Nepeněžní příspěvek na rekreaci převyšující 20 000 Kč

Vydáno: 5 minut čtení
Nepeněžní příspěvek na rekreaci převyšující 20 000 Kč
JUDr.
Marcela
Smutná
Zaměstnavatel (s. r. o.) se rozhodl poskytnout vybraným zaměstnancům v roce 2011 nepeněžní příspěvek 20 000 Kč/osobu na jejich rekreaci ze zisku společnosti dle § 6 odst. 9 písm. d) ZDP.
a)
Může poskytnout příspěvek jen některým zaměstnancům a jiným ne?
b)
Zaměstnavatel napsal zaměstnanci dopis, ve kterém mu nepeněžní příspěvek přiznává a vyzval jej, aby si sám určil formu rekreace, místo rekreace i cestovní kancelář. Je tato forma a možnost výběru přípustná?
c)
Zaměstnanec se chce rekreovat formou návštěvy svých známých v USA a za tímto účelem by si rád objednal jen letenku. Je možné považovat holou letenku za „poskytnutí rekreace“?
d)
Letenka má cenu 35 000 Kč. Cestovní kancelář vystaví fakturu na celou částku zaměstnavateli, ten ji uhradí, současně ale přijme od zaměstnance v hotovosti 15 000 Kč jako rozdíl mezi příspěvkem a cenou rekreace. Zachová tento postup výhodu osvobozeného plnění pro zaměstnance?
e)
Do jakého roku příspěvek přiřadit, když samotná rekreace proběhne v lednu 2012?
Související předpisy:
*
§ 13 odst. 1 písm. b) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů,
*
§ 6 odst. 9 písm. d) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
Podle § 6 odst. 9 písm. d) zákona o daních z příjmů jsou od daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti osvobozena nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnancům z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění nebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů ve formě možnosti používat určitá (rekreační, zdravotní a další) zařízení nebo ve formě příspěvku na kulturní pořady a sportovní akce. Jde-li o poskytnutí rekreace včetně zájezdů, je u zaměstnance z hodnoty nepeněžního plnění od daně osvobozena v úhrnu nejvýše částka 20 000 Kč za kalendářní rok. Jako plnění zaměstnavatele zaměstnanci se posuzují i plnění pro rodinné příslušníky zaměstnance.
Osvobození od daně z příjmů ze závislé činnosti se vztahuje výhradně na nepeněžní plnění zaměstnavatele, kterým se rozumí situace, kdy zaměstnavatel sám uhradí výdaje, a to z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku po zdanění nebo na vrub daňově neuznatelných výdajů (nákladů). Mezi tato nepeněžní plnění lze zařadit například i úhradu rekreace včetně tuzemského a zahraničního zájezdu cestovní kanceláři. Daňové osvobození se nevztahuje na peněžní plnění vyplacené zaměstnavatelem přímo zaměstnanci. Pokud zaměstnavatel poskytne peněžní příspěvek na rekreaci nebo zájezd, bude se bez ohledu na jeho výši jednat o zdanitelný příjem na straně zaměstnance s jeho zahrnutím do vyměřovacího základu pro výpočet pojistného na sociální a zdravotní pojištění. K vašim jednotlivým otázkám z výše uvedených principů vyplývá:
a)
Zaměstnavatel může poskytnout příspěvek i jen některým zaměstnancům v závislosti na svých možnostech, ovšem při zachování zásady rovného zacházení se zaměstnanci [§ 13 odst. 2 písm. b) zákoníku práce]. Musí proto stanovit určitá jednotná pravidla (například vnitropodnikovou směrnicí), na jejichž základě se bude posuzovat splnění podmínek pro poskytnutí nepeněžního plnění ve formě příspěvku na rekreaci.
b)
V rámci pravidel pro poskytování příspěvku lze samozřejmě umožnit zaměstnanci, aby si vybral formu rekreace či tuzemského nebo zahraničního zájezdu včetně cestovní kanceláře, u které zaměstnavatel zaměstnanci zájezd či rekreaci zakoupí.
c)
Dle mého názoru může být nepeněžní plnění formou příspěvku na rekreaci spočívat i v zakoupení letenky.
d)
Jako příklad uvádíte zakoupení letenky zaměstnavatelem. V řadě případů i zájezd zakoupený zaměstnavatelem pro zaměstnance, popřípadě i pro jeho rodinné příslušníky u cestovní kanceláře či jinak přesáhne výši 20 000 Kč. Rozdíl mezi touto částkou a cenou zájezdu uhradí zaměstnanec zaměstnavateli. Tím je zachována podmínka nepeněžního plnění a současně i další podmínka pro osvobození částky 20 000 Kč od daně z příjmů.
e)
Pokud by zaměstnavatel hradil plnou cenu zájezdu nebo ve vašem případě letenky, pak by částka nad 20 000 Kč byla zdanitelným příjmem zaměstnance. Kdyby naopak zaměstnavatel poskytl zaměstnanci částku 20 000 Kč, aby si sám zájezd či letenku zakoupil, šlo by o peněžní plnění, které je zdanitelným příjmem zaměstnance.
f)
Není rozhodující, kdy se rekreace či zájezd koná, ale doba, kdy byl poukaz na rekreaci či zájezd zaměstnavatelem uhrazen. Předpokládám, že když rekreace proběhne v lednu 2012, byl poukaz uhrazen a příslušné účetní operace provedeny v roce 2011. částka do výše 20 000 Kč je osvobozena od daně z příjmů ze závislé činnosti za rok 2011.