Změny v daňových odpisech v zákoně o daních z příjmů od 1. 1. 2011

Vydáno: 19 minut čtení

Novela zákona o daních z příjmů, zveřejněná ve Sbírce zákonů pod č. 346/2010 Sb. , přinesla od 1. 1. 2011 pro určitou skupinu poplatníků zásadní změny. Nejenže zrušila osvobození příjmů z ekologických zdrojů energie, ale dokonce stanovila pro některá ekologická zařízení speciální metodu odpisování, která nebyla dosud v zákoně zakotvena. Dále mimo jiné reagovala na zavedení komponentního odpisování do účetních předpisů. Konkrétními změnami se zabývá následující příspěvek.

Změny v daňových odpisech v zákoně o daních z příjmů od 1. 1. 2011
Ing.
Veronika
Sobotková
daňový poradce
 
Úvodem ke zdaňování a odpisování ekologických zařízení na straně poplatníka
Zákonem č. 346/2010 Sb. bylo zrušeno s účinností od 1. 1. 2011 jak u právnických, tak u fyzických osob, osvobození příjmů plynoucích z provozu malých vodních elektráren do výkonu 1 MW, větrných elektráren, tepelných čerpadel, solárních zařízení, zařízení na výrobu a energetické využití bioplynu a dřevoplynu, zařízení na výrobu elektřiny nebo tepla z biomasy, zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek a zařízení na využití geotermální energie. Časově omezené osvobození, vztahující se na příjmy z daného zařízení pouze v roce jeho uvedení do provozu a v následujících pěti letech, bude možné uplatnit naposledy za zdaňovací období započaté v roce 2010, jak vyplývá z přechodných ustanovení zákona. Tzn. že zrušení osvobození příjmů se vztahuje i na příjmy z těch zařízení, která byla uvedena do provozu před začátkem roku 2011 a nevztahuje se pouze na ekologická zařízení uvedená do provozu až od 1. 1. 2011.
Od zdaňovacího období započatého v roce 2011 již tedy nebude k osvobození příjmů z těchto zařízení docházet.
Příjmy z ekologických zařízení se stanou předmětem daně z příjmů
, které se u fyzických osob zdaní podle § 7 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen „ZDP“), a u právnických osob dle § 18 odst. 1 ZDP. Po uplatnění příslušných výdajů (nákladů) na dosažení, zajištění a udržení těchto příjmů odvedou fyzické osoby 15% a právnické osoby 19% daň z příjmů.
Samozřejmě sazba daně z příjmů uvalená na zmíněné příjmy není totožná
s odvodem za elektřinu ze slunečního zařízení
(dále jen „odvod“). Ten byl s účinností od 1. 1. 2011 stanoven diferencovaně zákonem č. 402/2010 Sb., který novelizoval zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Výše odvodu byla stanovena v případě hrazení elektřiny formou výkupní ceny na 26 % a v případě zeleného bonusu na 28 % ze základu odvodu, kterým je myšlena částka bez daně z přidané hodnoty hrazená plátcem odvodu formou výkupní ceny nebo zeleného bonusu poplatníkovi odvodu za elektřinu ze slunečního záření vyrobenou v odvodovém období.
Co ale odvodu podléhá? Předmětem odvodu je podle zákona č. 180/2005 Sb. elektřina vyrobená ze slunečního záření (nikoliv tedy z větru či biomasy atd.) v období od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2013, a to v zařízeních uvedených do provozu pouze v letech 2009 a 2010. Zařízení uvedená do provozu před začátkem roku 2009 tedy odvodu nepodléhají. Naopak od odvodu je osvobozena elektřina vyrobená ze slunečního záření ve výrobně elektřiny s instalovaným výkonem výrobny do 30 kW, která je umístěna na střešní konstrukci nebo obvodové zdi jedné budovy spojené se zemí pevným základem evidované v katastru nemovitostí. Poplatníkem odvodu se stává výrobce elektřiny ze slunečního záření a plátcem odvodu provozovatel přenosové soustavy, resp. provozovatel regionální distribuční soustavy, který je povinen odvod provést z částek hrazených výrobci formou výkupní ceny nebo zeleného bonusu. Pro poplatníka to v praxi znamená, že nadále bude vystavovat faktury standardním způsobem, tj. na dokladu uvede hrubou výši výkupní ceny nebo zeleného bonusu bez odvodu. Tato hrubá výše se pro něj stává zdanitelným příjmem podle ZDP, k němuž může uplatnit daňově uznatelný výdaj (náklad) ve výši odvodu za elektřinu ze slunečního záření podle § 24 odst. 2 písm. p) ZDP.
Nicméně, uznatelnými výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů se mohou stát i jiné položky jako např. daňové odpisy, které v souvislosti se zrušením osvobození příjmů z ekologických zařízení, doznaly taktéž zásadních změn.
Do konce zdaňovacího období započatého v roce 2010 platí standardní režim odpisování daných ekologických zařízení. Tzn. odpisování formou rovnoměrných či zrychlených odpisů dle § 31 a 32 ZDP s možností odpisy nezahájit, resp. odpisy přerušit. Od zdaňovacího období započatého v roce 2011 uvedený standardní způsob odpisování ekologických zařízení platí i nadále, ovšem s výjimkou zařízení na výrobu elektrické energie ze slunečního záření, pro něž byl v ZDP uzákoněn speciální režim odpisování, který platí jak pro fyzické, tak pro právnické osoby.
Příklad
Zemědělské družstvo s. r. o. uvedlo v roce 2008 do provozu svoji výrobnu tepla. Pro výrobu tepla, kterým zásobuje okolní obce (panelové zástavby a veřejné budovy, jako úřady, školy a školky), používá tři kotle na spalování biomasy, každý o výkonu 500 kW. Kotle byly zařazeny do užívání v srpnu 2008. Celková pořizovací cena jednoho kotle činila 2 500 000 Kč bez DPH, tj. celkem 7 500 000 Kč bez DPH. Získané
dotace
na nákup kotlů činily celkem 6 000 000 Kč. Jaké je řešení z hlediska zákona o daních z příjmů v jednotlivých letech?
Řešení
Zemědělské družstvo s. r. o. se mohlo rozhodnout, zda by příjmy z provozu tepelné elektrárny na biomasu ve zdaňovacích obdobích 2008 až 2010 osvobozovalo dle § 19 odst. 1 písm. d) ZDP či nikoliv (tzn., že osvobození by se u příslušného správce daně vzdalo). Nabízí se tak dvě základní varianty řešení (ve specifických případech by mohlo dojít ke kombinaci těchto variant):
1)
Ve zdaňovacích obdobích 2008 až 2010
by společnost příjmy osvobozovala, a tím pádem nezahájila za jednotlivá zdaňovací období ani odpisování, jelikož by to nebylo z hlediska ZDP účelné (na osvobozené příjmy nelze uplatnit odpisy).
Ve zdaňovacím období započatém v roce 2011
ovšem příjmy z provozu své tepelné elektrárny na biomasu již zdanit musí. Ke zdanitelným příjmům by mohla uplatnit i příslušné daňové odpisy dle § 31 nebo 32 ZDP. Vstupní cenou pro odpisování by byla pořizovací cena ponížená o získanou dotaci, tj. na jeden kotel 500 000 Kč. Po zařazení kotle do 3. odpisové skupiny by se pak odpisovalo nejméně po dobu 10 let. Za předpokladu, že by byla společnost prvním majitelem kotlů, mohly by se odpisy v prvním roce odpisování zvýšit o 10 %.
2)
Ve zdaňovacích obdobích 2008 až 2010
by se společnost osvobození příjmů u příslušného správce daně vzdala, a zdanila by tak veškeré příjmy z provozu výrobny tepla. Ke zdanitelným příjmům by pak uplatnila adekvátní výdaje (náklady) dle ZDP, kterými jsou mimo jiné i daňové odpisy kotlů dle § 31 nebo 32 ZDP. Vstupní cenou pro odpisování by opět byla pořizovací cena ponížená o získanou dotaci, tj. na jeden kotel 500 000 Kč. Po zařazení kotle do 3. odpisové skupiny by se odpisovalo po dobu nejméně 10 let. Za předpokladu, že by byla společnost prvním majitelem kotlů, mohly by se odpisy v prvním roce odpisování zvýšit o 10 %.
Ve zdaňovacím období započatém v roce 2011
příjmy z provozu své tepelné elektrárny na biomasu zdaní (již si nemůže vybrat, zda osvobodí příjmy či nikoliv) a uplatní příslušné odpisy. V podstatě pokračuje v odpisování metodou, kterou si zvolila na počátku odpisování majetku, pokud odpisy nepřeruší či je již nepřerušila.
Poznámka: V případě, kdy se bude společnost teplem samozásobovat (tj. bude rozvádět teplo nejen do okolních obcí, ale bude jej rozvádět i ve svých prostorách), nesmí opomenout § 28 odst. 6 ZDP, v němž je stanoveno, že při odpisování majetku, který je používán pouze z části k zajištění zdanitelného příjmu, se do výdajů k zajištění zdanitelného příjmů zahrnuje poměrná část odpisů. Důležité je pak posoudit, co je zdanitelným příjmem.
Příklad
Společnost SUN, s. r. o., vlastní fotovoltaickou elektrárnu, kterou uvedla do provozu v srpnu 2009. V účetnictví eviduje mimo jiné solární panely v pořizovací hodnotě 45 000 000 Kč bez DPH. Panely byly zařazeny do užívání v srpnu 2009. Jaké je řešení z hlediska zákona o daních z příjmů v jednotlivých letech?
Řešení
Ve zdaňovacích obdobích započatých v roce 2009 a 2010
by mohla společnost opět uplatnit osvobození příjmů plynoucích z provozu fotovoltaické elektrárny, pokud by se ho u správce daně nevzdala. V případě, že by příjmy neosvobozovala, mohla by uplatňovat daňové odpisy, které by počítala standardním způsobem dle § 31 nebo 32 ZDP. Solární panely by zařadila do 3. dopisové skupiny a odpisovala by po dobu nejméně 10 let. Vstupní cenou pro odpisování by byla pořizovací hodnota solárních panelů, tj. hodnota 45 000 000 Kč.
Ve zdaňovacím období započatém v roce 2011
již společnost příjmy z elektrárny zdaní a uplatní i příslušné daňové odpisy. Bez ohledu na skutečnost, zda v minulých letech zahájila či nezahájila anebo přerušila odpisování dle § 31 nebo 32 ZDP, bude dopisovat naprosto odlišným způsobem (viz dále vysvětleno).
 
Daňové odpisy hmotného majetku využívaného k výrobě elektřiny ze slunečního záření od zdaňovacího období započatého v roce 2011
Pro hmotný majetek využívaný k výrobě elektřiny ze slunečního záření byly od 1. 1. 2011 stanoveny zcela speciální odpisy v § 30b ZDP. Pokud byl tento majetek již odpisován rovnoměrným nebo zrychleným způsobem dle § 31 nebo 32 ZDP, již takto nelze ve zdaňovacím období 2011 postupovat a je nutné uplatnit odpisy vymezené v § 30b ZDP (není stanovena ani možnost neuplatnění).
Tyto speciální odpisy vymezené v § 30b ZDP se vztahují pouze na majetek využívaný k výrobě elektřiny ze slunečního záření, který je zařazen ve Standardní klasifikaci produkce pod kódem skupiny:
*
31.10 - zahrnuje elektromotory, generátory a transformátory a jejich díly (tj. motory rotační nebo lineární, servomotory a hnací zařízení, trakční motory),
*
31.20 - zahrnuje elektrická rozvodná, řídící a spínací zařízení a jejich díly,
*
32.10 - zahrnuje elektronky a jiné elektronické součástky a jejich díly.
Proč se vztahují specifické odpisy pouze na tento druh majetku? Odpověď lze nalézt v důvodové zprávě k zákonu č. 346/2010 Sb., v níž je odůvodněno, proč došlo ke „sjednocení“ doby odpisování technologické části solárních zařízení se stavební částí solárních zařízení (technologická část se dosud odpisovala 10 let, stavební část obvykle 20 let). Prodloužení doby odpisování technologické části zařízení (tj. měničů, rozvaděčů, solárních panelů) na 20 let vyplývala z argumentů, že více jak 75 % prostředků na fotovoltaickou elektrárnu je vynaloženo na technologickou část, že došlo k výraznému snížení pořizovacích cen solárních panelů a ke zvýšení jejich účinnosti, což je nutné odrazit v délce daňového odpisování.
Odpisy ze zařízení na výrobu elektrické energie ze slunečního záření se tak stanoví s přesností na celé měsíce s tím, že odpisování se zahájí počínaje následujícím měsícem po měsíci, v němž byly splněny podmínky pro odpisování (tzn. jsou splněny technické funkce a povinnosti stanovené zvláštním právním předpisem pro užívání). Majetek se bude odpisovat rovnoměrně bez přerušení po dobu 240 měsíců (tj. 20 let) do 100 % vstupní ceny nebo zvýšené vstupní ceny.
U majetku, který byl zařazen do užívání do 31. 12. 2010, ale
nebylo u něj dosud zahájeno odpisování
, začíná běžet „nová“ doba odpisování počínaje 1. 1. 2011.
Příklad
Společnost SUN, s. r. o., vlastní fotovoltaickou elektrárnu, kterou uvedla do provozu v říjnu 2010. K fotovoltaické elektrárně eviduje solární panely v pořizovací ceně 45 000 000 Kč bez DPH, které zařadila do užívání v říjnu 2010 a k nimž nezahájila daňové odpisování. Jak stanovíme odpisy ve zdaňovacím období kalendářního roku 2011?
Řešení
Přestože společnost do konce roku 2010 odpisování nezahájila (a ani neplánovala v dalším období zahájit z důvodu předpokládaného osvobození od daně z příjmů, které bylo počínaje 1. 1. 2011 zrušeno), je povinna od 1. 1. 2011 uplatnit odpisy dle § 30b ZDP na solární panely po dobu 240 měsíců. Ve zdaňovacím období 2011 budou vypočteny odpisy následujícím způsobem:
Měsíční odpis = 45 000 000 Kč / 240 = 187 500 Kč.
Odpisy ve zdaňovacím období 2011 = 187 500 Kč x 12 = 2 250 000 Kč.
Jak ale postupovat ve zdaňovacím období započatém v roce 2011 v případě, kdy již
bylo odpisování v minulosti zahájeno
? Na tuto skutečnost myslí přechodná ustanovení zákona č. 346/2010 Sb. v bodě 9, kde je ustanoveno:
„U hmotného majetku uvedeného v § 30b ZDP u něhož bylo zahájeno odpisování před 1. 1. 2011, se odpisy stanoví jako podíl vstupní ceny snížené o celkovou výši odpisů stanovených z tohoto majetku do konce zdaňovacího období započatého v roce 2010 a zbývající doby odpisování v měsících počínaje zdaňovacím obdobím, které započalo v roce 2011. Přitom zbývající doba odpisování v měsících se stanoví jako rozdíl mezi 240 měsíci a počtem kalendářních měsíců, které uplynuly po měsíci, v němž byl tento hmotný majetek zaevidován, do konce zdaňovacího období započatého v roce 2010.“
Příklad
Společnost SUN, s. r. o., vlastní fotovoltaickou elektrárnu, kterou uvedla do provozu v únoru 2010, se rozhodla neuplatňovat osvobození od daně z příjmů ve zdaňovacím období kalendářního roku 2010. K fotovoltaické elektrárně eviduje solární panely v pořizovací hodnotě 45 000 000 Kč bez DPH, které zařadila do užívání v únoru 2010 a k nimž také zahájila daňové odpisování dle § 31 odst. 1 písm. d) ZDP (v prvním roce navýšen odpis o 10 %). Jak stanovíme odpisy ve zdaňovacím období kalendářního roku 2011?
Řešení
Počet měsíců, po které je majetek evidován (počítáme od měsíce následujícího po měsíci zařazení až do 31. 12. 2010)1 = 10 měsíců.
Počet měsíců, zbývajících do konce doby odpisování dle § 30b ZDP = 240 - 10 = 230 měsíců.
Dosud uplatněné odpisy (zdaňovací období 2010, 3. odpisová skupina) = 45 000 000 Kč x 15,4 % = 6 930 000 Kč.
Měsíční odpis dle § 30b ZDP = (45 000 000 Kč - 6 930 000. Kč) / 230 = 165 522 Kč.
Odpis ve zdaňovacím období 2011 = 12 x 165 522 Kč = 1 982 664 Kč.
Technické zhodnocení
hmotného majetku uvedeného v § 30b ZDP (tj. solárních panelů, měničů) zvyšuje jeho vstupní cenu. Poplatník pokračuje v odpisování ze zvýšené vstupní ceny snížené o již uplatněné odpisy od měsíce následujícího po měsíci, v němž bylo technické zhodnocení ukončeno, a to rovnoměrně bez přerušení po zbývající dobu odpisování stanovenou 240 měsíci,
nejméně však po dobu 120 měsíců
(tj. 10 let).
Příklad
Společnost SUN, s. r. o., vlastní fotovoltaickou elektrárnu, kterou uvedla do provozu v lednu 2008. Ve zdaňovacím období kalendářního roku 2008 a 2009 příjmy z elektrárny neosvobozovala a uplatnila tak odpisy ze solárních panelů (zařazeno do užívání v lednu 2008 v pořizovací ceně 40 000 000 Kč) dle § 31 odst. 1 písm. d) ZDP (v prvním roce navýšen odpis o 10 %). Ve zdaňovacím období 2010 již osvobození příjmů využila, a proto daňové odpisování od 1. 1. 2010 přerušila. V květnu v roce 2011 dokončila výměnu dvou solárních panelů v hodnotě 400 000 Kč bez DPH. Jak stanovíme odpisy ve zdaňovacím období kalendářního roku 2011?
Řešení
Počet měsíců, po které je majetek evidován (počítáme od měsíce následujícího po měsíci zařazení až do 31. 12. 2010) = 11 + 12 + 12 = 35 měsíců.
Počet měsíců zbývajících do konce doby odpisování dle § 30b ZDP = 240 - 35 = 205 měsíců.
Dosud uplatněné odpisy (3. odpisová skupina):
*
zdaňovací období 2008 = 40 000 000 Kč x 15,4 % = 6 160 000 Kč,
*
zdaňovací období 2009 = 40 000 000 Kč x 9,4 % = 3 760 000 Kč,
*
zdaňovací období 2010 = odpisování přerušeno.
Měsíční odpis dle § 30b ZDP před technickým zhodnocením = (40 000 000 Kč - 6 160 000 Kč - 3 760 000 Kč) / 205 = 146 732 Kč.
Měsíční odpis dle § 30b ZDP po technickém zhodnocení = (40 000 000 Kč + 400 000 Kč - 6 160 000 Kč - 3 760 000 Kč -- 146 732 Kč x 5) / (205 - 5)2 = 148 732 Kč.
Odpis ve zdaňovacím období 2011 = (5 x 146 732 Kč) + + (7 x 148 732 Kč) = 1 774 784 Kč.
 
Daňové odpisy hmotného majetku odpisovaného dle účetních předpisů metodou komponentního odpisování
Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví (dále jen „zákon o účetnictví“), pro účetní jednotky, které vedou účetnictví, s účinností od 1. 1. 2010 umožňuje dobrovolně využít pro účetní odpisování majetku tzv. metodu komponentního odpisování majetku. Tato metoda umožňuje část majetku nebo souboru majetku, jehož doba použitelnosti se významně liší od doby použitelnosti celého majetku nebo souboru, odpisovat samostatně jako komponentu.
Zákon o daních z příjmů ovšem metodu komponentního odpisování dosud nezná. Novela zákona č. 346/2010 Sb. dokonce v § 23 odst. 2 písm. a) ZDP vymezuje, že pro zjištění základu daně u poplatníků, kteří odpisují majetek metodou komponentního odpisování podle právních předpisů upravujících účetnictví,
se vychází z výsledku hospodaření bez vlivu této účetní metody odpisování
, a to počínaje zdaňovacím obdobím započatým v roce 2010.
Pro poplatníka to znamená, že pokud v účetnictví zvolí pro některý majetek metodu komponentního odpisování, bude se jednat pouze o účetní problematiku, a z pohledu ZDP bude odpisovat tak, jako kdyby majetek nebyl členěn na žádné komponenty, tj. bude odpisovat standardním způsobem dle § 31 nebo 32 ZDP.
Důvod, proč ZDP nepřevzal metodu komponentního odpisování, je zakotven v důvodové zprávě k novele zákona č. 346/2010 Sb.:
„Neakceptovatelnost účetní metody komponentního odpisování majetku pro účely ZDP je zejména skutečnost, že tato metoda v účetnictví byla mimo jiné zavedena z důvodu věrnějšího zobrazení užívání majetku v závislosti s intenzitou jeho využití. Daňové odpisování však nezohledňuje dobu životnosti majetku a stanovuje samostatný režim daňového odpisování s ohledem na fiskální dopad do státního rozpočtu. Pro účely ZDP je majetek vykazován a zařazován do odpisových skupin se stanovenou minimální dobou odpisování, která by tímto návrhem (samostatné zařazování komponent do rozdílných odpisových skupin s rozdílnou dobou odpisování dle účetnictví) pro majetek jako celek pozbyla zcela významu a stejné druhy majetku nebo jejich částí by měly rozdílné doby odpisování v závislosti na intenzitě jejich využití.“
Příklad
Společnost s r. o. eviduje ve svém účetnictví budovu, ve které je výtah. Celková hodnota budovy činí 22 000 000 Kč, z čehož výtah je oceněn v hodnotě 2 000 000 Kč (majetek zařazen do užívání v lednu 2011). Předpokládaná doba životnosti budovy je 20 let, životnost výtahu 5 let. Pro účely účetních odpisů si poplatník vyčlenil výtah jako komponentu, která se bude odpisovat samostatně od budovy, a stanovil si rovnoměrné účetní odpisy. Z hlediska ZDP bude postupovat podle § 31 ZDP.
Řešení
Rovnoměrné účetní odpisy
Roční odpis budovy v roce 2011 = 20 000 000 Kč / 20 = 1 000 000 Kč.
Roční odpis výtahu v roce 2011 = 2 000 000 Kč / 5 = 4 000 000 Kč.
Rovnoměrné daňové odpisy
Roční odpis budovy a výtahu ve zdaňovacím období 2011 (5. odpisová skupina) = 22 000 000 Kč x 1,4 % = 308 000 Kč.
Rozdíl účetních a daňových odpisů = 5 000 000 Kč - 308 000 Kč = 4 692 000 Kč.
Na řádku č. 50 v daňovém přiznání budou vyloučeny účetní odpisy ve výši 4 692 000 Kč.
V případě, že si účetní jednotka zvolí metodu komponentního odpisování majetku v účetnictví, odpovídal by její postup více hospodářské činnosti, což ale pro ni bude znamenat určitou administrativní zátěž.
Pokud by došlo k výměně komponenty, je třeba sledovat charakter „výměny“:
*
výměna komponenty jako
oprava
- daňově účinný jednorázový daňový výdaj (náklad) (na komponentu lze tvořit daňově účinnou rezervu),
*
výměna komponenty jako
technické zhodnocení
-zvýší se vstupní cena majetku a bude se postupně rozpouštět do výdajů (nákladů) prostřednictvím daňových odpisů.
 
Závěr
Změna ZDP uskutečněná zákonem č. 346/2010 Sb. přinesla specifická opatření pro vybranou skupinu poplatníků. Zrušila osvobození příjmů z ekologických zařízení a zavedla specifické odpisy pro technologickou část fotovoltaické elektrárny. Přestože byly tyto změny ospravedlňovány jako jeden ze zásahů, který by měl zajistit, aby nedošlo k růstu cen elektrické energie, můžeme jen s napětím očekávat, jak se budou ceny elektrické energie vyvíjet v následujících několika měsících. Ne zcela zodpovězenou otázkou také zůstává, proč byl zaveden zvláštní režim odpisování pro solární panely, měniče atd. Nepostačil by standardní režim? Myšlenka přehledného, ne příliš komplikovaného a paragrafy zahlceného zákona o daních z příjmů se v daném směru trošku vymyká. Nicméně novela byla již schválena a poplatníci jsou povinni se podle ní řídit.
Přestože velká část odborné veřejnosti očekávala také přenesení komponentního odpisování z účetnictví do zákona o daních z příjmů, nestalo se tak. Novela komponentního odpisování je pro zjištění základu daně z příjmů vyloučena. Je tak dodržován princip, kdy účetní odpisy jsou z daňového hlediska neakceptovatelné.
1 Přerušení doby odpisování nemá vliv na zjištění počtu měsíců držby majetku v evidenci (muselo by dojít k vyřazení majetku, což se při přerušení odpisování obvykle neděje).