Řešený příklad přiznání k dani z příjmů právnických osob 2011

Vydáno: 23 minut čtení

Aby se správce daně dozvěděl stěžejní údaje o daňovém subjektu, zejména zda správně stanovil daňovou povinnost, musí se nějakým legálním způsobem dostat k relevantním informacím. Protože není reálné ani žádoucí, aby za každé zdaňovací období proběhla u všech poplatníků a plátců daně kontrola, bylo zvoleno nejjednodušší možné řešení. Daňovým subjektům (ne vždy a ne všem) je přímo ze zákona nařízeno sepsat potřebné údaje do standardizované formy tiskopisu - daňového přiznání - a předat je správci daně. Prověření daňových subjektů pak nemusí být plošné, ale přesně cílené například z důvodu podezřelých údajů v přiznání.

Řešený příklad přiznání k dani z příjmů právnických osob 2011
Ing.
Martin
Děrgel
Naším zájmem bude přiznání k dani z příjmů právnických osob (dále jen „DPPO“) coby oficiální tiskopis 25 5404 MFin 5404, a to konkrétně aktuálně za zdaňovací období kalendářního roku 2011. Pro tyto účely byl vydán - ostatně jako každý rok -
nový vzor tiskopisu č. 22
, který se téměř neliší od loňského vzoru č. 21, nicméně pro přiznání daně za rok 2011 by měl být využit jen k tomu účelu vytvořený nový vzor č. 22. Poznamenejme, že tento vzor přiznání je určen nejen pro zdaňovací období kalendářního roku 2011, ale obecně pro veškerá zdaňovací období započatá v roce 2011, případně také pro části zdaňovacích období započatých v roce 2012, za které lhůta pro podání daňového přiznání uplyne do 31. prosince 2012. Na pomoc poplatníkům byly vydány Pokyny k vyplnění tohoto přiznání - tiskopis 25 5404/1 MFin 5404/1 vzor č. 22. Spíše výjimečně se dostanou ke slovu speciální tiskopisy příloh, zejména v případě příjmů z dvou a více zahraničních států. Vedle standardních českých tiskopisů existují také jejich verze v anglickém jazyce. Tyto jsou ovšem pouze „metodickou pomůckou“ a nenahrazují českou verzi tiskopisů, neboť daňové přiznání musí být vždy podáno v úředním jazyce, kterým je čeština (viz § 76 daňového řádu).
 
Kdy podat přiznání
Přiznání k DPPO za rok 2011 je nutno podat nejpozději v
pondělí 2. dubna 2012
. Notorické opozdilce můžeme potěšit tím, že jim žádná sankce nehrozí, ani když přiznání podají až následující úterý 10. dubna 2012. V souladu s § 250 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „DŘ“), totiž platí jistá doba hájení po dobu prvních pěti pracovních dnů po termínů, které se ještě tolerují. Teprve až pozdější podání bude „odměněno“
pokutou za opožděné tvrzení daně
, ve výši 0,05 % stanovené daně, resp. 0,01 % stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení (nejvýše však 5 % daně, resp. ztráty). Tato sankce je povinná a činí minimálně 500 Kč a maximálně 300 000 Kč, přičemž pro poplatníka není daňově účinným výdajem.
Pokud poplatníkovi zpracovává a
podává daňové přiznání daňový poradce nebo advokát
, prodlužuje se lhůta pro podání až do pondělí
2. července 2012
, za podmínky, že příslušná plná moc je uplatněna u správce daně v základní lhůtě do 2. dubna 2012. Stejná prodloužená lhůta platí také pro poplatníky, kteří mají zákonem uloženou povinnost ověření účetní závěrky auditorem, nestačí tedy dobrovolný audit, ale musí jít o zákonnou povinnost, zejména podle § 20 zákona o účetnictví. O tato prodloužení lhůty se nežádá, jedná se o lhůty zákonné.
Kromě toho může poplatník nebo jeho zástupce za správní poplatek 300 Kč
požádat správce daně o prodloužení lhůty pro podání přiznání
, čemuž ale nemusí být vyhověno. Toto správcovské prodloužení lhůty pro podání řádného přiznání může činit až 3 měsíce, resp. pokud předmět daně tvoří i příjmy podléhající zdanění v zahraničí, může být v odůvodněných případech lhůta prodloužena až na 10 měsíců, tj. do konce října 2012.
Daň z příjmů právnických osob je splatná ve výše uvedených lhůtách
pro podání daňového přiznání, přičemž i zde je tolerováno nejvýše pětidenní zpoždění úhrady, po němž ale již následuje sankční úrok z prodlení.
 
Jak podat přiznání
Přiznání i k DPFO je možno platně podat obecně pěti různými způsoby:
1.
osobně na podatelně finančního úřadu,
2.
klasickou papírovou poštou,
3.
jako přílohu e-mailového podání na adresu elektronické podatelny se zaručeným elektronickým podpisem,
4.
odesláním dokumentu vyplněného tiskopisu přiznání z datové schránky,
5.
odeslání příslušné datové zprávy bez zaručeného elektronického podpisu, kdy je ovšem nutno tento úkon do 5 dnů, potvrdit nebo opakovat některým z výše uvedených čtyř způsobů.
Tiskopisy je možno pohodlně stáhnout z internetových stránek České daňové správy http://cds.mfcr.cz/ nebo si je vyzvednout přímo na finančním úřadě. Kdo chce chránit lesy a usnadnit si práci, může využít aplikaci elektronické zpracování písemností („aplikace EPO“), na níž je odkaz na hlavní stránce české daňové správy http://cds.mfcr.cz/ a také na stránkách Ministerstva financí http://www.mfcr.cz/ (sekce „Daně a cla“)
Řada firem samozřejmě využívá účetně daňové programové vybavení, které umožňuje přímé sestavení mimo jiné i přiznání k DPPO a jeho podání. Což obecně umožňuje § 72 DŘ:
"Řádné daňové tvrzení
(Poznámka: Do této množiny spadá mimo jiné i daňové přiznání.)
lze podat jen na tiskopise vydaném Ministerstvem financí nebo
na tiskovém výstupu z počítačové tiskárny, který má údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tímto tiskopisem
."
Poznamenejme, že poplatníci se nemusí bát využívat ani méně známých programů, kde si nejsou zcela jistí požadovanou shodou s oficiálním tiskopisem MF. Pokud by tato forma nebyla dodržena, správce by je totiž vyzval k odstranění vady podání, a když takovéto výzvě poplatník včas vyhoví - i když už je po termínu podání přiznání - považuje se původní podání (podané v zákonném termínu) za učiněné řádně a včas.
Podrobnosti k elektronickému podání lze nalézt v metodickém pokynu MF D-252 (Finanční zpravodaj č. 3-4/2003), a ohledně formátu elektronického podání ve Finančním zpravodaji č. 6/2009 jde o formát „. XML“. Na což musejí pamatovat především tvůrci účetně daňových programů umožňujících přímé e-podání úřadům.
Každý přitom může jednoduše využít službu
Elektronická podání
pro daňovou správu („EPO“) na internetových stránkách Ministerstva financí
http://adisepo.mfcr.cz
, http://adisspr.mfcr.cz, http://eds.mfcr.cz nebo přes http://cds.mfcr.cz (pozor, v těchto adresách se neuvádí na počátku tradiční „www“). Kde lze spustit průvodce vyplněním přiznání s nápovědou, výhodou je, že systém nedovolí odeslat tiskopis s tzv. kritickými chybami a poplatník je na ně upozorněn červeným písmem. Postup je jednoduchý, přehledný a systém automaticky upozorní na věcně nebo početně chybná zadání. Na internetových stránkách České daňové správy http://cds.mfcr.cz jsou k dispozici i praktické pomůcky jako „Prezentace funkcí“, „Průvodce krok po kroku“, „Systémové požadavky“ a odpovědi na časté dotazy.
Po vyplnění formuláře v rámci systému EPO má poplatník na výběr z těchto možností:
*
„Uložení prac. souboru“ - slouží pro uložení dat do počítače při nedokončeném vyplňování,
*
„Úplný opis k tisku“ - zobrazí výstup v knižním formátu PDF, který si lze uložit do počítače,
*
„Uložení k odeslání do Datové schránky“ - umožní tiskopis odeslat přes datovou schránku, poplatníka,
*
„Odeslání písemnosti“ - s možnostmi odeslání s uznávaným e-podpisem nebo bez něj (pak systém dále vygeneruje tzv. E-tiskopis, který si poplatník vytiskne, podepíše a do pěti dnů předá na FÚ, viz výše ad 5).
Pro daňové poplatníky, kteří nechtějí zaslat daňové přiznání k DPPO elektronicky, chystá česká daňová správa
interaktivní formulář
, který bude možné na počítači vyplnit, vytisknout a následně poštou zaslat nebo osobně podat na místně příslušný finanční úřad (http://cds.mfcr.cz/cps/ rde/xchg/cds/xsl/10585.html?year=0).
 
Pohled na tiskopis přiznání
Podívejme se stručně na tiskopis daňového přiznání k DPPO 25 5404 MFin 5404 - vzor č. 22 (8 stran) platný pro zdaňovací období započatá v roce 2011, případně pro části zdaňovacích období započatých v roce 2012, za které lhůta pro podání daňového přiznání uplyne do 31. prosince 2012 (dále jen „přiznání k DPPO 2011“).
Tiskopis daňového přiznání k DPPO
je rozčleněn do následujících částí:
*
Záhlaví - jakému finančnímu úřadu, kdo a jaké přiznání podává (rozlišovací kódy viz Pokyny k vyplnění).
*
I. oddíl - údaje o poplatníkovi (resp. o jednotlivém podílovém fondu).
*
II. oddíl – postupný proces od účetního výsledku hospodaření po vyčíslení DPPO:
-
Do úvodního řádku 10 patří účetní výsledek hospodaření před zdaněním - zisk nebo ztráta (s mínusem) -a to bez vlivu Mezinárodních účetních standardů. Jde o výpočtovou položku uvedenou ve Výkazu zisku a ztráty - „****Výsledek hospodaření před zdaněním“ - před zaokrouhlením na celé tisíce Kč.
-
Na řádcích 20 až 70 se následně výsledek hospodaření (dále také jen „VH“) zvyšuje s ohledem na daňová specifika základu daně z příjmů oproti účetnímu VH (např. o daňově neúčinné náklady apod.).
-
Na řádcích 100 až 170 se z obdobných příčin naopak VH snižuje nebo lze snížit (např. o příjmy osvobozené od daně).
-
Řádky 200 až 270 slouží pro úpravy základu daně o odčitatelné položky (daňové ztráty, dary apod.) nebo pro řešení specifických postupů týkajících se zdanění komanditní společnosti.
-
Na řádcích 280 až 310 se vyčísluje daň z obecného základu daně poplatníka, která se případně snižuje o nárokované slevy na dani (při zaměstnávání osob se zdravotním postižením a u investičních pobídek).
-
Řádky 320 až 335 se týkají zdanitelných příjmů plynoucích poplatníkovi ze zahraničí, konkrétně k zápočtu daně zaplacené v zahraničí uplatněním metody prostého zápočtu a k vyčíslení daně z tzv. samostatného základu daně.
-
Na posledních řádcích 340 a 360 jsou pak sečteny daně z obecného a případného samostatného základu daně - právě tolik je poplatník povinen na DPPO uhradit - a pro účely stanovení následných záloh na daň z příjmů je nakonec znova uvedena daň z obecného základu daně coby tzv. poslední známá daň.
*
Povinná příloha č. 1 II. oddílu
- Tabulky A až K pro podrobnější pohled na určité údaje výpočtu daně,
-
Za investiční společnost a za každý obhospodařovaný podílový fond se vyplní samostatně,
-
Tabulka A: Rozdělení nedaňových výdajů (nákladů) uvedených na ř. 40 podle účtových skupin,
-
Tabulka B: Odpisy hmotného a nehmotného majetku,
-
Tabulka C: Daňově účinný odpis pohledávek a zákonné opravné položky,
-
Tabulka D: Neobsazeno,
-
Tabulka E: Odečet daňové ztráty,
-
Tabulka F: Odečet z titulu ještě nevyužitého starého tzv. reinvestičního odpočtu, na který vznikl nárok do konce roku 2004 a odpočitatelná položka nákladů na tzv. projekty výzkumu a vývoje,
-
Tabulka G: Celková hodnota poskytnutých darů,
-
Tabulka H: Rozčlenění celkového nároku na slevy na dani,
Samostatná příloha k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. oddílu (v případě investičních pobídek podle § 35a, § 35b ZDP, tiskopis existuje pouze v elektronické podobě 25 5404/C),
-
Tabulka I: Zápočet daně zaplacené v zahraničí,
Samostatná příloha k tabulce I přílohy č. 1 II. oddílu (u příjmů k zápočtu daně z více států, tiskopis existuje v papírové i elektronické podobě 25 5404/D),
-
Tabulka J: Rozdělení některých položek v případě komanditní společnosti,
-
Tabulka K: Vybrané ukazatele hospodaření
Roční úhrn čistého obratu,
Průměrný přepočtený počet zaměstnanců (zaokrouhlený na celé číslo).
*
III. oddíl - výsledná daň investiční společnosti obhospodařující majetek v podílových fondech.
*
IV. oddíl - dodatečné daňové přiznání.
*
V. oddíl – placení daně
(vyčíslení přeplatku či nedoplatku ve vazbě na zaplacené zálohy a zajištění daně), na rozdíl od tiskopisu přiznání k DPFO je třeba o vrácení případného přeplatku na DPPO samostatné žádat.
*
Závěrečné prohlášení poplatníka o pravdivosti a úplnosti uvedených údajů a jeho podepsání.
K přiznání je nutno povinně přiložit také
přílohy
vyznačené v tiskopise, u účtujících poplatníků jde hlavně o
účetní závěrku
, zvláštní přílohu, kde se podle Pokynů k přiznání blíže rozvedou nenulové položky na řádcích s odkazem 8) a případně také samostatná příloha zpodrobňující zápočet daně zaplacené v zahraničí.
 
Výpočet DPPO začíná v účetnictví
Ani sebelépe vyplněné přiznání k DPPO nezaručí správnost vypočtené daně, pokud má poplatník chybu již v účetnictví, kde celá daňová anabáze začíná. Nahlédneme-li do § 23 odst. 2 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), dozvíme se, že pro zjištění základu daně z příjmů se vychází z výsledku hospodaření (zisk nebo ztráta), a to vždy bez vlivu Mezinárodních účetních standardů. Obdobně podle § 23 odst. 10 ZDP se pro zjištění základu daně vychází z účetnictví vedeného podle zvláštního předpisu, pokud zvláštní předpis nebo tento zákon (tj. rozumí se ZDP) nestanoví jinak anebo pokud nedochází ke krácení daňové povinnosti jiným způsobem. Jak známo, účetní předpisy rozlišují více kategorií výsledku hospodaření (dále jen „VH“):
*
* Provozní VH = Výnosy z účtů 60x až 65x a 697 - Náklady z účtů 50x až 55x a 597,
*
* Finanční VH = Výnosy z účtů 66x až 67x a 698 - Náklady z účtů 56x až 57x a 598,
*
** VH za běžnou činnost = Provozní VH + Finanční VH -- Daň za běžnou činnost (591 + 592),
*
* Mimořádný VH = Výnosy 68x - Náklady 58x - Daň z příjmů z mimořádné činnosti (593 + 594),
*
**** VH před zdaněním = Provozní VH + Finanční VH + + Výnosy 68x - Náklady 58x,
*
*** VH za účetní období („Po zdanění“) = VH za běžnou činnost - Mimořádný VH - Účet 596.
Jak potvrzují i Pokyny k vyplnění přiznání, tou jedině správnou základnou výpočtu DPPO je
**** VH před zdaněním
, kterým začíná celá výpočtová část tiskopisu, a to konkrétně na řádek 10. Jeho výše se zjistí z účetní závěrky, resp. dopracuje se k ní v rámci podstatně širšího komplexu účetních prací zvoucích se účetní uzávěrka. Jedná se prakticky o rozdíl veškerých výnosů a veškerých nákladů, s výjimkou nákladových účtů 591 až 594 určených pro splatnou a odloženou daň z příjmů (kterou před vyplněním přiznání ještě ani neznáme), a rovněž s výjimkou vnitropodnikových účtů výnosů a nákladů. Do přiznání se VH uvádí v celých korunách.
Transformace účetního VH na základ daně z příjmů je jednou z nejnáročnějších každoročních starostí účetních a daňových pracovníků, protože ve hře je celá řada větších či menších dílčích odlišností účetního a daňového pohledu na určité hospodářské skutečnosti. A to zejména na poli výdajů (nákladů), kde ne každý účetní náklad projde testem daňové účinnosti v souladu s § 24 a 25 ZDP. Naopak je zapotřebí snížit VH při zjišťování základu daně z příjmů o účetní výnosy osvobozené od daně nebo zdaněné samostatně tzv. zvláštní srážkovou daní podle § 36 ZDP. V přiznání se zohlední také v principu zcela odlišné pojetí účetních a daňových odpisů (dlouhodobého) hmotného a nehmotného majetku apod. Některé úpravy si ukážeme v řešeném příkladu.
 
Příklad vyplnění přiznání k DPPO za rok 2011
 
Zadání
ABC, s. r. o., se sídlem v České republice vykazuje za účetní období kalendářního roku 2011 účetní výsledek hospodaření před zdaněním („VH“) rovný
1 000 000 K
č. Pro účely výpočtu DPPO a sestavení přiznání je k tomu navíc zapotřebí doplnit dalších 15 skutečností (odkazy směřují do přiznání k DPPO za rok 2011).
1)
Náklady na reprezentaci (účet 513) sestávají z částky 15 000 Kč za uspořádání firemního vánočního večírku a 20 000 Kč nákladů na propagační předměty (reklamní a propagační předměty s logem společnosti ABC, s. r. o., jejichž jednotková cena je do 400 Kč bez DPH, a byly rozdány obchodním partnerům).
*
15 000 Kč zvýší VH
, jde o nedaňový náklad podle § 25 odst. 1 písm. t) ZDP (řádek 40 a tabulka A).
*
Naopak částka 20 000 Kč podle téhož ustanovení VH neovlivní, je plně daňově účinným nákladem.
2)
Mzdové náklady (účet 521) za prosinec 2011 činily 1 000 000 Kč, z nichž pojistné srážené zaměstnancům (MD 331/D 336) ve výši 110 000 Kč a srážená daň ze závislé činnosti (MD 331/D 342) 50 000 Kč byly odvedeny se zpožděním až 11. 2. 2012. Obdobně i za prosinec 2010 bylo pojistné srážené zaměstnancům z mezd ve výši 80 000 Kč i sražené zálohy na daň 40 000 Kč odvedeny se zpožděním až 10. 2. 2011.
*
Pojistné za prosinec 2010 sražené z mezd ve výši
80 000 Kč
, ale odvedené opožděně až 10. 2. 2011:
-
zvýšilo VH za rok 2010 podle § 23 odst. 3 písm. a) bodu 5 ZDP (řádek 30), a
-
sníží VH za rok 2011 podle § 23 odst. 3 písm. b) bodu 2 ZDP (řádek 111).
*
Pojistné za prosinec 2011 sražené z mezd ve výši
110 000 Kč
, ale odvedené opožděně až 11. 2. 2012:
-
zvýší VH za rok 2011 podle § 23 odst. 3 písm. a) bodu 5 ZDP (řádek 30), a
-
sníží VH za rok 2012 podle § 23 odst. 3 písm. b) bodu 2 ZDP (řádek 111).
*
Za pozdní odvod záloh na daň hrozí úrok z prodlení, ale samy o sobě nejsou daňovým nákladem firmy, jsou obecně nákladem již v rámci zúčtovaných mezd. Opožděné odvedení záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti zaměstnanců nepředstavuje položku zvyšující VH, resp. základ daně z příjmů firmy.
3)
Povinné pojistné hrazené zaměstnavatelem nad rámec hrubých mezd (účet 524) za prosinec 2011 ve výši 340 000 Kč bylo také odvedeno se zpožděním až 11. 2. 2012, a stejnou chybu firma udělala i před rokem u pojistného nad rámec hrubých mezd za prosinec 2010 ve výši 300 000 Kč, které uhradila až 10. 2. 2011.
*
Pojistné za prosinec 2010 nad rámec mezd ve výši
300 000 Kč
, ale odvedené opožděně až 10. 2. 2011:
-
zvýšilo VH za rok 2010 podle § 24 odst. 2 písm. f) ZDP (řádek 40), a
-
sníží VH za rok 2011 podle § 23 odst. 3 písm. c) bodu 2 ZDP (řádek 160)
.
*
Pojistné za prosinec 2011 nad rámec mezd ve výši
340 000 Kč
, ale odvedené opožděně až 11. 2. 2012:
-
zvýší VH za rok 2011 podle § 24 odst. 2 písm. f) ZDP (řádek 40), a
-
sníží VH za rok 2012 podle § 23 odst. 3 písm. c) bodu 2 ZDP (řádek 160).
4)
Náklady na soukromé životní pojištění jednatele byly ve výši dohodnuté ve smlouvě 20 000 Kč (účet 527). Náklady na dovolenou (rekreaci) zaměstnanců hrazenou zaměstnavatelem činily 60 000 Kč (účet 528).
*
Náklad 20 000 Kč není třeba v přiznání řešit, je daňově účinný podle § 24 odst. 2 písm. j) bod 5 ZDP.
*
60 000 Kč za dovolené ale zvýší VH
(řádek 40), nejde o daňový náklad podle § 25 odst. 1 písm. h) ZDP.
5)
U dvou automobilů hodlá s. r. o. uplatnit paušální výdaj na dopravu za celý rok 2011, tj. 2 x 12 měsíců x 5 000 Kč = = 120 000 Kč. O této částce neúčtovala. Naproti tomu zaúčtovala do nákladů spotřebované pohonné hmoty u těchto vozidel ve výši 50 000 Kč (účet 501) a poplatky za parkování 2 000 Kč (účet 518).
*
Paušální výdaje na dopravu jsou čistě daňová položka, o které se neúčtuje,
120 000 Kč patří do řádku 162
.
*
O spotřebované pohonné hmoty (
50 000 Kč
) a parkovné (
2 000 Kč
)
je nutno zvýšit VH
(řádek 40).
6)
Společnost uhradila celkem peněžité dary (účet 543) za 11 000 Kč, z toho 10 000 Kč zoologické zahradě na ochranu zvířat a 1 000 Kč mateřské školce (kam chodí mimo jiné i syn jednatele ABC) na vybavení hračkami.
*
Celých
11 000 Kč zvýší VH
, jde o nedaňový náklad podle § 25 odst. 1 písm. t) ZDP (řádek 40).
*
S. r. o. může při splnění podmínek § 20 odst. 8 ZDP o dar na ochranu ohrožených zvířat
(10 000 Kč) snížit základ daně
(řádek 260). Dar mateřské školce je nižší než 2 000 Kč, proto jej nelze uplatnit jako odpočet.
7)
Neznámý pachatel odcizil firemní automobil v účetní zůstatkové ceně (účet 549) 50 000 Kč, jehož daňová zůstatková cena ke dni odcizení byla 80 000 Kč. Společnost obdržela náhradu od pojišťovny (účet 648) jen 70 000 Kč. Při dalším vloupání pachatel (místní recidivista X. X.) odcizil finanční hotovost (škoda účtována na účet 569) 20 000 Kč, dosud ale nebyl odsouzen. Více štěstí měla společnost u obdobné loňské krádeže 15 000 Kč z pokladny (která pro ni v roce 2010 nebyla daňově účinná), kdy po odsouzení zloděj Y. Y. uhradil celou odcizenou částku 15 000 Kč, o čemž ABC, s. r. o., účtovala v roce 2011 na účet 668.
*
Přesah daňové zůstatkové ceny nad účetní o
30 000 Kč
(odcizené auto)
sníží VH
, neboť jde o daňově plně účinnou škodu způsobenou neznámým pachatelem podle § 24 odst. 2 písm. c) a l) ZDP (řádek 160).
*
Odcizené peníze (
20 000 Kč
) bez náhrady
zvýší VH
v souladu s § 25 odst. 1 písm. n) ZDP (řádek 40).
*
Náhrada odcizených peněz
15 000 Kč
není předmětem zdanění, protože souvisí s daňově neúčinnými náklady roku 2010. V roce 2011 proto
sníží VH
podle § 23 odst. 4 písm. e) ZDP (řádek 140).
8)
Společnost v roce 2011 pokračovala čtvrtý rokem v tvorbě rezervy na opravu střechy své administrativní budovy (účet 552) ve výši á 200 000 Kč. Plánovaný rozpočet opravy je 1 000 000 Kč a počítá se s ní v roce 2013. Dále tvořila prvním rokem rezervu na výměnu oken ve výši 100 000 Kč, která je plánována také na rok 2012 za 200 000 Kč. Částky tvořených rezerv nebyly deponovány na zvláštní vázaný bankovní účet.
*
Tvorba staré rezervy 200 000 Kč je daňovým nákladem (§ 7 zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách - dále jen „ZoR“), protože u rezerv započatých před 1. 1. 2009 není podmínkou deponování na vázaný účet, VH tudíž nebude v přiznání ovlivněn, jen se objeví v příloze č. 1 II. oddílu v tabulce C řádcích 25 a 26.
*
Tvorba nové rezervy na výměnu oken ale není daňovým nákladem, protože nebyla splněna podmínka deponování částky rezervy na vázaný bankovní účet, proto
100 000 Kč zvýší VH
(řádek 40).
9)
Vlivem druhotné platební neschopnosti společnost ABC hradila některé závazky později. Z tohoto důvodu jí byl dodavateli předepsán úrok z prodlení (účet 544) v celkové výši 50 000 Kč, z nichž uhradila v roce 2011 jen 30 000 Kč, zbývajících 20 000 Kč doplatila hned v lednu 2012.
*
O neuhrazené smluvní sankce
20 000 Kč zvýší VH
podle § 24 odst. 2 písm. zi) ZDP (řádek 40).
*
V roce 2012 uhrazené sankce 20 000 Kč sníží VH podle § 23 odst. 3 písm. b) bodu 3 ZDP (řádek 111).
10)
Z důvodu promlčení byla odepsána pohledávka 100 000 Kč (účet 546), dlužník ale není v úpadku. Byla k ní vytvořena „časová“ zákonná opravná položka 20 000 Kč a ostatní (nedaňová) opravná položka 80 000 Kč. Obě opravné položky (dále jen „OP“) byly v roce 2011 rozpuštěny ve prospěch nákladů (strany Dal účtů 558 a 559). Dále firma vytvořila 100% „insolvenční“ zákonnou OP k pohledávce ve výši 40 000 Kč, protože s dlužníkem bylo v létě 2011 zahájeno insolvenční řízení. Pohledávka byla přihlášena včas a nebyla popřena.
*
Odpis promlčené pohledávky 100 000 Kč je daňovým nákladem podle § 24 odst. 2 písm. y) ZDP jen do výše zákonné opravné položky 20 000 Kč. O zbývajících
80 000 Kč je nutno zvýšit VH
(řádek 40).
*
Zrušení zákonné (daňové) OP 20 000 Kč je daňově
relevantní
, na rozdíl od zrušení ostatní (nedaňové) OP
80 000 Kč
. A proto se o tuto částku
sníží VH
podle § 23 odst. 3 písm. c) bod 3 ZDP (řádek 112).
*
Nová tvorba „insolvenční“ zákonné OP ve výši 40 000 Kč je daňovým nákladem podle § 24 odst. 2 písm. i) ZDP a § 8 ZoR, jen je třeba údaje vykázat v příloze č. 1 II. oddílu, v tabulce C řádky 3 a 4.
11)
Účetní odpisy (účet 551) DHM 300 000 Kč a dalších 30 000 Kč tvořily účetní odpisy drobného hmotného majetku (v jednotkové ceně do 40 000 Kč). Daňové odpisy hmotného majetku (dále jen „HM“) jen 250 000 Kč.
*
Rozdíl mezi vyššími účetními a nižšími daňovými odpisy HM
50 000 Kč zvýší VH
(řádek 50).
*
Daňové odpisy je nutno rozepsat podle odpisových skupin v příloze č. 1 II. oddílu v tabulce B řádky 1 až 11.
*
Účetní odpisy drobného hmotného majetku (30 000 Kč) jsou zároveň podle § 24 odst. 2 písm. v) ZDP daňově účinné, zůstávají tak ve VH, přičemž se rozepíší v příloze č. 1 II. oddílu v tabulce B řádku 12.
12)
ABC, s. r. o., v souladu s obchodními smlouvami vůči svým odběratelům za pozdní úhrady vystavených faktur uplatnila pohledávky z titulu smluvních úroků z prodlení v úhrnné výši 100 000 Kč (účet 644). Z toho bylo dlužníky do konce roku 2011 uhrazeno jen 60 000 Kč, zbývajících 40 000 Kč až v roce 2012.
*
O neinkasované smluvní sankce
40 000 Kč sníží VH
podle § 23 odst. 3 písm. b) bodu 1 ZDP (řádek 111).
*
V roce 2012 přijaté sankce (40 000 Kč) zvýší VH podle § 23 odst. 3 písm. a) bodu 6 ZDP (řádek 30).
13)
Firma obdržela dividendy (účet 668) od tuzemské společnosti XYZ, a. s., ve výši 85 000 Kč. Jde o částku po sražení 15% daně podle § 36 odst. 2 písm. a) ZDP, celková částka dividend tedy byla 100 000 Kč. Podíl v XYZ, a. s., sice činil 20 %, ale protože jej ABC, s. r. o., koupila na jaře 2011 a prodala se ziskem ještě na podzim téhož roku, nebyly naplněny podmínky pro osvobození dividend od “dceřiné společnosti„ od daně.
*
Dividendy byly zdaněny, s. r. o., proto o
85 000 Kč sníží VH
podle § 23 odst. 4 písm. a) ZDP (řádek 120).
14)
Za rok 2009 vykázána daňová ztráta 600 000 Kč, z níž bylo v roce 2010 využito 200 000 Kč. V roce 2011 firma změnila vlastníka prodejem 100% podílů novému společníkovi. Předmět činnosti firmy se nezměnil.
*
Sice došlo k podstatné změně ve složení společníků, ovšem přitom byla zachována činnost firmy, tudíž jsou splněny podmínky § 38na ZDP pro
odpočet daňové ztráty 400 000 Kč
(řádek 230 a tabulka E).
15)
Společnost zaměstnávala mimo jiné také dva pracovníky s „lehčím“ zdravotním postižením. Jejich přepočtený stav vypočtený postupem v souladu s ustanovením § 35 odst. 2 ZDP činil v roce 2011 celkem hodnotu 1,56.
*
Sleva na dani
podle § 35 odst. 1 písm. a) ZDP 1,56 x 18 000 Kč =
28 080 Kč
(řádek 300 a tabulka H).