Společnost a účetní souvislosti

Vydáno: 8 minut čtení
Společnost a účetní souvislosti
doc. Ing.
Hana
Březinová,
CSc.,
Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo s.r.o.
Sdružení bez právní subjektivity bylo v novém občanském zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb. - dále jen „NOZ“) nahrazeno společností. Jestliže se tedy několik osob sdruží za společným účelem činnosti nebo věci, vzniká
společnost.
Tyto osoby se označují jako
společníci.
Do společnosti lze vložit věci (používají se přiměřeně ustanovení o koupi, nebo právo věc užívat (používají se přiměřeně ustanovení o nájmu) nebo právo věc používat (používají se přiměřeně ustanovení o pachtu). Společník nemusí do společnosti nic vkládat, může se pouze zavázat k činnosti pro společnost (používají se ustanovení o díle nebo o příkazu).
Peněžní prostředky, zuživatelné věci i věci určené podle druhu, které společníci vloží do společnosti, se stávají spoluvlastnictvím společníků, kteří přispěli vklady. Spoluvlastnické podíly společníků se určují poměrem hodnot majetku, který jednotliví společníci do společnosti vložili. Společník, který se zavázal přispět společnému účelu jen činností, má právo na podíl na zisku a právo užívat věci vložené do společnosti, ale nemá právo tyto věci používat, ani se nestává spoluvlastníkem. Společníci si mohou ve smlouvě stanovit poměr, jakým se podílejí na majetku nabytém za trvání společnosti, na zisku a na ztrátě společnosti. Pokud tak neučiní, jsou jejich podíly stejné.
Společnost se vytváří přínosy společníků a nelze je nutit k tomu, aby přispěli více, než se zavázali. Společnost je koncipována jako
osobní svazek společníků,
přičemž tito společníci by měli být k sobě loajální, neměli by jednat tak, aby jednání bylo pro společnost škodlivé, čímž je míněno zejména jednání konkurenční povahy a jednání, které by zbavilo společnost majetku nebo by tento majetek poškozovalo.
Zásadní pro činnost společnosti je, jakým způsobem si upraví společníci správu společnosti. Pokud by si neupravili správu společnosti ve smlouvě, je každý společník příkazníkem ostatních společníků. Vhodné je stanovit správce společnosti, kterým může být jeden nebo více společníků, lze pověřit i třetí osobu.
Ze znění § 2734 a 2735 lze dovozovat, že
společnost by měla vést účetnictví:
§ 2734
Správce vede řádně účty a přehled o majetkových poměrech společnosti; společníkům podává pravidelně vyúčtování majetku společnosti včetně příjmů a výdajů, jakož i zisku, anebo ztráty, nejméně jednou za kalendářní rok, nejpozději do dvou měsíců po jeho ukončení.
§ 2735
Společník, i když nevykonává správu, se může přesvědčit o hospodářském stavu společnosti, přezkoumat účetní záznamy a jiné doklady, jakož i být informován o společných záležitostech, ale při uplatňování tohoto práva nesmí ani rušit provoz společnosti víc, než je nutné, ani bránit ostatním společníkům při uplatňování téhož práva. Ujednají-li si společníci něco jiného, nepřihlíží se k tomu.
S hospodařením společnosti ještě souvisí ustanovení týkající se dluhů, neboť
k dluhům
vzešlým ze společné činnosti
jsou společníci zavázáni
vůči třetím osobám společně a nerozdílně.
Jestliže je ze společnosti
vyloučen společník,
má právo, aby mu bylo vyúčtováno a vydáno vše, co mu ke dni zániku členství náleží. Podíl na majetku nabytém za trvání společnosti se společníkovi vyplácí v penězích.
Pokud
zaniká společnost
(společníci se tak dohodli, byly splněny podmínky ujednané ve společenské smlouvě, uplynula doba, na kterou byla společnost ujednána, bylo dosaženo účelu, k němuž byla společnost zřízena, účel společnosti se stal nemožným), je správce povinen podat vyúčtování (podle § 2734) nejpozději do dvou měsíců od jejího zániku. Správce vydá společníkům, co je jejich vlastnictvím, společný majetek se rozdělí podle ustanovení o vypořádání spoluvlastnictví.
Citované § 2734 a 2735 NOZ používá účetní terminologii, i když poměrně nepřesně. Předpokládají možnost přezkoumat „účetní záznamy a jiné doklady“. Ve smyslu § 4 odst. 10 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZU“), se
„účetním záznamem rozumí data, která jsou záznamem veškerých skutečností týkajících se vedení účetnictví. Každou skutečnost týkající se vedení účetnictví jsou účetní jednotky povinny zaznamenávat výhradně jen účetními záznamy“.
Navazující odst. 11 citovaného § 4 pokračuje:
„Jednotlivé účetní záznamy mohou být seskupovány do souhrnných účetních záznamů; takovými účetními záznamy jsou zejména účetní doklady, účetní zápisy, účetní knihy, odpisový plán, inventurní soupisy, účtový rozvrh,
účetní závěrka
a výroční zpráva. Účetní jednotky jsou povinny takové účetní záznamy vést nejméně v rozsahu stanoveném tímto zákonem.“.
Požadují, aby správce vedl „řádně účty“, ovšem požadují pravidelné vyúčtování „majetku společnosti včetně příjmů a výdajů, jakož i zisku, anebo ztráty“. Mísení pojmů ZU, který je postaven na zásadách podvojného účetnictví, a jednoduchého účetnictví, které ZU připouští pro vymezené subjekty (§ 38a ZU), nastoluje otázku, jakýže to informační systém má správce společnosti vlastně vést?
ZU v § 2 vymezuje taxativně účetní jednotky. Začíná jej právnickými osobami, které mají sídlo v České republice. Má společnost právní subjektivitu, resp. právní osobnost? Odpověď by měl přinést § 20 NOZ.
§ 20
(1) Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, nebo jehož právní osobnost zákon uzná. Právnická osoba může bez zřetele na předmět své činnosti mít práva a povinnosti, která se slučují s její právní povahou.
(2) Právnické osoby veřejného práva podléhají zákonům, podle nichž byly zařízeny; ustanovení tohoto zákona se použijí jen tehdy, slučuje-li se to s právní povahou těchto osob.
Žádný z paragrafů dílu 13 NOZ upravující společnost ani jiná ustanovení tohoto zákona nestanoví, že společnost má právní osobnost.1)
Bez právní osobnosti nacházím v § 2 ZU jako účetní jednotky vyjmenované pouze organizační složky státu. Takže zbývá jen podívat se pod písm. l), tam je uvedeno, že účetní jednotkou jsou ty, kterým povinnost sestavení
účetní závěrky
stanoví zvláštní právní předpis nebo které jsou účetní jednotkou podle zvláštního právního předpisu. Vracím se zpět k § 2734 a 2734 NOZ -
účetní závěrka je účetním záznamem.
Můj
závěr
je odvážný, tvůrce NOZ zřejmě nestudoval účetní právo, neboť účetní terminologie v ustanoveních týkajících se společnosti je použita zmatečně. Přesto dovozuji, i když se to praxi nemusí líbit, že společnost je účetní jednotkou, které přísluší vedení podvojného účetnictví. Zároveň se domnívám, že naopak v rámci jiných pomocných evidencí by bylo složité rozlišovat mezi majetkem vloženým do společnosti společníky, vložením práva majetek užívat, vložením práva majetek používat a koupí majetku společností. Tento majetek se bude při činnosti společnosti opotřebovávat - co uplatňování odpisů a jejich promítání do výsledku hospodaření? Co právo společníků na podíl na zisku? Na základě čeho se stanoví zisk? Jak se podíl na zisku bude vyplácet? Pokud bude vyplácena záloha na podíl na zisku, jak se bude evidovat? Napadají mě další a další otázky - a jediná odpověď:
společnost je účetní jednotkou na základě ustanovení § 2 odst. 2 písm. l) ZU a § 2734 a 2735 NOZ.
1) Jen ustanovení § 2 odst. 2 písm. g) ZU uvádí, že pokud fyzická osoba - podnikatel se stane společníkem společnosti a některý z dalších společníků je účetní jednotkou, stává se účetní jednotkou i tento společník, fyzická osoba - podnikatel.