Sleva za včasnou platbu a její vypořádání

Vydáno: 7 minut čtení

Sleva za včasnou platbu a její vypořádání
Ing.
Martin
Děrgel
Plátce A, s. r. o., dodává zboží plátci B, s. r. o. Plátce B, s. r. o., má nárok na 2% skonto za platbu do 5 dnů od dodání zboží. Plátci se dohodli, že k vypořádání 2 % skonto dojde vždy po 6 měsících a to tak, že plátce B, s. r. o., vystaví fakturu plátci A, s. r. o., kde bude uvedeno „fakturujeme 2 % ze zaplacených faktur", následně základ daně a 20 % DPH. Je tento postup možný?
Související předpisy:
*
§ 42, 45 a 74 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.
Podle mne by v případě platebního skonta mělo být postupováno standardně a v souladu se skutečným obsahem této obchodní dohody. Tato prakticky říká, že když odběratel platí dříve, může zaplatit o něco méně. Důsledkem tedy je, že dochází ke snížení kupní ceny za dodané zboží, a to až po datu uskutečnění jeho dodání.
Z pohledu zákona o DPH se pak jedná o opravu základu daně a výše daně podle § 42 odst. 1 písm. b) ZDPH z důvodu
snížení základu daně
, k němuž došlo po dni uskutečnění zdanitelného plnění. Současně od dubna 2011 nová právní úprava zrušila daňový dobropis (i vrubopis), které nahradil
jednotný opravný daňový doklad
. Ten je nutno vystavit pouze, pokud plátce měl povinnost vystavit původní (opravovaný) daňový doklad, tj. u plnění pro osobu povinnou k dani.
Opravný daňový doklad musí obsahovat:
*
náležitosti odpovídající původnímu daňovému dokladu, včetně evidenčního čísla,
*
důvod opravy,
*
rozdíl mezi opraveným a původním základem daně,
*
rozdíl mezi opravenou a původní daní,
*
rozdíl mezi opravenou a původní úplatou.
Oprava základu daně a výše daně je (jako doposud)
samostatným zdanitelným plněním
, které se
považuje za uskutečněné
nejpozději posledním dnem zdaňovacího období (měsíc/čtvrtletí), ve kterém plátce
opravou základu daně a výše daně snižuje daň
na výstupu nebo svoji daňovou povinnost
a osoba povinná k dani
, právnická osoba, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, nebo osoba identifikovaná k dani,
pro kterou se původní plnění uskutečnilo
nebo která poskytla úplatu, z níž vznikla povinnost přiznat daň,
obdržela opravný daňový doklad
.
Což potvrzuje i metodická informace Generálního finančního ředitelství dostupná na internetových stránkách Ministerstva financí: http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/
legislativa
_metodika_13536.html. Podle ní Generální finanční ředitelství spolu s Ministerstvem financí zastává naopak názor, že jelikož jde mimo jiné i v případě tzv. množstevních bonusů a platebních skont věcně o jistou formu slevy z původní ceny (úplaty) je po 1. dubnu 2011 nutno z titulu těchto obchodně-právních důvodu snížení základu daně a výše daně provést opravu podle § 42 zákona o DPH:
"... Předmětem posouzení dopadů do DPH jsou tzv.
skonta, slevy či bonusy
. Tyto se v praxi vyskytují pod různými označeními a definicemi, což však nic nemění na jejich společné věcné podstatě. GFŘ je toho názoru, že není v zásadě rozdíl, zda se jedná o poskytnutí skonta či bonusu (dále jen "bonusy"), ale je vždy rozhodující, zda mají, resp. jsou poskytovány jednoznačně ve vazbě na již uskutečněné zdanitelné plnění nebo soubor uskutečněných zdanitelných plnění za určitou část uplynulého období. V takovýchto případech
je plátce – oproti minulé právní úpravě – vždy povinen provést opravu základu a výše daně...
Pro ilustraci nabízím příklad uplatnění platebního skonta v obchodní praxi firem (plátců).
Příklad
Oprava základu daně kvůli snížení ceny platebním skontem
Výrobce A (měsíční plátce DPH) podle smlouvy 20. 1. 2012 dodal odběrateli B (měsíční plátce) zboží za sjednanou cenu 100 000 Kč + 20 % DPH (20 000 Kč), tedy celkem za 120 000 Kč, splatnou do 20. 2. Daňový doklad vystavil dodavatel 22. 1. a doručil jej odběrateli B poštou do dvou dnů nato. Podle obchodních podmínek firmy A má odběratel nárok na platební skonto snižující celkovou úhradu o 2 %, při úhradě do týdne, tj. do 27. 1. Této možnosti odběratel B využil a za zboží zaplatil 25. 1. o 2 % méně, tj. 98 000 Kč + + 19 600 Kč = 117 600 Kč.
V daňovém přiznání k DPH za leden 2012 tak plátce A přiznal DPH na výstupu 20 000 Kč, a naopak plátce B si uplatnil odpočet této DPH na vstupu rovněž 20 000 Kč (předpokládáme plný nárok na odpočet daně).
Jelikož po datu uskutečnění zdanitelného plnění (20. 1.) došlo v souladu s obchodními podmínkami prodejce (výrobce A) k dodatečnému snížení úplaty, resp. základu daně za plnění o platební skonto
alias
o slevu 2 %, je v souladu s § 42 odst. 1 písm. b) zákona o DPH dodavatel A povinen opravit základ daně a DPH.
Protože měl dodavatel A povinnost vystavit pro odběratele B při uskutečnění původního zdanitelného plnění daňový doklad, musí rovněž při opravě základu daně a výše daně pro něj vystavit opravný daňový doklad. A to do 15 dnů od zjištění skutečností rozhodných pro provedení opravy, prakticky tedy od přijetí snížené úhrady.
Tento opravný daňový doklad dodavatel A vystavil 31. 1. 2012, načež jej odběratel B obdržel 2. 2. 2012. Kromě náležitostí původního daňového dokladu přitom musí dále obsahovat:
*
důvod opravy, tj. informaci, že v důsledku dřívější úhrady poskytl slevu (skonto) 2 % z ceny,
*
rozdíl mezi opraveným a původním základem daně, tj. 98 000 Kč -100 000 Kč = - 2 000 Kč,
*
rozdíl mezi opravenou a původní daní, tj. 19 600 Kč -- 20 000 Kč = - 400 Kč,
*
rozdíl mezi opravenou a původní úplatou, tj. 117 600 Kč -- 120 000 Kč = - 2 400 Kč.
Jelikož dodavatel A touto opravou snižuje svou daň na výstupu, je podle § 42 odst. 3 písm. b) zákona o DPH toto samostatné zdanitelné plnění považováno za uskutečněné nejpozději posledním dnem zdaňovacího období (tj. v jeho případě kalendářního měsíce), ve kterém „podnikající“ odběratel B obdržel opravný daňový doklad. Tedy v daném případě nejpozději 29. 2. 2012. Pročež plátce A uvede opravu - snížení své DPH na výstupu o 400 Kč - do běžného daňového přiznaní k DPH nejpozději za únor.
Návazně na tuto opravu daně - znamenající pro odběratele B snížení uplatněného odpočtu daně - musí tento plátce opravit odpočet daně. Přičemž v souladu s § 74 odst. 1 zákona o DPH tak musí odběratel B učinit již za zdaňovací období, ve kterém se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik této jeho povinnosti, a nikoli až návazně při obdržení opravného daňového dokladu. V daném případě odběratel B o slevě z ceny z titulu skonta věděl zjevně již v lednu, takže snížit odpočet DPH na vstupu o 400 Kč měl už v přiznání za leden.
Obě firmy přitom budou o skontu účtovat v souladu s DPH jako o samostatném zdanitelném plnění snižujícím základ daně původního plnění (dodání zboží). A to buď na opačné strany účtů, než na které účtovaly původní daňový doklad (fakturu), nebo mínusem na stejné strany dotčených účtů. O snížení základu daně o 2 000 Kč bude dodavatel A konkrétně účtovat mínusem na MD 31x/60x a odběratel B mínusem na MD 50x/D 32x, případně jako snížení ocenění zásob mínusem na MD 11x (13x). O snížení DPH na výstupu pak bude dodavatel A účtovat mínusem na MD 31x/ /D 343, a odběratel B o snížení DPH na vstupu mínusem na MD 343/D 32x.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty