Bezúročná půjčka akcionáře

Vydáno: 2 minuty čtení
Bezúročná půjčka akcionáře
Ing.
Jiří
Vychopeň
Ve společnosti s ručením omezeným je možná bezúročná půjčka společníka společnosti bez jakýchkoli daňových dopadů. Je možná tato obdoba v akciové společnosti? Může akcionář půjčit akciové společnosti bezúročně, aniž by se to v akciové společnosti považovalo za majetkový prospěch, který by byl předmětem daně?
Související předpisy:
*
§ 658 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů,
*
§ 196a odst. 1 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů.
Nejen v případě půjčky společníka společnosti s ručením omezeným, ale v jakémkoli jiném případě je možné poskytnutí peněžité půjčky bez úroku. To vyplývá z ustanovení § 658 odst. 1 občanského zákoníku, podle kterého při půjčce peněžité lze dohodnout úroky. Tedy i akcionář může poskytnout akciové společnosti bezúročnou půjčku. Pokud by ale akcionář byl členem představenstva nebo dozorčí rady akciové společnosti anebo osobou jim blízkou, mohla by s ním podle ustanovení § 196a odst. 1 obchodního zákoníku společnost uzavřít smlouvu o půjčce jen s předchozím souhlasem valné hromady a jen za podmínek obvyklých v obchodním styku (v těchto případech by tedy půjčka zřejmě neměla být bezúročná).
Pokud není ve smlouvě o půjčce sjednán úrok, nejedná se o smlouvu úplatnou. Výhodu bezplatného užívání půjčených peněžních prostředků po sjednanou dobu v souladu s občanskoprávní úpravou smlouvy o půjčce, jak výše uvedeno, nelze považovat za majetkový prospěch dlužníka, který by měl podléhat zdanění. To potvrzuje i rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 28. 4. 2005, čj. Afs 106/2004-57, podle kterého smlouva o uzavření bezúročné půjčky není právním úkonem, na jehož základě by dlužník nabýval majetkový prospěch, který by podléhal zdanění daní darovací.