300 000 Kč – 160 000 Kč) je větší než 48x průměrné mzdy (48 x 25 942 Kč). Vzhledem k tomu, že to neplatí (1 140 000 Kč není větší než 1 245 216 Kč) je solidární zvýšení daně nulové.
-
řádek 58 ... 519 750 Kč – v tomto řádku poplatník uvede částku z řádku 59 vzhledem k tomu, že nemá příjmy ze zahraničí, u kterých uplatňuje metodu zápočtu daně
-
řádek 60 ... 519 750 Kč – daň celkem zaokrouhlená na celé koruny nahoru
-
řádek 64 ... 24 840 Kč – uvede slevu na dani, o kterou sníží daň dle § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP
-
řádek 69a ... 8 500 Kč – uvede slevu za umístění dítěte
-
řádek 70 ... 33 340 Kč – uvede úhrn slev (24 840 Kč + 8 500)
-
řádek 71 ... 486 410 Kč – uvede daň po uplatnění úhrnu slev (řádek 60 – řádek 70) => 519 750 Kč – 24 840 Kč – 8 500 Kč
-
řádek 72 ... 13 404 – daňové zvýhodnění na jedno dítě
-
řádek 73 ... 13 404 – sleva na dani
-
řádek 74 ... 473 006 – daň po uplatnění daňového zvýhodnění formou slevy
Daňový
bonus
na řádek 75 až řádek 77
-
řádek 75 ... 0 Kč – je ve výši 0 Kč
-
řádek 76 ... 0 Kč
-
řádek 75 ... 0 Kč – daňový
bonus
je ve výši 0 Kč vzhledem k tomu, že daňové zvýhodnění se uplatňuje ve formě slevy na dani
Jelikož podává řádné DAP, nemá věcnou náplň pro 6. oddíl – Dodatečné DAP, protože vyplňuje daňové přiznání řádné a pokračuje v 7. oddílu. V tomto oddílu uvede zálohy placené během zdaňovacího období a vyčíslí výši daně k zaplacení:
-
řádek 84 ... 261 300 Kč – úhrn sražených záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti
-
řádek 87a ... 6 000 Kč – sražená daň z autorských honorářů dle § 7 odst. 6 ZDP uplatněná k celkové výši daně dle § 36 odst. 7 ZDP
-
řádek 91 ... 205 706 Kč – uvede na tomto řádku odečet vypočtené daně po uplatnění slev a částek již sražených záloh. V našem příkladu částka řádek 74 až řádek 84 vychází kladná, tzn. poplatník zaplatil méně (473 006 – 261 300 – 6 000)
Poplatník na 4. straně Základní části svého DAP v tabulce „Přílohy DAP“ vyznačí počet listů přikládaných povinných příloh. Budou to v každém případě potvrzení o výši příjmů ze zaměstnání, doklad k prokázání poskytnutého daru např. darovací smlouvou, výpisem z katastru nemovitostí, smlouvou o zřízení služebnosti, výpisem z bankovního účtu, dále potvrzení o zaplacených úrocích z úvěru od banky, potvrzení o zaplaceném penzijním pojištění a potvrzení zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy o výši skutečně vynaložených výdajů za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v těchto zařízeních.
Vzhledem ke skutečnosti, že DAP nezpracoval a nepředkládá daňový poradce, bude část tabulky „Údaje o zástupci“ nevyplněná.
Dále bude uvedeno poplatníkem datum, vyplnění daňového přiznání a podpis v tabulce pro daňový subjekt.
V elektronické podobě lze vyplnit DAP 2014 na webových stránkách Finanční správy: www.financnisprava.cz.