Vratné obaly

Vydáno: 3 minuty čtení
VRATNÉ OBALY
Dagmar
Masná
Tuzemský plátce DPH XY nakupuje zboží spolu s vratnými obaly od osob registrovaných k dani v jiném členském státě. Vratné obaly nepodléhají DPH, a tudíž na ně není uplatňován reverse charge. Je to tak správně? Tuzemský plátce tyto obaly dále prodává (bez DPH) spolu se zbožím odběratelům v tuzemsku. Je tento tuzemský plátce XY považován z hlediska § 13 odst. 4 písm. h) za plátce, který uvádí vratné obaly spolu se zbožím na trh? A je tedy povinen k 31. 12. zjistit rozdíl mezi dodanými a vrácenými obaly a ze zjištěného rozdílu odvést DPH? Do výpočtu tohoto rozdílu se zahrnují pouze obaly, které byly nakoupeny z EU (současně totiž plátce XY nakupuje obaly od tuzemských dodavatelů)? Pokud plátce XY všechny obaly, které nakoupí z EU, do EU následně vrátí (i v jiném roce), nemusí nic danit?
ODPOVĚĎ:
Dojde-li k nabytí vratného obalu z jiného členského státu za úplatu, nepovažuje se za pořízení zboží z jiného členského státu, což znamená, že se nepostupuje jako u pořízení zboží a neprovádí se tzv. „samovyměření“. Pokud jsou však takto pořízené vratné obaly dále dodávány spolu se zbožím v tuzemsku, stává se tento dodavatel plátcem, který uvádí vratné obaly na trh, neboť je to on, kdo jako první zboží spolu s vratnými obaly v tuzemsku dodává. Takové dodání vratných obalů se považuje za dodání zboží, ale jen v tom případě, že vratný obal stejného druhu nebyl dodávajícímu plátci vrácen k poslednímu dni kalendářního roku, popř. poslednímu dni účetního období.
Již z textu tazatelem zmíněného ustanovení § 13 odst. 4 písm. h) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), je zřejmé, že plátce, který uvádí vratné obaly na trh musí tyto obaly evidovat, aby mohl zjistit k rozhodnému datu rozdíl mezi dodanými a vrácenými obaly a stanovit základ daně podle § 36 odst. 10 ZDPH. Do výpočtu základu daně se zahrnují všechny vratné obaly dodané v tuzemsku, bez rozdílu, zda jde o obaly nakoupené v tuzemsku nebo pořízené z jiného členského státu.
Jestliže plátce pořídí zboží spolu s vratnými obaly z jiného členského státu, následně tyto vratné obaly vrátí do jiného členského státu a je mu vrácena úplata, nejedná se o dodání zboží.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty