Odpočet úroků ze stavebního spoření

Vydáno: 3 minuty čtení
ODPOČET ÚROKŮ ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ
Ing.
František
Louša
S manželem jsme chtěli stavět rodinný dům na svém pozemku. Měli jsme vydáno stavební povolení a sjednali jsme si úvěr se stavební spořitelnou. Stavět jsme měli začít v roce 2010. Bohužel jsme narazili na špatnou stavební firmu, přišli jsme o zálohu – tím se znemožnila naše další výstavba. Za rok 2010 jsem podávala daňové přiznání. V roce 2011 jsme koupili starší rodinný dům. Nákup jsme částečně realizovali z výše uvedeného úvěru, neboť jsme dodatkem změnili účel úvěru. Můj dotaz zní, zda si mohu (dodatečně) uplatnit úroky z úvěru ze stavebního spoření za rok 2010? Stavební povolení jsme vydáno měli, ale
kolaudace
nikdy neproběhne. Je toto důvod nemožnosti uplatnění úroků v roce 2010?
ODPOVĚĎ:
Z vašeho dotazu vyplývá, že výstavba zamýšlené nemovitosti nebyla zahájena, ale úvěr byl čerpán poskytnutou zálohou, případně i za projekt a možná byly uskutečněny i jiné výdaje. Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), upravuje odpočet úroků z úvěru na bytovou výstavbu v § 15 odst. 3 a 4. Stanoví zde, že:
a)
Nárok na odpočet těchto úroků u nákupu pozemku je za podmínky, že na něm započne výstavba do čtyř let, což se sice u vás nestalo, ale protože jste zamýšleli stavět na vlastním pozemku, proto žádný pozemek nebyl ze získaného úvěru pořizován, a proto pro Vás nevyplývají z tohoto důvodu žádná omezení při uplatňování odpočtu úroků.
b)
Z dotazu vyplývá, že na pořízení rodinného domu jste použili pouze část z poskytnutého úvěru. Z toho důvodu máte od roku 2011 možnost uplatnit úroky pouze z této části.
c)
Podle ustanovení § 15 odst. 4 ZDP platí, že jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odst. 3 písm. a), tj. předmět získaný výstavbou, vlastnil a užíval ho k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po splnění povinností stanovených zákonem č. 183/2006 Sb., stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů. Proto nemůžete uplatnit odpočet úroků u stavby, jejíž výstavba nebyla zahájena, a to ani na výdaje vynaložené na tuto proponovanou výstavbu.