Chybně účtovaná cena zboží v letech 2006-2010

Vydáno: 2 minuty čtení
Chybně účtovaná cena zboží v letech 2006-2010
Radka
Lakotová
Zprostředkovatel, společnost s. r. o., nakupoval zboží od výrobce (organizační složky v Česku, mateřská firma Rakousko). Zprostředkovatel si ke zboží přidal marži 10 % a následně jej prodával zákazníkovi, tuzemské a. s. Jednalo se o pravidelné dodávky v letech 2006 až 2010. Od roku 2011 požadoval zákazník nakupovat přímo od výrobce a přitom bylo zjištěno, že výrobce prodává toto zboží zprostředkovateli (a ten následně zákazníkovi) za cenu 3x vyšší, než je vlastní ceník výrobce. Nyní zákazník nakupuje přímo od výrobce a zprostředkovateli je vyplácena provize 10 %.
Na základě tohoto zjištění požaduje zákazník po zprostředkovateli vrácení dvou třetin navíc zaplacených v letech 2006 až 2010. Zprostředkovatel i výrobce souhlasí. Jak by měl zprostředkovatel správně při vracení „přeplatku ve výši desítek tisíc EUR“ zákazníkovi postupovat? Dobropisovat? Bude nutné opravovat přiznání k daním (DPH, daň z příjmů právnických osob)?
Související předpisy:
*
§ 42 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.
Zprostředkovatel je v tomto případě povinen provést opravu základu daně a výši daně u zdanitelných plnění dle § 42 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Zde je uvedeno, že plátce může opravit výši daně při snížení základu daně na základě sjednaných podmínek u zdanitelného plnění, ke kterému dojde po datu uskutečnění zdanitelného plnění - nutno doložit písemně důvod, pro který dochází k tomuto snížení daňové povinnosti. U opravy základu a výše daně se uplatní sazba daně platná ke dni uskutečnění původního zdanitelného plnění (viz § 42 odst. 5 . Pro přepočet cizí měny se v tomto případě použije kurz ČNB ke dni původního plnění.
Pozor! Tyto opravy lze provést pouze do 3 let od konce zdaňovacího období, ve kterém se uskutečnilo původní zdanitelné plnění. Náležitosti daňového dokladu při opravě jsou vymezeny v § 50. Principem je, že se zde musí uvést původní vyměření (mínusem) a potom nové vyměření (plusem).

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty