Legislativní novinky k 25. 6. 2014

Vydáno: 4 minuty čtení
Legislativní novinky k 25. 6. 2014
Ing.
Milena
Drábová
Ing.
Lenka
Kohanová
Brantl & Partners, s.r.o.
Přestože se zatím v daňové a účetní oblasti zdánlivě nic zajímavého neděje, alespoň ne v Parlamentu ČR, změny legislativy už se na Ministerstvu financí delší dobu chystají. Kromě změn některých nepovedených ustanovení zákona, jež přinesla poslední novelizace zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), a zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), v návaznosti na rekodifikaci soukromého práva, se Ministerstvo financí pokusilo zapracovat i některé své záměry vyplývající z programového prohlášení vlády, o němž jsme Vás již informovali.
NAVRHOVANÉ ZMĚNY ZDP
V oblasti daně z příjmů nás tak čeká v médiích často skloňované zvýšení slevy na druhé a další dítě o 1 200 Kč ročně a vrácení slevy na dani na poplatníka pracujícím důchodcům. Měla by být navíc zavedena i nová sleva na dani, která se bude týkat poplatníků, jejichž dítě bude umístěno v zařízení péče o děti předškolního věku.
Osobám podléhajícím solidárnímu zvýšení daně by již za zdaňovací období roku 2014 měla být zrušena povinnost podávat daňové přiznání, pokud poplatník nedosáhne maximální roční výše sociálního pojištění, která pro rok 2014 činí 1 245 216 Kč. I tito poplatníci tak budou moci opět požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování.
V případě OSVČ uplatňujících 60% výdajový paušál by měla být omezena výše výdajů maximální částkou 1,2 mil. Kč.
NAVRHOVANÉ ZMĚNY DAŇOVÉHO ŘÁDU
Poněkud nevyváženě působí návrh Ministerstva financí snížit sazbu úroku z vratitelného přeplatku a úroku z neoprávněného jednání správce daně na úroveň sazby úroku z prodlení v rámci soukromoprávních vztahů (repo sazba + 8 procentních bodů) s ohledem na to, že výše úroků z prodlení pro daňové poplatníky má nicméně zůstat zachována v dosavadní výši, tj. repo sazba + 14%.
Novela rovněž počítá se zavedením pokuty ve výši 2 000 Kč v případě, že plátce DPH nesplní v § 101a ZDPH stanovenou povinnost podat přiznání k DPH nebo hlášení elektronickou formou, resp. pokud osoba povinná k dani podá přihlášku k registraci jinak než elektronicky. Podotýkáme, že elektronická forma podání se s výjimkou těch podání, kde zákon připouští pouze elektronickou formu (souhrnného hlášení a výpis z evidence) nevztahuje na fyzické osoby, jejichž obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících měsíců nepřesáhne 6 mil. Kč.
DALŠÍ ZMĚNY VE ZKRATCE
Dne 18.6.2014 Generální finanční ředitelství zveřejnilo na svých stránkách informaci k dani z nabytí nemovitých věcí při nabytí vlastnického práva k nemovité věci směnou. Na příkladech je zde vysvětlen postup stanovení základu daně a výpočet daňové povinnosti při směně nemovitých věcí.
Dne 17.6.2014 byla vydána informace Generálního finančního ředitelství týkající se časté záměny daně z převodu nemovitostí a daně z nabytí nemovitých věcí.
Dne 2.6.2014 Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení návrh novely zákona o dani z nemovitých věcí, který by měl přinést výhodnější úpravu zdanění stavebních pozemků a staveb nedokončených či nezpůsobilých k užívání. Cílem navrhovaných změn je provedení některých věcných upřesnění, jejichž potřeba vyvstala z aplikační praxe.
Ministerstvo financí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu vydala Informaci týkající se uplatňování nového odpočtu na podporu odborného vzdělávání od základu daně z příjmů. Tento daňový odpočet se vypočítá jako součet nákladů vynaložených daňovým poplatníkem na pořízení majetku užívaného pro odborné vzdělávání a nákladů vynaložených na žáka nebo studenta.