Vrácené zboží při změně neplátce na plátce dph DPH

Vydáno: 2 minuty čtení

VRÁCENÉ ZBOŽÍ PŘI ZMĚNĚ NEPLÁTCE NA PLÁTCE DPH
Dagmar
Masná
Dodavatel dodal zboží jako neplátce DPH. V následujícím období se tento neplátce stal plátcem DPH a u zboží byla upravena (snížena cena) z důvodu nesprávné původní fakturace. Dodavatel vystavil doklad (opravný doklad) bez DPH s odvolávkou, že v době dodání zboží nebyl plátce DPH. Je tento postup správný nebo jak v takových případech správně postupovat?
 
ODPOVĚĎ:
Při snížení ceny zboží se provádí oprava základu daně a oprava výše daně podle § 42 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpis (dále jen „ZDPH“), a to formou opravného daňového dokladu. Tuto opravu provádí plátce daně za předpokladu, že původní uskutečněné plnění bylo zdanitelné a byla uplatněna daň, která má být opravena.
Jestliže stávající plátce daně snížil cenu u dodávky, kterou uskutečnil v době, kdy plátcem daně ještě nebyl, a u této dodávky nebyla uplatněna daň, nemůže opravu ve smyslu výše uvedeného ustanovení provést. Postup pro provedení opravy v takových případech ZDPH neobsahuje a lze tedy za využití obecných předpisů vystavit doklad se snížením ceny jako takové. Z důvodu opatrnosti je vhodné na tento doklad uvést nejen odvolávku na původní doklad, ze kterého je zřejmé, že dodávka zboží byla bez daně, ale i sdělení, že dodavatel nebyl v době dodání zboží plátcem daně.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty