Povinnosti spojené s přijetím služby od osoby neusazené v tuzemsku

Vydáno: 28 minut čtení

Problematikou poskytování služeb s uplatněním principu „reverse charge“ jsme se podrobně zabývali v roce 2012. Vzhledem k tomu, že tato oblast uplatňování DPH byla následně novelizována a je stále předmětem častých dotazů, je tento příspěvek zaměřen na povinnosti spojené s přijetím služby s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku podle současného právního stavu. Příspěvek má za cíl řešit danou problematiku z pohledu DPH se zaměřením na správné vyhodnocení okamžiku vzniku povinnosti přiznat daň na výstupu a zajištění správného postupu při přepočtu cizí měny. Z účetního pohledu se zaměříme na vyhodnocení okamžiku uskutečnění účetního případu a postup při přepočtu cizí měny podle účetních předpisů. Vybrané příklady řeší danou problematiku nejen z pohledu DPH, ale obsahují i doporučený postup při zaúčtování přijaté faktury za poskytnuté služby spojené v tuzemsku s povinností přiznat daň na výstupu.

Povinnosti spojené s přijetím služby od osoby neusazené v tuzemsku
Ing.
Dagmar
Fitříková
Ing.
Dagmar
Procházková
 
VYSVĚTLENÍ OBECNÝCH POJMŮ A PRINCIPŮ
 
Osoba registrovaná k DPH v jiném členském státě
Za osobu registrovaná k dani v jiném členském státě se podle
§ 4 odst. 1 písm. g) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“)
, považuje osoba, které bylo přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ) pro účely DPH v rámci obchodování mezi členskými státy. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že existují členské země, které přidělují identifikační číslo pro účely obchodování v rámci EU („unijní“ DIČ) osobám povinným k dani, které splňují podmínky pro přidělení takového DIČ, a při splnění zákonných podmínek přidělují identifikační číslo pro účely DPH, které je platné pouze pro účely obchodování v daném členském státě („místní“ DIČ). Osoba usazená v jiném členském státě, které bylo přiděleno DIČ platné pouze pro účely obchodování v daném členském státě, není osobou registrovanou k dani ve smyslu § 4 odst. 1 písm. g) ZDPH. K ověření skutečnosti, zda konkrétní osoba povinná k dani neusazená v tuzemsku má současně i
status
osoby registrované k DPH v jiném členském státě, tzn., zda tato osoba disponuje platným DIČ pro účely obchodování mezi členskými státy EU (má platné „unijní“ DIČ), je možné využít „unijní registr“ přístupný na webových stránkách MF ČR. V ČR je pro srovnání zaveden systém, že každý daňový subjekt má přiděleno DIČ ve formátu CZ + příslušný číselný údaj, to však neznamená, že takový subjekt je současně registrován k DPH. K ověření skutečnosti, zda konkrétní osoba povinná k dani je plátcem registrovaným k DPH v ČR, je možné využít „český registr plátců“ přístupný na webových stránkách MF ČR. Skutečnost, zda český plátce obchoduje s osobou, které bylo přiděleno platné „unijní“ DIČ, je důležitá zejména při dodání a pořízení zboží v rámci EU.
 
Osoba neusazená v tuzemsku
Za osobu neusazenou v tuzemsku se podle považuje osoba povinná k dani, která splňuje níže uvedené podmínky:
1.
nemá sídlo v tuzemsku,
2.
uskuteční zdanitelné plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku a
3.
v tuzemsku nemá provozovnu nebo v tuzemsku má provozovnu, která se tohoto plnění neúčastní.
Z definice osoby neusazené v tuzemsku lze dovodit, že v postavení takové osoby může být při splnění podmínek vymezených v § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH buď osoba povinná k dani, která je současně v pozici osoby registrované k dani podle § 4 odst. 1 písm. g) ZDPH, nebo i osoba povinná k dani, které dosud nebylo přiděleno DIČ pro účely DPH v rámci obchodování mezi členskými státy („unijní“ DIČ).
 
Identifikovaná osoba
Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku je podle identifikovanou osobou ode dne přijetí služby vymezené v citovaném ustanovení. Identifikované osobě stejně jako plátci vzniká podle § 108 odst. 1 písm. c) ZDPH povinnost přiznat daň při poskytnutí služby podle
 
Povinnosti neplátce při přijetí služby od osoby neusazené v tuzemsku
Osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která není plátcem, je podle identifikovanou osobou ode dne přijetí služby, pokud se jedná o službu, která je zdanitelným plněním s místem plnění v tuzemsku a která je přijata od osoby neusazené v tuzemsku. Identifikovaná osoba je povinna podle podat do 15 dnů ode dne, kdy se stane identifikovanou osobou, přihlášku k registraci. Identifikovaná osoba má specifické postavení, není plátcem ve smyslu § 6 až 6f ZDPH. Osoba povinná k dani, která je identifikovanou osobou ve smyslu § 6h ZDPH, má podle § 101 odst. 5 ZDPH povinnost podat daňové přiznání k DPH a povinnost přiznat daň podle § 108 odst. 1 písm. c) bod 1 ZDPH při poskytnutí služby podle § 9 až 10d a § 10k ZDPH. Identifikovaná osoba nemá na rozdíl od plátce nárok na odpočet daně.
  
Upozornění na změnu
Podle právní úpravy platné do 31.12.2012 se při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku stal příjemce služby plátcem se všemi povinnostmi, a to ode dne přijetí takové služby. V pozici osoby povinné k dani neusazené v tuzemsku ve smyslu § 108 odst. 2 ZDPH, ve znění platném od 31. 12 2012, byla pouze zahraniční osoba povinná k dani a osoba registrovaná k dani v jiném členském státě. Podle současně platné právní úpravy se při přijetí služby od osoby neusazené v tuzemsku vymezené v § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH, stává příjemce služby, osoba povinná k dani, která není plátcem, identifikovanou osobou, a to bez ohledu na skutečnost, zda je poskytovatel takové služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě nebo nikoli.
 
Povinnosti plátce při přijetí služby od osoby neusazené v tuzemsku
V souvislosti s přijetím služby s místem plnění v tuzemsku, pokud se jedná o službu poskytnutou osobou neusazenou v tuzemsku ve smyslu § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH, je plátce, který je příjemcem takové služby, povinen respektovat povinnosti vymezené v příslušných ustanoveních ZDPH. Příjemce služby, plátce, má níže uvedené povinnosti:
-
povinnost přiznat daň na výstupu (s výjimkou přijatých služeb, které jsou v tuzemsku od daně osvobozeny) - § 108 odst. 1 písm. c) bod 1 ZDPH,
-
pokud je úplata za poskytnutou službu sjednána v cizí měně, je příjemce služby povinen respektovat při přepočtu cizí měny na českou postup stanovený v § 4 odst. 5 ZDPH,
-
povinnost podat daňové přiznání k DPH do 25 dnů po skončení zdaňovacího období, a to i v případě, že plátci nevznikla daňová povinnost - § 101 odst. 1 ZDPH.
  
Upozornění na změnu
S účinností do 31.12.2012 povinnost přiznat daň na výstupu při přijetí služby s místem plnění v tuzemsku osobou povinnou k dani usazenou v jiné členské zemi českému plátci nevznikla, pokud byla v pozici poskytovatele služby osoba, která nebyla registrována k DPH v jiné členské zemi. Podle současně platné právní úpravy vzniká plátci při přijetí služby od osoby neusazené v tuzemsku vymezené v § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH povinnost přiznat daň, a to bez ohledu na skutečnost, zda je poskytovatel takové služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě nebo nikoli.
PŘÍKLAD
Českému plátci byla společností registrovanou k DPH na Slovensku poskytnuta v měsíci srpnu 2014 služba (povrchová úprava materiálu, který je vlastnictvím českého plátce). Místem plnění takto poskytnuté služby je podle § 9 odst. 1 ZDPH tuzemsko, protože zde má sídlo příjemce služby. Plátce, který je v pozici příjemce služby, má podle § 108 odst. 1 písm. c) bod 1 ZDPH povinnost přiznat daň na výstupu při přijetí služby.
PŘÍKLAD
Českému podnikateli, který není plátcem, byla společností registrovanou k DPH na Slovensku poskytnuta v měsíci srpnu 2014 služba (povrchová úprava materiálu, který je vlastnictvím českého podnikatele). Místem plnění takto poskytnuté služby je podle § 9 odst. 1 ZDPH tuzemsko, protože zde má sídlo příjemce služby. Příjemce služby se stane přijetím služby identifikovanou osobou podle § 6h ZDPH a má podle § 108 odst. 1 písm. c) bod 1 ZDPH povinnost přiznat daň na výstupu.
 
Poskytnutí služby osvobozené od daně osobou, která nemá v tuzemsku sídlo ani provozovnu
V případě, že je s místem plnění v tuzemsku poskytnuta plátci služba, která je od daně osvobozena, a poskytovatelem takové služby je osoba, která nemá sídlo v tuzemsku, nevznikne plátci v souvislosti s přijetím služby povinnost přiznat daň. Osoba povinná k dani, která není plátcem, se při přijetí takové služby nestane identifikovanou osobou.
PŘÍKLAD
Plátci byla společností registrovanou k DPH v Rakousku poskytnuta v měsíci srpnu 2014 půjčka, která patří podle § 54 ZDPH do kategorie finančních činností osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně. Místem plnění takto poskytnuté služby je podle § 9 odst. 1 ZDPH tuzemsko, protože zde má sídlo příjemce služby. Vzhledem k tomu, že předmětem smluvního vztahu je poskytnutí služby, která je v tuzemsku od daně osvobozena podle § 54 odst. 1 písm. c) ZDPH, nemá v tomto případě příjemce služby povinnost přiznat při přijetí služby daň na výstupu.
PŘÍKLAD
Českému podnikateli, který není plátcem, byla společností registrovanou k DPH v Rakousku poskytnuta v měsíci srpnu 2014 půjčka, která patří podle § 54 ZDPH do kategorie finančních činností osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně. Místem plnění takto poskytnuté služby je podle § 9 odst. 1 ZDPH tuzemsko, protože zde má sídlo příjemce služby. Vzhledem k tomu, že předmětem smluvního vztahu je poskytnutí služby, která je v tuzemsku od daně osvobozena podle § 54 odst. 1 písm. c) ZDPH, nestane se v tomto případě příjemce služby identifikovanou osobou a v souvislosti s přijetím půjčky mu nevznikne povinnost přiznat daň na výstupu. ~PRI~K
 
Vznik povinnosti přiznat DPH při přijetí služby od osoby neusazené v tuzemsku
Při přijetí služby s místem plnění v tuzemsku od osoby registrované k dani v jiném členském státě vzniká plátci i identifikované osobě povinnost přiznat daň na výstupu. Při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku ve smyslu § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH je vznik povinnosti přiznat daň na výstupu podle vázán na:
-
den uskutečnění zdanitelného plnění (tímto dnem je podle § 24 odst. 2 ZDPH den poskytnutí služby) nebo
-
den poskytnutí úplaty,
a to na ten den, který nastane dříve.
 
Den uskutečnění zdanitelného plnění
Zdanitelné plnění, tj. služba s místem plnění v tuzemsku poskytnutá osobou neusazenou v tuzemsku, se považuje podle § 24 odst. 2 ZDPH za uskutečněné dnem poskytnutí služby s výjimkou případů vymezených v § 21 odst. 5 písm. b) a v § 21 odst. 6 až 10 ZDPH. V těchto specifických případech se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem uvedeným v těchto ustanoveních. Daň na výstupu je plátce nebo identifikovaná osoba, který je v pozici příjemce služby, povinen uvést v daňovém přiznání k DPH za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
 
Den uskutečnění zdanitelného plnění při poskytnutí služby po dobu delší než 12 kalendářních měsíců
Úprava obsažená v § 24 odst. 3 ZDPH určuje, kdy se považuje za uskutečněnou služba s místem plnění v tuzemsku přijatá plátcem daně od osoby registrované k dani v jiném členském státě, pokud plátci vznikne povinnost přiznat daň podle § 108 odst. 1 písm. c) bod 1 ZDPH a pokud je předmětná služba poskytována po dobu delší než 12 kalendářních měsíců a během tohoto období nedojde k poskytnutí úplaty. Podle citovaného ustanovení se v těchto případech považuje plnění za uskutečněné nejpozději posledním dnem každého kalendářního roku. Výše uvedené pravidlo se nevztahuje na služby, u nichž se místo plnění určí v tuzemsku podle § 10 až 10d a § 10k ZDPH.
 
Postup při přepočtu cizí měny z pohledu DPH
Při poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku ve smyslu § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH vzniká plátci nebo identifikované osobě, příjemci služby, povinnost přiznat daň na výstupu. Pokud je úplata za takto poskytnutou službu sjednána v cizí měně, je plátce nebo identifikovaná osoba, příjemce služby, povinen provést přepočet cizí měny na českou měnu a přitom je povinen respektovat zásady vymezené v § 4 odst. 5 ZDPH. Podle § 4 odst. 5 písm. a) ZDPH se pro přepočet cizí měny na českou použije kurs devizového trhu vyhlášený ČNB a platný pro osobu provádějící přepočet (kurs, který má plátce, účetní jednotka, upraven vnitřním předpisem - viz dále uvedená pravidla vymezená účetními předpisy), a to ke dni vzniku povinnosti přiznat daň. Vznik povinnosti přiznat daň je pro případy poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku osobou neusazenou v tuzemsku vymezen v § 24 ZDPH.
 
Používání kursů v účetnictví plátce
Z pohledu účetního je problematika oceňování řešena v § 24 a 25 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZU“). Pohledávky a závazky vzniklé v průběhu účetního období jsou účetní jednotkou oceňovány buď kursem devizového trhu vyhlášeným ČNB (§ 24 odst. 6 ZU), nebo pevným kursem stanoveným účetní jednotkou (§ 24 odst. 7 a 8 ZU). Jedná se o
fakultativní
možnost a účetní jednotka ve své vnitřní účetní směrnici stanoví, jakým způsobem uvedené možnosti dané zákonem č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, ve znění pozdějších předpisů, používá, a to v okamžiku uskutečnění účetního případu, tedy v okamžiku, kdy pohledávka (například vydaná faktura v souvislosti s dodáním zboží odběrateli) nebo závazek (například přijatá faktura za přijaté zboží od dodavatele) v průběhu účetního období vznikla.
 
Okamžik uskutečnění účetního případu
Stanovení okamžiku uskutečnění účetního případu - tedy v našem případě pohledávky nebo závazku - v průběhu účetního období, je rovněž v režii účetní jednotky, neboť i ten je stanoven v její vnitřní účetní směrnici. Jako pomůcka je obvykle zvolena varianta uvedená v Českém účetním standardu pro podnikatele (dále jen „ČÚS“) č. 001 - Účty a zásady účtování na účtech, odst. 2.4.3., kde je uvedeno, že pro potřeby oceňování pohledávek a závazků vyjádřených v cizí měně ke dni jejich vzniku
lze
za
okamžik uskutečnění účetního případu
považovat
u dodavatele den vystavení faktury
nebo obdobného dokladu,
u odběratele den přijetí faktury
nebo obdobného dokladu. Takto stanovené okamžiky při vzniku cizoměnových pohledávek a závazků jsou účetními jednotkami léta preferovány a nečiní jim v praxi potíže.
Pokud jde o pevný kurs účetní jednotky, je potřeba si uvědomit, že se vždy jedná o kurs stanovený ČNB, avšak na rozdíl od denního kursu ČNB je tento používán déle než jeden den. Délku období, po které bude takto stanovený pevný kurs platit, stanoví sama účetní jednotka, nesmí však být delší než účetní období. V případě, že dojde k devalvaci nebo revalvaci měny, je účetní jednotka povinna pevný kurs změnit.
K okamžiku, ke kterému je sestavována účetní závěrka, je nutno ocenit cizoměnové pohledávky a závazky devizovým kursem vyhlášeným ČNB.
Použití kursů při ocenění cizoměnových pohledávek a závazku je znázorněno v následujícím schématu:
                                                    Pevný kurs stanovený účetní jednotkou  
Okamžik ocenění pohledávky
Okamžik uskutečnění
-------------------------------------
nebo závazku
účetního případu
Kurs devizového trhu vyhlášený ČNB (denní kurs) ------------------------------------------------------------
Okamžik, ke kterému
Kurs devizového trhu vyhlášený ČNB
se sestavuje účetní
(denní kurs)
závěrka
 
Právo na odpočet daně
Při splnění zákonných podmínek vzniká plátci, který je v pozici příjemce služby s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené ve smyslu § 4 odst. 1 písm. n) ZDPH, nejen povinnost přiznat daň na výstupu, ale ve stejné výši i nárok na odpočet daně. Výši nároku na odpočet daně ovlivňuje účel využití takto přijaté služby. Nárok na odpočet daně ve výši odpovídající částce DPH uplatněné příjemcem služby jako daň na výstupu při přijetí služby je příjemce služby oprávněn uplatnit pouze v případě, že přijatou službu použije výhradně k účelům zakládajícím právo na uplatnění odpočtu daně v plné výši (§ 72 odst. 1 ZDPH). Plátce, příjemce služby, je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně nejdříve v daňovém přiznání k DPH za zdaňovací období, ve kterém splní podmínky vymezené v § 73 odst. 1 písm. b) ZDPH. Základní podmínkou pro uplatnění nároku na odpočet daně v těchto specifických případech je povinnost přiznat daň. Existence daňového dokladu není nutnou podmínkou pro uplatnění nároku na odpočet daně. Z úpravy obsažené v § 73 odst. 1 písm. b) jednoznačně vyplývá, že pokud plátce nemá daňový doklad, je oprávněn nárok na odpočet daně prokázat jiným způsobem, tj. v rámci tzv. dokazování podle pravidel vymezených zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.
PŘÍKLAD
Plátci s měsíčním zdaňovacím obdobím byla společností registrovanou k DPH v Maďarsku poskytnuta dne 31.7.2014 reklamní služba. Místem plnění takto poskytnuté služby je podle § 9 odst. 1 ZDPH tuzemsko, protože zde má sídlo příjemce služby. Daňový doklad za poskytnutou službu obdržel plátce dne 5.8.2014. Daň na výstupu při poskytnutí reklamní služby zahrnul plátce do daňového přiznání k DPH za zdaňovací období červenec 2014, tj. za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň na výstupu. V daňovém přiznání k DPH za zdaňovací období červenec 2014 uplatnil plátce ve stejné výši i nárok na odpočet daně na vstupu. Tento postup je v souladu s úpravou obsaženou v § 73 odst. 1 písm. b) ZDPH.
PŘÍKLAD
Plátci s měsíčním zdaňovacím obdobím byla společností registrovanou k DPH v Rakousku poskytnuta v měsíci srpnu 2014 reklamní služba. Poskytnutí služby bylo ze strany poskytovatele služby podmíněno zaplacením celé sjednané úplaty. Plátce, příjemce služby, poukázal na účet poskytovatele služby dohodnutou částku dne 28.7.2014. K poskytnutí reklamní služby (inzerce ve slovenském časopise) došlo dne 5.8.2014. Povinnost přiznat daň vznikla plátci, příjemci služby, dne 28.7.2014, tj. ke dni poskytnutí úplaty, protože tento den předchází dni poskytnutí služby (dni uskutečnění zdanitelného plnění). Nárok na odpočet daně je plátce oprávněn uplatnit při splnění zákonem stanovených podmínek v daňovém přiznání k DPH za měsíc červenec 2014.
PŘÍKLAD
Obchodní
korporace
, plátce s měsíčním zdaňovacím obdobím, uzavřela smlouvu o poskytování právních služeb s právní agenturou, která má sídlo v Bratislavě. Slovenská právní agentura je registrovaná k DPH na Slovensku. Dne 22.8.2014 byla české obchodní korporaci poskytnuta osobou neusazenou v tuzemsku právní služba za celkovou částku 1 000 EUR. V souvislosti s přijetím služby vznikla českému plátci povinnost přiznat daň na výstupu, a to ke dni 22.8.2014. Daňový doklad - fakturu za poskytnutou právní službu obdržel český plátce dne 30.8.2014.
Plátce vede účetnictví a používá
denní kurs ČNB
(upraveno ve vnitřní směrnici účetní jednotky). Okamžik uskutečnění účetního případu je stanoven dle ČÚS 001, odst. 2.4.3. To znamená, že pro potřeby ocenění závazku v cizí měně je za okamžik uskutečnění účetního případu považován den přijetí faktury.
 
Den vzniku povinnosti přiznat daň
22. 8. 2014
------------------------------------------------------------------- Kurs pro účely přepočtu cizí měny stanovený ve směrnici (denní kurs ČNB k 22. 8. 2014)
27,400 Kč/EUR
------------------------------------------------------------------- Základ daně (1 000 EUR x 27,400) 27 400 Kč ------------------------------------------------------------------- Výpočet DPH ve výši 21% (základ daně v Kč x 0,21) 5 754 Kč ------------------------------------------------------------------- Okamžik uskutečnění účetního případu - datum přijetí faktury 30. 8. 2014 ------------------------------------------------------------------- Závazek vůči dodavateli (1 000 EUR x kurs ČNB k 30. 8. 2014 činí 27,540) 27 540 Kč
V účetnictví je závazek přepočten kursem ČNB vyhlášeným dne 30.8.2014, tedy v den přijetí faktury.
Možná varianta zaúčtování:
 I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I   Doklad   I Obsah účetní     I Částka I Denní kurs I Částka I MD  I  D  I  I            I operace          I v EUR  I     ČNB    I  v Kč  I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I     PF     I Zaúčtování došlé I 1 000  I   27,540   I 27 540 I 518 I 321 I  I  přijatá   I faktury          I        I            I        I     I     I   I     dne    I                  I        I            I        I     I     I I 30.8.2014  I                  I        I            I        I     I     I I   (DUZP    I                  I        I            I        I     I     I I 22.8.2014) I                  I        I            I        I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I       I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I   Doklad   I Obsah účetní     I Částka I Denní kurs I Částka I MD  I  D  I  I            I operace          I v EUR  I     ČNB    I  v Kč  I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I     VZ z   I Povinnost        I        I            I 5 754  I 395 I 343 I I 30.8.2014  I přiznat DPH a    I        I            I 5 754  I 343 I 395 I      I            I uplatnění nároku I        I            I        I     I     I  I            I na odpočet       I        I            I        I     I     I  I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I   
Legenda použitých účtů a zkratek:
PF - Přijatá faktura VZ - Vnitřní zúčtování 518-Ostatní služby 321-Dluhy z obchodních vztahů 343-Daň z přidané hodnoty 395-Vnitřní zúčtování
Z pohledu účetnictví je zaúčtování v pořádku, avšak pokud bude účetní jednotka využívat tyto údaje z účetnictví pro potřeby vedení evidence pro daňové účely (tedy DPH), bude jí vadit rozdíl mezi vypočteným základem daně (27 400 Kč) a výší závazku v účetnictví (24 540 Kč), který by měl být pro účely daňové evidence stejný jako základ daně. Pokud účetní řeší výše uvedený nesoulad tak, že v účetnictví použije kurs, který je platný pro přepočet DPH, vypadá účtování takto:
 I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I         I   Doklad   I Obsah účetní     I Částka I Denní kurs I Částka I MD  I  D  I  I            I operace          I v EUR  I     ČNB    I  v Kč  I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I     PF     I Zaúčtování došlé I 1 000  I   27,400   I 27 400 I 518 I 321 I  I  přijatá   I faktury          I        I            I        I     I     I   I     dne    I                  I        I            I        I     I     I I 30.8.2014  I                  I        I            I        I     I     I I   (DUZP    I                  I        I            I        I     I     I I 22.8.2014) I                  I        I            I        I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I 
V případě použití výše uvedené varianty přepočtu závazku v účetnictví z EUR na Kč účetní jednotka porušila svá vlastní pravidla, když jako okamžik uskutečnění účetního případu nebyl použit kurs ČNB ze dne 30.8.2014 (den, kdy účetní jednotka obdržela fakturu od dodavatele služeb), ale kurs ze dne 22.8.2014.
Možnosti řešení vzniklé situace
Varianta 1
Účetní software je schopen nabídnout při účtování o DPH variantu k použití kursu - přitom dokáže jak správně zaúčtovat, tak evidovat v daňové evidenci pro účely DPH údaje pro správné sestavení daňového přiznání k DPH. V tomto případě je plátce - účetní jednotka schopna akceptovat výše uvedené zaúčtování z pohledu DPH.
Varianta 2
Přizpůsobit účtování tak, aby byly splněny jak požadavky DPH (vedení daňové evidence pro účely DPH v účetním systému), tak požadavky ZU.
Řešení spočívá v rozdělení závazku vůči odběrateli na dvě částky, z čehož jedna je totožná se základem daně a druhá dorovnává výši účetního závazku.
Možná varianta zaúčtování u příjemce služby:
 I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I   Doklad   I Obsah účetní     I Částka I Denní kurs I Částka I MD  I  D  I  I            I operace          I v EUR  I     ČNB    I  v Kč  I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I    PF z    I Zaúčtování došlé I 1 000  I   27,400   I 27 400 I 518 I 321 I  I 22.8.2014  I faktury za zboží I        I            I        I     I     I   I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I    VZ z    I Dorovnání výše   I        I            I    140 I 518 I 321 I  I 30.8.2014  I závazku (tak,    I        I            I        I     I     I   I            I aby byl          I        I            I        I     I     I I            I přepočten kursem I        I            I        I     I     I I            I 27,54)           I        I            I        I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I    VZ z    I Povinnost        I        I            I 5 754  I 395 I 343 I I 30.8.2014  I přiznat DPH a    I        I            I 5 754  I 343 I 395 I      I            I uplatnění nároku I        I            I        I     I     I  I            I na odpočet       I        I            I        I     I     I  I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I 
Jde o způsob, který zajistí jak správné zaúčtování (výše závazku je uvedena v účetnictví správně), tak informace pro potřeby daňové evidence pro účely DPH. Z pohledu účetního je však nepopulární, neboť představuje zaúčtování jedné účetní operace navíc, což při vysoké četnosti položek závazků v cizí měně může znamenat významné zvýšení pracnosti.
Varianta 3
Ve vnitřní účetní směrnici je okamžik účetního případu stanoven odlišně od ČÚS 001, ale tak, aby se shodoval s okamžikem vzniku povinnosti přiznat daň ve smyslu ZDPH.
Varianta 4
Účetní jednotka používá pro účely přepočtu cizoměnových hodnot pevný kurs.
PŘÍKLAD
Obchodní
korporace
, plátce s měsíčním zdaňovacím obdobím, uzavřela se slovenským daňovým poradcem, který má sídlo v Bratislavě, ale není registrován k DPH na Slovensku ani v jiné členské zemi, smlouvu o poskytnutí poradenských služeb. Dne 25.8.2014 byla českému plátci poskytnuta slovenským daňovým poradcem poradenská služba na celkovou částku 1 000 EUR. V souvislosti s přijetím služby vznikla českému plátci povinnost přiznat daň na výstupu. Bez ohledu na skutečnost, zda je či není přiděleno poskytovateli služby usazenému v EU DIČ pro účely DPH v rámci obchodování mezi členskými státy, vznikne českému plátci, který je příjemcem služby s místem plnění v tuzemsku, povinnost přiznat daň na výstupu. Fakturu za poskytnutou právní službu vystavenou slovenským daňovým poradcem obdržel český plátce dne 30.8.2014.
Plátce vede účetnictví a používá
pevný kurs ČNB
(upraveno ve vnitřní směrnici účetní jednotky). Okamžik uskutečnění účetního případu je stanoven dle ČÚS 001, odst. 2.4.3. To znamená, že pro potřeby ocenění závazku v cizí měně je za okamžik uskutečnění účetního případu považován den přijetí faktury.
Doporučený postup při zaúčtování:
 
Den vzniku povinnosti přiznat daň
25.8.2014
------------------------------------------------------------------- Kurs pro účely přepočtu cizí měny stanovený ve směrnici (pevný kurs v srupnu 2014)
27,500 Kč/EUR
------------------------------------------------------------------- Základ daně (1 000 EUR x 27,500) 27 500 Kč ------------------------------------------------------------------- Výpočet DPH ve výši 21% (základ daně v Kč x 0,21) 5 775 Kč ------------------------------------------------------------------- Okamžik uskutečnění účetního případu - datum přijetí faktury 30.8.2014 ------------------------------------------------------------------- Závazek vůči dodavateli (1 000 EUR x pevný kurs v srpnu - 27,500) 27 500 Kč
V účetnictví je závazek přepočten pevným kursem.
Možná varianta zaúčtování:
 I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I   Doklad   I Obsah účetní     I Částka I Denní kurs I Částka I MD  I  D  I  I            I operace          I v EUR  I     ČNB    I  v Kč  I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I     PF     I Zaúčtování došlé I 1 000  I   27,500   I 27 500 I 518 I 321 I  I  přijatá   I faktury          I        I            I        I     I     I   I     dne    I                  I        I            I        I     I     I I 30.8.2014  I                  I        I            I        I     I     I I   (DUZP    I                  I        I            I        I     I     I I 22.8.2014) I                  I        I            I        I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I    VZ z    I Povinnost        I        I            I 5 775  I 395 I 343 I I 30.8.2014  I přiznat DPH a    I        I            I 5 775  I 343 I 395 I      I            I uplatnění nároku I        I            I        I     I     I  I            I na odpočet       I        I            I        I     I     I  I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I   
Legenda použitých účtů a zkratek:
PF - Přijatá faktura VZ - Vnitřní zúčtování 518-Ostatní služby 321-Dluhy z obchodních vztahů 343-Daň z přidané hodnoty 395-Vnitřní zúčtování
V případě, že český plátce použije přijatou poradenskou službu současně k uskutečnění plnění zdanitelných a současně k uskutečnění plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně, je oprávněn uplatnit nárok na odpočet pouze v krácené výši. Předpokládejme pro takovou situaci, že v roce 2014 používá plátce pro účely krácení odpočtu koeficient podle § 76 ZDPH, který činí 80%. V tom případě bude účtování vypadat takto:
Možná varianta zaúčtování:
 I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I   Doklad   I Obsah účetní     I Částka I Denní kurs I Částka I MD  I  D  I  I            I operace          I v EUR  I     ČNB    I  v Kč  I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I     PF     I Zaúčtování došlé I 1 000  I   27,500   I 27 500 I 518 I 321 I  I  přijatá   I faktury          I        I            I        I     I     I   I     dne    I                  I        I            I        I     I     I I 30.8.2014  I                  I        I            I        I     I     I I   (DUZP    I                  I        I            I        I     I     I I 22.8.2014) I                  I        I            I        I     I     I I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I    VZ z    I Povinnost        I        I            I 5 775  I 395 I 343 I I 30.8.2014  I přiznat DPH a    I        I            I 4 620  I 343 I 395 I      I            I uplatnění nároku I                I            I 1 155  I 518 I 395 I  I            I na odpočet       I        I            I        I     I     I  I------------I------------------I--------I------------I--------I-----I-----I I Poznámka: Plátce odvede DPH v plné výši - tedy 5 775 Kč (zaúčtováno      I I MD 395/D 343), ale jeho nárok na odpočet je jen ve výši 80%  - tj.       I I 4 620 Kč (zaúčtováno MD 343/D 395), zbývajících 20%  DPH, které          I I v důsledku krátícího koeficientu nárokovat nemůže, bude sledovat osud    I I pořizované služby - 1 155 Kč (zaúčtováno MD 518/D 395).                  I I--------------------------------------------------------------------------I 
 
TESTOVÉ OTÁZKY
1) Fyzické osobě, podnikateli, který není plátcem, byla dne 5.8.2014 poskytnuta právní služba daňovým poradcem, který má sídlo na Slovensku a není registrován k DPH. Jaké povinnosti z pohledu DPH má příjemce služby?
a)
Příjemce služby se 5.8.2014 stává identifikovanou osobou, má povinnost přiznat daň při přijetí služby a je povinen podat v zákonné lhůtě daňové přiznání k DPH.
b)
Příjemci služby nevzniknou při přejetí služby z pohledu DPH žádné povinnosti, protože poskytovatelem služby není osoba registrovaná k DPH.
c)
Příjemce služby se 5.8.2014 stává plátcem, má povinnost přiznat daň při přijetí služby a je povinen podat v zákonné lhůtě daňové přiznání k DPH.
2) Plátci daně s měsíčním zdaňovacím obdobím byla společností registrovanou k DPH v Rakousku poskytnuta reklamní služba. Plátce, příjemce služby, poukázal na účet poskytovatele služby dohodnutou částku za poskytnutou službu dne 19.7.2014. K poskytnutí služby došlo dne 22.8.2014. Daňový doklad za poskytnutou službu obdržel plátce 1.9.2014. Kdy vznikne plátci povinnost přiznat daň na výstupu?
a)
Příjemci služby, plátci, vznikne povinnost přiznat daň 22.8.2014, tj. ke dni, kdy došlo k uskutečnění zdanitelného plnění.
b)
Příjemci služby, plátci, vznikne povinnost přiznat daň 19.7.2014, tj. ke dni, kdy došlo k poskytnutí úplaty.
c)
Příjemci služby, plátci, vznikne povinnost přiznat daň 1.9.2014, tj. ke dni, kdy plátce obdržel daňový doklad.
3) Okamžik uskutečnění účetního případu řeší:
a)
Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v části čtvrté - Způsoby oceňování.
b)
Vyhláška k zákonu o účetnictví č. 500/2002 Sb., v § 60 - Metoda kursových rozdílů.
c)
Vnitřní účetní směrnice účetní jednotky, ve vazbě na ČÚS č. 001 - Účty a zásady účtování na účtech.
4) Účetní jednotce, plátci s měsíčním zdaňovacím obdobím, byla dne 25.8.2014 poskytnuta reklamní služba společností registrovanou k DPH v Holandsku. Dne 4.9.2014 obdržel plátce daňový doklad vystavený poskytovatelem služby. Plátce, příjemce služby, poukázal na účet poskytovatele služby částku v EUR dohodnutou za poskytnutou službu dne 12.9.2014. Pro účely přepočtu cizí měny na českou používá plátce denní kurs ČNB. Jaký kurs použije plátce při přepočtu úplaty sjednané v EUR na Kč pro účely DPH?
a)
Plátce daně použije kurs ČNB k datu 12.9.2014.
b)
Plátce daně použije kurs ČNB k datu 4.9.2014.
c)
Plátce daně použije kurs ČNB k datu 25.8.2014.
Řešení:
1 a), 2 b), 3 c), 4 c).