Dotazy na daň z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2012

Vydáno: 9 minut čtení
Dotazy na daň z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2012
Ing.
Miloš
Kořínek
Daňový subjekt, fyzická osoba, přechází mezi roky 2012 a 2013 z paušálních výdajů na výdaje ve skutečné výši. Jaké jí vyplývají daňové povinnosti, jestliže v roce 2012 vykazuje nezaplacené pohledávky? Je povinna o tyto částky zvýšit příjmy? Může si k těmto příjmům uplatnit paušální výdaje?
Odpověď
V případě přechodu z paušálních výdajů na výdaje ve skutečné výši se podle § 23 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "ZDP"), základ daně zvyšuje, mimo jiné, o hodnotu pohledávek. Vzhledem k tomu, že hodnota pohledávek zvyšuje přímo základ daně, není možné je snížit o paušální výdaje.
Starobní důchodce v průběhu roku 2012 vydělal 60 000 Kč hraním na harmoniku (hrál po večerech v restauraci). Je povinen podávat daňové přiznání a jakou výši daní bude platit? Žádné jiné příjmy neměl.
Odpověď
Z dotazu vyplývá, že se jedná o příjem amatérského hudebníka, to je příjem podle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP. K tomuto příjmu lze uplatnit výdaje paušální sazbou ve výši 40%. Z 60 000 Kč to je 24 000 Kč. Základ daně bude 36 000 Kč. Daňová povinnost (15% z 36 000 Kč je 5 400 Kč. Starobní důchodce si může ještě za rok 2012 uplatnit základní slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. a) ZDP ve výši 24 840 Kč. Daňová povinnost mu tedy za rok 2012 nevznikne. Upozorňujeme, že za zdaňovací období roku 2013 si tuto slevu již nebude moci uplatnit.
Nakoupil jsem byt na hypoteční úvěr. Byt zatím pronajímám. Mohu si daňově uplatnit zaplacené úroky z tohoto úvěru?
Odpověď
Podle § 15 odst. 3 ZDP nelze uplatnit úroky z hypotečního úvěru na nákup bytu, pokud tento byt je používán k podnikatelské nebo jiné samostatně výdělečné činnosti anebo k pronájmu. Pokud je používán k těmto účelům pouze částečně, pak je možné úroky uplatnit pouze v poměrné výši. Podotýkáme, že v § 15 odst. 4 ZDP jsou uvedeny další podmínky, které musíte splňovat, abyste mohl uplatnit snížení základu daně na úroky z hypotečního úvěru. Předmět bytové potřeby musíte vlastnit a užívat k trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.
Jsem zaměstnancem ve společnosti s ručením omezeným a zároveň jsem členem statutárního orgánu SVJ, za které pobírám měsíční příjem. V zaměstnání jsem podepsal prohlášení k dani a zároveň letos žádost o roční zúčtování. Údajně mám však podat daňové přiznání. Je to pravda?
Odpověď
Vzhledem k tomu, že v případě příjmů ze SVJ se jedná o příjmy ze závislé činnosti, jste povinen podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, neboť se jedná o souběh příjmů od dvou plátců.
Pronajímám svoji chalupu a nevlastním řidičský průkaz. Odvoz k chalupě pro potřeby jejího pronájmu mi zajišťuje můj zeť. Hradím mu výdaje za benzín i za čas, který mému odvozu věnuje. Je to cca 20 000 Kč za rok. Je povinen tento příjem zdanit? Je povinen z automobilu platit silniční daň?
Odpověď
V případě odměny zeťovi, jako řidiči, se u něj jedná o ostatní příjem podle § 10 ZDP, který je do částky 20 000 Kč od daně z příjmů osvobozen. V případě, že by tato částka přesáhla 20 000 Kč je povinen podat daňové přiznání. K těmto příjmům si může uplatnit skutečně naběhlé náklady spojené s provozem automobilu, tj. např. výdaje za nákup benzínu apod. Výdaje však nemohou přesáhnout výši příjmů, to znamená, že se nemůže váš zeť z tohoto příjmu dostat do ztráty.
Pokud zeť nepoužívá automobil k podnikání, to je k příjmům podle § 7 ZDP, nemá povinnost přiznávat a hradit z tohoto automobilu silniční daň.
V roce 2012 jsme na střeše našeho rodinného domu zprovoznily fotovoltaickou elektrárnu. Není veliká a výdaje za její instalaci činily pouze 300 000 Kč. Příjmy za vyrobený proud v roce 2012 činily 12 000 Kč. Jaké výdaje si mohu k těmto příjmům uplatnit? Hlavně se mi jedná o výši odpisů z této investice?
Odpověď
Odpisy hmotného majetku využívaného k výrobě elektřiny ze slunečního záření mají speciální režim, který je uveden v § 30b ZDP. Tento majetek se odepisuje pouze rovnoměrně bez přerušení po dobu 240 měsíců do 100% vstupní ceny nebo zvýšené vstupní ceny. Tyto odpisy se stanoví s přesností na celé měsíce. Poplatník má povinnost zahájit odpisování počínaje následujícím měsícem po měsíci, v němž byly splněny podmínky pro odpisování. Za část roku se tedy uplatní odpisy v poměrné výši.
Z dotazu nevyplývá, kdy jste elektrárnu uvedl do provozu. Předpokládejme, že to bylo v květnu 2012. Odpisování by v tomto případě mělo být zahájeno v měsíci červnu 2012. Odpisy za 1 měsíc činí 300 000 Kč / 240 = 1 250 Kč. Za 7 měsíců roku 2012 bude odpis činit 7 x 1 250 Kč = 8 750 Kč.
Jsem živnostník a ke svému podnikání jsem v prosinci 2012 nakoupil starší nákladní automobil za 600 000 Kč. Mohu si z tohoto automobilu uplatnit roční odpisy nebo jen poměrnou část odpisů za prosinec 2012? Do jaké odpisové skupiny nákladní automobil patří?
Odpověď
Odpověď na tento dotaz nalezneme v § 26 odst. 6 ZDP. Odpis ve výši ročního odpisu lze uplatnit z hmotného majetku evidovaného u poplatníka, v našem případě nákladního automobilu, ke konci příslušného zdaňovacího období. Motorová vozidla pro nákladní dopravu jsou zařazena do 2. odpisové skupiny, tj. s dobou odpisování 5 let.
Mám trvalé bydliště v Bratislavě na Slovensku, kde žije i moje manželka a děti. Od ledna 2012 pracuji u firmy v Čechách, kde jsem podepsal daňové prohlášení a každý měsíc mi firma odečítá z daně určitou částku. Slevu na děti mi však neodečítá. Mohu si slevu uplatnit v daňovém přiznání?
Odpověď
Především jde o to, zda jste daňový rezident České republiky nebo Slovenska. Vaše mzdová účetní Vám může poskytnout daňové zvýhodnění na děti pouze v případě, jestliže jste podepsal prohlášení k dani a i jako cizinec jste daňovým rezidentem v ČR, to znamená, že zde máte daňový
domicil
.
Z dotazu však vyplývá, že pravděpodobně budete daňovým rezidentem Slovenska. To znamená, že tam máte středisko svých osobních zájmů, máte tam rodinu, popř. nějaký majetek apod. Při rozhodování o daňovém rezidentství je třeba vycházet ze smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Se Slovenskem je tato smlouva uvedena ve Sbírce mezinárodních smluv - č. 100/2003.
Pokud úhrn vašich příjmů na území ČR činí alespoň 90% všech vašich celosvětových příjmů s výjimkou příjmů od daně osvobozených, nebo příjmů ze kterých je daň vybírána srážkou daně podle zvláštní sazby daně, můžete za zdaňovací období roku 2012 podat daňové přiznání, ve kterém si uplatníte daňové zvýhodnění na děti, popřípadě slevu na vyživovanou manželku.
Obdržela jsem darem od svého otce finanční prostředky na nákup automobilu, který používám pro potřeby podnikání. Jsem povinna tento dar zdanit daní darovací nebo daní z příjmu? Může si otec alespoň část daru uplatnit jako položku snižující jeho daňovou povinnost?
Odpověď
Od daně darovací jste osvobozena, neboť je od daně darovací osvobozen dar pokud k němu dojde mezi osobami zařazenými v I. a II skupině. Přitom do I. skupiny patří příbuzní v řadě přímé a manželé.
Z dotazu není patrno pro jaké účely podnikání budete automobil používat. Jestliže jste například soukromá lékařka a automobil používáte v souvislosti s tímto povoláním, tak dar daní z příjmů zdaňovat nebudete. Rovněž tak jej nebudete zdaňovat v případě, že máte soukromou školu nebo psí útulek a automobil budete používat v souvislosti s jejich provozem. V těchto případech si může i váš otec uplatnit dar jako položku snižující základ daně, ale v úhrnu si může odečíst maximálně 10% ze základu daně.
Pokud ale budete automobil používat v souvislosti s podnikáním (například na živnostenský list nebo jste zemědělský podnikatel) nebo pro jinou samostatně výdělečnou činnost, pak nelze dar uplatnit u dárce jako položku snižující základ daně. A u vás je dar vaším zdanitelným příjmem.
V roce 2012 jsem si koupil byt na hypotéku. Které doklady mám přiložit k daňovému přiznání, aby mi byly uznány zaplacené úroky z hypotéky. Podotýkám, že v bytě bydlím.
Odpověď
Jestliže budete podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob, pak k němu přiložíte potvrzení o poskytnutém úvěru (smlouvu o hypotéce) a potvrzení banky o výši zaplacených úroků z tohoto úvěru. Podotýkáme, že úhrnná částka úroků nesmí překročit 300 000 Kč.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů