Zneužití procesních práv

Vydáno: 3 minuty čtení
Zneužití procesních práv
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 4. 5. 2011, sp. zn. 7 Afs 4/2011. www.nssoud.cz
Právní věta
Jestliže, jak je tomu typicky v právu procesním, právní řád stanoví relativně přesné, svým způsobem „technické“ postupy, lhůty či podmínky pro uplatňování práva, a tedy právě za účelem dosažení co největší míry právní jistoty přináší co možná nejpřesnější a nezřídka velmi detailní právní regulaci, je zásadně vyloučeno, aby naplnění uvedených postupů, využití lhůt či splnění podmínek pro uplatnění práva mohlo být posuzováno jako zneužití práva. Naplnil-li tedy jednotlivec uvedené „technické“ postupy v souladu s příslušnou právní úpravou, (typicky podal-li opravný prostředek ve stanovené lhůtě, byť i na samém jejím konci, resp. uplatňoval námitky a doplňoval svá podání předtím, než bylo ve věci rozhodnuto), nelze jeho jednání hodnotit jako zneužití práva. Posouzení otázky, zda cílem postupu účastníka řízení bylo protahovat daňové řízení, je pak irelevantní v souvislosti s právní skutečností uplynutí prekluzívní lhůty. Nejvyšší správní soud se neztotožňuje s argumentací stěžovatele, že správci daně všech stupňů „jsou v podstatě odkázáni na libovůli daňových subjektů a zejména jejich zástupců“. Těmito argumenty stěžovatel zcela přechází, že v daňovém řízení je jak on, tak správce daně nositelem veřejné moci a disponuje pravomocemi, které slouží ke zjištění a vyměření daňové povinnosti konkrétnímu daňovému subjektu. Správce daně disponuje řadou procesních nástrojů, kterými může, a má, na případné obstrukční postupy daňového subjektu reagovat.
V uvedené věci se daňový subjekt skrze účelové prodlužování řízení snažil dosáhnout pro něj příznivější situace (zániku práva na doměření daně). Jeho účelový postup pak správce daně považoval za zneužití práva. Tomu však Nejvyšší správní soud nepřisvědčil, když došel k závěru, že procesní práva
de facto
zneužít nelze. To z důvodu, že je to správce daně, kdo je nadán patřičnými pravomocemi a kdo má dostatečný prostor k tomu, aby účelovosti ze strany daňových subjektu předcházel. Důsledky toho, že se mu to ne vždy podaří, pak nelze klást k tíži daňového subjektu formou zneužití práva.

Související dokumenty